Thursday, 20 September 2012

Jejalan : Hat Yai Thailand Trip

Setelah banyak persoalan dan banyak andaian mengenai ke mana sebenarnya aku pergi di entry lepas, well peeps, the question is about to be answered..

HOlla Peeps,

Tak lengkap rasanya jika belajar di Perlis tetapi tidak mendapatkan 'Buku Merah' untuk ke negara sebelah, Thailand. Setelah hampir 3 tahun menuntut ilmu di sini, akhirnya hajat ke oversea (Negara sebelah je pun~) termakbul. Ia hanyalah trip 1 jam dari Padang Besar Perlis ke Hat Yai dengan menaiki keretapi dengan rate hanya RM5.30. Kalau korang dari Arau pula, just RM9..


Aku dan classmate di Stesen Kereta Api Padang Besar Perlis menuggu tren. 
Masing-masing cover perut LOL

Ops jangan tanya aku "gi sana shopping apa?" or "tak ada cendera mata tuk I?", sebab aku ke sana nak jejalan je dan Hat Yai ni bukanlah tempat shopping barang murah seperti di Padang Besar macam yang ramai fikir. Walaubagaimanapun, di Hat Yai still boleh jumpa macam-macam stuff menarik dengan harga yang berpatutan untuk dibeli dan diberikan kepada yang tersayang.


"Sawadika~" comel patung ni, rasa nak bawak balik je kalau boleh

Buat pengetahuan semua, Hat Yai terletak di sebelah Selatan Thailand, dan sangat dekat dengan Negeri Perlis kalau drive mungkin mengambil masa dalam 30 minit dari Padang Besar. Hat Yai terletak di dalam daerah Songkhla Thailand. Ia adalah bandar ke empat terbesar di dalam Thailand! (Woahh bayangkan betapa besarnya Thailand ni) Ia adalah salah satu destinasi popular bagi pelancong dari Malaysia dan Singapura.


Map bandar Hat Yai. 
Kitorang banyak berpandukan pada map ni ketika di sana

Pada aku, travelling is about seeing other peoples place. Jadi baju tu memang tak banyak aku bawak untuk mengurangkan beban di bahu aku. Cukup la nak bawak baju dan pakaian untuk pakai jalan dan tidur. Dan yang penting, bila travel, kena la bawak kamera kan. Gambar-gambar yang bakal di kongsikan oleh aku didalam entry bersiri ini adalah yang diambil oleh aku sendiri (menggunakan kamera Lumix GX1), dan dibantu freelance photographer, Ame Kusanagy. So thanks Mr Kusanagy kerna sudi menjadi juruphoto kami ;)


Keadaan di Train Station Hat Yai (Hat Yai Junction)

Keadaan di Hat Yai Junction tidak begitu sesak di hari minggu mungkin kerna lebih ramai yang selesa menaiki bus atau transport lain (seperti bus dan kapal terbang) untuk ke sini selain menaiki keretapi. Banyak yang mengambil peluang berniaga di Stesen dengan menjual, Air, Snack dan Buah buahan. Kegiatan jual beli adalah normal di sini. Kalau yang dahaga lepas turun train, boleh terus beli air kat sini, harga pun murah dan banyak pilihan.


Suasana di Hat Yai pada pukul 11 pagi sana.

The best thing bila jejalan dekat bandar Hat Yai ni adalah, tingkah laku pemandu di situ, sentiasa memberi keutamaan kepada pejalan kaki walaupun traffic light diorang bewarna hijau. 

Pada mulanya kitorang merancang untuk stay di hotel yang berdekatan dengan station keretapi, tetapi disebabkan hari minggu dan banyak hotel sudah penuh ditempah pelancong, kami menerima tawaran pemandu 'Tuk Tuk' untuk stay di hotel yang lebih kurang 15 minit berjalan kaki ke train station (Rate yang dikenakan agak berpatutan, nanti aku ceritakan di entry akan datang mengenai hotel yang kitorang sewa).


Tuk Tuk boleh memuatkan sehingga 7 orang penumpang

Pada yang blur, 'Tuk Tuk' adalah sejenis pengangkutan yang popular di negara ini. Ia seperti teksi atau van, tetapi mampu menampung lebih banyak penumpang dengan harga yang lebih murah (kalau pandai deal, boleh dapat lagi murah). Cakap je nak pergi mana, diorang boleh bawa ke destinasi. Tetapi ia kurang selesa dan agak merbahaya untuk dinaiki kerna tiada pintu di belakang.


Fee untuk menaiki Tuk Tuk (10 Baht lebih kurang RM1).

