Sunday, 16 October 2011

> Jejalan : Cable Car Langkawi

HOlla Peeps,

Selain dari Island Hopping, salah satu daya penarik pelancongan di Langkawi, Langkawi Cable Car!!! Terletak di Oriental Village dan hanya mengambil masa 30 minit memandu dari pekan Kuah dan 15 minit jika dari Langkawi International Airport.. Anda boleh menaiki kable car dengan hanya RM30 (ada my card? Boleh dapat RM15), murah kan?


Sebelum ke Cable Car, korang akan lalui kawasan kedai yang jual cendera hati, kedai makan, dan banyak lagi..

Nak jadi abang tuff? Contact dia..hehe

Jumpa di atas!!!

View dari dalam Cable Car pada sekitar pukul 10 lebih pagi

Setibanya di Station2 : Kitorang skip station1 sebab tempat view station1 kecil, view station2 lebih besar

Pemandangan dari atas jika tiada kabus

p.s malangnya hari kami ke sana, banyak kabus, jadi pemandangan bawah agak kabur

Abang tour guide dan abang tuff sedang berehat..


p.s lihat background, agak berkabus, korang akan nampak view laut dan pokok-pokok dari situ

Agak tinggi ketinggian Station2,
700 Meter dari paras air laut..

Mr Photographer sedang berbangga bergambar di notifikasi ini

Alright, dekat station2 ni ada 2 platform, untuk ke platform 2, kena melalui jambatan di gambar diatas,
Pada yang gayat dengan ketinggian, jangan risau sebab ini bukan jambatan gantung..

Perjalanan ke platform 2

Keadaan berkabus.. (dah tengah hari waktu ni, lebih kurang pukul 12)

Nak ke platform 2 kena bayar tol dekat Abang Kawasan dulu #LOL

Pemandangan Sky Bridge dari platform2..

p.s Dikatakan jambatan ni sangat thrill!!! Ketika berjalan diatasnya, jambatan akan bergoyang sebab dia hanya tergantung di atas tiang.. 

Malangnya disebabkan berkabus dan licin, kawasan ini ditutup pada hari tersebut..


p.s motif aku ke kable car ni nak rasa thrill Sky Bridge, malangnya ditutup..

sedikit kecewa di dalam hati aku sebab tak dapat rasa thrill dekat jambatan tu


p.s view dari dalam kable car 

So, bye-bye Sky Bridge, bye-bye Cable Car.. 


p.s perjalanan turun ke bawah

Sampai sini je la tour guide aku untuk korang semasa percutian aku di langkawi.. Untuk lebih info mengenai perkhidmatan Cable Car, boleh rujuk di sini


-zuan-
p.s : banyak lagi tempat-tempat menarik untuk dilawati di langkawi, antaranya Island Hopping yang telah aku ceritakan di entry lepas

71 comments:

  1. fulamak, seram kot naik kabel car. mahu menggeletar.haha

    ReplyDelete
  2. wahh bestnya kt langkawi tu, pakai baju tipis je? tak sejuk ke ehh

    ReplyDelete
  3. aku,,selalu gak gi langkawi,,,tapi tak pernah berpluang naik cable car,,sobs sobs,,hahahha,,,

    ReplyDelete
  4. wow...macam best je...teringin...=D

    ReplyDelete
  5. tak pernah lagi g situ walau dah terjah langkawi..adui..ruginyee..

    ReplyDelete
  6. @Bro ahmad : tak sejuk pn kat atas tu :D

    ReplyDelete
  7. bestnya... jgn lupa ole2 Nurrul ehh... coklat ! ! :)) nurul takpenah ke sana lagi.. JELES ! ! !

    ReplyDelete
  8. fuhh syok ouh.
    aku penah sampai langkawi tp bende ni aku miss ! arghh!

    ReplyDelete
  9. Dari gambar jer dah tau thrill nak naik jambatan tu..

    ReplyDelete
  10. da lame tak pegi nihhh...huhu

    ReplyDelete
  11. intentional airport?? hehe. pernah jalan kat sky bridge tu. tak lah goyang sangat. =)

    ReplyDelete
  12. wala0...gila awesome pemandangan...

    wait till i have enuf money, insyaAllah terjejak bumi langkawi..Amin..

    heehe

    ReplyDelete
  13. orang kata naek cable car kt langkawi boleh goyang lutut

    ReplyDelete
  14. nek jambatan tu mmg best..tp xdela goyang mana sbb lebar..~ ^^

    ReplyDelete
  15. pocket actually tak pernah sampai lagi, adohlaaaa... sedih,
    kater orang kedah,
    tp tak pernah sampai pung langkawi lg.

    ReplyDelete
  16. mengimbas kembali waktu dkna ke langkawi....aduuuiii....tetiba jer rasa nak pergi langkawi lagi...

    ish!!...kat sini jugak ada mamat kat kaunter cube2 usha line nak ngorat!! :p

    ReplyDelete
  17. sorry... lambat BW u...

    i tak jenguk blog u dah hari kot.

    tapi, tak nak baca pasal u update kat Langkawi ni.

    JEALOUS!!!

    ReplyDelete
  18. 2 kali dah ak naik mnde tuh , takut jd sonokk!

    ReplyDelete
  19. belum berpeluang naik cable car walaupun dah banyak kali ke langkawi

    ReplyDelete
  20. lau g langkawi lpas ni nak nek cble car gak la.. cam best ;)

    ReplyDelete
  21. cerita melalui gambar kan best:) ok, nnt boleh plan nk g langkawi since dh lama tak g tanah mahsuri ni!

