Monday, 19 March 2012

> GTO : Great 1

HOlla Peeps,

Selamat kembali ke alam persekolahan selepas cuti selama seminggu kepada murid-murid dan guru-guru..

Sedang aku membelek-belek koleksi DVD aku untuk mencari cerita yang menarik yang boleh aku tengok bagi mengisi kebosanan aku, aku terjumpa satu DVD, terlitas di kepala aku


"Eh, ada lagi DVD ni............. GTO : Great Teacher Onizuka..."

Eh, entry ni bukan nak tarik perhatian Eyriqazz ke blog aku, tapi kalau beliau nak baca entri juga apa salahnya kan? HEHE Ia satu entry yang buat kerna aku ingat kembali pada murid-murid skolah aku dulu. Yeah, pada yang membaca blog ni sejak 2 tahun lepas, mungkin ingat entry Pengalaman di Simpang Jalan yang menceritakan sedikit pengalaman aku bergelar Cikgu Sandaran di SK Sikamat selama lebih kurang 1 bulan (tarikh berkhidmat dari 3/9/09 hingga 16/10/09) bagi mengantikan seorang cikgu yang cuti bersalin. Aku mengajar sementara menuggu panggilan ke UiTM bagi sesi Januari 2010. SK Sikamat adalah sebuah sekolah di kawasan Seremban, lebih kurang 15 hingga 30 minit dari rumah aku jika menaiki motosikal.


**********


#EveryLegendHaveItsStartingPoint


Suatu pagi ketika aku sedang bersiap-siap untuk ke tempat kerja yang mana aku bekerja sebagai tukang basuh di Sushi King Jusco, aku mendapat satu panggilan dari nombor yang tak dikenali. Sebelum aku angkat panggilan, aku tertanya-tanya adakah aku sudah lewat untuk ke kerja? Mungkin tak, kerja di Sushi King di Bulan Puasa sangat mencabar nafsu makan. Dengan bau sushi yang sentiasa menarik hidung dan menyuruh mulut terbuka luas untuk memakannya.

Berbalik kepada cerita asal, aku mendapat panggilan dan panggilan itu adalah dari PPD dan mereka memberi tawaran mengajar kepada aku, adalah suatu yang membuatkan aku sangat gembira dan tak senang duduk. Aku membuat keputusan untuk tidak ke tempat kerja pagi tu kerna aku diarah untuk mula bekerja sebagai guru ke esokkannya. Aku terus call boss dan memberitahu yang aku tak dapat datang kerja. Petang tu jugak aku ke Jusco Seremban 2 untuk memberi surat berhenti dan terus shopping baju kemeja, sluar slack dan tie.

Malam tu pula aku buka drama bersiri popular Jepun GTO lakonan Sorimachi Takashi isterinya Matsushima Nanako untuk mendapatkan feel seorang guru. Drama itu benar-benar memberi aku inspirasi untuk menjadi seorang guru.


#GTOIsMyInspiration




Hari pertama mengajar, aku masih nervous, aku tak begitu familiar dengan environment bilik guru. Aku masih blur bagaimana nak berinteraksi dengan guru-guru lain yang mana lebih tua dari aku. Waktu tu aku baru 21 tahun. Memang tak pandai nak bertutur dengan orang yang lebih tua. Aku selalu terfikirkan, apa topik yang diorang selalu bincangkan? Macam mana aku nak cakap? Nak tegur diorang? Nak buat diorang senyum dan terima baik kedatangan aku?

Mujulah ada seorang guru yang sangat peramah menegur yang memperkenalan aku dengan guru yang lain, Cikgu Eshak namanya. Aku hanya tersenyum dan tunduk malu ketika itu. Alhamdulillah, semua cikgu menerima baik kedatangan aku. Dari pemantauan aku memang tiada cikgu yang umurnya bawah 25 tahun. Kebanyakannya sudah berkahawin, memang tiada seorang guru perempuan pun yang masih single yang boleh aku mengorat (ops dah niat lain disitu hehehe).




