Saturday, 24 September 2011

> I'm Back!!!

HOlla Peeps,

Sorry, semalam aku tak sehat, suhu badan agak panas.. Seriusly, aku ada gak online semalam, tapi nak type keyboard pun tak larat.. Then aku pekena  air 100+ dengan panadol Soliber, tidur sepanjang hari, kasi peluh keluar... Alhamdulillah, suhu badan aku dah menurun dan aku larat la nak type entry ni.. 




Meh aku kongsi beberapa info pasal demam (demam pun sempat nak share info ~_~)

Demam adalah tindak balas normal badan terhadap sebarang jangkitan dan penyakit-penyakit lain. Ia bukanlah satu penyakit tetapi gejala yang selalunya menandakan anda mempunyai penyakit-penyakit yang ringan (tidak serius). Suhu badan normal adalah 37°C, jika melebihi tahap ini anda akan disahkan demam.  


Penyebab Demam :
  • Ia biasanya berkaitan dengan jangkitan virus seperti selsema, sakit tekak, sakit telinga, cirit birit, denggi, dan HIV. 
  • Jangkitan bakteria seperti radang appendiks, jangkitan pada paru-paru (pneumonia), batuk kering (TB) dan jangkitan pada selaput otak (meningitis) 
  • Demam malaria 
  • Penyakit sendi 
  • Ubat seperti antibiotik dan sebagainya 
  • Barah


Rawatan
  • Jika demam itu tidak teruk tiada rawatan yang diperlukan  
  • Minum air atau cecair dengan kerap untuk menambah kehilangan bendalir dalam badan.  
  • Makan makanan ringan dan mudah hadam seperti sup  
  • Cuba mandi dengan menggunakan air panas suam untuk meredakan demam.  
  • Berpakaian longgar, jangan berselimut kerana ini akan meningkatkan suhu badan.  
  • Makan ubat seperti paracetamol dengan jumlah yang tepat untuk meredakan demam
sumber info sehat


Fuhhh~ Aku tak suka betul demam!!! 


-zuan-
p.s : harini aku cuba blogwalking ke blog semua blogger yang ada tinggalkn komen kat blog aku walaupun masih ada sakit-sakit kepala ni.. (",)  

76 comments:

  1. semoga cepat sembuh...makan ubat yea :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dah sehat..take care..=)

    ReplyDelete
  3. fineeeeeeeee demam xgtau pon kan.. cmni ahh kwn huhuh

    ReplyDelete
  4. uish skrg mmg tgh musim demam semua. take care wokey! :)

    ReplyDelete
  5. uish skrg mmg tgh musim demam semua. take care wokey! :)

    ReplyDelete
  6. uikss??

    aku yang headache ari tu, ko yg demam ek?

    zuan, ko ingat ag tak iklan ni,
    "budak sakit, mane boleh makan megi..."

    season tuuuhhh..

    ReplyDelete
  7. felamak dashat differential diagnosis dia tu sampai ke HIV :D eat erythromycin an antibiotic special made for fever. get well soon :)

    ReplyDelete
  8. ponstan for the headache. again get well soon zuan!

    ReplyDelete
  9. alala..sakit ke zuan :)

    get well soon n banyak an minum air masak :D

    ReplyDelete
  10. get well soon zuan... :)

    ReplyDelete
  11. biasa la musim skrng
    so kene be prepared je

    anyway get well soon k! :)

    ReplyDelete
  12. semoga cepat sembuh,,lg satu klu demam lebih dr 1 hari,,elokla cek kat spital,,sekarg ni demam dah bhya,,mcm2 penyakit leh detect,,,jgn berubat sendri kt rumah je tau,,,

    ReplyDelete
  13. get well soon..take care :)

    ReplyDelete
  14. Semua orang tak suka deman , haha
    Btw , get well soon :)

    ReplyDelete
  15. Siannye Zuan..jgn lupa mkn ubat..rest byk2..minum air msk byk2 k... :)

    ReplyDelete
  16. kater jangan selimut,
    tapi gambar tu berselimut..

    heheheh :)
    dah sihat ni, terasa besh jer kehidupan kan, demam membuatkan kita appreciate the good health we are in.

