Friday, 9 March 2012

> Dato' Papa

Salam Jumaat,

Islam itu agama yang indah, tapi ia jadi kurang enak dipandang apabila ada dikalangan umatnya membuat perangai yang tidak enak dipandang orang lain..


Mama : Papa! Tengok muka boboi tu, merah kena lempang dengan cikgu disiplin sekolah dia.
Papa : Apa? Berani dia tampar anak kita? Nak kena ni! Dia tak tau ke aku ni sapa? Aku ni orang paling kaya dan paling berpengaruh di area Lembah Dingin Sejuk ni! Berani dia!
Mama : Go Papa go! Go ajar itu cikgu!
Papa : Boboy jangan risau, biar papa ajar itu cikgu apa itu disiplin!

*di Sekolah..

Dato' Papa : Cikgu! Kenapa lempang muka anak saya?
Cikgu Disiplin : Kerna dia tak hormat dengan cikgu lain, dia juga selalu ponteng dan malas buat kerja rumah!
Dato' Papa : Saya salurkan dana ke sekolah ini bukan untuk cikgu lempang anak saya! Bukan untuk cikgu judge anak saya ni salah ke tak. Mana cikgu tau dia tak hormat cikgu lain? Mana cikgu tau dia ponteng dan tak buat kerja rumah? Anak saya ni kat rumah sangat hormat dan sayang saya dan isteri saya, apa kitorang suruh buat dia tak bantah! Saya tak percaya apa cikgu buat ni!
Guru Besar : Cikgu Disiplin! Apa cikgu dah buat ni? Saya nak cikgu mintak maaf kat Dato' sekarang juga atau cikgu akan dipecat!
Cikgu Disiplin : Tapi cikgu...
Guru Besar : Takde tapi-tapi, minta maaf sekarang atau kamu akan dipecat!




Seringkali perkara di atas terjadi. Orang yang berkuasa dan berharta sering dipandang baik dan di pandang tinggi. Segala bentuk keadilan diutamakan kepada mereka. Ramai antara kita terlena, dan terleka dalam mengejar kemewahan dan akibatnya kita lupa satu tanda khiamat seperti yang pernah diriwayatkan ;  

Apabila umatku berjalan dengan sombong dan yang melayan mereka adalah putera-puteri raja, putera-puteri Parsi dan Rom, maka orang yang paling buruk akan berkuasa terhadap orang yang paling baik (pilihannya).” – Riwayat Tarmizi, Sahih Abdullah ibnu Umar r.a.



Ia terjadi akibat manusia terlalu mengejar kesenangan dan kemewahan di dunia sehingga terabai ibadah, dan kewajipan lain yang perlu dilakukan. Disebabkan itu, tersebarlah penyakit akhir zaman yang menjadikan kita THE LIVING ZOMBIE!

Amar makruf nahi mungkar...


-zuan-
p.s : khamis, hari yang memenatkan, kelas dari pagi hingga malam, tapi aku brjaya siapkan entry ni..opsss ni entry ke 500 blog ni!!! alhamdulillah dah 2 tahun lebih aku bergelar blogger! Teruskan support blog ni thanks (",) 

91 comments:

  1. hahah baju gitu dengan mesej yg ditulis sangat EPIC!

    sincerely,
    org yg benci kelab arsenal,chelsea,liverpool ngan MC

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sbb ko adalah fanz ManU? hehe

      Delete
    2. hahaha tak baik tau benci benci.. "jangan ada benciiiiii~" :D

      Delete
    3. Saya tak minat ManU.. tapi saya suka javier hernandes a.k.a chicarito dan rafael... yuummmyyy...

      tak suka liverpool..dan suarez for sure..bluekk :P

      Delete
    4. Gua juga suka MANU.... GGMU!

      Delete
    5. yay!banyak penyokong MU!hahahaha XD

      Delete
    6. booo M.U. Boooooooooooooo

      Delete
  2. org atasan mmg kbyknnya cm ni..suka mnyalahkan org lain even bnde tu trbukti slh...

    geram sgt dengan org2 mcm ni..cuma hati ni masih boleh bersbar..so, sabar jelah

    ReplyDelete
  3. jangan hanya mengejar dunia. seimbangkan dunia dan akhirat. =)

    fuhh dahsyat! dah 500 entri!

    ReplyDelete
  4. kalau aku jadi cikgu disiplin.. confirm aku lempang Guru Besar tu. ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. kang jadi cikgu tak berdisiplin lak. hehe.

      Delete
    2. hehehe apa lagi, usya la peluang nak jadi guru disiplin :D

      Delete
  5. betul tu zuan... semoga kita dijauhi dari sifat uhibbudunya....

    ReplyDelete
  6. beruntungnya kita karena tidak memiliki sifat dan sikap yang sedemikian :') jangan jadikan status kehidupan dan personaliti diri itu untuk kita belagu sombong terhadap semua eheh. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. smoga kita smua dihindari sifat sedemikian :)

      Delete
  7. Huih bongkak gile kan manusia camtu. Dia xsedar ke yang allah boleh tarik nikmat tu bila2 masa je..

