Sunday, 2 October 2011

Kesan Panadol?

HOlla Peeps,

Beberapa hari lepas aku agak terkejut apabila kawan aku cakap tak elok makan panadol sebab panadol tu akan kekal dalam badan kita selama 5 tahun dan boleh menyebabkan kerosakkan buah pinggang!!! Eh selama ni aku demam, makan panadol macam mana???? Then aku google la apa lagi kan?


Apa aku jumpa? Satu kisah menyayat hati.. 

"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain. 
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan. 
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. 
Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. 
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? 
Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang "biasa" ini ke dalam mulut anda." sumber, hanan : Bahaya Paracetamol/Panadol

Menyeramkan right? So lepas ni kalau demam je, baik jumpa doctor.. Spend la sikit duit untuk rawatan dari mereka yang lebih bertauliah.. Betul tak Dhiya Fariza?



Update...

Aku dapat satu komen menarik dari Eman (trima kasih atas komen anda)

betul2... ni pandangn aku r sbg healthcare student.. panadol uh mang xelok TAPI kalo di amek dlm jangka mase yg panjng n pengambilan yg kerap.. xtually sume ubat adelah dr dr bhn kimia n anythin yg involve kimia ofcos can bring effect to our body... it can cure at the same time give side effect.. but it depend on wat kinda of drugs... usually people use tuk fever2 yg ringn2 n penin2 pale... well xtually xelok...bcos paracetemol hanya akn kurgkn symptom of fever but not cure it... fever usually cos by certain viruses or bacteria.. so the best cure is our own body immune system... cepat ato lmbt depend kpd bagaimana badan kita mengenal phatogen itu... phatogen uh either bacteria or virus... as we can see org zmn dulu leh sembuh tnpa ubt2 sbb pe? bcos immune system dorg kuat... so elok kalo sakit2 ringan xperlu gune drug unless cm teruk br gune... takut bila kita gune drugs time sakit2 ringan jer bila bertmbh berat t virus or bacteria tu da resistant pd ubat uh n u need to use the strongest drug to against it which will effect yor other organ...ini sekdar info tmbhn jer..kalo ade silap..kongsi2 la yer..hehe


-zuan-
p.s : semalam malam yang amat panas, nak tidur pun susah, berpeluh badan aku.. 

77 comments:

  1. wahhh bahayanya!

    adoi, macam mana ni kalo dah telan banyak sepanjang hidop ni.

    huhu. thanks info ni.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum

    terima kasih atas info ni.lepas ni xmau mkan panadol dah

    ReplyDelete
  3. betul2.panadol kalo mkn byk2.leh buat hati rosak.huhu

    ReplyDelete
  4. yup.sbnrnya ubat apa2 pun tak elok.
    lagi satu cara, mandi dengan cara mulakan dari kaki baru ke kepala. boleh buang angin sekali.hihi

    nway.., nice sharing zuan :)

    ReplyDelete
  5. yup mmg betul pun,macam ak ada mmbe kerja dekat dialisis centre...dia ada bgtau punca dan sebab2 kerosakkan buah pinggang ni..salah satu kesan dr ambil panadol...

    ReplyDelete
  6. xpernah mkn panadol bila demam..

    ReplyDelete
  7. memang pon panadol boleh buat pinggang rosak hati rosak..kalau demam minum air banyak2..mandi dan berjelum puas2/banyak2..letak tuala suam kat dahi..InsyaAllah sihat..berbalik pada manual..xpyh guna ubat bagai :)

    ReplyDelete
  8. dulu sy pun antra yg tegar ambl pnadol..asl sakit sikit pnadol..
    huhu,,tp skg da x ambl da..

    ReplyDelete
  9. baru telan panadol 2 hari lepas,, +__+

    ReplyDelete
  10. BETUL! semua drugs pun tak elok. dan setiap ubat ada kesan sampingan. itu pentingnya menjaga kesihatan TAPI so far paracetamol memberi impak dialysis to few people like in this case. it can still be consume but not so frequently. will hit back my pharmaco books a and doctors :D

    ReplyDelete
  11. kalau derma darah pun ditanya soalan pasal panadol. Ada amik x dlm dua minggu lpas, that gotta tell us samting. Hey thanks for the info, sedar sikit :D

    ReplyDelete
  12. aq da lama tak amalkan makan panadol walaupun sakit kepala kaw2 punya...huhu~

    ReplyDelete
  13. betul tu. selalu makan panadol jadi immune. takda effect dah bila makan. yang sakit buat pinggang tu scary. tak nak makan dah!

