Tuesday, 18 October 2011

> "It's Okay"

HOlla Peeps,


Di suatu hari, di waktu tengah hari, menjadi ruti pelajar disitu untuk membeli makanan dan makan disitu. Cuaca panas tidak mematahkan mood pelajar-pelajar untuk menikmati makanan tengah hari dengan lauk ayam di marinade seperti ayam kfc, lauk sayur yang nampak segar daunnya, tempe goreng menjadi pilihan ramai juga.. (alright cukup dengan ayat bajet cerpen aku #LOL)


bersama The Anikin waktu kenduri kawin member

Aku makan tengah hari semalam an, "pergh sedap nasik ni" maklumlah, 2 hari tak makan nasi, memang jakun aku bila dapat makan nasi, dengan air kosong (air kosong pun jadi la kan?

Aku bukan nak cerita mengenai makanan yang aku makan, sebab main point entry ni bermula di sini...Alright, tengah sedap menikmati makanan tengah hari aku, tangan kawan aku terlanggar air dia dan "splash~" tertumpah ke pinggan aku.. So bayangkan pinggan aku penuh dengan air, bukan tu je, air tu terus 'melompat' terkena baju dan seluar aku (kemeja dan seluar jeans untuk aku ke kelas petang tu)..  
Cepat-cepat aku bangun dan "wei sorry wei sorry~ tak sengaja, sorry aku bayar makanan kau, ambek la yang baru, sorry" kata kawan aku.. 
"haha its ok, its ok, benda kecik je" kata aku.. 
"sorry wei, ambek la nasik lain, aku bayar, tak sengaja sorry" kata kawan aku dengan serba salah.. 
"takpe-takpe, bukan rezeki aku harini" aku tersenyum dan kembali duduk sambil lap baju aku menggunakan tisu yang diberikan salah seorang kawan aku di situ.. Selera makan aku hilang disaat melihat nasi aku menjadi sup nasi.. 

Ok, aku bukan nak mereka cerita atau riak dengan aksi yang aku lakukan, just nak selitkan sedikit moral value di sini.. Walaupun kawan kita melakukan kesalahan, dan walaupun kawan kita mengaibkan kita didepan orang ramai, jangan marah akan apa yang berlaku, 

  • sebab kesalahan itu mungkin tidak disengajakan, jadi maafkan je..
  • dan Allah sendang menguji tahap kesabaran kita, jadi be thankful.. 


Sedar atau tidak, kita ditertawakan si Syaitan jika kita gagal mengawal amarah dalam diri kita.. Jadi cool dan practice "It's okay~"


-zuan-
p.s : doakan aku menang contest ni 

58 comments:

  1. bgus2.. marah2 x elok..
    tapi kan zuan.. try check blik entri atas , de typo..jd cam x comel..

    ReplyDelete
  2. betul tu zuan...kesabaran kita akan diuji..bukan saja dengan kawan kita harus bersabar, dengan orang disekeling pon kita kena sabar...

    contoh yang terbaik bila jalan sesak..kena banyak bersabar kan? kadang2 orang memotong tanpa bagi isyarat..kalau kita tak sabar pasti kita dah maki hamun orang tu walaupun tak kenal...

    sabar itu separuh dari iman... :)

    lelaki yang penyabar adalah lelaki macho :D

    ReplyDelete
  3. sy seorg yg hot temper sbnrny,, tp kt tmpt bljr skg mmg tpksa control emosi bhbis..huhhu

    tukar nasi tu tak? ke mkn je..hehe

    ReplyDelete
  4. terbaik la entry ni. benda ni jadi je selalu kat kita. brape ramai je yg sanggup tolak ansur. ni tak, silap sikit dah tarik muka..

    be cool :)

    ReplyDelete
  5. :) hehehe

    sabar kan tu...

    ReplyDelete
  6. kalau kwn yg buat.. haha.. bergelak la jugak kalau jadi cam tu...suruh ja dia basuh baju :P

    tp klu entah spa yg buat.. renung tajam2 dulu... diam kejap.. lepas tu baru say 'tak apa'

    XD

    ReplyDelete
  7. ahha~
    sian kau
    pasti petang tu kawan ko belanje kepci kan

    ReplyDelete
  8. kau ohsemmmmmmm.. macam nilah baru cool....

