Friday, 30 March 2012

> Bila Bercerita Mengenai Rezeki

Salam Jumaat,

Rezeki, setiap orang ada rezeki masing-masing, ada yang dapat rezeki rumah banglo, ada yang dapat rezeki tanah berekar-ekar, ada yang dapat rezeki menunaikkan umrah, dan ada yang dapat rezeki anak yang soleh. Semua rezeki datang dari Allah.

Jadi jangan mengeluh jika tak dapat apa yang dihajati, teruskan bersyukur dengan apa yang kita miliki hari ini.

"Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu) dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji." Q.S Luqman : 12

Jika bercerita mengenaik rezeki di blog pula, ada yang dapat beribu-ribu UV sehari, ada pula yang dapat beratus-ratus komen sehari, ada yang dapat berpuluh giveaway dalam sebulan, ada juga yang mendapat berpuluh-puluh ringit (mungkin beratus) sehari. Masing-masing ada rezeki mereka di dalam dunia blog ni.

Ramai yang post memberitahu diorang dapat cek dari syarikat advertising masing-masing.

Aku pula? Alhamdulillah, banyak juga yang aku dapat, seperti gift dan event invitation. Duit? mungkin rezeki aku dalam hal duit ni masih belum banyak. Baru sekali cashout dari nuffnang (jangan tanya la berapa dapat kan hehe), dan aku cukup bersyukur dan berbangga dengan earning aku tahun lepas. Tahun ini, aku cuba dapatkan lebih lagi insyaAllah. (checkout achievement blog ni)


Berikut adalah GA yang pernah aku dapat dari kawan blog aku. Ada yang dah lama, dan ada yang masih baru ;



  • Yang atas sekali (belah kiri) adalah CD Album Wyclef Jean dari Azham Vosovic penulis blog LOVEHATE. Original beb CD yang dia bagi tu, dan masih dalam plastik waktu aku dapat..hehe tanda persahabatan bloggers.
  • Sebelah kanan pula adalah kad raya dan duit dari Egypt dari Dhiya Fariza! Aku dapat kad n duit (bernilai 10 pounds) ni selepas berjaya menjawab soalan dari Dhiya! Hehe aku baca kad raya tu dan aku dapati, tulisan doc sekarang ni cantik-cantik la.. (Actually ada satu lagi hadiah dari Dhiya yang aku dah dapat, tapi masih dirahsiakan apa hadiah itu..hehehe)
  • Yang bawah (belah kanan) pula dari Alya Esprezzo penulis Celoteh Si Alya. Kad Raya yang ada pantun didalamnya. 
  • Sebelahya pula (tengah) dalah Kad Raya dari Pilot Syazwan CDM. Pandai beb si Pilot ni berpantun.. hehe 
  • Dan yang last sekali (bawah, kiri) adalah dua keychain dari Singapura pemberian dari penulis blog Perfectionist, Deqnoor sebab aku pernah menghuni #2 dan #3 top pengomen tegar dia.

Thanks banyak-banyak atas pemberian korang ni!!! Hanya Allah S.W.T. yang mampu membalas pemberian korang ni n moga dimurahkan rezeki, Amin.

Surah Ali Imran: 145, “Dan Kami akan memberikan ganjaran untuk orang yang bersyukur.


-zuan-
p.s : last update hari selasa lepas ek? Lama betul :p 

80 comments:

  1. wow! buat blog ni selain dpt kenalan baru, dpt adiah gak kan? eratkan silaturahim gitu.

    :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, bagus tuk merapatkn silaturrahim :)

      Delete
  2. Wah,wah banyak betul hadiah dia dapat :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Alhamdulillah. Banyak la tu dapat. Heee.. Alhamdulillah jugak hari ni selesai urusan kerja.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. saya tk pernah dapat giveaway. Tsk tsk :'/ HAha. Maybe bukan rezeki lagii :)

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah...rezeki

    ReplyDelete
  6. best nyer... :)

    smoga dpt lbh yk GA lpas ni.. ^^

    err...sy tak mmpu kot nak bg..huhu

    ReplyDelete
  7. ada rezeki dapat makan, byr bil, beli action figure, cukup ar, amin :D

    ReplyDelete
  8. wah..tahniah bro.. aku belum lagi dapat benda2 tu semua apatah lagi nuffnang dgn churp2..tapi takpe lah. mungkin belum ditakdirkan lagi.. hanya masa yang akan menentukannya

    ReplyDelete
  9. kehkeh,
    wa pulak tak pernah dpat hape hape.
    lalalaa.
    wa dapat kawankawan blogger yang baikk baik belaka macam lu contohnye.
    ehh.