    ReplyDelete
  14. erk! alamad! ye ke zuan! tieha slu telan panadol time period pain migrain sakit kepala demam. =.=' hmm..

    risaunyer.. baik! akan cuba bertahan!!! hmm.. T_T

    ReplyDelete
  15. Nice info.. Sesuai untuk yang selalu telan panadol time pening2..

    ReplyDelete
  16. tu la sikit2 panadol..tengok iklan tv tu punya pasal la huhuuu

    ReplyDelete
  17. langsung tak suka panadol, mahupun ubat lain..

    ReplyDelete
  18. well, how about me?

    Paracetamol, painkillers... just took it like chewing candy. 'cause doctor prescribed it that way. taken everyday. *previously*

    I've severe migraine, low blood pressure. Combine both if they come together, end up in hospital.

    p/s: struggle hard for your daily life routine. packed schedule, tonnes of assignment, quizzes and presentations, you can make it!

    ReplyDelete
  19. betul tu..panadol mmg bahaya untuk mse yg akan dtg..

    ReplyDelete
  20. 5 taun ek? I tot it wil digest within 3 months.. Tq 4 sharin tis... Pasni sy kne bgtau sume org dun eat panadol!

    ReplyDelete
  21. uishh..sampai macam tu sekali.

    yang penting jangan manjakan diri dengan ubat.

    thanks sebab share bro.

    ReplyDelete
  22. omg...kena stop makan panadol ni huhuhuhu

    ReplyDelete
  23. agreed sgt2.byk alternatif lain untuk ganti panadol.
    :)

    ReplyDelete
  24. erm minum air suam banyak2

    ReplyDelete
  25. btol tu. penah jugak dgr org ckp mcm tu. seeloknya jgn mnjakan diri dgn ubat. cara mnum mnuman isotonik tu, penah cuba. b'kesan jugak.

    p/s : eh, pnas ke. smlm awl pagi kan hujan lebat. btw, slalunya kalo cuaca pnas, means akn hujan nnt. :D

    ReplyDelete
  26. wow seteruk tu..sebab tu jgn mkan salu sangat ,,,,

    ReplyDelete
  27. agree. but sometimes i do take pandadol if i got headache or demam2 tak berapa nak demam.

    but klo terlampau demam panas, better jumpa doktor daripada menahan sakit serta makan panadol yg hanya memberi kesan only few hours.

    but then, tidak dinafikan herba2 dan ubat2an cina pun very ok. i often take it too. it's very mujarab!! :)

    ReplyDelete
  28. hohohoh.. sy slalu kene migrain n kerap sgt pening kepala.. so painkiller jd pengubat.. pernah beberapa kali kene pesan kurangkan makan pil.. efek ur kidney.. tp kalau sakit tu mmg cari painkiller jugak.. sakit sgt.. huhu

    ReplyDelete
  29. aku selalu makan panadol.. huhuhuhu.. takutnyaaaaaaaaa.. T__T

    ReplyDelete
  30. hmmm satu info yg menarik cuma adakah benar kebenaran ini masih boleh di ragui bagaimanapun kemungkinan itu mungkin ada...

    ReplyDelete
  31. agakmenakutkan nihhhhh.thanksss for sharing

    ReplyDelete
  32. tq info ni zuan..baru taw pnadol de kburukn dia..mmg xmkn pndol nseb bek..

    ReplyDelete
  33. Lepas ni takleh la makan panadol.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  34. uwh thankz for sharing,,aku mang cukup liat makan panadol hhahah,,jarang jarang :)

    ReplyDelete
  35. nice info.
    lepas nie chemay nak try minum air revive kalau sakit kepala.
    :)

    ReplyDelete
  36. mysis pon cakap macamtu.tapi rasanya takdelah smpai 5 tahun..bulan2 je.