    ReplyDelete
  9. Waaaa..bagush la..cmniy la kiter mahukan..penuh kesabaran kunci segalenyer..=)

    ReplyDelete
  10. dulu ade satu kes . pergi mkan dengan member . kat kdai mkn tu mmg ramai org . then lmbat serve .

    member tyra pergi marah , then dy ajak ktorg blah . tp tak lama la. mber tu kne ceramah dlm kreta kaw2 punye . :D

    p/s : budi bahasa budaya kita .

    ReplyDelete
  11. relaks je kan ko..cool je..bagus la..hee :)

    ReplyDelete
  12. wow! sy pnh kene jgk tp org tu bkn kwn sy.:D hahha tp still cool.eh bajet plak. btw mesej yg bgs utk org diluar.:D

    ReplyDelete
  13. such a good respond. kalo da Allah takdirkan bukan rezeki kta, kta takkan dpt jugak kn. :D

    ReplyDelete
  14. betol tu..terkadang bila orang yg dekat ngan ati kita wat silap -terasa nak marah..tp terkadang rasa.. 'its Ok...takde menda pon nak dibesar-besarkan'....

    tp tergantung plak pd kesilapan apa& bgaimana kan?

    ReplyDelete
  15. suka this entry!!!betul...setuju apaa yg ko ckp tuu..mesti benda niy smlm kann jadik.....

    ReplyDelete
  16. wohoho...penyabar nye dia c: kalau sy..mesti dh marah-2..tapi marah tu tak tunjuk lah..marah dlm hati je :P
    btw..dh follow awk..


    http://fidahadie.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. marah2 tu ceram. Syrena tak cuke

    T_T

    ReplyDelete
  18. Pocket punyer keja sekarang memang menguji kesabaran. Slalunya pocket meletup,heheh, nk wat camana. Part of the job. Kamu memang penyabar

    ReplyDelete
  19. hhhmmm..sifat sifat terpuji la penyabar tu. aku sampai skrg masih belajar than sabar. cepat meletup..

    biasala pompuan.emo.hahaha.tp certain part aku bole sabar. kalau marah paksa buat muke senyum. tak jadi la marah.

    ReplyDelete
  20. tak kesah pon tak menang kontes tu..
    tgh ada masa join la. hehehe

    ReplyDelete
  21. rasanya kalau sy tu mgkn dah melenting...hehe nmpak sngt sy tak penyabar orgnya..hheeee

    follow sni

    ReplyDelete
  22. woah budimannye die. hihi

    ReplyDelete
  23. good boy! hehehe. so good for you kerna bisa mengawal emosi marah dan amarah :')
    praktikkannya sentiasa okey! (advice for myself too)

    have fun with your days!

    ReplyDelete
  24. Bgus2.. Tp kan zuan kes yg mcm tu salu liyana yg buat.. Hehhe.. Tumpahkan mende2 ats meja tu mmg kije liyana setiap kali mkn.. Sentap juger ni.. :P

    ReplyDelete
  25. and one more thing, most guys reacted like u cause guys are cool like that kan kan?

    pesanan zuan akan diingat selalu :)

    ReplyDelete
  26. wah,,,boleh lah mintak belanja selalu,,,sabar keyh bro,,,jgn marah,,belanja je la aku

    ReplyDelete
  27. kalau korang buat salah memang kita akan kata its okay..jujurnya ada jugak rasa macam bengang kan..hoho..tapi kena pikir balik,kalau kita yang buat kesalahan tu cam mana pulak??aaaaa..jadi give and take itu perlu..kan kan kan kan

    ReplyDelete
  28. kena banyak besabarkan....;d

    ReplyDelete
  29. cewahh..zuan sgt sabar! kalau laki lain dah belasah kot ! :D good job zuan. kalau tgk muka zuan, nmpak mcm seorang yg garang dan baran :P tp sbnrnya penyabar ye. good boy :)

    ReplyDelete
  30. gud job bro! proud of u.. :)

    ReplyDelete
  31. wahhh..baik zuan neh
    kalo lea....

    erm ermm

    ReplyDelete
  32. tabik spring sama kamu!~ ^^

    ReplyDelete
  33. peeeeeeeehhh
    cool gile
    bagusnyelaaaaa
    heeeee
    okeh jgn kombang
    heeeeee


    betol2
    mungkin ni lah cr tuhan nak uji kite kan?