    ReplyDelete
  10. tuah ayam npk dikaki tuah manusia npk di celah mane,ye dakk?syukurlahh rezki melimpah ruahh zuannn ;)

    ReplyDelete
  11. errrr... zuan... katanya nak buat GA.. hehe.. bila ?? :D

    ReplyDelete
  12. rajin ko join..berbaloi la

    ReplyDelete
  13. rezeki org..lain2 cara dapatnye..huhuh

    ReplyDelete
  14. masyuk la ko bro...kehkehkeh...murah rezeki...hoho

    ReplyDelete
  15. amboi....rezeki sunggoh..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah...sbb tu kena igt kn diri...apa yg ada / dpt tu lbh baik drpd tiada / tak dpt..

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah. rezeki yang Allah bagi kat setiap orang mesti lain2. tak semua orang akan dapat benda yang sama kan. hehehe..

    saya tag ni ye, kalau rajin join tau ^^

    http://anakmama89.blogspot.com/2012/03/contest-cerita-seram.html

    ReplyDelete
  18. sungguh murah rezeki kamoo...:)

    ReplyDelete
  19. Murah rezeki zuan


    y lain mungkin xdpt rzki dr segi harta bende. Maybe rezeki bhgn lain kn.

    Sabar n doakan y tebaik

    *mmg lame xupdate. Shari xupdate mcm sthun tau

    ReplyDelete
  20. sentiasa bersyukur dengan setiap apa yang diterima..semua itu rezeki kan :)

    ReplyDelete
  21. yup. same la kite.x byk pun duit dr blog.. dh 6 bulan pun be xpenah ade.hahah.. enjoy!

    ReplyDelete
  22. aku tak pernah dapt pape lagi drpd berblog. .cuma satu, ak dapat KAWAN..hehe rezeki yg paling menarik

    ReplyDelete
  23. hehe....I'm so glad u love the CD hehehe.....

    ReplyDelete
  24. hURMMM..... kalau dah jadi blogger NUFFNANG... button tu mesti kena dapatkan...ye takkk

    ReplyDelete
  25. Syukur Alhamdullillah dengan rezeki yang ade.. wah banyak hadiah tu dik.. ;)

    ReplyDelete
  26. untunglah.. utk sara xde ke? belanja zuan makan? hehe

    ReplyDelete
  27. Alhamdulillah...setakat ni ada jugak la dapat hadiah2 dari blogger tu...dari Nuffnang pun ada la sikit...hee..tiket free..siapa nak bagi kan...rezeki...:D

    ReplyDelete
  28. Wahhh rezki.. Rezki... X sapa ley tau.. Untung sabut tiMbul, untung batu timbul, tapi i nk la jadik sabut.. Huhuhu

    ReplyDelete
  29. alhamdulillah murah rezeki..l

    ReplyDelete
  30. wahh untunglahhh semoga terus murah rezeki :)

    ReplyDelete
  31. Allah bagi rezeki dalam cara yang berlainan untuk setiap hamba-Nya

    ReplyDelete
  32. rezeki anda,mungkin disini..terasa segan pula bro^^ apapun tahniah!

    slmt mlm~

    ReplyDelete
  33. xpenah dpt duit dr blog. giveaway ade jugak la..tp yg paling best dpt kwn2 yg baik kt blog..yg tu priceless!

    ReplyDelete
  34. HEHEHEHEHEHEHEHEH i dunno how but u one of the lucky man who gets and win so many things. bertuahnya!!

    ReplyDelete
  35. apa bikin ini weekend bro?hoho

    ReplyDelete
  36. so pocket punya GA xnak join ke?hehe.

    ReplyDelete
  37. wahh syoknya dapat macam2. nak jugakk.

    ReplyDelete
  38. nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  39. alhamdulillah, yg penting kita syukur walaupun sekecik mana rezeki yg kita dapat... bestla zuan dpat byk hadiah.