Aku diberi tugas mengajar subjek Sains, Pendidikkan Jasmani dan Kemahiran Hidup di darjah 4 dan 5. Hari pertama, aku hanya perkenalkan diri dan berkenalan dengan murid-murid. Seronok melayan kerenah murid-murid yang aku akan mengajar nanti. Balik ke bilik guru, aku mulia menulis plan mengajar aku seperti yang diberitahu. Pada mulanya agak memeningkan. Tapi lama-lama ia tidak lagi sukar...


Maaf kerana terperangkap dalam entry bersiri aku lagi hehehe, nantikan GTO : Great 2 yang akan menyusul pada entry akan datang..


Teaser : 
Macam mana seorang cikgu yang tiada pengalaman tau pendedahan mengenai dunia mengajar,
mengajar murid-murid?


-zuan-
p.s : esok kena submit jurnal jurnal yang aku dah search kepada supervisor dan boss project, harap approval.. 

182 comments:

  1. wah..pnah jd cekgu ye abam zuan kite ni...
    naseb baek cekgu skolah rndh kalo skola menengah kompem ade yg dimengorat n termengorat...hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang takkan mengajar kat sek men sbb lain kelulusannya kalau nak mengajar skolah menengah kalau tak silap..huhu

      Delete
    2. ye tak ye jgk kan...
      mak kite actually suh kite jd cekgu...
      die ckp degree nnt amek kos pendidikan...hahaha
      cm xde kriteria cekgu je rasenya.

      Delete
    3. hmm nak jadi cikgu kena ada minat nak mengajar, niat kena ikhlas.. kalau rasa nak jadi cikgu sebab menjamin masa depan, tak payah la.. :)

      Delete
  2. GTO ini mmg cerita yang best dulu.. menjadi idola guru...yang hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu cerita, menjadi inspirasi jutaan peminat :)

      Delete
  3. la...pernah jadi cikgu ke dulu...hee..tak tahu pun...tak sangka..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dpt la timba pengalaman kan walaupun sekejap...hee~

      Delete
    2. pengalaman yang sangat berharga :)

      Delete
    3. yup...sampai bila2 pun takkan lupa kan...hee :D

      Delete
    4. selaki aku tak hilang ingatan, takkan lupa insyaAllah :D

      Delete
  4. hohoho...GTO tu memang best la.aku nak jadi cikgu memang tak seswai.ko ajar PJ bagi budak bola je ke camne?? :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula mula bagi bola, tengok diorng main, 5 minit kemudian, aku pun join main..haha

      Delete
  5. Replies
    1. hehe sekarang ni dah tak mengajar, sekarang ni belajar..

      Delete
  6. cerita cikgu seksi ke zuan?.

    aku ada plan nak jadi cikgu sandaran while waiting for pilot intake ni.

    bila kau kongsi pengalaman kau ni.
    macam best je dengan pengalaman baru ni.

    berapa kau dapat sebulan bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. depend on kelayakkan, dlu aku dapat rm40/day,tapi tu rate lama, skarang tak tau la..

      Delete
  7. cikgu zuan garang ke x?haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. garang ke tak? hehe tunggu part 2 untuk jawapannya.. :D

      Delete
  8. wah penah jd cikgu dulu..x sbr nk tau pengalaman cikgu zuan ni..

    ReplyDelete
  9. apa perasaan Zuan jadi cikgu..cite sket~ ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat happy laaaa hehehe aritu jumpa tak sempat nak bercerita, ye la, orng tu mana nak cakap ngan kita kan.. :P

      Delete
  10. wah wah cikgu zuan lah ni ea. best tak layan karenah murid2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. melayan kerenah murid ni tak macam melayan kerenah blogger, lebih mencabar trutama dari segi kesabaran :)

      Delete
  11. Teruskan la jadik cikgu bro ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada rezeki nak teruskan, insyaAllah :)

      Delete
  12. xtrasa ke nk jd lecturer plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada minat, insyaAllah ada rezeki bleh la :)

      Delete
  13. suatu ketika dulu mmg layan betolll GTO : Great Teacher Onizuka..

    so bila tengokkk citer tu.... nampak cekgu bukan sekadar cekgu...

