Tuesday, 6 March 2012

> Mintak Ubat Batuk Je Pun

HOlla Peeps,

Doc : Sakit apa ni?
Aku : Sakit tekak, hmm ada selsema sikit.
Doc : Ok ok,

*ambil alat apa tah, then letak kat leher aku*

Aku : Err dah 3 minggu batuk ni sebenarnya Doc..
Doc : Ow, ok saya ubat yang lain la macam tu.. Dari suara, dah nak ok batuk tu. Takpe ni mesti kes makan ubat batuk orang lain ni..
Aku : Err mana doc tau?
Doc : Saya kan doctor!


Macam tu la perbualan aku dan doc tengah hari tadi. Baru start sem dah mintak ubat kat Unit Kesihatan UiTM.




Haaaa ni makannya!!! Mintak ubat batuk dan selsema je, dia bagi ubat kahak, batuk, demam, antibiotik, dan selsema.. Haihhh nasib baik la free, kalau berbayo? Abis duit aku bulan ni, dah la tengah hari tadi habis RM6++ untuk sewa rumah, dan total bill lain (yang termasuk bill internet free kitorang guna setahun lebih)

Lepas lunch aku terus makan ubat tu.. Then kat kelas petangnya (lebih kurang pukul 2) Satu benda lecturer ajar aku tak leh masuk dalam kepala (padahal pengenalan je harini).

Kepala dah kejap ke kiri kejap ke kanan, aku dok heran kenapa lecturer tu ada clone kat sebelah dia, dah macam cloning-jutsu yang Naruto selalu buat tu aku tengok.. Kepala aku kejap ke kiri kejap ke kanan lagi.. Apahal ni? Berat je mata ni adeh~ "Layan je la kelas ni" dalam kepala aku..


Habis kelas, balik rumah, cek balik ubat. Kat ubat selsema ada tulis ;

'PERHATIAN! Ubat ini boleh menyebaban mengantuk. Jangan membawa kenderaan'  


Dan baru aku paham kenapa lecturer aku buat cloning-jutsu tadi dalam kelas tadi..


Moral Of The Story : Jadi janganlah makan ubat dan sebelum anda ke kelas, kerana ia mengakibatkan lecturer anda menjadi naruto..


-zuan-
p.s : aku dah malas la nak pegang gelaran 'Zuan Macho', nak jadi 'Zuan Bon Jovi' plak la.. Smart gak nama tu, thanks Bro KiD hehe~ 

116 comments:

  1. batuk ka...semoga cepat sihat

    btw letour delangkawi baru jer abis..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak mintak ubat batuk n selsema je. haha sampai demam pun dia bagi...

      Delete
    2. rase dy nak kasi cepat sihat ni...jangan telan sekaligus plak...hahha...

      Delete
    3. hehe rasanya la..baik tul doc skarang ni..hehe

      Delete
  2. hehe. kemain meriah ubat nye. take care of ur health k :D

    ReplyDelete
  3. hahaaa...pesal tak ambl surt skit je zuan..hohoho..

    pa2pun, get well soon.. :)

    ReplyDelete
  4. jangan tipu doktor ye.. hihi!

    habiskan ubat subsidi tu.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak baik menipu.. memang sakit tekak n selsema pun.. huhu

      Delete
  5. kalau aku la..da geleng kepala tengok ubat banyak mcm tu...huhu~

    > clone-jutsu...haha...ni kes mengantuk lebih la ni...hee..tu la..lain kali check dulu ubat tu...ada yg jenis boleh buat ngantuk kaw2 punye lepas makan...hee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tu la..aku main makan je tadi.. tak cek langsung..haha nasib baik tak tanya lecturer tu apa jutsu dia pakai lol

      Delete
  6. banyak nye ubat..tak sanggup tgk ubt byk2..hehe..terasa diri sendiri yg sakit

    ReplyDelete
  7. dak uitm upenye....kmpus mana????
    btw...ubat yg merah bergula tu sedap!!! HEHEHEHHEE

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampus arau.. sedap? mana de sedap huhu :P