    ReplyDelete
  22. wu. guna mykad dpt potongan separuh noh. menarik neh.

    ReplyDelete
  23. bila la sy nk sampai langkawi huhu

    ReplyDelete
  24. tinggi jugak tu bro, 700meter.
    aku tak pernah lagi naik kable car ni.

    ReplyDelete
  25. hui, kalau namee dah muntah kot. gayat tinggi sgt. amboi punya seronoknya dia pi bercuti. jelesss.

    ReplyDelete
  26. dah lima kali naik, lima kali gak lah gayat

    ReplyDelete
  27. rugi klo xnaik mnde nih..terbaek!

    ReplyDelete
  28. best uh, hari tu p langkawi, tak sempat naik, next tyme maybe

    ReplyDelete
  29. pnh naik gak masa p ritu..
    ketar gak lutut..heshh~ =P
    wahhhh! taff nye abg tuff tu!!
    *wink-wink* =))





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  30. walaupun 2 bulan dduk lgkawi, tp cable car ttp ta penah naik. huhu.

    ReplyDelete
  31. jeles tgk zuan..bila la nk merasa kn...

    ReplyDelete
  32. peerrgghh im so jelous wif u now... ko leh travel byk tempat... untunglah~~ LOL

    ReplyDelete
  33. tak gayat ke weyh?klu ak da cnfirm ketaq jer...pastu tetibe lak pkir ke alin,huhu

    ReplyDelete
  34. xpenah naik cble car dkt langkawi ni..huuuu

    ReplyDelete
  35. okeh sgt best yer disitu..jelesnye... :D

    ReplyDelete
  36. teringin sgt nk naik (^_^)

    ReplyDelete
  37. aww macam bestnya! =D

    ReplyDelete
  38. wahhh..relaks je tak pakai sweater...tak sejuk ke..?

    aq da la tak dapat nak naik cable car ni masa pergi Langkawi tahun lepas..cuaca tak mengizinkan..

    ReplyDelete
  39. best2 baru naik taun lepas..:)

    ReplyDelete
  40. tsk... smpai sekarang still tak merasa jmbtm tuh T_T

    nex sem nk ajk mmbe2 g sna arr.. tp lupa lak hrga tiket ==''

    *seumur hidup aku stay perlis,, sekali ja naik cble car tuh :p

    ReplyDelete
  41. ooohhhh memang kagum tengok jurang dan pemandangan laut dari paras atas.... aklu melopong mulut kagum dan teruja sampai puncak cable car tu...


    tapi aku suka kat tempat rusa tu pasal first time pegang rusa yang jinak

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    jamming show Volume 10

    ReplyDelete
  42. brapa no dia? aku nak jadik tuff haha.

    ReplyDelete
  43. cuba Sky Bridge dilain waktu..

    memang best..jangan tengok kebawah bagi yang gayat..heheee

    ReplyDelete
  44. Cable car???hu..hu..hu gayaat....masa muda-muda naik cable car kat bukit bendera......pejam mata dari awal sampai akhir..kalau buka mata je rasa nak terkucil sudah......hik3...

    Orang muda memang suka yang advanture.....

    ReplyDelete
  45. Bapak la..best giller seyyyhhh..suasana sejuk gitu..naik cable, bapak best!!!~~=)

    ReplyDelete
  46. wah siap wat tanda peace gitu
    smangat2
    aku kpingin nak p sini tp tu la..xde cuti lg beb
    gilos jeles nengok gambo2 ni smua kan

    ReplyDelete
  47. adui..tetibe pening.kecut perut.nak pengsan tgk pemandangan.tinggi kot.gayat aku.nngeeeeeee...

    ReplyDelete
  48. buta2 ingatkan yg tuff tu saizuan haha..

    ReplyDelete
  49. Never been to Langkawi Cable Car, it seems fun :)

    ReplyDelete
  50. belikan ole2 untuk saya...=]

    ReplyDelete
  51. hoho..nampak seronok je..aku tak pernah sampai lg

    ReplyDelete
  52. aku tak ble naik benda2 mcm ni, gayat

    ReplyDelete
  53. zuan...lpas ni boleh wat citer gundam pergi langkawi lak...he3

    ReplyDelete
  54. jelousnya. holiday sakan zuan disana! :)

    ReplyDelete
  55. im so jealous of u. cepat tukar tempat. nak winter sgt kan hehehehe

    ReplyDelete
  56. wowowow
    saje nak buat aku jeelesss niiiii
    aiyaaakkkk!!

    ReplyDelete
  57. tak pernah try naik lagi . huu

    aim for next visit lahh. haha :)

    ReplyDelete
  58. Oh sangat jeles.Tahniah sebab berjaya buat aku jeles gila dengan kau sebab naik cable car.Sumpah awesome. :P

    ReplyDelete
  59. tengokpun dah gayat,,inikan pulak nak nek,,tp kene cuba gkkan,,klu tk rugi,,

    ReplyDelete
  60. sky bridge tu best! tapi bila nak naik balik kat platform nak ke cable car kaki ketaq abih,huhu

    ReplyDelete
  61. i've been there... mase mula2 operate dulu.. ;P

    ReplyDelete
  62. sonoknyeee i tak pernah pon pegi langkawi:-(

    ReplyDelete
  63. Alaaaa rugi gila! agagagaaa

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...