Saturday, 15 October 2011

Jejalan : Island Hopping at Langkawi

HOlla Peeps,

Holiday, sapa tak suka an? Dan untuk holiday yang best, kena la buat perancangan teliti dan bajet kewangan yang mencukupi.. Jangan jadi macam aku, plan pun tak de jadi Plan B la  kot. Duit pula? Ngam-ngam je untuk tambang, tiket semua, makan and buah tangan? Tak cukup duit nak beli #LOL

Entry kalini aku nak bercerita pengalaman menaik aku di Langkawi ("eleh aku pn pernah gi langkawi, kecoh r mamat ni"), so dalam masa yang sama, aku perkenalkan Labels 'Jejalan' khas untuk traveling guide kepada korang..

Bila ke Langkawi, tak lengkap rasanya tanpa touring Island Hopping! Last year aku ada ke Langkawi, tapi tak merasa Island Hopping ni, so memang rasa empty dan kurang complete je bila balik.. Last week (holiday lagi?), dapat juga rasa Island Hopping! Yeay!!! Best? Pada pecinta alam dan yang suka mandi-manda seperti aku, syok ar.. 


Island Hopping

Tempat berkumpul sebelum naik boat

Apa pulau yang korang akan pergi semasa Island Hopping ni? 

  • 1st pulau yang korang akan pergi adalah Pulau Dayang Bunting (Lake of the Pregnant Maiden Island) adalah pulau yang dipercayai mempunyai kesan ajaib kepada wanita subur. 

Pandangan Pulau Dayang Bunting dari jauh

Sampai je ke pulau Dayang Bunting, korang akan disambut oleh
'penyambut tetamu' yang sangat suka akan makanan

p.s pegang elok-elok beg tu ya

Kena jalan (jungle tracking) selama lebih kurang 5 minit untuk sampai ke Tasik Dayang Bunting, jangan risau sebab ada tangga disediakan, dan watch your steps, nanti terjatuh pula..

Tak ada lifeguard yang akan selamatkan atau pantau keadaan korang kalau lemas kat sini,
so pada yang tak pandai berenang tu, jangan la menggatal kaki nak berenang, untuk langkah keselamatan, pakai Life Jackets..

Tekun membaca sejarah Pulau Dayang Bunting, 
korang tau tak sejarah dayang bunting ni?

Dipercayai sebelum ni ada Bunian Wanita dan Bunian Lelaki mempunyai hubungan dan mendapat anak, tapi selepas dilahirkan, anak itu meninggal selepas berusia 7 hari, jadi si ibu menyemadikan anaknya di dalam tasik itu, sempena memperingati peristiwa it, pulau itu diberi nama Pulau Dayang Bunting

  • Kemudian ke kawasan kepulauan kecil yang mempunyai pemangandan cantik sambil melihat burung helang beterbangan di udara mendapatkan buruanya (p.s aku angkat lengan tangan dengan harapan ada yang hinggap kat lengan tangan aku..lol tapi jangan tiru aksi aku tu, bahaya!). 

Abang Tour Guide kitorang yang kacak...


Kira ada berapa banyak Burung Helang?

Nampak kelajuan si helang tu menangkap mangsanya?

  • Destinasi terakhir adalah Pulau Beras Basah, pulau tropical yang santai dan korang boleh menghabiskan masa lapang anda dengan berenang di dalam air yang jernih dan baring di pasir yang putih. Masa untuk mandi-manda adalah lebih kurang sejam.. Waktu ni, konfirm lapar, tapi jangan risau sebab ada kedai yang menjual makanan di situ.

Pandangan laut dari tempat kitorang bersantai

5 daripada 6 yang terlibat dalam tour kalini

Gambar photographer yang disengetkan



ok abaikan yang bajet tuff tu.. #LOL


*gambar-gambar tak pakai baju semasa mandi manda banyak di Pantai Beras Basah ni, disebabkan ada readers dikalangan perempuan, jadi atas dasar hormat pada mereka gambar-gambar tu di filter..


Masa yang korang akan spend untuk Island Hopping adalah lebih kurang 3 jam.. So 3 jam tu mungkin kejap, sebab fun dan trust me, abis je trip ni, konfirm penat dan nak baring tidur di hotel..



"Sampai sini dulu tour guide aku dalam Labels Jejalan untuk kalini, kita ketemu lagi di entry akan datang.. Sayonara~"


-zuan-
p.s : boleh jadi tour guide tak? hehe 
aku perasan ramai yang masih tak tau mana satu aku pada entry lepas, hmm teka-teka je la smpai korang perasan mana satu aku huhu 

66 comments:

  1. wah, bestnya. namee pergi Langkawi lama dulu dah..hehe. masa darjah 4...rse nk pergi lg lah bila tgk gambar2 zuan.