    Fuyoo dah 500 entri? Hebakk la!

    ReplyDelete
  8. kan! mesti macam tuh..sebab ramai yg jadi kurang ajor~ ohooh~

    ReplyDelete
  9. duit dan kuasa hanyalah di dunia

    ReplyDelete
  10. manusia sebenarnya sama je tak kira pangkat atau bilangan harta :) masing2 kena ada kesedaran .

    ReplyDelete
  11. walaupun ada pihak yg menidakkan situasi di atas, tp sebenarnya berlaku jgk di realiti kehidupan kita kan zuan huhu..

    ReplyDelete
  12. itu lah jadinya kalo pangkat jadi kayu pengukur

    ReplyDelete
  13. bapa: jangan terlampau gah dengan harta yang ada..

    cikgu disiplin: rasanya lempang kurang sesuai kerana melibatkan bahagian muka, biarlah menggunakan rotan dan rotan je tapak tangan.

    guru besar: janganlah disebabkan bapa budak itu penyumbang dana terbesar sekolah, keputusan melulu dibuat.

    anak: jadilah insan yang bertanggungjawab dan menghormati guru bukan mengambil kesempatan dengan kesenangan yang ada.

    ReplyDelete
  14. hrp2 la bnda camni tak jd msa sy jd ckgu nnt..AMIN..

    mnusia akhr zmn..yg batil itu bnr.
    trutamny bla ada hrta. confirm dprcaya scra mmbuta.

    ReplyDelete
  15. keberkatan anak murid terletak pada gurunya. Sebab tu tanpa mengira kita nie daripada family kaya @ seumpama dengannya yg lebih tggi2 lagi pgkt, jangan pandag rendah pada seorang guru, sebab mereka ada power yg Allah beri iaitu keberkatan. sekian :)

    ReplyDelete
  16. kesian cg disiplin tu.. die buat tugas die dgn betol.. guru besar tu pon satu.. mntg2 laa papa tu kaye.. dgn duit , semua ok.. ape laa

    ReplyDelete
  17. bilakah Malaysia akan menjalankan sistem pemerintahan secara islami sepenuhnya? haish.

    ReplyDelete
  18. hari ini duit adalah segala2nya... duit boleh beli jenayah yang dia buat... akhlakh dan iman semua di pandang sepi... sebaik mana pun orang, kalau dia miskin mmg xda org nak pandang.. tapi sejahat mana pun org kalau banyak duit mmg banyak pengikut... hhuhu

    ReplyDelete
  19. dah banyak dah jadi benda macamni. yang kecik di pijak pijak. yang besar di agung agung.

    ReplyDelete
  20. mmg byk org mcm nih kat luar sano tuh...kerek...

    ReplyDelete
  21. die xpk tuh kat dunia nih bole lahh bongkak,nt kat akhiratttt hambekk ekauuu.hewhew

    ReplyDelete
  22. Bula diut jadi taruhan, maruah pun diketepikan. sebab tu aku tak suka rancangan money drop. tapiakusuka konsep kuiz tu.

    ReplyDelete
  23. ish2.. datin datuk sekarang nie..xley camtu.. contohi sikap Puan sri..huwahuwa

    serious..

    ibu bapa nie sebenarnya yang mencorakkan tingkah laku anak2(main influence)..jadi kalau begitu acuan.. jangan slahkan bentuk kuih nanti..

    ReplyDelete
  24. selalu terjadi macam kisah nie

    ReplyDelete
  25. manusia terlalu bangga degan kemewahan padahal bila-bila masa Allah boleh tarek semua kenikmatan tu,,

    ReplyDelete
  26. komen untuk post yg lepas:

    Waaaa....ramai gak blogger tuan blog ni dah jumpa kan? hehe

    ReplyDelete
  27. okay ! nasib baek la mak dan ayah saya bukan jenis yg cepat melenting. =)
    itulah ibu bapa skrg. manjakan anak je. kan?

    ReplyDelete
  28. dunia akhir zaman macam2 leh berlaku.... lebih teruk lagi mainan politik kotor... sering jatuh menjatuhkan..

    ReplyDelete
  29. pangkat diutamakan, kesedaran diketepikan. itulah padahnya.

    ReplyDelete
  30. duit adalah segala-galanya zaman sekarang. nak masuk toilet kena ada suit. *sigh*

    ReplyDelete
  31. pergh..
    dasyat org zmn skang..
    asal ada duit, bole buat semua.. cisss.. huhu..
    tahniah da wat entry ke 500.. bnyk dowhh hehehe

    ReplyDelete
  32. I hate those people! Sangat2!!! They deserve zero tolerance!
    Tiada pengadilan yang paling adil melainkan pengadilan di hadapan Allah.

