Sunday, 25 September 2011

> Bersyukur : Permintaan Si Kaya dan Si Miskin

HOlla Peeps,


Thanks sebab doakan aku cepat sembuh pada entry yang lepas, Alhamdulillah, I'm gettin better now, thanks everyone! Aku akan balas kunjungan kalian ASAP!!! (",)

Aku teringat satu kisah menarik yang aku baca dari blog sahabatku, syacha0113mengenai permintaan si kaya dan si miskin, mai aku share ceritanya di sini :


Nabi Musa a.s. memiliki ummat yang jumlahnya sangat banyak dan umur mereka panjang-panjang. Mereka ada yang kaya dan juga ada yang miskin.  
Suatu hari ada seorang yang miskin datang menghadap Nabi Musa a.s.. Ia begitu miskinnya pakaiannya compang-camping dan sangat lusuh berdebu. Si miskin itu kemudian berkata kepada Baginda Musa a.s., "Ya Nabiullah, Kalamullah, tolong sampaikan kepada Allah s.w.t. permohonanku ini agar Allah s.w.t. menjadikan aku orang yang kaya."
Nabi Musa a.s. tersenyum dan berkata kepada orang itu, "Saudaraku, banyak-banyaklah kamu bersyukur kepada Allah s.w.t.".
Si miskin itu agak terkejut dan kesal, lalu ia berkata, "Bagaimana aku mau banyak bersyukur, aku makan pun jarang, dan pakaian yang aku gunakan pun hanya satu lembar ini saja"!.
Akhirnya si miskin itu pulang tanpa mendapatkan apa yang diinginkannya.  
Beberapa waktu kemudian seorang kaya datang menghadap Nabi Musa a.s.. Orang tersebut bersih badannya juga rapi pakaiannya. Ia berkata kepada Nabi Musa a.s., "Wahai Nabiullah, tolong sampaikan kepada Allah s.w.t. permohonanku ini agar dijadikannya aku ini seorang yang miskin, terkadang aku merasa terganggu dengan hartaku itu."
Nabi Musa a.s.pun tersenyum, lalu ia berkata, "Wahai saudaraku, janganlah kamu bersyukur kepada Allah s.w.t.".
"Ya Nabiullah, bagaimana aku tidak bersyukur kepada Allah s.w.t.?. Allah s.w.t. telah memberiku mata yang dengannya aku dapat melihat. telinga yang dengannya aku dapat mendengar. Allah s.w.t. telah memberiku tangan yang dengannya aku dapat bekerja dan telah memberiku kaki yang dengannya aku dapat berjalan, bagaimana mungkin aku tidak mensyukurinya", jawab si kaya itu.
Akhirnya si kaya itu pun pulang ke rumahnya. 
Kemudian terjadi adalah si kaya itu semakin Allah s.w.t. tambah kekayaannya kerana ia selalu bersyukur. Dan si miskin menjadi bertambah miskin. Allah s.w.t. mengambil semua kenikmatan-Nya sehingga si miskin itu tidak memiliki selembar pakaianpun yang melekat di tubuhnya. Ini semua kerana ia tidak mau bersyukur kepada Allah s.w.t.


Jadi bersyukurlah walaupun rezeki kita sikit, sekurang-kurangnya we got something untuk makan dan untuk membeli pakaian baru untuk hari raya sebagai contoh. Ada orang yang hidup lagi susah dari kita dan sebagai contoh, orang yang tinggal kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang, diornag nak beli baju baru pun susah, apatah lagi makan makanan yang sedap-sedap..


-zuan-
p.s : walaupun tak dapat BE dari nuffnang, bersyukurlah ada visitor dan komentator di blog anda (",) 

73 comments:

  1. moral of the story: jadilah orang yang bersyukur. jangan banyak komplen. =)

    ReplyDelete
  2. Thank u atas peringatan dari entry ni. Amboi relate tang BE haha :D bijak2.

    ReplyDelete
  3. dah penah baca dah, itulah,tahap mana kita pon, kita kena bersyukur dengan rezeki yang adakan........

    ReplyDelete
  4. betul tuh! bersyukur lah dgn apa yg ade
    jika kite susah
    ade lagi yg susah dr kite

    ReplyDelete
  5. ahahaha, sempat zuan selitkan pasal BE di nuffnang. ok zuan dah buat blog bpe lama? BE tu tak ssh pun nk dapat zuan. :) serious. yg traffic 100 pun dapat sampai 3 BE.

    by the way, dah melencong nih. hehe, betul. sebagai manusia kita kena bersyukur dr semua segi. kalau namee dulu selalu je rse nk buat plastic surgery . haha sebab rasa hodoh. tp bila ternampak org muka cacat atau lecur..rse insaf.

    good read. thank u for this entry zuan :)

    ReplyDelete
  6. yang penting, sentiasa bersyukur!!

    bagus bagus.
    biar ramai yang baca.
    nice entry bro.

    aku suka komen kau di entry aku yang latest.