      Delete
    2. wah sama kampus.....weeee.........!!!!!!!!! :D

      sdap la yg merah tu..bukan rasa dia mcm gula2 ribena tu ke???KIHKIHKIHKIH

      Delete
    3. sma ke? hehe leh la lepak2..hehe

      Delete
  8. itu tandanya Doc tu perihatin, sebab tue dia bagi macam2 jenis ubat..huhu.takpe makan apa yg zuan rasa perlu, yg lain tue simpan buat stock..btw, jgn lupa makn ubat ikut aturan dan jaga kesiahatn ye..take care..=)

    ReplyDelete
  9. ubat batuk uitm boleh menyebabkan mengantuk yg amat..
    aku penah makan dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yups ngan ubat selsema tu.. sangat mengantuk

      Delete
  10. ouw ko uitm shah alm gak ke??

    bw, mahalnye uma sewa ko..ko sewa ane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kata pun shah alam..huhu arau lor..huhu alamat ubat tu tipu~

      Delete
  11. zuan, jgn lupa mkn ubat, mkn ubat & mkn ubat. get well soon (:

    ReplyDelete
  12. hohoho uitm ke?ekekkee...

    ReplyDelete
  13. haha... kesimpulabn yang terbaik!.. haha!

    ReplyDelete
  14. oh btw,makan ubat.jgn lupa.dan selamat malam bro! :D

    ReplyDelete
  15. Ni kes alah ubat batuklah ni haha.

    ReplyDelete
  16. Kalau pergi klinik berbayor, macam-macam ubat dia kasi...

    Padahal selesema je pon..#rabak la poket# ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe btl2, dah ada klinik uitm bagi, pergi je la.. kerajaan baik hati bagi free :)

      Delete
  17. hehe..lawok pun ade doc tu.,dia bg lengkap..dnfrm..baik punya zuan hehe..

    ReplyDelete
  18. hai la ubat...tahts why la ila x ske ubat...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kena la suka ngan ubat.. sebab ubat bantu kita sembuh, selain itu doa kepada Allah semoga kita cepat sembuh :)

      Delete
  19. demam ek? ciannye. sekarang nie musim demam kot. Cik Fiza pon kena jugak virus tuh~ Huu. Merah hdung2 sebab selsema teruk.. Batok pon sama. Sakit sgt tekak nie. huu >.<


    Ehh~ Kat Uitm memang x kena bayar ek kos utk perubatan? Besstt laa. Kalau Uum kena bayar. Kos perubatan utk 1 semester masuk sekali dalam yuran pengajian semester. Huu~ Dalam 1 sem tu kena jugak g ambik ubat. Kalau x, free2 je la sedekah kat u. Hee :DD

    ##Jangan lupa makan ubat ye Zuan ! Hope cepat sembuh ! Hee ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak kena bayar.. tapi zuan baru 2 kali pergi..hehe thanks :D

      Delete
  20. Hahahahahaha! Tu lah kau nyanyi je tau sampai rosak suara.... Hehe!
    Get well soon.
    And Zuan Bon Jovi tak leh blah.
    Wakakakakakaka~~ :)
    27days before final exam.

    ReplyDelete
  21. apa jenis ubat pun jgn makan klu ke kelas atau nk drive..bahaya..

    apapun speedy recover ek ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe betul betul, time tu memang tak perasan langsung..


      thanks :)

      Delete
  22. zuan...berhabisana RM6++ atau RM600++??

    dkna paling liat nak makan ubat batuk atau apa2 jenis ubat tapi kalo vitamin or jamu, haaaa cepat jer dkna telan ;p

    ReplyDelete
  23. Ubat yang kaler maroon tu macam gula2 Riccola jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe macam la.. tapi tak pun... tak manis pun ubat tu

      Delete
  24. Hahaha...aku plak paling suka makan ubat batuk dn sesema sbb pastu bole tido.tp pastikan masa tu aku kat rumah.

    Byk gila ubat.nanges..hahahaha

    ReplyDelete
  25. 6++ banyak nyer guna for student mcm uols ni

    ReplyDelete
  26. Salam.

