Tuesday, 27 March 2012

> Kalah Di Awal Perlumbaan, Tapi Menang Di Hujungnya

HOlla Peeps,

Apa khabar semua? Sehat? Mood ok? Ada yang down? What the??? SPM tak berapa bagus? Adehhhh~ Dapat berapa? Ops lambat pulak aku tegur pasal SPM kat sini. But takpe, sure ramai yang dah mula nak mencari hala tuju selepas ni, so aku rekomen jadi cikgu! Kenapa cikgu? Baca entry ni kalau nak tau kenapa aku suruh jadi cikgu.

Alright gagal sekali tak bermakna gagal selamanya, "oh yeahhh selamanyaaaa harimau malayaaaaa~" (ehhh mengarut pulak dah)

Aku nak tekankan kat sini betapa ruginya orang yang dah 'white flag' bila dapat bad result in SPM. Well result "hanya di radiooooo~" eh di kertas sorry sorry sorry, terOVER pulak kat entry ni.

Korang masih ingat kisah Arnab dan Kura-kura? Hahh? yang Zizan Razak berlakon tu? Beb, tahun mana kau lahir ni? Cikgu tak cerita ke kisah kura-kura dan arnab kat korang???

Mehh sini aku cerita, di suatu hari...





Dan pemenangnya adalah? Kura kura~ yeahhhh tepat sekali!!! Macam mana arnab yang laju tu boleh kalah padahal dia dah speeding kaw kaw punya?

Sebab arnab tu ada perangai yang biasa kita tengok atau jumpa pada orang melayu, that is suka sombong dan berlagak apabila berada di hadapan. Bila dia dah kat depan, confident level dia untuk menang sangat memuncak sehingga dia leka dan lalai sehingga kura kura, haiwan yang mempunyai sifat sabar yang tinggi dan tak mudah putus asa (yang mana susah nak nampak dalam orang melayu) berjaya memotongnya dan menang pada akhirnya. Walaupun kura kura kalah pada awalnya, tapi sebab determination yang kuat yang ada di dalam diri kura kura, kura kura berjaya menang perlumbaan itu.

So lesson learned..

Bawah ni pula full video untuk cerita tadi, thanks to youtube dan filem animasi terbitan Filem Negara Malaysia.



-zuan-
p.s : majulah melayu untuk negara, throw that 3rd class mentality and be the 1st class mentality!!! 

156 comments:

  1. ada org..hidupnya bermula mudah - berakhir jua muda.. Ada orang awal hidupnya susah - berakhir jugak sukar. segelintir awal hidupnya sukar - akhir hidupnya senang..

    " setiap apa yg DIA tentukan, ada hikmah yg tersembunyi.. mgkin apa yg kita rasa baik utk diri kita sebenarnya tidak.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju.. yang penting, kita dah usaha...

      Delete
    2. tu semua sbb kita tak tau berusaha.. yups! usaha adalah cara untuk berjaya..

      Delete
  2. bersusah-susah dahulu,bersenang kemudian.... mana ada benda yang kita nak dengan senang,mesti kena susah dulu kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. berakit rakit ke hulu, berenang renang ketepian..

      Delete
    2. orng kaya, semua senang nak dapat skarang ni~

      Delete
  3. wehhh ingat lagi kartun arnab ngan kura2 tu...hehe...dulu kecik2 masa muda dulu tgk tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. setailo kan..?? kura2 yang menang!

      Delete
    2. kid nk jd kura-kura ke kancil?

      Delete
    3. kid dah terpikat ngan cinta kura kura rasanya.. hehe

      Delete
  4. biar lambat asalkan berjaya..hihi..teringat pula belajar novel perlumbaan kedua masa sekolah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh, itu yang kita slalu lupa, orng kita ni, tau nak cepat je..hehe

      Delete
  5. hehehe . betul3 . ni cerita teladan sepanjang hayat kan : D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, agree.. sesuai untuk semua generasi :)

      Delete
  6. huhu..betol2..betol tuu zuan..kene usaha sokmo ^_^

    ReplyDelete
  7. hebat spm, tak tentu boleh survive kat u nanti. seriyes. kan? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, slalunya culture shock yang menganggu diorng

      Delete
    2. tau tak mengapa.. hehe.. eh, kite dah tengok dah perlumbaan kedua tuh.. ahaha

      Delete
    3. hehe dah tgk gak.. n still the winner is kura-kura :D

      Delete
  8. belum berusaha da give up awal2...tak boleh la mcm tu kan...lepas SPM..byk lagi nak kena tempuhi...kena yakin pada diri sendiri...kalau tak..mmg tak ke mana la kan...