    ReplyDelete
  37. kalau panadol berbahaya, mengapa masih dijual merata rata?

    ReplyDelete
  38. huu. thanks for sharing this....


    aishhh.pasni taknak amik panadol lagiii T.T


    tak sangke sampai camtu kan?

    ReplyDelete
  39. yup. pernah dengar panadol tak boleh makan terlalu kerap.

    i dulu slalu migrain. mesti makan panadol. smpai ada org ckp tak elok mkn panadol byk sgt t memudaratkan organ dalam badan.

    seram nokkk.

    time sekolah dlu mmg slalu sgt mkn panadol.

    nasib skang da jarang mkn.

    tp mama i setiap kali i ada medical check up, dia suka sangat suruh mintak panadol . grrr

    ReplyDelete
  40. nasib baik aku tak suka makan penadol. hehe

    p/s : ko klik iklan aku tu, ko register then dia akan guide camne untuk ko dapat iklan tu =)nasib baik aku tak suka makan penadol. hehe

    p/s : ko klik iklan aku tu, ko register then dia akan guide camne untuk ko dapat iklan tu =)

    ReplyDelete
  41. panadol memang akan bagi efek kat pnggang tempoh masa terdekat adalah 5tahun..:)

    jadi pasni minum la mnuman isottonik yea.

    demam lagi ker?

    ReplyDelete
  42. ahaaaa.... baru tau !!

    thanx shared!

    btw.. jrg mkn ubat.. sbb tak suka..

    hehe ;p

    ReplyDelete
  43. Kalau demam teruk sangat baru akak ambil panadol atas nasihat doktor.

    ReplyDelete
  44. Kesannya sekarang kita tak nampak bila usia meningkat barulah tahu akibatnya...

    ReplyDelete
  45. hurmm
    penah gak dengar ni dulu
    huuuu
    ubat skrg puh kimia
    isau je
    dh la selalu mkn ubat
    aiyooo

    ReplyDelete
  46. dah berapa tan ek....makan panadol ni...masa duk wad dulu..sehari 6 biji parcetamol... (makan selama 30++ hari)..tu belum lagi speanjang hayat ni duk taram panadol bila sakit kepala....???

    ReplyDelete
  47. jadi tak salah la aku tak suka makan panadol, paracetamol selama ni. benci gile kot kat bende bende tu. eee...minum je air banyak2

    ReplyDelete
  48. waaa..baru ku tahu bahyanye panadol..nasib anis jarang amin ubat ubat nie..

    ReplyDelete
  49. bahaya! kalau meaw demam botol besar 100 plus je minum....insyaAllah sihat

    ReplyDelete
  50. x makan da la panadol..hehe

    ReplyDelete
  51. betul2... ni pandangn aku r sbg healthcare student.. panadol uh mang xelok TAPI kalo di amek dlm jangka mase yg panjng n pengambilan yg kerap.. xtually sume ubat adelah dr dr bhn kimia n anythin yg involve kimia ofcos can bring effect to our body... it can cure at the same time give side effect.. but it depend on wat kinda of drugs... usually people use tuk fever2 yg ringn2 n penin2 pale... well xtually xelok...bcos paracetemol hanya akn kurgkn symptom of fever but not cure it... fever usually cos by certain viruses or bacteria.. so the best cure is our own body immune system... cepat ato lmbt depend kpd bagaimana badan kita mengenal phatogen itu... phatogen uh either bacteria or virus... as we can see org zmn dulu leh sembuh tnpa ubt2 sbb pe? bcos immune system dorg kuat... so elok kalo sakit2 ringan xperlu gune drug unless cm teruk br gune... takut bila kita gune drugs time sakit2 ringan jer bila bertmbh berat t virus or bacteria tu da resistant pd ubat uh n u need to use the strongest drug to against it which will effect yor other organ...ini sekdar info tmbhn jer..kalo ade silap..kongsi2 la yer..hehe

    ReplyDelete
  52. tak sangka kesan sampai macam tu.

    selalu kalau demam minum air 100 plus. lepas tu tampal koyok. kalau pening sapu minyak.

    boleh share info ni dengan kawan dan family members lain jugak.