    ReplyDelete
  17. Get well soon beb. Bykkkan berehat. Aku kalau demam msti mok mkn bubur ngan sirap ais. Br cpat sembuh =)

    ReplyDelete
  18. banyakkan minum air putih :)
    and hopefully u'll be recovered soon, zuan! istirehat yg cukup!
    arisha susah nak demam, klo skali demam, it will be the worst fever :O

    ReplyDelete
  19. dia yg xmai blog owg..huhu..

    eleh..ade org kate kat aku kan kalo demam tu penghapus dosa2 kecil kau tahu...hahahaha

    ReplyDelete
  20. get well soon...tyme sakit kena muhasabah diri..=)

    ReplyDelete
  21. kau demam ke doe..elok lah da sehat kan :)

    ReplyDelete
  22. saya pun demam ni tapi sempat lagi nak komen kat sini. hehe. get well soon! =)

    ReplyDelete
  23. patut sepi.haha.
    penyebab demam tu menakutkan je baca.
    ada satu lagi petua nak kurangkan demam ataupun panas dlam.
    amek air kelapa muda campur dgn telur.kacau2 .minum la. mmg tak sedap tpi mujarab ;)

    ReplyDelete
  24. tp dgn sakit la Allah nk hpuskan dosa2 kecil..moga cpt sembuh..Amin^_^

    ReplyDelete
  25. alhamdulillah dah sehat..kaklimah p0n dh sehat ^_^

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah..da ok sikit ya? rehat la lagi.pulihkan tenaga tu dulu ea.:)

    ReplyDelete
  27. ni zuan dah okay kot nohhhh,buleh bw dah,hehe....jangan benci dengan sesuatu penyakit tu,kerna penyakit yang hadir tu,ianya sedang menghapuskan dosa kita,bersyukur pabila terkena penyakit,kuat tau zuan..... :)

    ReplyDelete
  28. semoga cepat sembuh..info yang menarik

    ReplyDelete
  29. aku syak kau buat advertorial pasal 100plus ghupenya tak jadi kau dah sihat kan sekarang?. okay bai mehehe

    ReplyDelete
  30. demam demam tak demam,,blog tetap blog heheh,,,

    ReplyDelete
  31. faktor cuaca pon mgkin...skrg ni kejap panas kejap ujan lebat...i pon da 2 weeks demam on off jek...da 2 x jumpa dok...still camtu gak..sembuh jap jek...terkena ujan ckit pon demam balik

    ReplyDelete
  32. aku pun ada demam hari tu.
    tapi sekejap je.
    annoying gila kan bila demam.
    ramai berselimut bila demam.
    padahal benda tu salah.

    get well soon.

    ReplyDelete
  33. zuan,,jgn kerap ambl panadol ya.. :)

    pa2pun, get well soon.. ^^

    ReplyDelete
  34. alhamdulillah da sht ye..? cuaca skng pn xtentu.. bahaya tul~

    ReplyDelete
  35. kalau aku suke berselimut sbb pastu berpeluh.pas berpeluh terus ok siket. heheh

    ReplyDelete
  36. cepatla sembuh...hahaha

    ReplyDelete
  37. ramai y demam sekarang...

    ReplyDelete
  38. demam lagi....minum air bebanyak bro..kita ni duk kat perlis taraf afrika dh..kne minum lebih sikit..
    saje nak tanye..mlm smlm ade g the store kew?