    ReplyDelete
  2. seronoknye.terign nk gi trip mcm ni. tp syg family tak mau :(

    ReplyDelete
  3. hahaha..aku mcm tau jee ko yg mana satu!!hikhikkkk

    ReplyDelete
  4. wahh..bestnye..ni yg nak pergi jugak ni.. :D

    ReplyDelete
  5. bestnya.. nanti kalau jijah pergi honeymoon sana leh saiazuan jd pemandu pelancong tak?! kalau minum air tasik dayang bunting. InsyaAllah lepas tu mengandung :)

    ReplyDelete
  6. Yang bajet tough tu engkau ker? haha.. Nway, nice destination... Aku blom pernah lagi pergi kat semua pulau tu..

    ReplyDelete
  7. u're the best explainer and travel guide ever..LANGKAWI IS THE BEST PLACE TO BE TRAVELED! arisha nak pergi holiday di langkawi juga...:')

    indahnya pemandangannnnnnnnnnnnnya ;)

    ReplyDelete
  8. syoknya island hopping nih. last pergi tahun 2008 kot. bila la boleh pergi lagi.

    ReplyDelete
  9. Eeeeeee, jelesnya kte T^T Haha, lme dah tak pg holiday. Tggu jela cuti sekolah ni ;D

    ReplyDelete
  10. seronoknya dapat bercuti..serius jeless

    ReplyDelete
  11. gud2..=) *Shah Ad

    ReplyDelete
  12. Bole jd tourist guide ko ni. 1st time rs relax bc entry ko slps entry ber info. I loike! Hahahaha
    ko yg pakai baju putih budget tuff tu kan hahahaha

    ReplyDelete
  13. psst! sy mengenali anda. HAHA!

    lgkawi mmg sgt seronok tp lbih mnyeronokkan bila poket pun tebal. i've been there b4. sgt cntk. :D

    eh, wanna ask u something?
    pegi ni kira amik package kn. kne brapa?

    ReplyDelete
  14. fuyoo..bestny..lme tak p langkawi..hehehe....lain kali kalo nk p ajk la ea...hahaha :P

    ReplyDelete
  15. rindu langkawii! rindu nak g pantai cenangg..hihi

    ReplyDelete
  16. best lah dpaat pegi langkawi..dulu masa kecik2 sy nk pegi langkawi, tp sampi skrg msih tak dpt pegi..huuu...

    ReplyDelete
  17. ish.. ni yg nk pegi langkawi ni. lama dh xpegi. hmm...

    ReplyDelete
  18. haha...sonok giler beb tempat ko pegi n fyi aku xpernah tau adep ulau2 cmtu...err tepuk tgn tuk aku sbb xpernah tau....hehe t ko bawak aku lah g jenjalan...kekeke... aku rase xpernah g ke pulau selain pulau pinang... sedih!!! hehe

    ReplyDelete
  19. last year aku gi langkawi join jgk island hopping ni. pegi tmpt sama ko pegi. next time nak ambik yg outdor activity. jungle tracking, abseling(betul ke idok aku eja ni), hiking. mcm2 lagi la. jom!

    ujung taun ni nak gi penang.

    ReplyDelete
  20. ala ko yg bajet tuff tu pastu sana sini bawak beg merah tu. hahahaha

    ReplyDelete
  21. tk pernah sampai lg ke langkawi ni

    ReplyDelete
  22. best !
    ku tak sampai lagi ke Langkawi ni..
    xD

    ReplyDelete
  23. tak pernah jejak lagi kat sana..huhu..=..=!

    ReplyDelete
  24. ade beli cekelat Daim untuk kita tak?hehe

    ReplyDelete
  25. waaa....seronoknya kalau mummy dapat ke pulau-pulau tu....
    mummy dah 5 kali ke Langkawi tapi tak pernah sampai di hopping island....

    ReplyDelete
  26. kampug saya kat pulau tubaa. hehe

    ReplyDelete
  27. Seronoknye,dh lama tak pg..
    beli coklat banyak-banyak tak???
    hehehe

    ReplyDelete
  28. perghh syiok siot oliday kau bro :) hehe

    ReplyDelete
  29. seronoknya dia. last time pergi sini was 6 years ago. jealous pulak tgk zuan jenjalan.

    ReplyDelete
  30. takpe ah . tak dapat pergi .. dapat cuci mato ngan gambo jadi lew .. heheh

    ReplyDelete
  31. Aritu aku ngan member pergi Langkawi gak!! tapi tak sempat pergi Island Hopping!!! Kena pergi lagi nie...

    Sape nak join?? XD

    ReplyDelete
  32. haha...cantikkan tempat aku..pas ni kalw korg nk g langkawi..contact2 la aku,.. aku ley jd tour guide korg..free^^

    ReplyDelete
  33. bulan lepas gua dah mandi kat tasik dayang bunting..best

    ReplyDelete
  34. Ummm bestnyer ..umi teringin nak gi langkawi ..umi kat sarawak.

