Monday, 17 October 2011

Makanan Yang Membuatkan Korang Susah Nak Tidur

HOlla Peeps,

Apa korang suka makan sebelum tidur? Dikatakan masaalah tidur diwaktu malam terutamanya disebabkan salah makan sebelum tidur, agak-agak jenis makanan kegemaran korang ada dalam senarai tak?

Keju - Mengandungi amino acid tyramine yang menyebabkan korang susah nak tidur

Cokelat Susu - Kebanyakkan cokelat bar mengandungi Tyrosine yang tutup dengan Dopamine, suatu perangsang yang membawa kepada kewaspadaan dan kegelisahan pada waktu malam.

Makanan Pedas - Jangan makan makanan pedas-pedas sebelum tidur, seeloknya makan pada waktu siang

Sos Tomato-Based - Peminat pasta (sos tomato) kena pekena makanan kegemaran korang tu awal sikit sebab makanan tomato-based menyebabkan refluks asid dan pedih ulu hati (heartburn).

Soy - Penggemar produk berasakan soya seperi kicap, tofu, miso, dan sos teriyaki perlu dikurangkan kerana Soya mempunyai Tyramine yang tinggi

Teh Ginseng - Tak dinafikan teh herba sangat bagus untuk tidur, tapi lain pula kisahnya dengan teh ginseng, kerana ia bertindak sebagai peransang. Mungkin ada yang tidak merasainya, tapi ia sebenarnya menyebabkan insomnia dan hypertension. 


Nasib baik makanan favourite aku tak ada dalam senarai tu, tapi kenapa still ada masaalah tidur?




-zuan-
p.s : minggu ni dan minggu depan mungkin menjadi minggu busy untuk aku, so nak elakkan blog berhabuk, kena sediakan draft banyak-banyak lol  >

61 comments:

  1. Pocket buleh tido ngan coklat dan segelas susu, utk kamu, sila try makan nasik tgk. sure hanyut punyerlah! Hehe

    ReplyDelete
  2. sy xamalkn mknn2 kt ats tu..tp ttp x bole tido...huhuhu

    sbb byk sgt bfikir kot..

    ReplyDelete
  3. ok, kalau tak nak tidur nanti blh cube makanan di atas.. ^^

    ReplyDelete
  4. Nsib xde dlam snarai..huhu

    ReplyDelete
  5. alamak semalam ada makan coklat sebelum tido..tapi elok je tido sampai pagi..hihi

    ReplyDelete
  6. nasib baik aku bukan peminat tegar makanan tu semua hehehe

    so malam2 boleh tido awal klau xda assignment hahahha

    ReplyDelete
  7. keju is my favourite, but it's not os locgic if take it as my supper. LOL!

    makanan pedas memang tidak elok untuk dimakan pada waktu malam..arisha pun jarang makan such that food :'(

    btw, entri ini memang bagus. it's full of infos!!!

    ReplyDelete
  8. byk minum susu bru sng nk tdo..

    ReplyDelete
  9. aku suka coklatt aummm

    ReplyDelete
  10. Mummy jenis senang tido...tambah lagi wanita macam mummy ni sangatlah sebok......kerjaya, rumahtangga dan part time berniaga....jumpa bantal terus je lena.....ahaks..:)

    ReplyDelete
  11. ssh la mcm ni :( byk benor mknn feveret kt situ.

    ReplyDelete
  12. mknan pedas? waaa my fav.

    zuan susah nk tido sbb insomnia kot. heehee

    ReplyDelete
  13. makan coklat susu pun sama ker ? nurrul okeyh jer... hehehe...

    ReplyDelete
  14. Aku selalu jek makan keju dengan coklat susu. Lena jek tido, serius. HAHA

    p/s : Aku pon tengah try ni, adalah sikit income =)

    ReplyDelete
  15. Nak cepat tdo buat senaman ringkas.. Lepas tu minum air kosong...

    ReplyDelete
  16. baru tau,

    selalu mkn pedas ni..huhu

    ReplyDelete
  17. semua tu mmg peberet miss purple kecuali teh ginseng :)

    ReplyDelete
  18. klu minum coffee je br tak boleh tido,hehehe..
    klu nak senang tido,minum susu panas,sedapnye :)

    ReplyDelete
  19. huhu..ginseng tu dah macam ikan kering doh aku tengok..huhu..zuan, wat entry psl makanan utk org sakit lak..huhu

    ReplyDelete
  20. Coklat susu my feveret. Haha.

    ReplyDelete
  21. aq kalau da ngantuk bukan kira apa da..lena jugak..haha~

    ReplyDelete
  22. Sorry...

    Spicy? It's in my blood, dear. Pure Negeri Sembilan taste bud. What to do?

    Milky choc? Naaa... Not my choice.

    Ginseng tea? Sounds delicious.

    Easy said, I still can sleep even I took all that things.

    I can't only sleep whenever I stress and got lots of thing to do.

    ReplyDelete
  23. laa mkn coklt leh wt org ssh tido... cm x cya jew...

    ReplyDelete
  24. jangan makan ubat tido!...gi carik makanan yg bole buat senang tido plak.