    tugas cekgu bebenar mencabar.... tugas berat tuuuu

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    foder hay silaj silawrap haylaj

    ReplyDelete
    Replies
    1. mencabar dan fun.. blend it together n get new flavor, awesome :)

      Delete
  14. selamat pagi cikgu, boleh saya duduk?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. slamat pagi~ kenapa datang lambat ni? hehe

      Delete
    2. tertinggal bas cikgu...hehe

      Delete
  15. oh cikgu zuan hehe..bestkn pgalaman tu ..ada rasa nk jd cikgu terus x zuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada keinginan nak teruskan, insyaAllah kalau ada rezeki :)

      Delete
  16. wow.Umur 21 zuan dah ada pengalaman kerja.Jadi cikgu pulak tu.Sepanjang 21 tahun saya hidup ni belum pernah pun rasa pengalaman bekerja.Selamat pagi cikgu! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe banyak lagi pengalaman kerja kalau nak tau, pengalaman jual spenda pun ada tau.hehe

      Delete
  17. salam.nice entry zuan. tp br feel nk dtg nk kna tunggu next entry lak.. hadoi mak..best juga erk jd cikgu.omg dh terlmt utk putar blk waktu.:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kenapa kata dah terlambat? tak pernah terlambat nak buat apa apa yang kita nak selagi malaikat maut tak misscall kita :)

      Delete
  18. oloh...syok2 baca ada lagik to be continue erk...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe terpaksa buat bersambung sbb panjang sangat.. :)

      Delete
  19. zuan boleh baca blog kancil 8349 dan Gen2 Merah, dua orang pemilik blog ni adalah cikgu. Saya pun suka cerita GTO ni, memang rasa nak jadi cikgu lepas tengok citer tu... sumer budak nakal dan jahat jadi baik lepas onizuka jadi cikgu diaorg..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kenal dua orng tu, memang slalu terjah blog diorng ;)

      Delete
  20. hoho...selamat pakcik cikgu! haha nanti bolehla ajar anak aku kalau aku da ada anak!kahkahkah teruskanla jadi cikgu.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jadi cikgu tusyen la plak pasni..

      Delete
  21. GTO so cool. mmg best jd cikgu.bdk2 cuti kita cuti.gaji pun dah byk.haa.yg penting ikhlas

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ikhlas tu come first.. gaji n cuti tu kira rezeki hasil titik peluh :)

      Delete
  22. so you've experienced in so many thing zuan. sometimes we've to be somebody in the world...so that we can know how difficult the life is if without beneficial knowledges hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, i got experience in lots of things, hope i can experience more new things in future :)

      Delete
  23. pernah dapat tawaran dari PPD, tapi tak sempat nak masuk mengajar sebab dah kena daftar masuk UiTM 2007 masa tu, kalau tak mesti dapat merasa suasana nak bermesra dgn guru2, mengajar budak2...macam2 kan...terfikir juga walau tak dapat mengajar...



    *GTO memang best, budak nakal jadi baik sebab dapat cikgu yang lebih nakal lagi dari dorang...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe bukan rezeki kamu la jadi ckgu..:)

      Delete
  24. nk try tgk cita GTO..mcm best ja
    tu pun kalau ada la..huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe pi carik cepat, banyak kedai ada jual :)

      Delete
  25. pernah menjadi cikgu ganti selama 2 bulan.tugas cikgu agak mencabar juga..walaupun hanya dua bulan berkhidmat macam-macam perkara berlaku...kenangan betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat mencabar..memerlukan komitment yang tinggi :)

      Delete
  26. whuuaaa, cikgi ! cikgu dah makan? hehe .. pasny kena panggil zuan cikgu .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi, knapa? nak makan skali ke? hehe

      Delete
  27. cikgu ke abg zuan kite ni?? tak tahu pun. :)

    ReplyDelete
  28. dulu pernah tgk jugak GTO. tapi tak minat sangat cite jepun. huhu

    ReplyDelete
  29. sushi!!!!!! nyum2...

    cikgu, nak sushi... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe nak sushi? tgu jadi ckgu btl btl dlu..hehe

      Delete
  30. Xsangka zuan pernah jdi cekgu..ade murid2 yang ngorat cekgu zuan ke...?hehe

    ReplyDelete
  31. Xsangka zuan pernah jdi cekgu..ade murid2 yang ngorat cekgu zuan ke...?hehe

    ReplyDelete
  32. Hehehe belasah jer lah..ikut silibus yg diberi :)Pengalaman jadi cikgu adalah 1 benda yg berharga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe rasa macam tak bertanggungjawab pulak kalau main belasah je mengajar :)

      Delete
  33. pernah jadi cikgu? waa..bestnya...heeeee...

