Friday, 16 March 2012

> Cantik Dipandang, Tetapi..

Salam Jumaat,

Tour Guide : Welcome to Dubai, here we got the tallest building in the world, we can proudly say that you can beat its high by combining both of twin towers from your country..
Tourist from Malaysia : Wow! But we have twins who stand tall same heigh, i think its good enough..

Sure ramai dikalangan korang dah tengok MI4 kan? Ada scene dimana Tom Cruise terhantuk ketika cuba melompat masuk ke dalam menara dari luar. Ia adalah menara Burj Khalifa, Dubai! Menara ini bergelar menara tertinggi di dunia sejak 2010 dengan menewaskan Taipei 101, dan mempunyai ketinggian  829.84 meter. Pasti semua orang berbangga dan kagum dengan ketinggian dan kemewahan negara Arab.




Cantik bukan? But, think again! Tapi sedar atau tidak, ia adalah antara tanda-tanda khiamat,

Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai” – Sahih Muslim

Astagfirullah.. Semakin banyak tanda khiamat, jika minggu lepas aku tunjukkan yang umat-umat akhir zaman akan menjadi umat yang terlalu mengejar kemewahan, dan hidup sombong, ini lah antara puncanya..


-zuan-
p.s : dah lebih 3 minggu aku tak review tech thursday kan? adehh takde benda best nak share buat masa ni.. btw sori kalau tak terbalas komen komen korang, busy with finding journals recently..  

76 comments:

  1. aku tak tengok lagi zuan MI4..sini tak de panggung wayang..hak3

    ReplyDelete
  2. Tak sempat lagi nak tengok MI4...

    Betoi tu, tanda2 kecik kiamat, depa dok sibuk nak lumba2 siapa lagi tinggi, haih...

    ReplyDelete
  3. aq pun tak tgk lagi MI4 tu...

    > tu la..berlumba2 nak buat bangunan paling tinggi...tanda2 kiamat..

    ReplyDelete
  4. aku tak tengok lagi MI4..best ke?

    fuyoo tinggi betul bangunan tu. tapi kan, ape function ehh dorang semua ni buat bangunan tinggi2 ?

    ReplyDelete
  5. dlm kelekaan manusia memajukan dunia,ade yg lupa itulah tanda2 hari kiamat.
    astaghfirullahalazim.

    ReplyDelete
  6. Memang betul tue.... bahkan kat MEKAH skang nie dah ada MENARA JAM YANG BESAR.... HUHUHU

    ReplyDelete
  7. teringin nak pergi sana.. tggu poket penuh baru plan pergi.. ha3

    ReplyDelete
  8. takottt..
    makin ramai yang berlumba2 untuk mencipta nama, dan makin ramai yang terleka..

    ReplyDelete
  9. mohon ajak pegi tengok

    ReplyDelete
  10. gluuppp...mari sama2 kita renungkan

    ReplyDelete
  11. betul!!

    dunia akhir zaman dah nie...tgklah kiri knn kita semua..bgunan pcakar langit..

    masyarakat pun now nie dah tak boleh dijentik..silap sikit saman..duit dah segalanya bagi yg berada..bagi yg tak de?terima jelah..walaupun dorang tak salah :(

    ReplyDelete
  12. Tinggi tol dierang buat.. Macam dah tak tahu undang2 Islam...

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Saiazuan

    Subhanallah...

    ReplyDelete
  14. yang ada kat sini pun tak terpergi-pergi lagi.. tapi itulah lambang kemegahan dorang..

    ReplyDelete
  15. xpernah lak rietta terpikir semua tu....thanks for the share...

    ReplyDelete
  16. Aku pun sama macam 4 orang kat atas tu.. Tak tengok lagi MI4 tu.. hehe


    Betul, manusia makin bermegah-megah.. Banyak dah tanda² yang Allah tunjuk.. Tinggal kita ambik atau tidak je mesej tu.. ;)

    ReplyDelete
  17. xpnh tgok mi4 tu..

    tp ya, mmg da byk tnda2 kiamt kta ble nmpk..

    May Allah bless us..Amin..

    ReplyDelete
  18. dunia dah akhir zaman.hmmm.

    ReplyDelete
  19. kemewahan dunia dari dunia Islam.... pasti ada hikmah yang tersembunyi di sebaliknya.. itulah petanda2 akhir zaman.. semoga ianya menjadi renungan bersama..

    ReplyDelete
  20. betul tu..semua ni adalah petanda dr Allah..dan mcm2 lagi bencana yg Allah turunkan..semua kena tingkatkan amalan..insya Allah moga amalan kita diterima

    ReplyDelete
  21. best2 , entri kat sini , saling ingat mengingati ,

    ReplyDelete
  22. sy da mula perasan ttg hal sebegini ms KLCC nk d bina... (dlm hadis ada menyebut: tanda2 kiamat itu..apabila manusia berlumba2 membuat bangunan pencakar langit...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. time tu zuan masih lagi seorang insan yang baru nak berkenalan dengan dunia

      Delete
  23. MI4 pun tak tgk lagi wan, tak tau nk komen apa ekeke

    ReplyDelete
  24. YM tgk MI4 tu, ishhh!ngeri tgk ketinggian tuh! Yes, agree!semoga kita mampu mengambil iktibar dan mengingatkan diri sendiri, keluarga dan kawan2 kita.

    ReplyDelete
  25. aku tgk MI4. nampak tinggi giler. susah nak jumpe pokok kat sana aku tgk. bangunan kat Arab recently banyak yang tinggi tinggi. bangunan mewah mewah. hotel canggih.

