Tuesday, 6 September 2011

> Mitos Kafein


HOlla Peeps,


Kafein kafien dan kafien, ia adalah kegemaran ramai orang tanpa dinafikan (aku gemar betul white coffee) tapi ada je yang kurang gemarkannya. Ia menjadi minuman kegemaran diwaktu pagi dan pada bila-bila masa kerana peranannya sebagai peransang dan keupayaannya melambatkan kepenatan. Semua sedia maklum yang dengan meminum kafein, anda akan susah untuk tidur, tapi betul ke?


#justgoogleit

Jom bercerita mengenai mitos mengenai kafein yang aku jumpa :


  • Kafein menyebabkan ketagihan : Percaya atau tidak, ia sebenarnya tidak menyebabkan ketagihah seperti yang dikatakan, korang akan rasa  ketagih sebab korang yang rasa inginkannya..
  • Kafein risiko kenaikan untuk osteoporosis, penyakit jantung dan kanser : Sebenarnya dengan pemgambilan kafein dengan kuantiti yang sederhana (kira-kira 300 miligram) lebih kurang tiga cawan kopi -sebenarnya tidak memudaratkan orang dewasa yang sihat.
  • Kafein menyebabkan insomnia : Sebenarnya ia bergantung. Badan manusia menyerap kafein dengan cepat. Diproses terutamanya melalui hati, kafein mempunyai separuh hayatyang agak singkat. Rata-rata, ia mengambil masa 4-5 jam untuk menghapuskan separuh daripada kafein yang digunakan dari badan korang - selepas lima jam lagi, 75 peratus daripada jumlah itu dihapuskan. Melainkan korang sangat sensitif, cawan pagi atau dua tidak seharusnya menjejaskan tidur korang.
  • Wanita hamil dan mereka yang inginkan bayi perlu elakkan pengambilan kafein : dikatakan pengambilan yang banyak boleh menyebabkan keguguran. Menurut kajian, risiko akan meningkat jika pengambilan kafein yang tinggi (selamat untuk minum 2-3 gelas sehari sebenarnya). Dan ia sebenarnya normal kepada ibu mengandung untuk mengelakkan pengambilan kafien.
  • Kafein memberi kesan kepada kanak-kanak : Sebenarnya tidak sebab kadar memproses kafein dalam badan mereka adalah sama dengan orang dewasa. Cuma untuk kanak-kanak yang sensetif, pengambilan kafein boleh menyebabkan kesan buruk seperti kerangsangan, cepat marah, kurang tidur dan kebimbangan.
  • Kafein tidak elok untuk kesihatan : Ramai fikir begini bukan? Tapi menurut kajian, sebenarnya kafein meningkatkan kecerdasa, daya ingatan, daya tumpuan, tenaga, dan perasaan suka bergaul dalam diri! Percaya atau tidak, logic thinking korang pun akan meningkat dengan pengambilan kafein.. 


menarik kan? Rasa macam tak caya? lebih info kat sini : http://shine.yahoo.com/event/green/seven-myths-about-caffeine-2527315/



-zuan-
p.s : meniti hari hari terakhir di seremban.. adoi uitm je, rambut tak leh panjang..klu kantoi kena saman.. waaa bayar je saman tu? ingat gua anak jutawan ka? haha  

45 comments:

  1. oooh kalau macam gtue boleh lah minum nescafe tanpa rasa ragu2 lepas nei..ehehe..=)
    nice info...(^______^)

    ReplyDelete
  2. wan ! jom ! old town ! haha

    ReplyDelete
  3. wwoo...aku adalah kipas susah mati coffee. hazelnut coffee, white coffee, ape pon yang bsewaktu dengannya.

    betul tu secawan dua sehari tidak memudaratkan kesihatan. kalau berlebihan kesannya hanya kepasa kandungan kalsium dalama badan.,

    ofis aku setahun sekalu anlene dtg buat spotcek tulang. aku ni jarang minum susu. jadi tulang rapuh cikit. nutrious tu ckp kurangkan minum coffee.

    aku : peduli hapa. ahahaha pil kalsium kan ada.

    ReplyDelete
  4. lupa plak. aku tak kasi ko kad raya sebab aku pun orang yang bagi. aku xde bagi sapa sapa pun tahun ni.