    ReplyDelete
  53. itulah die..ubat pon boleh jadi bahaya kan..zaman sekarang nih, makanan pun boleh jadi racun..so beware..thanks for the info :)

    ReplyDelete
  54. ha tu dia..
    sipbek aku mmg jns x reti telan pil.. xyah ssh pyh aku nk telan :P
    thanks info ni zuan! :)





    luv,
    cik ana.

    ReplyDelete
  55. panadol dan ubat2 pil sbnrnye x bgs sgt. dia akn effect kt buah pinggang nty. kalau demam sikit2 tu just minum air badak ke atau guna cre tradisional:) selagi mampu x pyh gne ubat.

    ReplyDelete
  56. fuhhhh..naseb bek susah mkn ubat

    ReplyDelete
  57. ish...bahaya jugak yer...lepas ni nak cuba kurangkan amik panadol..

    ReplyDelete
  58. dah lama jugak tahu pasal ni.. sejak tu dah jarang sgt telan panadol.. kalau sakit kepala pun just tenyeh minyak kapak jek.. huhu.

    ReplyDelete
  59. a'aaa...dkna dah pernah dengar tentang cerita ini..

    mujurlah dkna memang tak suka makan ubat, sebab tu kalau demam pasti berlarutan sebab tak makan ubat..

    time terdesak sangat baru telan panadol dari hospital...

    p/s tiap kali demam pergi klinik nak dapatkan mc jer..ubat tak makan pon...heheeee..ini rahsia tau :P

    ReplyDelete
  60. aku selalu makan panadol.sebab selalu pening kepala duhh.seminggu paling koman pon telan 3bijji +__+

    ReplyDelete
  61. ape2 ubat p0n mgndungi dadah.
    sebelum sakit, baik jage badan uh..elakkn makan ubat..
    If demam or sakit sampai xleh bgun baru CK amik ubat. takut nk mkn ubt..sebb effect yg buruk bnyak..

    ReplyDelete
  62. tula. dah baca gak ni from fb...

    ReplyDelete
  63. ouh..nasib baik kite jenis yg x amek panadol~

    ReplyDelete
  64. laa yeke tak elok?? saya asyik makan je sebab asyik sakit. rupanya membisakan. taknak makan lah. txs zuan for the info.

    ReplyDelete
  65. mak aih.. housemte ak ska mkn panadol.. adoiii..

    ReplyDelete
  66. Aku slalu mkn panadol tiap kali demam, pning kpala tramat..bila bc entry ni buat aku risau bila mgenangkan brapa byk pnadol yg aku sah telan

    zuan, bole request something. Nxt entry after latest entry kalau ada klapangan tolong buat entry psl tonsil bnanah ke apa. Aku x sure if aku sbut btul ke x ni. Aku nak tau punca, langkah yg diambil utk pcegahan etc yg related. Aku dah try google tp byk sgt result & mende tu wat aku btmbh gusar.

    ReplyDelete
  67. aku makan panadol. tp kan semua ubat akan ada effectnye. terpaksa la makan.. tp xselalu

    ReplyDelete
  68. hehe. aku tak suka mkn panadol. demam mna pun ak tak akan mkn. masa tu tak tau sbb dia,cuma tak suka rasa dia ja. hehe

    tapi bila one day ada nurse bg tau kesan buruk panadol,baru laa aku tau

    ReplyDelete
  69. hi bro!
    *ayat cam nak cari gaduh* ngee

    leh tak cik ieyza nak share info bahaya menelan ubat ni kat belog cik ieyza?? please please please.... (buat mata bersinar2 macam kucen dalam citer shrek..ngee)

    ReplyDelete
  70. tq bnyk2 sbb share sal ni..zatiey dh seminggu demam.. dh brpe bnyak penadol yg zatiey telan..hohoo

    ReplyDelete
  71. Uik mmg menyeramkan.that y sy tak bik panadol slps tahu kesannya.so far pengganti panadol saya skrang ni nutriferon shaklee.selamat,berkesan dan paling penting SEMULAJADI. No drugs

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...