Thursday, 22 September 2011

> Tech Thursday : Kalendar Islam

HOlla Peeps,

Terlupa atau tak tahu tarikh lahir anda dalam kalendar Islam? Ada boleh menggunakan satu converter kalendar untuk tarikh dari georgian (kalendar yang kita pakai sekarang) ke hijri (kalendar islam). Apa yang cool pasal kalendar ni, dia leh convert/ubah tarikh ke kalendar hijri dengan tepat, siap ada hari lagi!



So pada yang nak tau lahir tahun bila beserta tarih dan hari lahir, boleh ke Hijri Date Converter tak perlu download dan install kerana ia hanya satu applikasi di internet..



-zuan-
p.s : nuff, leh kasi BE baru tak? duit poket aku dah nak kering ni, hehe (",) 

32 comments:

  1. besday dkna hujung bulan nie..zuan mintak BE, dkna nak mintak hadiah boleh?? hahaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. anum nak tgk gak la

    ReplyDelete
  3. got mine! selamat hari raya to me lah! :)

    ReplyDelete
  4. sy tau, bulan Safar :) hari JUmaat

    ReplyDelete
  5. sy tau, bulan Safar :) hari JUmaat

    ReplyDelete
  6. wah best. aku lahir pada 08 rabiul awal 1406 hari rabu.

    ReplyDelete
  7. oh ya lupe plak. aurora tu betul memang wujud hasil dari perlanggaran elektron tenaga tinggi dari matahari dan tenaga magnetik bumi.

    kutub utara dan selatan ada tenaga magnet yang tinggi sebab tu aurora hanya bole dilihat di tempat tempat tersebut.

    ReplyDelete
  8. menarik..

    saya 08 Safar 1408 ^_^"

    ReplyDelete
  9. thanks for the info :) interesting lahhhhhh

    ReplyDelete
  10. akan ku terejeah ke sana :)

    ReplyDelete
  11. orang selalu tanya saya tarikh mengikut islam tp saya tak tau macam mana nk kira. hah ni dah ada converter, terima kasih zuan! :D nak BE ye? boleh kaut banyak nih!

    ReplyDelete
  12. yay! arinih arisha dapat info baru lagi..thanks zuan! :))

    ReplyDelete
  13. nice :)
    hari jumaat awal muharram tahun hijri.... :)

    ReplyDelete
  14. 9 Dzulhijjah 1404.. Ingat tau! Hehe.. :p

    ReplyDelete
  15. yeah! i got it.
    14 Jamada Al-Awwal 1412. :)

    p/s : eh, jeles ya? HAHA! prefer class tade hari jumaat rather than rabu. ibarat macam momentum belajar jatuh.

    ReplyDelete
  16. 18 rabiul awal yang cerah! hehehe

    ReplyDelete
  17. latest komen ko kontroversi weh.

    ReplyDelete
  18. Nice.. Aku punye hari lahir dalam kalendar ISlam pada 29 JamadilAkhir 1400..

    ReplyDelete
  19. okayy , got mine . 29 Zulqa'idah 1412 hijrah . Interesting Zuan . Never know about this , but now I do :)

    ReplyDelete
  20. tapi kan dear...

    kalau macam kes I, lahir in between time. meaning, hari dalam islam start bermula maghrib. i memang lahir time orang tengah azan maghrib. tu dia...

    hehehe... btw, I silap lah tadi. I lahir 6th Ramadhan 1411, Khamis malam Jumaat gitu. Patutlah I baik. hehehe...

    ReplyDelete
  21. da penah wat ni..heee

    p/s : makwe nuff dtg nak kasi 25sen..hehehee....

    ReplyDelete
  22. inilah yg ct cari..thank!

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...