    ReplyDelete
  34. pernah jgk tgk GTO tu dulu2..tp x ingt sgt dh jln cerita hehe..wahh zuan pernah mgajar rupanya ekk..x ssh ke?huhu

    ReplyDelete
  35. Ingat.. dulu pun rajin gak tengok.. antara antara nye GTO, Sailormoon.. hehehe

    ReplyDelete
  36. sm mcm kite ler..jd cikgu tp skolah len2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau sama skolah msti dah kenal :)

      Delete
  37. kak sha pernah apply KPLI (TESL) 2 kali tapi failed tang interview, tang exam lulus dgn cemerlang !

    bila fikir balik may be kak sha x layak jd guru thats y tak terpilih..pd hal ms interview tu semua soalan kak sha boleh jwp...bukan nak eksyen tapi im fluent in english...plus ada degree kan

    sorry if rasa kak sha berlagak cuma frust sgt sbb tak terpilih...hehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm its ok, mungkin bukan rezeki akak kot :)

      Delete
  38. aku respek kerjaya guru ni. termasuk la guru sandaran kan. sbbnya, ia memerlukan kesabaran yang amat amat amat la banyak. dengan karenah murid, pelan mengajar, ko-kum, mesyuarat jabatan pendidikan & dll. so tajuk entry bersiri ko diinspirasikan dari GTO la ek. mmg best citer tu. tgk seploh kali pung tak bosan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tajuk je la sama..huhu plot n cara mengajar berbeza.. :)

      Delete
  39. best jd cikgu ni..nnt dpt hadiah la..bunga la..tp seb baik jd cikgu skolah rendah...kalau cikgu sekolah menengah...ops! budak skolah skang dasyat2..lg2 zuan yg hensem tahap gaban ni yg mangajor..abis la ko..asyik kena ngorat..hahaha

    ReplyDelete
  40. cerita GTO mmg best! sy tgok banyak kali pun feel tu masih ada. tak rasa boring.hehehe... btw, takla bole apply sgt cikgu onizuka pnya setail masa dlm kelas tu. ada bahaya sikit.hahaha.. bestnya.zuan pnah jadi guru sandaran.. apsl tak teruskan dlm bidang ni?hehehe ^__^

    ReplyDelete
  41. esok CK ade interview kat CIAST.. pernah dgr??
    amik sjil mgjar gak.. doakan yew.. hihihihi
    terlencong pulak niat nk komen :D

    ReplyDelete
  42. Cikgu! Cikgu!!!!!!

    Yui setakat guru tuisyen je dulu...kehkeh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ok la tu, janji ada pengalaman mengajar tu

      Delete
  43. owh cikgu zuan..haha..mintak no bebudak darjah 4 nga 5 la..boleh buat bakal awek masa depan..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dah takde.. num lama expired..hehe

      Delete
  44. sikamat?? wah,, selalu ke sana,, ahaha,, GTO memang besh! kalau dapat cikgu ting tong macam tu, memang ohsemm~! :)

    ReplyDelete
  45. mesti jd ckgu satu pngalamn yg indah kan.. ^^

    masa tu la kita bljar cra nak hndle murid n prasaan kta sdiri..hehe

    ckgu xda pngalamn bole mngjr murid? kna tgok GTO dlu kot..hoho..

    bg sy, xsmua bku yg sy blajar skg ni sy prlu apply msa mngjr nnt..itu cma sbg salah satu guide sj..yg lain kna dtg dr naluri sdiri jga..

    whether, u want ur student to be successful or a failure..

    byk nak taip la plak..haha..