    ReplyDelete
  26. adakah maksudnya disitu, banyak kawasan di negeri arab menjadi kawasan rumput dan sungai sebab banyaknya menara menara pencakar langit?

    ReplyDelete
  27. and selain dari tu,dalam pembinaan bangunan tinggi tinggi mencecah langit, case in point - al Burj tu sendiri, ramai yang mati masa pembinaan tu.gaji tak masuk,hal-ehwal pekerja tak dijaga baik oleh pihak majikan.

    dalam perlumbaan untuk membina bangunan-bangunan yang tinggi megah ni,kite cuma tengok kecantikkan.tapi behind the scene, banyak perkara buruk yang telah berlaku semata-mata untuk merealisasikan impian pemimpin-pemimpin dunia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam setiap big construction msti ada hidden stories dia.. thanks for sharing this story :)

      Delete
  28. dalam kita sedar atau x, kbyakan perkara kita bt yang dirasakan mngejar kemajuan tu sbnrnya di situlah tanda akhirnya kita

    ReplyDelete
  29. MI4 tu mmg best giler
    aku tgk 2x
    kat sana bgunan dia perghhh

    #manusia..kkdg terleka

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe aku pn tgk 2 kali..

      hmm harap kita tak tergolong dalam golongan itu

      Delete
  30. masa tgk m14 dulu ingatkan bangunan tu rekaan je.wujud rupanya.haha

    banyak bangunan tinggi pun tanda kiamat juga kan? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangguan tinggi tanda kecil, yang zuan mentioned kat atas tu tanda besar...

      Delete
  31. hm.. begitulah dunia akhir zaman. kita dah bersedia ke walaupun dah jelas tau dunia semakin sampai ke penghujung?

    ReplyDelete
  32. sangat takut ..;D hope bumi ni akan bertahan lama sikit lagi

    ReplyDelete
  33. kita pun tak tau bila nak kiamat kan.. kalau kita tau mesti kita semua dah bersiap sedia nak hadapi kiamat.. tapi tu la.. kita tak tau.. bila2 masa je.. selalu terfikir, cukup x amal ibadat kita selama kita hidup? :(

    semoga dipermudahkan segala urusan di akhirat nanti.. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kita dah tau bila semuanya akan berakhir, keadaan mungkin bukan seperti sekarang..

      Delete
  34. kemajuan dunia yang kian melenyapkan rupa bumi sebenar...

    ReplyDelete
  35. tak tgk lagi MI4 but indeed its getting greener here.

    ReplyDelete
  36. xtgk lg la zuan huhu..yaa betul tu, tu antara tanda2 kiamat huhu

    ReplyDelete
  37. yup menara tu lg tinggi dr menara berkembar petronas. masing2 nak berlumba. kalah tower di taiwan

    ReplyDelete
  38. teringin jugak nak pergi tgk live menara tuh..insyallah kalo ado rezeki..:)

    ReplyDelete
  39. asalkan luruskan niat, semuanya boleh menjadi tanpa dalam imaginasi dan sangkaan kita! btw, i dream to have a big trip in dubai with my family in this year...insha-Allah! :D

    ReplyDelete
  40. BLOGWALKING... SEKARANG NI TANDA2 NAK KIAMAT DH BANYAK DITUNJUKKAN

    ReplyDelete
  41. masyaallah takutnye :(

    ReplyDelete
  42. first time tgk menara dorang ni~ perghh

    ReplyDelete
  43. betul..salah 1 tanda kiamat.. skang ni negara palastin pon dh turun salji

    ReplyDelete
  44. telah diingatkan dalam Al Quran, tapi mereka tak endah pun

    ReplyDelete
  45. Zuan...I takut...semoga sempat bertaubat..thanks sbb mengingatkan....

    ReplyDelete
  46. tapi berapa org sgt yg kisah tentng itu semua...hemmmm...

    ReplyDelete
  47. dalam MI4 tu maca dalam studio.. camner leh naik cermin kat luar tu.. hehehe

    ReplyDelete
  48. salah satu tanda hari kiamat juga ialah bangunan pencakar langit yg banyak

    ReplyDelete
  49. xtgk gak..

    ni y plg tinggi kat dunia ea..br ni tgk..

    ada jga dgr zuan ckp psl tanda kiamat tu..

    ReplyDelete
  50. tanda2 kiamat kecil dah banyak berlaku. semoga kite semua mempunyai iman yang kuat.

    ReplyDelete
  51. nampaknya semakin berlumba-lumba mengejar kemegahan dunia...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    tip jumping bateri kereta kong

    ReplyDelete
  52. Salam,Pertama kali singgah setelah baca komen kat blog ariff :)

    ReplyDelete
  53. duit dan kemewahan diagungkan.. slmt membaca jurnal huhu

    ReplyDelete
  54. dkna tak tengok lagi..
    Ya Allah...
    makin dekat dengan kiamat :(

    ReplyDelete
  55. tgk jugak la MI4 tu,

    hmm takot la pulak bace. huuu

    ReplyDelete
  56. cantek,tp tkt dengan tanda2 kiamat nih.

    ReplyDelete
  57. dah banyak kan tanda kiamat sekarang. takutnya.

    ReplyDelete
  58. semoga amalan kita mencukupi tp asenyer bnyk ag xckup...huhuhuhu

    ReplyDelete
  59. erm..takut pula dgr...

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...