Tuesday, 27 September 2011

> Fakta Auta : "Jangan Menguap! Nanti Seth Tan Masuk Mulut"

HOlla Peeps,

#justgoogleit

Biasanya kalau kita menguap, kita akan dapat teguran : 

"Jang, jangan menguap, nanti setan masuk"

Apa pendapat anda?


rujuk entry Fakta Menguap untuk jawapan kepada persoalan ini


-zuan-
p.s : aku akan share apa aku jumpa tentang 'menguap' pada entry akan datang, sementara itu, jangan lupa tinggalkan pendapat bernas korang (",)
Kena buat entry untuk seminggu supaya blog aku tak berhabuk, GO ZUAN GO!!! 

50 comments:

  1. Mybe sbb tak sopan kalau tak ttup mlut kot --

    *rajin abg kacak kte ni jge blog yeh, tak kasi berhabuk ;)*

    ReplyDelete
  2. mungkin itu hanya kata kata orang tua sebab nampak tak elok bila menguap..mata pajam.mulut terbuka luas, tak elok nengoknya..

    ReplyDelete
  3. kalau nak menguap kena tutup mulut , kalau tak mmg nampak tak sopan..huhu..

    ReplyDelete
  4. cam tak senonoh je kalau tak tutop mulot especially girl..dah macam beruang pulak.

    ReplyDelete
  5. betui, nmpk x elok menguap x katup mulut kan kan. hat muka elok pun jd tak elok kalau kita tgkp gmbq time menguap.

    ReplyDelete
  6. dlu penah dgr,,ada ustaz bgitau,,tpi dah lupa hehe

    ReplyDelete
  7. haah ek? nenek aku pon slalu ckp gtu mse kau kcik2 dulu..

    rsenye, sbb x sopan kot..x pn x nk kci lalat msuk mulut..

    ReplyDelete
  8. haah ek? nenek aku pon slalu ckp gtu mse kau kcik2 dulu..

    rsenye, sbb x sopan kot..x pn x nk kci lalat msuk mulut..

    ReplyDelete
  9. Kalau menguap tak tutup mulut nampak boring... Jadi orang akan mudah hilang kawalan dan eksiden...

    ReplyDelete
  10. pelakon tu masuk erk?haha

    ReplyDelete
  11. kalau jangan menguap jenuh lah. haha. tutup mulut dengan tangan. kalau tak memang setan masuk. sebab tu kena cakap astaghfirullahalazim lepas menguap. kan? eh panjang pulak. haha.

    ReplyDelete
  12. Orng tue dlu2 gigi x bpe cntik,jdi kne la ttup mlut..
    p/s kalo seth tan msuk,conpirm pmpuan dluar sne menguap x ttup mulut..

    ReplyDelete
  13. tak manis menguap tak tutup mulot..kuang hajaq.tu je sebab nye kot?

    ReplyDelete
  14. abistu kalau da nak menguap nak buat macm mana.. hahahaha

    blh je tpi tutup la dgn tangn ka apapa..nampak sopan sikit..auuuw!!

    ReplyDelete
  15. hurm..mungkin ada sebab benda ni..yang aku tahu la setan ni masuk melalui salur darah je..terutamanya tapak kaki.. jadi law nganga mulut tu.. mungkin sebab persepsi orang nampak tak senonoh..satu lagi law nganga luas2 luas bhaya gak ..terkehel rahang tu..haha

    ReplyDelete
  16. macam psychology approach je kot when they say jgn menguap nanti syaitan masuk. or maybe iye syaitan masuk? jeng jeng jeng

    ReplyDelete
  17. betul2..menguap kena tutup mulut supaya setan tak masuk..=]

    ReplyDelete
  18. penah baca satu blog ni. menguap menunjukkan reaksi seorang yang pemalas.hahaha..:)

    ReplyDelete
  19. yang masuk bukan setan, melainkan lalat tuh.

    ReplyDelete
  20. xtau a seytan masuk ke tak,,yg sy tau, kalo mnguap besar setan akan gelakkan kita..Allah pun xska hambaNya yg mnguap lbh2 lg bsar n tak ttup mulut..

    ReplyDelete
  21. Mmg setan masuk pon.. Lau seth tan msuk ai suke lah tapi.. Herher..

    ReplyDelete
  22. npk x sopan la kalau menguap x tutup mulut.. :D

    ReplyDelete
  23. apa pulak tak boleh menguap. kite menguap sebab otak kita perlukan oksigen. kadang kdang kite tak bernafas dgn betul jadi otak urang mendapat oksigen.

    kalau menguap kan banyak oksigen masuk tu. tapi jangan tak tutp mulut tambah dgn bunyi yg annoying. nyampah dgr.