    ReplyDelete
  40. heee rezeki zuan kan..:)

    rezeki tu mmg pelbagai bentuk n cara..

    apa pon bersyukur pada Allah..

    ehemmmm bila zuan nk bg kad raya pd ira plak?haha ;p

    ReplyDelete
  41. dengan adanya pemberian yang kita terima daripada seseorang, otomatis ia akan menjadi momen dan kenangan buat selamanya! the sustenance is being everywhere...for all of us. :)

    ReplyDelete
  42. oklah kan,

    sapa bersyukur dengan rezeki yang sedikit, Allah tambah lagi =)

    ReplyDelete
  43. wah..banyak nya hadiah..:D

    ReplyDelete
  44. syukur x penah merugikan manusia..mkin bersyukur mkin bnyk rezeki =D

    ReplyDelete
  45. bila zuan nak buat ga ni?
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jadi la top komentator blog zuan :)

      Delete
  46. hehe..best lah..zatiey x pnh dapt lagi~

    ReplyDelete
  47. Rezeki semua kat tangan Allah kan? weee~

    ReplyDelete
  48. Rezki masing2 kan.. GA aku belum pernah dapat lagi.. InsyaAllah next time akan ada.. :D

    ReplyDelete
  49. aku tak pernah kot dapat pape lagi dari blogger..eh2 ada.kad raya ngn kekura dari simanis : cikgu syima :)

    ReplyDelete
  50. akak penah dpt hadiah buku dari penulis sendiri..juga rakan blogger..terharu amat~

    & walopun x dpt brg, mendpt penghargaan berupa ucapan ikhlas dari hati juga sudah cukup bernilai~ =)

    ReplyDelete
  51. Waaaa...tak pernah ikut GA...miahahaha xD

    ReplyDelete
  52. rezeki ade kat mane mane je..untung la dpt macam macam kan..duit toh..tunggu..sabar..usha..t dapat lewtew..ngeee..

    ReplyDelete
  53. rezeki perlu dikongsi bersama..agar bertambah luas rezeki tersebut..ngeh3 ;p

    ReplyDelete
  54. rezeki nak dapat baby girl.... wish will come trueee... :)

    ReplyDelete
  55. waahhhh .... banyak nye hasil dari berblog... kalau tak berblog ,, mesti nak dapat semua tu bukan senang.. rezeki2 :)

    ReplyDelete
  56. bagus khen nak blog ni
    mengeratkan silaturahim gituew

    ReplyDelete
  57. syukur alhamdulillah.... rezeki jugak tu....

    ReplyDelete
  58. hehe, murah rezeki.. setiap orang ada je rezkei nye.. cume perlu usaha..

    jom tambah ilmu sikit=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/04/kalau-lah-kita-faham.html

    ReplyDelete
  59. i lagi lah xpena dpt apa2 dr belog..
    tp alhamdulilah..dpt byk kwn2 baru =)

    ReplyDelete
  60. hye zuan!;p

    dah ok blom selsema tu??

    :D

    ReplyDelete
  61. ko rajin. mmg patut pun dpt byk hadiah. dah dah jgn buat muke tak comel tu nak mintak hadiah lagi. gi study sana.

    byk dpt kad raya. tahun ni nak meriahkan kad raya hantar kat korang la. kesian posmen dah lama tak hantar kad raya. asyik e-card je skrg ni.

    ReplyDelete
  62. untungnya dapat rezeki melimpah ruah yerrr...

    bertuah badan, macam aku tak ada sesapa sudi memberi

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    masalah starter solenoid kereta

    ReplyDelete
  63. kalau udah rezeki mmg tak kemana=)

    ReplyDelete
  64. byk gak dpt adiah.. :)

    ReplyDelete
  65. murah rezeki blogger terkenal ni! :P

    alhamdulillah syukur

    ReplyDelete
  66. Bersyukur selagi mampu...Gaji penjawat awam turun pon dah turun..:(

    Innalillahiwainnailaihirajiun ..:)

    ReplyDelete
  67. alhamdulilllah...

    rezeki Allah ada di mana2 sahaja..;)

    ReplyDelete
  68. rajinya zuan ni..... banyak adiah GA.. Ish, liyana plg mls nk join GA.. Sbb dlu2 join tak pnh menang.. So skrg givap sesangat.. Hahaha..

    ReplyDelete
  69. untung ler kamu...eden jugak yg jelesnyer...hahaha

    ReplyDelete
  70. Alhamdulillah , murah rezki zuan...mcm list of anugerah plak entry ni. hehe~ akak tk dpt lagi sebyk itu.komen pon sikit je ....uv plak baru cecah ratusan baru.

    anyway: akak nk berterima kasih kat zuan, sbb rasanya zuan la yg sentiasa ada setiap entry akak....satu hari nnti akak belanja makan ek? makan nasi minyak leh tambah2.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe takde hal la kak, tu cara saya support kawan blog saya.. :)

      Delete
  71. Anonymous2/6/13 08:54

    Why users still make use of to read news papers when in this
    technological world everything is accessible on net?

    My blog post: castleville user tips

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...