    ReplyDelete
  7. bnyk brsyukur ya kawan :D

    @namee dah 2 tahun blogging, but bru 9 bulan with nuffnang... hmm traffik 200 namee, tp susah jugak nak dpt, mayb sbb rmi blogger register with nuff, so kna kompete ngan others :D

    @syazwan haha welcome bro ;)

    ReplyDelete
  8. perlu mengerti erti syukur tu macam mana sebenarnya...

    ReplyDelete
  9. bersyukur apa yang ada kan..tapi setiap sesuatu yang kita hendak perlu kepada usaha betul tak..tak boleh duduk je.

    ReplyDelete
  10. yeah btl bro ahmad, kena usaha juga ;)

    ReplyDelete
  11. nice entry..bersyukur pada yang ada..nak tambah lagi kaya kene berusaha..tapi kaya tak kemana pon kalau tak bersyukur..ok..den kene tanam bende ni dalam idup..huhu

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah..bsyukur la wlupun x dpt BE kan :)

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah..mcm2 nikmat yg allah swt bg ^_^

    ReplyDelete
  14. bersyukurlah dgn apa yg kta ada... :)
    Alhamdulillah

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah akak sgt2 bersyukur dgn limpahan rezeki yg ada skrg ni.zaman kecik2 dulu mkn tak mkn, tp mmg susah nak mkn apa yg dihajati

    ReplyDelete
  16. bersyukur apa yang ada.. kerana Allah itu lebih tahu kenapa rezeki kita takat itu je..hikmah disebaliknya..

    ReplyDelete
  17. setiap yang kita miliki, ta ade yg kurangnya. setiap manusia mempunyai kelebihan & kekurangan tersendiri. mgkin kelebihan org lain itu adlh kekurangan kta & sebaliknya. jadi, bersyukurlah kita dgn apa yg ada sbb Allah tahu apa yg terbaik utk umatnya. kekurangan tak bermakna kurang, kelebihan tak bermakna lbih. kdg2 kelebihan bole mnyebabkan seseorg tu menjadi kurang.

    take it for example, org kaya. dia memiliki klebihan dgn khdupan yang mewah. duit byk, rumah bsr, kereta mewah. tp semua tu akn buatkan dia m'jd lalai & leka. kaya dgn harta ta b'erti kaya dgn attitude yg baik. see, itulah kekurangan dia.

    err, terkomen panjang. btw, i like this entry! ;)

    ReplyDelete
  18. org kata jgn compare diri kita dengan yg di atas..compare diri kita dengan yg di bawah..supaya kita sentiasa bersyukur~ =)

    ReplyDelete
  19. sentiasalah kita bersyukur...kalau zuan sudi join :

    http://sun3tpini.blogspot.com/2011/09/1st-segmen-santri-komputer-kesayanganku.html

    ReplyDelete
  20. aku bersyukur, walaupun aku ada penyakit saraf .. haha... ok je.. cacat dlaman, org mana nampak..

    p/s: aku student UniMAP, mai r taman semarak, kalau nk jumpa dgan aku.. firdaus, dan gary..

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah, thank u Allah..

    ReplyDelete
  22. betul2! selalu pk ada yang lagi susah dari kita

    ReplyDelete
  23. totally agreed !
    belajar lah bersyukur di atas setiap kurniaan-Nya :)

    ReplyDelete
  24. ko punye note kat bawah tu memang sependapat lah ngan aku..huhu

    ReplyDelete
  25. manusia kadang2 memang tak penah rasa cukup. rasa bersyukur itu ada, tapi kadang2 hilang dimamah masa. kena selalu melihat kehidupan orang lain untuk memberi kesedaran.
    nice entri. bersyukur dapat makan dan minum. :)

    ReplyDelete
  26. bersyukur. jgn asyik mengeluh . :)

    ReplyDelete
  27. Betul tu bersyukur apa kita ada. Bagus kalau kita contohi orang dermawan derma apa yang kita mampu.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  28. betul2 . walau xde BE singgah bersyukurlah dgn visitor2 yg datag :)

    ReplyDelete
  29. thanks for the meaningful entry. mengingatkan kita supaya sentiasa bersyukur walupun hari hari makan megi. darpd orang yg lebih susah megi pun tak dapat rasa.

    pernah baca berita di bulan puasa, sekeluarga 5 anak beranak berkongsi seeor ikan untuk buka puasa. yang kita pegi bazar ramdan beli macm2 pastu tak habis.