    ReplyDelete
  33. ini yg buatkan anak jadi org yg sikit lagi level sama dgn setan..huuuuu

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum sahabat :)

    mama saye pun pernah kena macam tu
    mama saye seorang guru
    dye pun cakap yg zaman sekarang budak2 makin manja
    zaman dulu kaloo kena denda,parents kool je!
    mama saye cakap,dulu dye tahap kena baling pemadam papan hitam.
    balik rumah trylah minta simpati atuk and nenek!
    lagi kena balun adelah!!
    tapi end up,sangat hormatkan cekgu!!!!
    hahahaa...

    kesimpulanyye...
    anda semua fikirlah sendiri dan same-same berubah kearah kebaikan!
    insyaallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm budak skolah dah macam client pulak kan? always right.. mana pula hak seorang guru?

      Delete
  35. aq memang paling tak suka dgn org2 yg macam tu..gunakan pangkat hanya utk kepentingan diri sendiri...tunggu saja la pembalasannya satu hari nanti..

    ReplyDelete
  36. bila dunia yang dikejar ...

    wah dah 500 ekk..tahniah..=)

    ReplyDelete
  37. betoi3! cikgu aku pon pnh kene.. siap bapak bdk pmpuan tu nak saman cikgu tu sbb kononnye denda anak die x siap kje skolah..perhhhh gile belagak!

    aah betol3..zaman tok nenek dulu,kalo cikgu denda pastu balik cerite konon nk mntk smpati try la..silap2 kena bantai lagi..hehe






    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  38. haha baru je habih seminggu menimba pengalaman kat skoloh. jd telah mmbygkn situasi dato' papa tu d skoloh yg saya pg tu. tp skoloh yg saya pg tuh skoloh luar bandar , jd dpt nmpk pihak ibubapa menunjukkn rasa hormat yg tebal n tinggi kpd guru2. :)

    ReplyDelete
  39. dunia2....dunia hanya sementara ja kan..hurm..

    wah...entry ke 500 dah..hehe..tahniah..;)

    ReplyDelete
  40. yg kaya akan terus kaya.....

    ReplyDelete
  41. Geram gak bila jumpa dengan perkara camtu.. Ishh.. Rasa nak gak tumbuk balik guru besar tu...

    ReplyDelete
  42. this kind of situation of have become a curse dogma upon we normal people. disappointed isnt it. very.

    ReplyDelete
  43. budak skang ni terlalu dimanjakan.punah ranah masyarakat jadinya.hmmm

    ReplyDelete
  44. akhir zaman. manusia lebih pentingkan dunia :'(

    ReplyDelete
  45. woahhh ayat macam drama la..hee

    ReplyDelete
  46. Tu le pasal.. Aku dulu penah gak kena lempang n rotan.. tak penah beritau mak bapa..
    jadi juga manusia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul betul! tu yang ajar kita jadi manusia tu..

      Delete
  47. Korupsi.materialistik antara gejala sosial yg semakin meluas..yg atas menindas yg bawah,yg kaya bertambah kaya yg miskin bertambah miskin

    p/s wah dah 2 tahun bro ? congratz..

    ReplyDelete
  48. hal camtu memg kerap sngt jadi kan. kalau la org kaya tu tetibe je tukar jd miskin sape je yg pandang.. biasala kalau ade harta berlagak sikit, tp tak sume mcmtu kan..segelintir shj.

    ReplyDelete
  49. dya pernah je kena rotan dgn warden.mama dya siap ckp lg pdn muka dya..haha..sape suruh nakal sgt..

    ReplyDelete
  50. yg bwh kena turut je kehendak org atas..org yg ada kt atas ni pulak gila kuasa..

    ReplyDelete
  51. Manusia.. Ada yang ingat ada yang lupa kedudukannya di sisi Tuhan.

    Mungkin dekat dunia ni dia rasa taraf dia dah cukup tinggi, boleh pijak orang yang dia pandang rendah..

    ReplyDelete
  52. zaman skrg..semua wet...ish3...done follow~

    ReplyDelete
  53. pergh! dgn guru besar sekali jadi sewel mcm tu..

    ReplyDelete
  54. dunia skrg ni dah banyak berubah la..tanda tanda akhir zaman la ni

    ReplyDelete
  55. kasi lempang itu papa

    dush3

    ReplyDelete
  56. btol..btol..btol..

    harap mesej ni smpai kepada org y berkenaan...

    jgn membuta tuli n gunakan kuasa y ada sewenang2nya..

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ia akan sampai jika entry ni disebarkn kepada semua :)

      Delete
  57. hoho... mmg pernah terjadi kat tadika sy jugak.. biasalah tu... cikgu kene byk sbr.. tadika sy pulak suma anak org kaya.. kdg2 takut dgn budak yang parents dia yang high demandingg.. huh

    ReplyDelete
  58. nak je lempang anak dia skali lagi.. hahahahaaa

    ReplyDelete
  59. will always support blog zuan macho!!!

    ReplyDelete
  60. dulu skolah aku smpi cikgu tu tuka skolah sbb kena saman haha
    xphm tol
    500??congratz!!! so aku dpt keychain x? hahaha #tetibe

    ReplyDelete
  61. seriously i dont really like this kind of mentality -.-

    ReplyDelete
  62. huhuhuhuhu....sombong btul org gila kuasa neh...


    anyways tahniah da 500 entry yerp...rjin kamu menaip...hehehe

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...