    > cerita arnab dan kura-kura ni mmg patut dijadikan teladan...thumbs up!:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah perjalanan hidup baru bermula kan :)

      Delete
  9. btol2.....sngt setuju..:)

    ReplyDelete
  10. hehehe..aku setuju sangat zuan..jangan ingat kalau kita berada on top, kita takkan tersungkur ke bawah..kene pegang pada kata2 ini sampai bila2..

    P/s : hahahahaha..ko leh jumpa lagi kartun2 lama ni?lama gila kot tak kuar da.. lagi2 sang kancil dengan sang buaya, lembu dan sang buaya, monyet (pedas..pedas..) hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe jumpa kat youtube je bro.. hehe leh jadi idea tuk next entry ni..hehehe

      Delete
  11. betul cakap zuan ni, tak bermakna kita gagal spm maka kita terus gagal dalam hidup ni. kena berusaha untuk berjaya, kalah dulu baru menang mmcm kura kura ni bagus. biar lambat asal selamat... jadi cikgu memang best!

    ReplyDelete
  12. wah.. lame punye legend ni. arnab dan kura-kura.

    yang menentukan arah tuju adalah kita punya impian. sejauh mana kita bawa impian kita tu :))

    apa yang penting redha. ~~

    ReplyDelete
  13. Btol tu zuan.
    Gagal spm jgn nk down trus.ni bru p'mulaan lg.pnjg lg p'jalanan..mybe Allah bg jln yg b'beza utk yg kurg b'nsib bek tu b'jy dlm hdupnya.dgn syrt dia xcpt ptus asa.

    Cter kura2 ngn arnb ni dah b'juta kali bell tgk.haha.cewahh!!

    ReplyDelete
  14. teringat zaman budak...cerita nie memang top! kura-kura dan arnab :D

    ReplyDelete
  15. SPM hanya pengukur kepandaian di sekolah....tapi bukan kepada kebijaksanaan kehidupan....pengalaman lebih bermakna...

    ReplyDelete
  16. alam perlumbaan kedua arnab tetap kalah ^_^

    ReplyDelete
  17. agreed!

    kwn sy ada yg tak excellent dlm spm, tp lbh bjaya dr sy skg...

    spm cma batu loncatan..uni/mktab/dll yg mnjadi pnntu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups.. bagus la ada kwn yang menjadi contoh kepada :)

      Delete
    2. jeles ngan dorg sbnrny.hohoho

      Delete
    3. hehe kawan la dengan kawan diorng :D

      Delete
    4. mmg kwn,,tp tak rajin mcm dorg..huhu

      Delete
  18. aku rasa loser giler kalo ade budak2 yg tak tahu citer ni..hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe budak zaman skarang mungkin tak tau

      Delete
  19. Lama betul tak tgk video tu.. Zaman 80an kalau tak silap..

    ReplyDelete
  20. haha
    mmg lama x tgk kartun tu..
    cambest jer..
    SPM bukan penentu masa depan..
    usaha penentu masa depan:)

    ReplyDelete
  21. dah boleh hafal cerita kartun ni. ;D

    ReplyDelete
  22. "tiada kejayaan semanis madu tanpa kegagalan sepahit hempedu"

    aku selalu pegang kata2 ni masa sekolah dulu

    ReplyDelete
  23. bila gagal atau lemah jangan mudah putus asa, bila berjaya tau kuat jangan bermegah diri..

    ReplyDelete
  24. entry yg boost smngat pd org yg tgh keciweeee

    ReplyDelete
  25. haha !
    arnab tu bodoh :P

    well spm is just a result.

    pastuh baru lah boleh tengok dunia sebenar. huhuhu

    ReplyDelete
  26. budak2 skrg xlayan dah kot cite ni. selalu budak2 zaman kita je kan. hakhak..

    arnab arnabb. :P

    usaha tangga kejayaan! :)

    ReplyDelete
  27. pelan2 kayuh, lama2 sampai juga.. menang tak menang, itu blkg kira.. yg penting, u made it through to the finishing line. mcm kura2 atas tu.. dia tak putus harapan walaupun arnab dah jauh dkt depan... mcm kita juga..never lose hope on something. give your very best and who knows the best is yet to come without u knowing it ^_^

    ReplyDelete
  28. jadi macam kura-kura steady je teruskan perlumbaan walaupun lambat.last-last menang :)

    ReplyDelete
  29. Baiklah :) all the correct words have been uttered above (comments) hik! Siap baca semua comment.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kadang2 semua yang kita nak komen tu dah dikomen mereka yang awal :)

      Delete
    2. indeed! :D specially blog zuan. asyik ada je org yg dah sebut dulu.