    anyway, i like being a teacher.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa plak..best of luck wif ur journals! ^^

      Delete
    2. hmm skarang ni ramai cikgu tak bagi full komitment bila mengajar.. its a sad news.. alhamdulllah, niat dlm diri zuan time tu nak mengajar, nak diorng jadi manusia brguna :)

      Delete
    3. bagus tu zuan..zuan ptutny apply jd ckgu tau dulu..rugii..huhu

      Delete
    4. hehe dlu time apply masuk U, kurang minat dalam mengajar ni

      Delete
  46. cikgu zuan..jemput dtg ke umah yer...jd personal teacher...hehehe

    #maaf lme xdtg sini...bru start blogging...

    ReplyDelete
  47. wah! menarik jugak..ade jugak terpikir nak jd cikgu sandaran masa tunggu tawaran tp xde rezeki..

    ReplyDelete
  48. oo0.. penah jagi cikgu.. bro ..
    crita GTO.. dah msuk kolej bru tgok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe crita ni dah lama, tapi agak lambat masuk dalam msia :)

      Delete
  49. mcm best sja jd guru sementara..mna thu lpas grade boleh try. entry brguna saiazuan :)

    ReplyDelete
  50. tak sabar nak tunggu next episod. nak tahu jugak pengalaman cikgu tanpa basic ni~

    selamat berjurnal! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe next episode akan release in one hour :)

      Delete
  51. cekkkguuu zuaannn!
    ajar saya cm ne nak pndai bole x :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajar macam mana nak pandai? kena la rajin baca buku ;)

      Delete
  52. mesti anak2 murid merindui zuan lepas tamat tempoh mengajar tu. hee :)

    ReplyDelete
  53. kau pernah jadi cikgu? tak cerita punn duluuuu!

    ReplyDelete
  54. I'm a big fans of GTO. dan suka sume drama berkaitan dgn high school. hehe.

    wah! bestnya Zuan ada pengalaman jadi cikgu. berharga tu. tak sume orang boleh dapat pengalaman camtu. layan budak2 kena penuh dgn kesabaran. btol la kata ko, yang penting keikhlasan kan. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, nak ikhlas ni bukan senang macam cakap "aku ikhlas mengajar" kena tunjuk kita ikhlas tu :)

      Delete
  55. zuan pernah jd cikgu la ea?hee..bagusss..

    tau dah kan camne kerja cikgu..hee..tak sama kan mcm apa org ckp?kerja cikgu sng la byk cuti la..;p

    suka gak tgk GTO..hee..cer cte cmne pglmn handle bdk..mesti blur kan..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sapa kata senang? susah sbrnya :)

      hehe awal2 blur gak la

      Delete
  56. menjadi ckgu 1 kje yg mulia. mendidik & mendidik. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk, dah t'slh log in blog esaimen. heh!
      eh, ape projek kamu tuu?
      nak promot gne blog ke?

      Delete
    2. ia bukan kerja mudah, tapi keihlasan hati memudahknnya :)

      err soalan diajukan kepada siapa?

      Delete
  57. satu pengalaman yg cool ...
    p/s seronok gak kan jadi cikgu ni

    ReplyDelete
  58. woww pernah jd cikgu rupa nya.. bgs2.. satu pengalaman yg hebat.. teringin jugak nak jadi cikgu skolah rendah.. mest fenin.. lagi susah subjek nak ajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tak sepening menengah rasanya.. :)

      Delete
  59. cikgu wan ! hehehe. best tak jadik cikgu?

    ReplyDelete
  60. walaupun sementara pasti itu pengalaman yg berharga.. mana tau lepas nie zuan akan jadi cikgu tetap bila dah habis study nnati takpun jadi tutor@ lecturrer ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm planning to be a tutor or a lecturer.. let time decide :)

      Delete
  61. wah..best la ade pengalaman da...

