Thursday, 28 February 2013

Teruja - Applikasi Translate Rumi Ke Jawi

HOlla Peeps,

Dengan siapnya projek Jawi aku, diharap kanak-kanak lebih gemar mempelajari jawi dan mempraktikkanya pada hari biasa (Harapan harap diteruskan pihak UiTM).. Kanak-kanak merupakan pokok baru yang perlu kita jaga, kita baja supaya hasilnya baik kepada sekeliling. Jika awal kita bentuk dia dengan baik innSyaAllah daun nya dan buahnya juga baik..

Sekarang ni, apa kita nak buat dengan pokok yang dah tua? Adakah pokok tua seperti kita mempuyai buah yang baik dalam Jawi?

Aku amat teruja apabila terjumpa dengan laman web تراوجا ni.. Ia adalah sebuah laman web transliterasi dari rumi ke jawi ataupun dari jawi ke rumi. Ia ala-ala google translate yang telah dibangunkan oleh UKM.





Simple interface, dan mudah digunakan.. That is some principle that a designer must follow hehe easy to use.. Selain tu, mereka juga ada develop offline translater (rujuk sini) untuk digunakan mereka yang tidak 24/7 ada internet.   

Papepun, all the best to developer team for further project development.. Hehe need a hand, call me hehe..


Till then, Adiós peeps ;)

-zuan-
p.s: ROCK OO!!! RIMBA BARA KEMBALI!!! 


click ads to show your support (",)

12 comments:

  1. terbaikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :)

    ReplyDelete
  2. baru try http://www.jawi.ukm.my/Service/PageToJawi?url=http%3a%2f%2fkartikel.com%2f
    ok gak. hehe

    ReplyDelete
  3. bagus...dapat membantu menarik minat budak2 sekarang kepada tulisan jawi.

    ReplyDelete
  4. laman web teruja.. :) awesome..

    ReplyDelete
  5. masa nk tulis jawi aritu, ct guna bende ni la..xsgka lak ade...hihi

    ReplyDelete
  6. projek kok tak tunjuk pun..mana mana mana.

    ReplyDelete
  7. Anonymous22/4/13 13:03

    salam..teruja web dah tutup ke? terima kasih atas effort yg diberi..

    ReplyDelete
  8. yeah!

    تريما کاسيه زوان

    :)

    ReplyDelete
  9. Anonymous14/8/16 08:19

    kenapa tak boleh masuk

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...