Tuesday, 13 September 2011

> Haiwan Boleh Berfikir

HOlla Peeps,

Haiwan ada otak kan? Dia boleh berfikir? Kenapa ornag selalu marah haiwan yang tak bersalah ni? Dan selalu dera, pukul, bunuh haiwan ni?

will evolution becomes revolution?

Tapi big question aku time aku tulis entry ni, haiwan boleh berfikir?


-zuan-
p.s : Alhamdulillah hujan dah berhenti kat arau, hope paras air surut... 

35 comments:

  1. em..jap ea..kena fikir gak ni...
    .
    ..
    ...
    ....
    Certain haiwan dia bijak la..xtau la dia fikir ke tak time tu. Mcm kucing, tau aje time kita nak bg dia mkn or kita tgh mrh dia. Tau plak dia tkot. Itu mksdnye dia tgh berfikir agknye.. :)

    ReplyDelete
  2. of course haiwan buleh berpikir beb,
    cuma norma mereka berbeza dari kita,
    anjing pikir dia hamba.. to serve u is his motive in life.

    kuuching plak beza, mereka pikir mereka lah ketua..
    kamu disana, sila amik makanan utk beta.tak nak? aku kacau kamu ngan geseran aku yg kamu manusia anggap aku sedang bermanja :D

    ReplyDelete
  3. sape yang marah tu? meh gua tale sikit

    ReplyDelete
  4. mehhh enejt die dengan ubat .. haha ;p

    ReplyDelete
  5. jangan didera makhluk Allah.
    hehehe

    ReplyDelete
  6. kadang2 saya rasa haiwan paham ..sebab tu klu kita panggil kucing makan...mesti dia pikir, perut dia akan di isi..hehe..kan..

    ReplyDelete
  7. Kan.aku pun kkdg x paham knapa. Nak kt mengong, x jugak

    ReplyDelete
  8. haiwan xde akal.. tp mungkin Allah kurniakan mreka kebolehan tuk mmhami kot

    ReplyDelete
  9. a`ah
    mereka boleh berfikir
    tapi tiada akal seperti manusia..

    ReplyDelete
  10. aku tak tau haiwan boleh bfikir ke tak.. tapi, ari tu aku tgglkn kucing aku jauh dr rumah..tp bbrp ari lpas tu dia dtg blik..mmg kuat daya ingatan..heh

    ReplyDelete
  11. haiwan ada otak tp die x ada akal~

    ReplyDelete
  12. yg aku tau, haiwan ada intuisi lebih dari berfikir...

    suka layout baru ko, much lighter than b4

    :D

    ReplyDelete
  13. kalau haiwan takleh fikir..camne die leh survive untuk hidup?haa..cube kite pulak fikir balik..^_^


    kesimpulannya, hanya Allah yg lebih mengetahui..haiwan kan ciptaan Allah jugak..

    ReplyDelete
  14. mungkin haiwan ni boleh faham pada kebiasaan yang kita selalu buat. :)

    ReplyDelete
  15. bg CK haiwan adew otak..tapi xde akal..itu yg mmbezakn kite sbgai mnusia ngn haiwan..
    tapi haiwan ade perasaan.
    hey! tukar layout ehh?? huhuhu

    ReplyDelete
  16. biasanya mereka nie leh fhm ngn habit kiter.. :) cuma taleh berfikir.. ahaha

    ReplyDelete
  17. aduuuiii..letak la muka arnab ker..nampak hencem sikit..hahahaaa

    ReplyDelete
  18. tak bolee..sb 2 laa ade otak udang..otak otak dan segala jnis otak..semua ituu propa jee..hahaha:P

    ReplyDelete
  19. iya..haiwan boleh berfikir, tapi cara pemikirannya berbeza dgn pemikiran manusia normal..if the animals don't know how to think, macam mana pula mereka bisa tahu serangan dari haiwan lain??

    for an example, kucing sudah tahu bahwa burung bakalan menyerangnya..so, the cat get ready to do something to save itself..and at last the plan's cat going very well. so, it means cat boleh berfikir dgn bijak ;)

    ahaha..panjangnya conclusion..

    have a very nice day zuan!

    ReplyDelete
  20. haaaa..
    yang ni aku suka.

    weh, ramai gila yang like kau punya entry yang ni.
    good good.

    ReplyDelete
  21. errr cmne ek..mereka pikir jugak but in their own way myabe..haiwan kan ada otak tapi takde akal..so mereka boleh pikir,kalau tak mustahil lah kucing or anjing buat cute moves kat tuan dia kan..errrr entah la xtau nak kata..,hahaha

    ReplyDelete
  22. hahaha~jap aku pasan muka berok ni mcm familiar la,.=p

    ReplyDelete
  23. buleh kot. tapi tak pasti lah kan

    ReplyDelete
  24. haiwan ada otak tapi tak boleh generate daya berfikir macam manusia. kot. ye lah. kot haha

    kenapa comel sangat blog ni :D

    ReplyDelete
  25. ye lahhhh ade otak dia boleh fikir tapi terhad ajerrr lahhh kita manusia ni sempurna ada akal ada nafsu

    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tribunal tuntutan pengguna berkaitan kereta

    ReplyDelete
  26. sudah tentu haiwan bole berfikir. cuma berfikiran berbeza dari kita. kalau tak. apa fungsi otak yang ada pada haiwan haiwan tu.

    ReplyDelete
  27. anis tak suke haiwan..tp tak pulak kejam nak dere..weee

    ReplyDelete
  28. so, kita sbagai manusia jangan berperangai seperti haiwan kn :)

    ReplyDelete
  29. hurm.musykil2.*sambil garu tangan....

    ReplyDelete
  30. sebb haiwan pon ciptaan Tuhan kan?
    =]

    ReplyDelete
  31. haiwan tkboleh berfikir kot,,tp dia belajar melalui rutin dan kebiasaan,,contohnya bila dia terdengar bunyi pintu tuan dia bukak,,terus dia berlari sbb tahu pasti ada makanan,,,sama jugk mcm kucing sy,,,:)

    ReplyDelete
  32. they can think dear... Allah jadikan mereka pun hidupan di muka bumi ni jugak bukan utk saje2. nak lengkapkan food chain kita jugak. =D

    anjing ngan dolphin, antara haiwan paling pintar. =D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...