    ReplyDelete
  62. wah terus shopping on the spot yea...hahaha
    untung la dpt call mcm tu/bukan senang..kompom femes n berbakat ko ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe shopping..

      biasa je bro, tak femes n bakat biasa je :)

      Delete
  63. teringin nk jd cikgu ganti gak
    dh antar permohonan, tapi x dipanggil2 pun
    sadis betul

    ReplyDelete
  64. GTO, cerita favourite daku zaman muda kala...


    btw, nice one !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. siapa yang tengok cerita ni, sure suka :)

      Delete
  65. hehehe....teringin plak nk balik skulah rendah....tgk lew kalu ader masa nanti...hehehe....

    ReplyDelete
  66. GTO memang cite yang best! mane ade cikgu yang macam tu sekarang.. leh wat member2.. gelak same2.. susah nak jumpe ok.. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rare... kalau ada, memang best la ckgu tu :)

      Delete
  67. cerita sedap tu..tak silap gua dulu 8tv yang duk rajin tayang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak ingat kat tv mana.. tapi dlu zuan tgk kt dvd je :)

      Delete
  68. ada byk lagi ke"normal"an malaysian ni sebenarnya.kang panjang lak entry tu kan.

    white coffee tu wajib di pagi hari.

    ReplyDelete
  69. sebok ke..dah hantar journal? system bile start buat?free ke tiem eva dtang?? saje je banyak tanya.sengaja.=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sibuk... harini je leh bw.. system start sem depan, sem ni research.. insyaAllah free =p

      t balnje white coffee! tak kira~ nak gak!!!

      Delete
  70. my dad pon cikgu
    dulu selalu tolong abah tanda buku sekolah ank murid die..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic, kamu femes tak time kat skolah dlu? slalunya anak cikgu msti femes..huhu

      Delete
  71. pegi blog ni lagi, baru prasan suroh vote sblh.. dah isi dah.. haha

    ReplyDelete
  72. aku akan jadik sangat tension bile time marking buku tetiba pen merah aku abes dakwat. haha!!

    ReplyDelete
  73. bestnya dapat meerasa menjadi cikgu.teingin tapi tak mampu ni^^

    #jom lepak kat luar bro,nak karok suara tak sedap.main bowling boleh?tapi tak reti sngt pun^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bleh bleh, tgu aku cuti hujung blan 4 ni.. kte hangout :D

      Delete
  74. ooooo makanye...kamu ini urg nogori yoi...dulu rmi classmte dri nogori 9..rasenye dh lost contact...*tetibe je*

    sorrylah yoi..slmt pagi geng!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha yups, macam mana leh lost contact tu? haha

      Delete
  75. ohh,

    aku terlepas entri ni lah.


    untunglah dari keja jusco dpt jadi cikgu pulak. gji besar !


    AHAHHAHAHAHAHAHAHAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha gaji tak besar mana, tapi cukup la tuk aku bli laptop..hehe

      Delete
  76. alamakkk!! baca entry yang terbaru then baru singgah sini... :)

    encem cikgu tu :D

    ReplyDelete
  77. Seronoklah...lesson plan pun I tak pernah buat lagi hahaha....apa jenis cikgu la I ni hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ada kan la bro, tunjukkan kesungguhan jadi ckgu tu.. baru berkat :)

      Delete
  78. mesti byk cabaran kan jadi cikgu walaupun sementara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiada tugas yang tak mencabar di dunia ni :)

      Delete
  79. eh,nape plak x nak ckp ngn dia..sbb da penat berckp terpaksa diam pula..kekee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kidding kidding.. prasaan jadi guru, sure la happy :)

      Delete
  80. aku pun tgk cerita GTO tu!hahaha

    ReplyDelete
  81. bile bace ni serius tetibe nak jadi cikgu oh. hihihi :PP

    ReplyDelete
  82. kan..^^..walopun byk cabaran..happy jadi cikgu lain mcm..~ ^^

    ReplyDelete
  83. seronok sgt jd cikgu nih.tp itu lerr kesbaran yg jitu

    ReplyDelete
  84. tak pernah tengok GTO. nak cari la nanti.

    haha. nak start kerja dah ada niat serong nak mengorat dah. nasib takde cikgu perempuan yang single.

    wah ajar sains. tak suka sains. hehe.

    ReplyDelete
  85. 21 thun dah jd cikgu tnpa pengalaman apa2...hebat tu :D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...