    ReplyDelete
  5. ohh ye ke?? kene kencing jugak la aku :D

    ReplyDelete
  6. senang je nak tido kalau minum pong .. hahahaha ;p

    ReplyDelete
  7. ak xska kopi..
    yeah, bebas kafein hehehehe

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Saiazuan

    saya tak berupa minuman berkafien ni, tak tahan...banayk agin dlm badan, asik sedawa ajer...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  9. huhuhu..tak suke kafein

    ReplyDelete
  10. nape kalo aku minum aku rase pening lak..huhu

    ReplyDelete
  11. bila minum kafein memang cerdas tapi bila ada 1 mase panat keletihan sebab semua sel badan terlalu cerdas tanpa berehat, sebab tu kita terjaga. org selalu minum waktu malam. sebab xnak bagi ngntuk.

    kafien sgt sesuai bila time exam^^

    mueheheh

    ReplyDelete
  12. coffee and tea... both nice

    ReplyDelete
  13. x sia-sia la aku minum nescafe tiap-taip hari..lalala

    ReplyDelete
  14. thanks bro for the sharing.
    aku dah lama tak minum kopi.
    risau mengugat kesihatan.

    ReplyDelete
  15. Aku x minat kopi. Nasib baik.

    ReplyDelete
  16. Nescafe sedap, tp kalo sy mnum jd skit kpala pla..huhu

    ReplyDelete
  17. i mmg x mnum la yg caffeine2 ni but there was a couple of times i tried caffeine ,reason for staying up for final exam...but it didnt work for me. hehe.

    ReplyDelete
  18. wah...header baru, cantik zuan.

    suka minum kopi tongkat ali bila lenguh-lenguh badan...

    ReplyDelete
  19. serious ke tak menyebabkan ketagihan?ketagihlah.hehehehe

    ReplyDelete
  20. Thanks for the info! Kafein mmg famous among students kan. Kafein, and megi :p

    ReplyDelete
  21. my favorite b4 sleep... cafe latte @coffee bean or americano @starbucks... terbaik!!!

    ReplyDelete
  22. org kata kafein banyak kopi tapi aku memang sangat addict dengan kopi. hahaha best wooo kopi.. aku rasa nak angkat coffee machine sebijik :D

    ReplyDelete
  23. huhu walauapapon.. den kureng minat minum kopi

    ReplyDelete
  24. konklusinya mmg tak elok lah.haha
    header gempak giler dowh!

    ReplyDelete
  25. yes..aku ketagih kefien..tapi aku mls nk kacau kefien..haha


    btw..xleh simpan rambut pnjng er bro??simpan je..haha

    ReplyDelete
  26. baru aku taw..ahaha..tapi aku mmg xleh minum..sbb effect sgt kuat..kalo aku minum satu cawan pagi harini..2 hari berturut2 lpas tu aku nanti xleh tdo..=.='..

    jadi aku minum masa exam je..huhuk

    ReplyDelete
  27. Kopi tongkat ali feveret gua.. haha..

    ReplyDelete
  28. best aper minum kopi.. layan kot.. haha..
    x der nyer kaco kesihatan.. kena la pandai2 jaga badan.. :D

    ReplyDelete
  29. ohh, biasa dengar yang sebaliknya dari yang atas tu, zuan. huu :)

    ReplyDelete
  30. kopi pahit..never like it..my bro lovessssss to drink this..;)

    ReplyDelete
  31. wahhhh...salu denga keburukan si kafein nih je..sian die teraniyaa.hihi

    ReplyDelete
  32. kacip timoh la ramuan exam den,muahahahaha!

    ReplyDelete
  33. kita memang minat kopi, tapi tak pernah lagi minum white coffee.huuh

    ReplyDelete
  34. ada yang cakap kafein baik tuk kesihatan..mana betul da

    ReplyDelete
  35. caffeine is good for us the humans. it can help us to burn our calories. just ensure that we consume within the normal amount.

    i'm addicted to caffeine. like serious and no joking. i can't focus, worst when i started to have migraine just when i skip a day without caffeine.

    suggestion, choose what type of coffee-person you are. rich, medium or mild...

    avoid caffeine with extra sugar and creamer. its better to have balck coffee early in the morning.

    in addition, caffeine is a good thing which rich with anti-oxidant. =D

    ReplyDelete
  36. huhu thanx bro atas infonya ..
    tp ade gak aku dgr kaffein baik utk kesihatan .. err

    ReplyDelete
  37. anis kalo leh hari hari nak minum indocafe..sedap owh minum panas panas

    ReplyDelete
  38. haha, boleh cilok untuk entri mitos aku. :P

    ReplyDelete
  39. white coffee dengan nescafe tu samalah dear... nothing much different.

    yang pasti, that are very mild to be considered. cuma sekarang ni, nescafe pun ade 3 types.

    which u prefer?

    ReplyDelete
  40. Caffeine cause addiction because it stays in the blood, I'm sure of this because many of my doctors said so. Mcm pelik when they said (the link) it as mitos. And it can cause severity to body function if taken too much.

    ReplyDelete
  41. aku merupakan ketagih holik kopi o di tengah malam

    ------Salam Aidilfitri-------
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    lepat pulut vs lonting jawa

    ReplyDelete
  42. ooh, mcm melampau2 pula fakta tu..

    btw, kite tak minum minuman berkafein tinggi mcm kopi dan nescafe. bau pun dah pening.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...