    Insyallah tahun depan, best2 :)


    Cantik2 pic saia :)

    ReplyDelete
  35. bestnye zuan , nurul tak penah ke sana lagi... anyway , tak ada coklat buat nurul ker ? hehehe :P

    ReplyDelete
  36. suka island hopping tapi tak suka jadi gelap heheh

    ReplyDelete
  37. kite pun penah g island hopping kat langkawi ni..best best!~ ^^

    ReplyDelete
  38. pasni zuan citer lak pasal sopim pinggang mangkuk lak ye..hahaaa

    tahun 2009 dkna pergi langkawi...2 kali...

    1st bulan mei - lawatan muhibah..heheee..pergi dnegan pakej JPM sambil menghabiskan duit tapi tak sempat mandi kat dayang bunting! :(

    2nd bulan julai - terpaksa rela dihantar berkursus ke sana..disebabkan duit dah banyak habis kat 1st trip, so duduk diam2 dalam bilik hotel jer :)

    teringin nak pergi tapi masa tak mengizinkan :P

    ReplyDelete
  39. Pulau Tuba, Langkawi best juga.. :)

    ReplyDelete
  40. alaaaa...aku online mase 1citizen kat lab ni x leh nk view image lakkk..nanti lah balik kolej aku tegok balik ek? then baru aku komen yang second round plak..huhu

    ReplyDelete
  41. seronoknya..dulu selalu pi langkawi tp x penah pi pulau dyg bunting tu hihi...tingin gak.

    ReplyDelete
  42. dah byk kali rncang nak bt trip pergi pulau..tp plan je lbh..perginy tak prnah..huuhu

    ReplyDelete
  43. bestnyaaaaaaaaaaaa
    da laaaaaaaama simpan hasrat nk p tp x pegi2 jugak :(

    ReplyDelete
  44. dah lama aku tak ke langkawi, last aku g masa darjah 2-3 dulu, masa lawatan sekolah..

    eh, betul ke pasal pulau tu, kalo untuk laki macam mana?..makin subur?..hehehe


    g tak ajak.. ;(

    ReplyDelete
  45. syok gilee ! jeles >.< hahaha !

    ReplyDelete
  46. zuan...jgn lupa beli coklat daim! buat cendermata untuk sedara mara ke...atau buat GA untuk segmen ke...he3

    ReplyDelete
  47. beruk yg byk d dayang bunting he.e..habis nak patah signboard ';DAYANG BUNTING' tu classmate aku panjat.hahaha

    ReplyDelete
  48. erk! tandas ada tak...keh3

    ReplyDelete
  49. zuan yg sama tinggi dengan onie,haha :P


    lama gila tak p langkawi

    ReplyDelete
  50. wahhh...bestnya...da dekat setahun lebih aq tak pergi Langkawi ni...bila la dapat pergi lagi ni...jelez gila ni..haha ~

    ReplyDelete
  51. teringin nak ke Langkawi

    ReplyDelete
  52. perhh! mmg holiday hopping!
    errrr yg bajet taff tu zuan ke? :P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  53. bila nk merasa g mcm ni bestnyer ^_^

    ReplyDelete
  54. naik kereta kabel=best!! (>.<)

    ReplyDelete
  55. whoa seronoknya org tak jejak lg langkawi

    ReplyDelete
  56. best ker pg lngkawi tuh...... kite org lgkwi..kalo pg lg roger2 ler kite.... :)peace....

    ReplyDelete
  57. Pernah sampai mg sangat menarik dan sukar digambarkan..

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    jamming show Volume 10

    ReplyDelete
  58. memang terpaksa abaikan yang bajet tuff tuh, hahahaha.

    tengok pun dah seronok kan. :)

    zuan ni pandai berenang tak?

    ReplyDelete
  59. jelesnyer la...cntik gilew pmndangan..haishhhhhhhhh...nk pergiiii!

    ReplyDelete
  60. Alahai...tetiba rasa nak pergi Langkawi sgt2...ada pakej 3 hari 2 malam kt Pntai Cernang, siap dgn kereta sewa...murah plak tu....

    ReplyDelete
  61. Saya sangat berterimah kasih banyak kepada PAK MANDALA atas bantuannya saya bisa menang togel, saya benar2 tidak percaya dan hampir pingsan karna angka yang di berikan beliau ternyata tembus. awalnya saya cuma coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar di daerah Malaysia. kerja sebagai TKI dan tidak ada ongkos pulang, mulanya saya ragu tapi dengan penuh harapan saya pasangin kali 100 lembar dan ALHAMDULILLAH berhasil. sekali lagi makasih banyak ya PAK… dan saya tidak akan pernah lupa bantuan dan kebaikan PAK MANDALA. kepada saudara yang ingin merubah nasibnya seperti saya silahkan Hub 0823"4898"5714 PAK MANDALA. Demikian kisah nyata dari saya dan ini tanpa rekayasa. INGAT. kesempatan tidak akan pernah datang Yang ke.(2).kalinya…!

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...