      Delete
  30. its been long time i didnt comment on ur blog. hehe! sory zuan, tapi aku tetap baca....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe its ok, tak kesah pn klu tak sempat nak mengomen :)

      Delete
  31. ini semua sebab tradisi turun temurun. zaman dulu2, kalau nak keluar dari kemiskinan, diorang nampak hanya kerja2 professional saja cara nak keluar dari kemiskinan. tu yg push anak jadi doktor lawyer je. tu yg bebudak dem kalau result teruk sbb xleh nak further masuk kos2 yg konon2 akan kaya. sekarang lain. banyak lagi kerja2 lain boleh berjaya selain nak mengharap kat kerja professional mcm welder, plant rigger, qc, it, ahli sukan. cuma takde org yang nak membuka mata diorang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl tu, harap ramai sedar bila baca perkongsian ini :)

      Delete
  32. perghh lama tak dengar citer ni.. ..hehehe

    ReplyDelete
  33. hhmmm..pasal SPM tu..aku sulu punpernah down jugak. sbb persaingan budak sains tulen ni agak makan dalam. hahahhaa..

    tapi mom is always the best supporter.

    kepada yang SPM berjaya, tahniah. teruskan usaha.jangan mendongak ke langit lama lama. nanti sakit leher. hihihi.

    pada yang suam suam kuku. jangan berhenti pandang ke depan. teruskan melangkah. macam mana pun mesti ada ruang untuk teruskan perjuangan. adabanyak cabang kan.

    aku rindu cerita monyet tamak tuu..yang makan cili tuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu pun penuh pengajaran gak tu :D

      Delete
  34. Tetibe nk mintak sain je kat zuan ni

    wahh sgt best olahan entry sampai sy bace spatah2 pkataan nye

    gudjob, sbb tu zuan ramai pembaca ;-)

    ReplyDelete
  35. cerita teladan mse kecik ni (:

    ReplyDelete
  36. Dah lame tak tengok citer n bace citer nie , ehehe mase kecik kecik jee bace .

    ReplyDelete
  37. 1oo% suka ngan entry ni.. Yupp.. setia ape yang kita buat kena ade usaha & semangat.. jangan mudah berputus asa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye jgn berputus asa...chaiyok2. nurul ,,,,arini akak sedih :(

      Delete
  38. hahaha begitulah nasib si arnab yang belagu..

    ReplyDelete
  39. kartun femmes masa zaman kanak2 lg satu yg jgn monyet tu hehe...

    ReplyDelete
  40. kartun ni time kecik2 dulu..tp mmg kura2 tu x berputus asa la..

    ReplyDelete
  41. Btol tuh.. xsemestinya bila spm excellent, kat U pun excellent.. :(

    ReplyDelete
  42. Dan sesungguhnya secara kebetulan pulakkk orang HEBAT di dunia cam BILL GATES dan MARK ZUCKERBERG pun tak de cemerlang akademiknya.... yang penting kita kena sentiasa untuk dapatkan yang terbaik untuk diri kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. disebabkan diorang terlalu obsessed dengan minat diorng :)

      Delete
  43. dulu kartun ni memang femes...selalu kuar kat tv

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn? semua orng suka dan semua orang tengok :)

      Delete
  44. betul tu bro....byk lagi exm kna tempuh..stakat SPM..apalah sgt skang nih...

    ReplyDelete
  45. entri ni sgt menyedarkan sy.. sy suka buat last minute.. tp xderlah menyombong hahhhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jangan buat kerja last minute lagi ya

      Delete
  46. hmmm...memang citer zaman kanak2 macam ni banyak bagi pedoman untuk kita kan.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups, banyak pengajaran dan pedoman =D

      Delete
  47. saya nak jadi sang kancil..!!\

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kid...kalau buat teater, kid sesuai la jd kancil..hehe :p

      Delete
    2. hehehe takde watak kancil untuk KiD =p

      Delete
  48. seronok baca story dulu2..

    ReplyDelete
  49. berpijak dibumi yang nyta,sikap riak sombong cuma memakan diri..

