Tuesday, 25 October 2011

> Pelukis Buta

HOlla Peeps,

Entry kalini aku nak bercerita mengenai seorang individu yang hebat yang pernah aku present mengenai kehebatan beliau di hadapan pelajar kelas BEL aku.


Pernah melihat atau terjumpa dengan pelukis buta yang mampu melukis melebihi tahap imaginasi yang anda semua bayangkan? Perkenalkan Esref Armagan, seorang pelukis dai Turkish yang dilahirkan tanpa keupayaan melihat, tetapi mampu melukis sesuatu yang nyata yang tak pernah dilihatnya. Menggunakan Oil Paints sebagai alatan utama untuk melukis dia telah membuktikan kepada dunia yang orang buta mampu boleh melukis.


Berikut adalah hasil lukisan beliau : 




Kagum bukan? Dia tidak pernah mendapat latihan atau bantuan dari mana-mana pelukis profesional untuk berkarya. 


Caranya? 

Memegang / menyentuh objek yang ingin dilukisnya, kemudian menghafal dan membayangkan  bentuknya menggunakan teknik mental image (berbeza konsep dengan photographic memory kerana mental image memerlukan si pengguna membayangkan apa yang ingin diingatinya)!

Kemudian dia akan melakar apa yang di imaginasinya, dan ketika proses melakar ni, dia perlukan suasa tenang dan sunyi untuk mengelakkan tumpuannya lari. Kemudian selepas berpuas hati dengan sketch yang dilakukannya, dia akan mulakan proses mewarna.. Esref akan menggukanan  satu warna pada satu masa, salepas diwarnakan, dia akan menuggu sehingga 2-3 hari sehingga warna yang digunakannya tadi betul-betul kering sebelum mengenakan warna seterusnya.





Apa pengajaran yang menarik yang boleh dipelajari dari Esref?

Walaupun kurang upaya untuk melihat, dia membuktikan, kekurangan keupayaan merupakan anugerah dari Pencipta yang perlu digunakan sebaik mungkin. Dia tidak mengharapkan orang lain untuk mencari rezeki, kerana menggunakan bakat yang ada untuk dijaadikan lubuk mencari rezeki.




-zuan-
p.s : kesebukkan melanda, sorry tak dapat nak blogwalking sangat beberapa hari ini.. 

68 comments:

  1. kagumnye aku..aku kalau tutup mate pon suh lukis rumah pon belom tentu jadi lagi..hehehe

    tu lah kebesaran Allah..setiap makhluk ciptaannya mempunyai kelebihan masing-masing disebalik kekurangan yang kita lihat..

    ReplyDelete
  2. yes! first time aku jd org yg first komen entry kau! well done ked! ahaks!

    ReplyDelete
  3. waaa gagal pertamax hohoo kagum dengan semangat dia..walau buta tapi punya imagenasi lebih dari orang yang celik.

    ReplyDelete
  4. dia nie mmg sgt kreatif dan berkeyakinan tinggi. semangat die mmg tinggi! kelebihan dia sangat membantunya~ :)

    p/s: mmg lukisan die cantik!

    ReplyDelete
  5. :) baguslah....bermakna sebelum ni dia pernah tgk kan?? mungkin juga kalau tak macam mana nak lukis muka orang tu??

    ReplyDelete
  6. perghh..lagi hebakk dr org yg xbuta melukis

    ReplyDelete
  7. hebat btl.Walaupn ada kekurangan mcm tu tetap terselit satu kelebihan yang hebat.:)

    ReplyDelete
  8. yeah jadikan kekurangan kita sebagai satu kelebihan...=D

    ReplyDelete
  9. aku yg celik ni pon xreti melukis...dia..perghh..kagum betul.huhu

    ReplyDelete
  10. dasyat. macam mana dia boleh lukis and warna tak tersilap apa pun. kagum.

    ReplyDelete
  11. kagum dengan kebolehan beliau walaupun buta.. ^_^"

    ReplyDelete
  12. memang hebak la...kita yang celik ni pun kadang2 terkial2 nak melukis ni...hee~

    ReplyDelete
  13. terer ah..cmne dia kaler padahal dia tak nmpk apa yg dia lukis..imaginasi dia mmg dasyat la tu... :)

    ReplyDelete
  14. fulamak!!! ct yg celik ni pon xthu melukis..huhu..malu pilu

    ReplyDelete
  15. Setiap org ade kelebihan dan kekurangan nya masing2 :)

    ReplyDelete
  16. Awesome, arts connects human with the world. >w<

    Memang dasyat...fuyoooh

    ReplyDelete
  17. buta mata masih hebat lagi jika buta hati bagaimana...

    ReplyDelete
  18. buta still masih boleh melukis dgn osem ==''

    yg celik pun getaq tangan pegang kaler2 bagai ==''

    *eh,, bukan dah start autopost ka. ?

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. subhanallah... hebat betul ciptaan tuhan... this guy really show to us no matter how tough life can be but we have choice to change n make it rite.. n i guess this guys really show althought he is blind he still can do wat other normal people can do... go for it.. im really impressed..thx for this entry.. we should never doubt ourself.. :)

    ReplyDelete
  21. aku yg celik ni pun x pandai melukis. tabik la kat dia. disebalik kekurangan dia, ada jugak kelebihannya..

    ReplyDelete
  22. i was like , serious ? sumpah kagummm !

    ReplyDelete
  23. betul tu. setiap kekurangan kita tu kadang2 bleh jadi kelebihan kita.

    ReplyDelete
  24. wahhhhhhhh..awesome....saya yg bole mlihat ni pun tak reti nk melukis..

    ReplyDelete
  25. walaupun orang mungkin kata,
    tak der la lawa mana pung,
    tp utk orng yg tak leh melihat,
    ni kira dah abih picasso dah lah nih.

    hebat nya minda manusia anugerah maha esa.