    ReplyDelete
  34. wahhh... ko wat aku lapo laa...aku dah 2 ari xmakan nasi...huhu..
    makan maggi n biskut jer.. students life cmnie la..huhu sob3 :'( hehe

    ReplyDelete
  35. Aku pnah kena n seyesly mood mkn ilang tp aku cam ko gak ckp xpe sbb kwn aku ckp nak banje kepci hahaha

    Sora ko mcm hazama?aku sndri xtau camne sora hazama sbb x amik port hahaha *tbako x dgr komen neh

    ReplyDelete
  36. zuan i guess it wAs like this..


    its okay T.T


    haha. means crying inside :p hihi. jk.

    well.rasenye lelaki lain mgkin da marah. its good to see a guy who know how to control their anger :))

    ReplyDelete
  37. Heheheh..bagus bagus.

    aku ni kekadang kan, susah nak tahan sabar..bukan aku nak bertumbuk ke ape..cuma terasa bila ada member cari pasal..

    aku tengah makan makan, time tu ada la 4-5 orang, boleh plak member satu sekolah aku mengaibkan aku depan dorang..terasa gila..bila ada masalah, perlukan aku..celaka betol member mcam ni.

    ReplyDelete
  38. bgs2~~~

    bersangka baik,mst x jd mrh..hehe

    ReplyDelete
  39. pnyabar sgguh ko.. tp kan kalo kwn y wt, mmg x jdik mrh...

    ReplyDelete
  40. yaa,thats cool! kalau memang tak sengaja takpe,tapi kalau saja saja penampor makan dia.hehe

    ReplyDelete
  41. betul tu wei..walau kawan baik kita lakukan benda yang akan memalukan kita atau whatever..tu semua dugaan..takleh nak naik marah sangatkan.sabar la kan.semua orang tak perfect=)


    wei.ko pandai java? meh ajar..tak reti nak buat soalan lab hari ni..dah la kena submit this thursday...ho3

    ReplyDelete
  42. Assalamualaikum Saiazuan

    merana syaitan2 tu.....

    Wassalam

    ReplyDelete
  43. kadang kadang orang tak sengaja tapi ada je yang sengaja buat kita sakit hati.

    tapi kita sabar je sebab orang bersabar ni banyak baiknya.

    goodluck untuk contest tuh ! :)

    ReplyDelete
  44. xrugi pu klau da sifat sabar dlm diri..ya d0p....
    kawan tak sengaja bukan dsengajakan,,=)

    ReplyDelete
  45. kalau itu yang kita pk...kita akan lebih coollll=D

    ReplyDelete
  46. sedang belajar untuk menjadi lebih sabar dan tahan apabila amarah melanda.lol:D

    ok, moral values yg sgt bagus untuk dikongsi!

    ReplyDelete
  47. orang laki x leh sabar bro..kena marah2 ckit..baru cool..hahaha

    ReplyDelete
  48. lagi kool lagi macho tahu...hehe

    ReplyDelete
  49. keh3. pernah gak kwn bg tumpah air milo dlm nasik. xD

    ReplyDelete
  50. bgus bersabar ni :) study nihongo gak eh..gambatte nee!

    ReplyDelete
  51. bro memang cool beb!!! bagus laa dapat control.

    ReplyDelete
  52. bagus..ank yg sOleh :D

    ReplyDelete
  53. Kena ada kesabaran yang tinggi dalam hidup ni..Kalau tak kuat,memang asyik kena gelak jelah dengan kaum kerabat setan :P

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...