Alrite, sampai sini dulu la aku cerita pasal trip aku ke Hat Yai. Till then, see ya.. (",)


-zuan-
p.s: sorry la lambat update, sibuk pilih gambar dan sibuk dengan kelas..hehe


click ads to show your support (",)

50 comments:

  1. wah seronok pergi negara org

    jeles suda

    ReplyDelete
  2. pegi sane jumpe ramai org melayu je kan.. hehe.. seller kt sane pon ckp melayu je.. tp kdg2 terkejut gak tgok souvenir yg diorg jual kt tepi jalan tu.. hak3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa terkejut tgk souvenir dkt sana Razfira? ada apa2 yg menarik ke?ehehe

      Delete
  3. okey, nanti cerita la lagi ye.
    eh, orang hatyai ni paham bahasa melayu kan?

    sama kot dengan golok. ( thailand, sempadan kelantan )..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semua yang paham.. ada kawan aku cakap kelantan pun diorang blur

      Delete
  4. haaaa.... bro pi urut ka nih? hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. urut kena gak, penat wo jalan..hehe

      Delete
    2. wakaka urut apa wan?full body ka?ekeke

      Delete
  5. wahhh sakan bejalan Zuan nih rupenye..hehe
    menarik gak nih.. bleh ajak mmber2 p gak nti.hehe

    ReplyDelete
  6. Ok wan, total damage berapa semuanya?ehehe..dah lama tak backpack.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak banyak paw, bawak 250 dah lepas nak jalan :)

      Delete
    2. Pergh terbaiklah...kalau nk p hatyai lg bgtau wan..aku nk buat street photography dkt sane.. :)

      Delete
    3. ko nak g ko bgtau la.. aku bila bila boleh asalkan ada duit..hehe janji ko sponser hotel.. :)

      Delete
    4. hotel around berapa RM? insyaAllah ada rezeki boleh je nk sponsor..

      Delete
    5. ok la tu not bad..no hal la..

      Delete
    6. hehe alright.. roger je anytime kau nak gi :)

      Delete
  7. Comei patung tu... Hahaha

    ReplyDelete
  8. rasa rindu pulak nk balik sana...
    disebabkn tok dgn tokwan dh xda..mmg jarang balik..
    brg2 dkt sna boleh tahan murah je kn...:)

    ReplyDelete
  9. Wah...best lah dpt pegi melancong...=)
    pernah teringin nk gi tahiland tp tak tau lah bile boleh pegi...huhu..
    10baht=RM1,kiranya kat sana duit kita lagi besar lah eh zuan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya matawang RM dan Baht dah lebih kurang nilai nya.. jadi tak banyak beza bila kita beli barang di sana.. cuma murah dalam 1-2 ringgit :)

      Delete
    2. owh..kalo gitu x la rasa mahalnya...

      Delete
  10. next entry pehlishhhhh!

    ReplyDelete
  11. Ok jadi seronok bila tengok nie ! Sangat suka dengan Travelling ! Hmm tak apa, one day one day :D

    ReplyDelete
  12. i'll be going to bangkok soon! nanti jom jumpa during raya haji :D and please im waiting for more of your stories on this.

    ReplyDelete
  13. wah..seronok jalan2 bro..

    ReplyDelete
  14. perjalanan yg menarik... thankz kongsi

    ReplyDelete
  15. wah..bestnye...sy belajo kat arau pon xsempt nk p hatyai..rugi3

    ReplyDelete
  16. tu diaa. seronoknyaaaa !!!!

    ReplyDelete
  17. tak pernah kesana, mungkin satu hari nanti, kalau ada rezeki.. nice trip~

    ReplyDelete
  18. i pon baru je balik dari hatyai isnin hari tu ehehe

    ReplyDelete
  19. xpernah sampai lg... can't wait 4 your next entry.. update cepat2!

    ReplyDelete
  20. 30 minit je? Dah macam aku dari rumah nak ke bandar Kota Tinggi je hihi

    Seronok dapat jalan tengok budaya tempat orang kan. Kitaorang entri sambungan.. ;D

    ReplyDelete
  21. wohhh...sonoknye dapat g thailand...xpenah jejak kaki kat situ lg...

    btw... EPIK follower ke-2000 eleventx...

    ReplyDelete
  22. nampaknya pemandu2 dorang lebih berhemah daripada pemandu kat malaysia ni

    ReplyDelete
  23. wahhh syokkknyerrr ^_^

    ReplyDelete
  24. bestnya dah sampai sana
    lama lagi study d Perlis ?
    hehe
    boleh g jalan2 lg

    ReplyDelete
  25. aik muda muda da cover perut ke? ...heheh

    ReplyDelete
  26. gaya pos masing-masing dengan seluar tiga suku memang cool laaa

    ReplyDelete
  27. Teringinnn sangat nak ke situ, tp my hubby tak bagi. Dia kata sangat dangerous. Akak teringin sangat nak xplore street foods dia. Kami cuma berani ke Bangkok and Ayuthaya jer..sebab konon safer sikit. Since u went there, how's the environment? Utk family, ok x?

    ReplyDelete
  28. senang jer kalau jadi LELAKI..nak kemana gamble jer..tak yah pening pasal keselamatan..

    ReplyDelete
  29. sy dah pernh pegi sni 3 kali da...sbb sy bljr kt kedah...mang kira wjib la..lgpn sy budak tourism lg kne huhu..tp phuket mang serius cntk hhuhu

    ReplyDelete
  30. so what do u sugget taking to Hatyai? bus or train/flight?? and hw many days is needed to spend time in hatyai? n jz say i wana go bangkok, hw far is it from hatyai?

    ReplyDelete
  31. Rindu rinduan ke hatyai

    ReplyDelete
  32. As salam, bro train from arau to padang besar pukul berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, train pukul 7pagi di stesen Arau

      Delete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...