    ReplyDelete
  39. semoga cepat semboh. tapi kan, kenapa org skrg bile demam minum 100+ eh? dulu mase aku kecik2 dulu mane ade minum 100+ bile deman? minum lpas sukn ade lor

    ReplyDelete
  40. semoga cepat sembuh

    p/s: minum 100+ mmg bagus untuk cepatkan demam cepat kebah :D

    ReplyDelete
  41. org kata sakit tu kiffarah dosa..kalo fikir macam tu kita pasti rasa lebih lega~ cepat2 baik ya~ =)

    ReplyDelete
  42. moga cepat sembuh dude~ ^_^

    ReplyDelete
  43. semoga cepat sembuh :)

    aku ni,dah masuk 3 minggu demam :(

    ReplyDelete
  44. skali sekala demam ok gak..baru tau nikmat sihat...

    ReplyDelete
  45. dmam? season tu. here, rmai yg dmam jugak. cuaca pun faktor jugak. hujan panas hujan panas.
    btw, get well soon and take care ya :)

    ReplyDelete
  46. huhukk.. bagusla.. demam dah kurang..
    tapi mandi dgn air panas suam tu macam xbetui je:(

    ReplyDelete
  47. hey zuan..demam ke? feeling better now ? demam2 pun entry tulis. hebat :D btw take care ya zuan.

    ReplyDelete
  48. jgn lupa mkn ubat & jaga kesihatan..

    smoga cepat sembuh ya..take care..=)

    ReplyDelete
  49. nak hapuskan dosa dan tambahkan pahala tu...

    ReplyDelete
  50. mmg sekarang ni musim demam..sy baru ja baik, tp org2 skeliling masih sakit2 lg...huhu..syukur la dah sembuh.jaga diri baik2 :)

    ReplyDelete
  51. aku ni pun lepas baik demam selesema ... kira demam lepas raya... perrgghhhh memang tangkap kepala masa tu....

    mudahan ko sembuh seperti sediakala...

    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    kesan embun pagi pada kereta

    ReplyDelete
  52. betoll !! eh , hye cikgu . =)

    ReplyDelete
  53. g rehat, zuan. huu

    cuaca sekarang pun tak menentu sekarang. jadikan koyok dan soluble teman sejati masa demam ni yaa. hehehh. :)

    ReplyDelete
  54. Tak suka gak dmam sakit tekak Dan sewaktu dgnnya ..huhu odaijini ya!

    ReplyDelete
  55. maaf...

    zuan demam teruk ke?
    sorry...
    I'm totally packed with my schedule this weekend.
    tak update pun pasal u...
    i'm sorry...
    i'm sorry...
    i'm sorry...

    i'm glad u already recover. take care okay until I come back this Monday. gonna miss u...

    ReplyDelete
  56. but dear, i got bad habit bila demam. masa tak larat tu, memang i ddk diam2.

    tp bila dah boleh bergerak, sure akan sarung track attire, sweater... runing shoes. then, off me go for short run until sweating like hell. better drpd berselimut kan? =D

    ReplyDelete
  57. siapa yang suka demam tuh gila agaknya..

    ReplyDelete
  58. semoga cepat sembuh ye.. :D

    ReplyDelete
  59. smoga cpt sembuh..saya pun dh rasa x sht skang nih =(

    ReplyDelete
  60. erk.., bukan ke kalau demam kna selimut?

    ReplyDelete
  61. Betul2 blogger tebaik.Demam2 pun sempat share info pasal demam.Moga cepat sembuh ye.

    ReplyDelete
  62. sekarang ni, kalau demam sikit2 pun, kena cek doktor, bahaya...

    ReplyDelete
  63. fuh, ramainya commentator...cayalah bro! walau demam2 bagai hehehehe

    ReplyDelete
  64. trima kasih semua.. i'm gettin better :)

    ReplyDelete
  65. http://wanwidget.com
    bila kita demam, kita akan rasa "sihat" itu suatu nikmat

    ReplyDelete
  66. baru baca nih. huhu.

    syafakallah.

    ReplyDelete
  67. dah sembuh kan??jum makan aiskrim...=]

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...