    ReplyDelete
  50. terbaek la persamaan tu. dulu pun pernah frust dgn result spm. tak confident je dapat matrik. last2 dapat rupe ye. yeay!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe alhamdulillah, tu buktikan yang result spm bukan pengukurnya :D

      Delete
  51. teringat zaman sekolah..haha

    ReplyDelete
  52. wah..cite time kecik2 dulu

    ReplyDelete
  53. dulu masa form 4, novel BM "perlumbaan kedua"... sambungan citer diatas... best..!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang perlumbaan kedua tu tak baca lagi, best?

      Delete
  54. hebat...kura kura memang hebat..!

    ReplyDelete
  55. alamak, rindunya dgn cerita kanak2 ni.wah ramai org kome.all the best!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengingatkn kita waktu kecik kecik dulu kan :D

      Delete
  56. setuju...kito akan jadi better person if ambik pedoman dari kegagalan yg pernah kito lalui...

    ReplyDelete
  57. nasihat yang baik :)
    yang penting jangan menyerah...

    ReplyDelete
  58. Tuddddddia... skg entri ang dah macam cik epal! bagus!

    ReplyDelete
  59. sape la reka cerita ni..bagus betul..satu pengajaran utk yg selalu meninggi diri..

    ReplyDelete
  60. dh lame x tgk.. kenangan kot.

    ReplyDelete
  61. yea.. jadila cikgu.. then jd cm siswi.. tertunggang langgang abes..hahaah

    ReplyDelete
  62. lps ni ak nk reka cite kt ank2 murid aku yg kura-kura plak yg sombong..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha! macam best pulak. t dah buat cerita tu jangan lupa post ye cikgu :D

      Delete
    2. haha. lepas kura2 tu dah berjaya, dia pulak lupa diri eh?

      Delete
  63. kalau ada komitmen walau pun kita tau kita kalah .. sebenarnya kita berjaya menghabiskan garisan penamat dengan semangat...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    masalah alternator kereta

    ReplyDelete
  64. Dulu blik tadika mst ad cte 2.kdg2 cite sang kancil kan..npe skang da xdek cte 2 kn.bgus cte cm 2 tuk bdak2...

    ReplyDelete
  65. danish suka citer arnab dengan kura-kura tu!! wink!

    ReplyDelete
  66. salam kenal dari kami sekeluarga....

    haaa3x... citer karton tu buat mengimbau kembali zaman sekolah dulu2x...
    memang banyak pengajaran dapat di timba...

    ReplyDelete
  67. comey pulok kartun tu. heheheee

    ReplyDelete
  68. betul2..x semestinya menang awal akan berjaya seterusnya dan kalah awal x semestinya gagal selamanya kan zuan? :)

    ReplyDelete
  69. lama tak tgk katun ni...hehehehe

    ReplyDelete
  70. puteri singgah lagi untuk tengok kartun ..hehehe

    ReplyDelete
  71. yeah, gagal sekali tak bermakan gagal selama-lamanya :D best gak cita kura2 dan arnab nih.

    ReplyDelete
  72. Haha...lama gila animasi ni...waktu aku kecik2 dulu....tp serious aku suka animasi Malaysia...ada kualiti apa ;)

    ReplyDelete
  73. berusaha tngga kejayaan..kat situ dah nmpak dah hehe..nk sng kene berusaha baru ade tangga kekayaan hahaa...^_^

    ReplyDelete
  74. kartun tu kalo dsiarkn lg kat tv mmg xboring..lawak ade la hehehe =.=

    ReplyDelete
  75. kita boleh jadi apa yang kita nak kalau kita yakin dengan diri sendiri. teruskan melangkah n jangan putus asa. =)

    ReplyDelete
  76. apapun..kene challenge diri..kekalkan momentum utk terus maju ke depan~ =)

    ReplyDelete
  77. budak2 zaman sekarang agak-agak tau tak cite ni ek? ngangaga

    ReplyDelete
  78. tapi kan abang zuan, sekarang ni cerita kura-kura ngan arnab dah lain. kura-kura menang sebab guna taktik kotor..hehe

    ReplyDelete
  79. da lme xtgk iklan tu...hehehehe...teringt plak...

    mmg bnyak pengajaran :)

    ReplyDelete
  80. hahahaha...ini kisah pling femes time skola rendah...tringat cgu aku yg baek gila citer psal kisah ni.. :D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...