    ReplyDelete
  26. perghh ak y leh mliht pun x pndi mlukis hahhaa

    ReplyDelete
  27. sangat hebat..

    woahh~~ tak pernah tahu pun ada pelukis ini, walaupun saya graphik designer.. hihi thanks btw :)

    ReplyDelete
  28. inilah yg di panggil lukisan guna hati.
    peh,terbaik.

    ReplyDelete
  29. wow, hebatnya...macam mana lah dia agak2 lukisan tu. tu lah, yg sempurna anggota pun xnak usaha. ini yg buta boleh melukis?? :)

    ReplyDelete
  30. subhanallah..
    lukisan die lagi cantik berbanding lukisan org yg sempurna..

    ReplyDelete
  31. kt mesir ramai syeikh2 yg buta tp leh hafal quran..kita bagaimana..huuhu

    ReplyDelete
  32. aku yang celik nie, nak lukis insect tuk lab kemerosotan kayu pun mengigigil...nampak x gigilan disitu?ahahahh

    ReplyDelete
  33. whoaa. kagummm!!! ini benar2 ohsem..

    ReplyDelete
  34. wow!! dashat orang buta tu, shida pun tutup mata tulis taw2 dah tulis kat meja bukan buku..

    ReplyDelete
  35. kagum aku..tgk org buta punrajin mencari rezeki halal. pe cite ngan penyamun di luar sana. hissshh...

    ReplyDelete
  36. hilang upaya bukanlah mematahkan semangat untuk terus berusaha,dan dia dah buktikannya,,patut pada kita yg sempurna melihat ni berasa malu dan bersyukur kerana jarang sekali mengunakan nikmat yg diberi secara percuma dgn sebaiknya...

    ReplyDelete
  37. hebat betul.orang yg x buta pun blm tentu boleh lukis mcm ni :)

    ReplyDelete
  38. speechless.

    cantik gambar yang beliau lukis.

    huwaaa lama tak jenjalan kat blog ni :P

    ReplyDelete
  39. superb nyelahh
    nak lukis dah 1 hal
    nak warna tu cm mane lah ghopenye tu
    aihhhh
    kuasa tuhan..
    dan keinginan dlm hati yg mendalam
    x de ape pon yg mustahil..

    ReplyDelete
  40. aku lagi hebat kau tahu








    dulu masa kecik2 aku reti tempek kale kat tgn dan buat corak jari 5 kat kertas lukisan..dan cikgu aku puji cantik../.bwahahahahaha

    ReplyDelete
  41. satu kehebatan pada mereka yang kurang sempurna.... :D

    ReplyDelete
  42. serious kagum giler!!~~
    sangat bertuah mempunyai tahap mcmtu..sangat kagum!!~~begitu sempurne ciptaan Allah..

    ReplyDelete
  43. Ohsemmmm! Haha, hebat :)

    ReplyDelete
  44. kagum!! tengok, sedangkan orang buta boleh melukis dngn begitu cantik,, apatah lagi kita kan? hehehe

    ReplyDelete
  45. betapa gigihnya beliau. akan tunggu sampai satu2 warna kering sebelum meneruskan ya.

    inspiring. we should learn from his determination. :)

    ReplyDelete
  46. wahhh...cantik!
    kdg2 pelik jugak ye cmna la org buta leh melukis?hm..semuanya kuasa Tuhan kan..

    ReplyDelete
  47. imaginasi yang sgt baik. kn zuan? dia mampu menggunakan kekurangannya sbgai kelebihan dlm diri dia.
    proud of him!

    ReplyDelete
  48. i feel ashamed of myself, merengek everyday how tiring my day revolving around the world of studies, after i read this, dude, this man is dope! he musta really push his imagination and brain power to the extent, why cant i (complete set of human build with 5perfect normal sense) be like him.

    ReplyDelete
  49. Subhanallah..kagum amat!~

    ReplyDelete
  50. cantiknye! org normal pn belum tentu boleh melukis seperti beliau kn..

    ReplyDelete
  51. di balik kekurangnnya yang bisa dibilang mencolok, pasti terdapat kelebihan yang mungkin tidak diketahui oleh kebanyakan orang.

    ReplyDelete
  52. yang celik pon tak nak bersusah payah mencari rezeki..ni yang kurang pernglihatan, berusaha mencari rezeki..

    pasti lukisan dia berharga...

    ReplyDelete
  53. walaupun mata dia tak nampak tp dia masih boleh berusaha untuk hidup, org yg sihat pun malas berusaha..
    cantik lukisna dia..kagum..

    ReplyDelete
  54. zasssssssssssssssss! terkedu!!! tak sangka dia ada kreativiti camtu.orang tak buta pun takleh lukis camtu...dasyatlah dia..

    ReplyDelete
  55. power lorhhh
    http://punkjunkman.blogspot.com/

    ReplyDelete
  56. hebat.

    biar pun matanya yang buta, tapi hati dia cukup terang. :)

    ReplyDelete
  57. wah...uniknya...tuhan yang maha kuasa....

    ReplyDelete
  58. tuhan maha kuasa ada kekurangan tp kelebihan di sisi lain:)

    ReplyDelete
  59. biar betul boleh lukis gak..hurmm tinggi value pada kemampuan dia

    ReplyDelete
  60. hebat..kalau dia jual mesti mahal..

    aku yang celik ini belum mampu melukis sebaik itu

    ReplyDelete
  61. Dia buta mata tapi tak buta hati.Pernah jumpa pelukis jalanan sebegini masa travelling dkt Australia dulu.Sangat inspiring and boleh motivate org yang mula merudum semangatnya :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...