    Biasanya doktor akan tanya drive ke tidak dan pesan yang ubat tu boleh menyebabkan ngantuk. Kalau tau, boleh mintak ubat yang tak megantuk. Ada jugak kalau tak silap, tapi dia bagi atas request je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oic.. dia tak tanye plak.. mayb sbb dia tgk student kot

      Delete
  27. syok gak dpt ubat byk2..sbb tak yah bayar..huhu..

    p/s: mkn bagi habis ye Zuan Bon Jovi... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe btl, sbb free, so tak kesah la sangat

      Delete
  28. mc tak mintak ke Zuan? kalo aku la kan sj je nk amek mc. dasar pemalas nk g clas kan. hahaha. ops. nakalnya aku. ;p

    smoga cepat sembuh. batuk annoying gak kan kekadang. nk2 kalo dlm clas. kite ase batuk. mengganggu tumpuan orang ramai je nak blaja. jd lebih baik kite amek mc. hehe.

    ReplyDelete
  29. dulu pergi unit kesihatan dapat ubat tu jugak. tapi tak reti nak makan ubat ikut time. mesti ada skip2. kadang ubat tu tak habis pun makan. hehe.

    tak payah gi kelas la. awal lagi. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kena beb, sbb nak kena submit tajuk fyp.. lagi cepat submit, lagi senang.. hoho

      Delete
  30. akak dulu masa kat uitm arau, tiap sem p klinik. kumpul ubat. hehe ~ free je ...tp akak jenis tk makan ubat. nk p sana nak minta mc je.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha taknak mintak mc sbb kalau bagi pun takde function, kelas mana ada sangat minggu ni.. lgpun harini nak kena submit tajuk fyp

      Delete
  31. cian dia batuk2... get well soon ye... :)

    ReplyDelete
  32. hahahaha, xpasal2 lect tu bertukarrr jd naruto yek, hahaha :p kelakar2~

    ReplyDelete
  33. ubat free memang selaunya mengantuk #justsaying :p

    ReplyDelete
  34. doc kat uitm mmg suka bagi ubat2 bnyk2,hehe, get well soon beb :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek? aku bru 2 kali g UK.. haha thanks beb

      Delete
  35. err.
    peberett wa lah tuh ubat seseme ngn ubat batokk.
    buleh sempoi sempoi dalam lab fizik time f5 sb mamai mamai.
    kene perli pung tak rasa,

    lalala

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jangan makan ubat banyak sangat.. tak elok, ni g UK pn sbb trpaksa

      Delete
  36. haha..jelas di sini bhw anda pening sbb ade typo! ^_-

    ReplyDelete
  37. Dari http://awieomar.blogspot.com/2011/03/10-filem-melayu-2000-2010-terbaik.html baru folo sini. Keep Bloging :)

    ReplyDelete
  38. zuan bon jovi???? emmm.. boleh lah. . sedap gak dari zuan macho tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha bagi la nama tu kat sesapa :P

      Delete
  39. hahah.naruto. haiyo ape la. jgn mkn ubt time nk bljr serupa x bljr pn nty

    ReplyDelete
  40. spanjang 3 thn aku kt itm s.alam tu dlu, skali je aku gi klinik kesihatan situ, pasal nak ponteng kelas methodology lecturer yg garang nk mam! heheh..
    zuan bon jovi?? er.. ok la bole la bole la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dah 2 tahun kat sini, bru gi 2 kali sebab jarang demam

      Delete
  41. semoga ko cepat baik..kalau batok2 makan madu ngan air suam..
    ubat batok kalau hakak nie dik tak jalan.yang jalan mato jo..tuh yang lecturer jadik natruto..haru2

    ReplyDelete
  42. Mengantuk tu makan ubat batukk.. take care dik.. jage kesihatan.. ;)

    ReplyDelete
  43. makan je ais krim..confirm cepat elok batuk tu nanti...