    ReplyDelete
  24. kalau setan masuk aku sungguh tak suke.tapi kalau Seth Tan, Aaron Aziz tu dtg, setiap masa aku menguap..hahahahahahahahaaaaa

    ReplyDelete
  25. bese la tuh....stujdent busy lor
    hurmm yeke..dh terbiasa dengat setan masuk mulut klau enguap smpai tatau betul ke tak

    ReplyDelete
  26. cam ne nk thn menguap uhh..??
    bukn xleh mguap kot..tapi cover cikit..ttup mulut kew..jgn la mguap smpai anak katak leh lompat masuk hihi

    ReplyDelete
  27. adab... org2 tua pnya cara tuk buat ank2 diorang bersopan..

    seblum mnguap, kta akn tarik nafas skit,, dan rongga apa tah kat leher tuh terbuka luas.. so, untuk kesihatan jugak :)

    ReplyDelete
  28. kena la tutup mulut
    baru la adat melayu

    ReplyDelete
  29. eh..kalo dah jgn menguap tu, naye kite sume..kene buat pembetulan sket..hehe..

    "Jang, menguap tu,tutupla mulut, nanti setan masuk"..

    yg part nnt setan masuk tu bg sy sekadar nak mengigatkan yg perbuatan menguap x tutup mulut tu x elok..pengibaratannya x elok seolah2 nnt setan akan masuk..^^

    mcm jugak yg org ckp kalo masuk toilet kene tutup kepala kalo x nnt setan lumur najis kat kite..itu yg penah sy~ tp yg sebenarnya itu sbg adab..kan

    ReplyDelete
  30. *itu yg pernah sy dengar

    ReplyDelete
  31. kalo nguap mcm badak je mmg la seth tan masuk..weee..ce tutup mulut..soapn sikit..setan pon segan..

    ReplyDelete
  32. selalu kalau menguap kena tutup mulut. nampak sopan. kalau tak tutup baru lah orang tegur nanti setan masuk. hee

    ReplyDelete
  33. xd laa mcm 2..pintu masuk syaitan adlh dr sifat2 kite..bukan deria kite ^_^

    ReplyDelete
  34. masuk angin yg sebenarnya..serius mmg masuk angin dlm bdn.tp sbb utama mestilah tak sopan.biasalah org tua2 kan ska ckp mitos2 nih hehe

    ReplyDelete
  35. “Menguap adalah dari syaitan. Maka apabila seseorang dari kalian menguap, tahanlah sedaya mungkin karena sesungguhnya apabila seseorang dari kalian menguap sambil berbunyi “Haaa” maka ketawalah syaitan” [Shahih al-Bukhari, hadis no: 3289]

    ReplyDelete
  36. aku, kalau menguap.. tutup mulut dgan hidung skali.. haha..mana la tahu setan masuk ikut idung.. haha..

    p/s: taman semarak 2 ni, duk kat kuala perlis.. mai r.. klau nak jumpa gak.. haha

    ReplyDelete
  37. memang perbuatan yang tak elok... lagi-lagi dengan bunyi sekali..seeloknya tutup guna belakang tangan kanan/kiri...

    ReplyDelete
  38. memang pun!eh! asal tetibe menguap nie! deng ahhh zuan! ahaha! :D

    ReplyDelete
  39. hehe mcm2 pendapat menarik aku dpt.. rsanya main answer pn ada yang dah cakap.. :D

    ReplyDelete
  40. aku pnah dgr gak bebdk sebut time skolah
    tp kalau Seth Tan yg msk, mmg kerap lah aku nguap x tutup mulut hahhahaha
    *jue jue, laki org tu weh!**haha

    ReplyDelete
  41. yang aku dengar , ada yg tak ley tutup mulut pas menguap , haha

    ReplyDelete
  42. setiap apa yg org dulu ckp, bukannya ape pun. cuma sbgai teguran supaya nnt ta buat lg. dorg sering menakut2 anak2 mereka supaya lain kali ta buat lg. ta manis~

    ReplyDelete
  43. masa kecik-kecik bila orang cakap macam tu, mesti otak saya bayangkan setan lompat dan kecikkan badan dia nak masuk dalam mulut, =.=

    tapi rasanya bila kita menguap ni nampk buruk, so nak takut2kan anak2 je la kot.

    KOT.

    ReplyDelete
  44. ish, jgn la smpai jgn menguap..menguap aje smbil tutup mulut..mmg betul pun kalau tak tutup setan masuk..sbb tu kena ucap a'uzubillahi minashaithonirajim...

    ReplyDelete
  45. Seth Tan tu lelaki ke pompuan hahaha?

    ReplyDelete
  46. kalau tahan menguap...mesti hidung jadi kembang...hahahhaha...;d

    ReplyDelete
  47. mak aku nampak aku menguap terus dicubit manja tauu. dia kata nt tkda awek nak kt aku. hahaha

    ReplyDelete
  48. aku kalau menguap x tutup mulut, boyfie aku bebel memanjang. macam kau cakap, nanti seth tan masuk mulut! haha

    ReplyDelete
  49. seth tan okla. handsome. heheheehh. :P tp yela kalau menguap tak tutup mulut lalat lipas gajah pun boleh masuk.

    ReplyDelete
  50. kadang2 buruk gk tgk muka org menguap x tutup mulut..cm ct..hahaha

    *tp lau budk2 menguap..sgt2 cOmey! :D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...