    ReplyDelete
  25. Aku pnah kna isomania beb smpi tpaksa tlan pil tidur utk tido time aku form 5
    Aku agree yg mknan pdas tu sbb aku slalu p toilet haha

    ReplyDelete
  26. ape makanan feveret ko??t aku wat entri sal insomnia lak punca die sbb pe... xtually ade faktor len selain makanan...hehe... t ko igtkn aku e..

    ReplyDelete
  27. ouh barulah tieha tau...huhuhu...thanx 4 the info =)

    ReplyDelete
  28. tak makan pun semua tu sebelum tidur tapi tak boleh tidur jugak. =(

    ReplyDelete
  29. semua dlm senarai nie fav sy, kecuali teh ginseng...patut lah susah jer nak tdo..huhu..

    ReplyDelete
  30. eh, knpe mcm tade effect pape pun. still bole tdo je. sbb otak memainkan peranan. ta bole tdo, cuba lah buat 1 benda yg byk menggunakan otak. nnt da penat, sure boleh tdo. :D

    ReplyDelete
  31. tak boleh tidur sejak jadi anak tunggal tak rasmi

    selalu minum susu suam tengah2 malam.memang mengantuk

    ReplyDelete
  32. makanan pedas mmg x bole tinggal la :P

    ReplyDelete
  33. nice info..blh diamalkan ni kalau nak bejaga blogwalking hahaha

    ReplyDelete
  34. waktu jadi student dulu memang berpenyakit tak leh tdo haha

    skrg ni bile dah keje, letak je pale atas bantal, kompem dah lelap..haha

    p/s: mebi kamu kene tukar bantal kot untuk tdur yg lebih lena..hihi

    ReplyDelete
  35. huiiii..memg byk sgt list faveret kaklimah :P

    *psstt..dh lame xjenguk sini :P

    ReplyDelete
  36. i'm still the same me.

    burdening myself with problems either mine nor other people.

    food can't pleasure me anymore.

    ReplyDelete
  37. CEKELAT CEKELAT OHHH KAU SELALU DTG DLM MIMPIKU. ADUH!

    ReplyDelete
  38. kalo aku mmg pntg letak kepala sure hanyut je =P



    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  39. saya suka minum susu ! hehe

    ReplyDelete
  40. zuannnnnn! makanan pedas best. bantai je time lapar! maggi best makan sebelom tdur. muahahaha. sungguh tidak menyihatkan:(

    ReplyDelete
  41. setuju sama pocket! saya pun selalu amalkan minum segelas susu panas sebelum tidur. such a good inducer! :)

    ReplyDelete
  42. tapi minum milo senang nk tido....

    ReplyDelete
  43. makan apa pon kalau ngantok dkna tetap tidur lena...heheeee

    ReplyDelete
  44. kalau kenyang je memang mata pun mula kuyu..minta dilelapkan..:-)

    ReplyDelete
  45. thanks share bnda niy!aku baruuu tauuu..no wonder kadang2 kita susah nak tido...sebab pemakanan kita jugak kan..

    ReplyDelete
  46. ase zuan ni mesti byk pikir mslh dunia ni yg payah no nak tido ni an2
    heeeee

    ReplyDelete
  47. terlalu banyak fikir kott.

    takpun memang suka stay up sampai lewat malam? haha

    tapi rasanya bila tengah belajar kita boleh handle benda ni sebab esoknya ada kelas ke kan. kat rumah lain cerita pulak sebab takde benda nak buat.

    ReplyDelete
  48. u know what?

    selain entry panadol i think i love this entry tu :p

    hehe. dian hanye susah nk tidur kalau da hadap lappy. ceittt =.=

    ReplyDelete
  49. alamak..baru bce lah...ct baru lepas makan makanan pedas..huhu

    ReplyDelete
  50. kahkahkah....aku slalu cari way macam mana tak tido time malam especially time study. agagagaaa

    ReplyDelete
  51. lorhhhhh....patut le teman xley tido mlm2....sbb suka sgt mkn mknn pedas...hahahahahahahaha :P

    ReplyDelete
  52. keju - tak berapa suka ..

    coklat - suka makan time cikgu ngajo.. hehe

    pedas - makan jarang-jarang.

    tomato-based - suka makan ngan kepok lekor time rehat.

    soy - makan nasik + kicap time tengok spongebob.

    teh - tak penah minum ==

    :: kesimpulan : takde benda sume tur yang era makan / minum time nak tido .. ngeee~

    ReplyDelete
  53. Anonymous6/6/13 08:28

    This may possibly be easier said than done.

    My web site dumbbells for sale

    ReplyDelete
  54. Anonymous8/6/13 09:30

    Doing exercises on the Bowflex takes just a little getting used
    to.

    Also visit my weblog - cast iron dumbbells

    ReplyDelete
  55. Anonymous8/6/13 12:56

    You are going to need a superior set of resistance bands, a chin up bar ,
    and thrust up stands or maybe a ideal push-up.

    Here is my blog post ... free weights sets for sale

    ReplyDelete
  56. Anonymous13/6/13 05:07

    Using the abundance of excellent traditional dwelling gym equipment to the market right now
    you could get significantly extra bang in your buck
    by obtaining into tested technologies that were tried out and
    tested.

    My page: click the next site

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...