    ReplyDelete
  44. banyaknya ubat..heheh

    pas ne makan ubat malam ja.terus tido..ehhehe

    ReplyDelete
  45. tulah tak baca amaran dia dulu. kan lecturer dah ada kuasa. hehe

    ReplyDelete
  46. wah...banyaknya ubat...apapun semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  47. musim batuk-batuk, demam-demam...

    ReplyDelete
  48. musim demam skunk ney.. huhu..

    cepat sembuh yee

    ReplyDelete
  49. Hi!!
    Sorry dah lama x singgah sini...agak bz sejak akhir2 ni..hohoho...exam x habis lagi ni.

    Hmmmmmm....saya pun sakit gak ni...batuk,selesema,n mcm nak demam....mintak kat doktor tu xtra ubat pastu bg kat saya...hahaha gurau jer...

    Semoga cepat sihat yer :)

    Hahaha....naruto...Kage bunshi no jutsu!!!! byk klon keluar...!!

    ReplyDelete
  50. Awat ubat yang kaler merah tu macam gula-gula. O__O

    Zuan Bon Jovi la sangat *muntah hijau* hahahahhaa

    ReplyDelete
  51. mak kite slalu marah kalo kite makan ubat org laen time sakit.
    die suh kite pergi klinik amek sendiri ngan doktor...

    zuan bon jovi?ta best ah,zuan macho ag best..hik3

    ReplyDelete
  52. hahahaha...u ngn i sme laa..i pon g klinik uitm smlm..amek ubt batuk demam n selsema..adoiiii..bjngkit laa ni ahahahah :P
    btw, get well soon taw :)

    ReplyDelete
  53. hahahaha....mana tak makin batuk sayang oiii..telan ajaa ais ...kata ubat.wakaka...zuan ,tu aku tk p kelas.mkn ubt batuk n selesema..tak bgn2 dari katil.hihi..get well soon babe

    ReplyDelete
  54. ehem2..kene bayar x klinik Uitm?? hehe xtahu..:D

    doc sana tegas kan? cepat sembuh k..:)

    ReplyDelete
  55. sebab tu tak suke p klinik..
    nanti doc tu bekal kan mcm2 ubat...tak larat nak telan @_@

    ReplyDelete
  56. Hahaha. Kes makan ubat orang lain. Tu lah, lain kali pergi je klinik. FOC. Tapi kita ni pun, ubat dah nak habis -.- Adeh. Makan ubat je pergi kelas. Mengantuk sendiri mau jawab. Huehue

    ReplyDelete
  57. doc bagi ubat lelain tu sebab kemungkinan zuan akan hadapi sakit2 yg lain dalam proses nak sembuh. lepas batuk and selesema, ofcourse ada kahak terperangkap afterwards and so on :)

    ReplyDelete
  58. banyak btol ubat. err..ubat batuk/selsema mmg boleh buat mengantuk la zuan. hihi

    dill.

    ReplyDelete
  59. mkn ubat batuk mmg mengantuk la jwb nyer...hehe

    ReplyDelete
  60. hahaha doc mmg xley ditipu
    nsb la ko x tzz trus dlm kelas
    kang bkn stakat cloning jutsu ko nmpk..penampa jipun pun ade skali hahaha

    ReplyDelete
  61. zuan tau, time namee depresi dulu namee amik ubat batuk yg sgt banyak sbb namee nak tido..sekarang insaf. haha

    ReplyDelete
  62. banyak btol ubat!;p

    habis mkn x tu?heee

    ReplyDelete
  63. zuan bon jovi? ahhahahaah yelah yelahh.. haha mkn ubat org len? mcm mana pulak doc blh tau? pelik betul dia jwb sbb dia doc hahaha

    ReplyDelete
  64. klinik kesihatan dekat UiTM tak pernah kedekut ubat. huu. anyway, makan ubat tu and rest well ya :)

    ReplyDelete
  65. bon jovi? nk sign boleh?

    mne doc tu tau ek..eh dia kn doc hehe

    ReplyDelete
  66. doc amek berat lah tu...hihihi...

    ReplyDelete
  67. Haaaa ni makannya!!hehe..ayat ni kawan gua selalu sebut...lawak2..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...