    ReplyDelete
  30. popoi dtg bwk membe pompan sowang,, ahhahaha joke2,,, ^_^ nice entry,, BE aku dah BE ke 6 alhamdulillah,,,,, =P

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Saiazuan

    Alhamdulillah...
    Syukur


    Wassalam

    ReplyDelete
  32. sangat2 memberi makna.:) terima kasih

    ReplyDelete
  33. just be grateful and inshaAllah ALLAH will reward you more :)

    ReplyDelete
  34. kdg2 kita sampai lupe tuk bsyukur , aishh

    ReplyDelete
  35. jangan nak membebel,sentiasa ringankan mulut menyebut Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  36. bersyukur apa adanya... Syukur alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  37. jom kite beli iPad sesame. bole jawab macam si jue. =)

    ReplyDelete
  38. cik ana bersyukur sgt2 dgn ape yg ade skrg..bukan semua org dpt rase senang mcm ape kite rase skrg ni :)









    cik ana.

    ReplyDelete
  39. thankzz for the sharing ya bro,,nice nice

    ReplyDelete
  40. Sentiasalah bersyukur...

    ReplyDelete
  41. Peringatan yg baik~ thank u for this entry

    ReplyDelete
  42. xpela BE tak dpt..jnji ade org still hargai cerita kita..2 pon dah kir bersyukur... :)

    ReplyDelete
  43. adakah anda benar-benar bersyukur?

    ReplyDelete
  44. bersykur dgn apa yg ada tp jgn pernah berhenti berusaha =)

    ReplyDelete
  45. fuh,, ingtkan org kaya tu tukar jadi miskin ngan org miskin tu jadi kaya.. mungkin yg miskin tu rasa x adil sbb org lain kaya,,dia plak xmampu nak ada apa2. hehe

    ReplyDelete
  46. sy x nah dpt BE..hehe..betul tu.ade orang komen puh dah cukop hepi.

    emm..semua org boleh sbr bila diuji, tp x semua boleh bersyukur atas nikmat.

    ReplyDelete
  47. wahhh sukenye entry ni.. :)
    keep it up

    ReplyDelete
  48. sentiasa ingat Allah.. dengan selalu bersyukur atas nikmat kurniaanNya :)

    ReplyDelete
  49. yang penting kene bersyukur.

    baru berkat :D

    ReplyDelete
  50. terlalu banyak benda indah yg terjadi dalam hidup untuk kita mensyukurinya. kdg2 kita lupa mau bersyukur kerana sibuk membandingkan diri dengan org lain. semoga hati kita sentiasa penuh dengan rasa kesyukuran atas nikmat tuhan.

    ReplyDelete
  51. true, dapat rm20 sebulan dari innity pon ok la kan?

    nice entry, thumbs up! :)

    ReplyDelete
  52. bersyukur jugak setiap hari dapat bernafas secara percuma.Allah tak mintak blasan pun. hanya solat 5 waktu je.

    ** tak serasi tak semestinya tak boleh kawin. carila keserasian. tapi kalau tak ble jugak baik takyah..kang tak psal pasal baru 5 bulan kawin pastu...

    ReplyDelete
  53. ye betul tu bukan salahkan negara pasal brg makin naik yg miskin makin miskin, yang kaya makin kaya.. x semua kerana syukur^^

    nice entry la^^

    ReplyDelete
  54. Hrs sntiasa bsyukur. Xphm ada yg mderma smata2 nak mgelak cukai

    ReplyDelete
  55. kisah para nabi semamangnya berunsurkan keinsafan. :')

    what i see nowadays, manusia mmg mudah untuk melontarkan kata syukur, but persepsi mereka akan kesyukuran berbeda dgn kata syukur mereka.
    biasalah, manusia semua tak perfect. tapi at least kita try to be perfect as we can, right..

    btw, syukur2 sentiasa.

    ReplyDelete
  56. penat mane pun... kena jugak jenguk ke marai. dah jadi addicted.

    Saiazuan Blog dah masuk dlm list I yg bernama 'Most Important Drugs'.

    ReplyDelete
  57. nice one...

    kita kena bersyukur dengan apa yg kita dapat...
    tapi jangan pulak berhenti berusaha...

    ReplyDelete
  58. islamic giler post..bgus3! hehehe
    hurmmm ----------------------------------------
    saizun- saje tukar header,.hehehe hurmm yejke...demam..duk penang yea?
    hurmm jumpe seiras la asenye..hurmm tengok pic ko pon dlm blog ni je..kecik je..hehe
    igt ko..haha
    bgus la dah baik demam..

    ReplyDelete
  59. nice entry & nice sharing...

    Yup, kt mmg kena sentiasa bersyukur dgn apa yg kt peroleh dan jangan pernah merungut dan mempertikaikannya..

    ReplyDelete
  60. papepun..kita kena bersyukur dengan rezeki Allah...=]

    ReplyDelete
  61. betul tu . bersyukur lah .. sentiasa ingat , kurang macamna pun ada orang lain lagi yang lebih kekurangan .. so , bersyukurlah ..

    ReplyDelete
  62. heh2....

    dan2 ada kaitan dgn BE :p

    ReplyDelete
  63. huhu...rezeki tu ketentuan DIA

    ReplyDelete
  64. so..bersyukurlah dgn setiap ape yg kita ade..:P

    ReplyDelete
  65. Ok awk, kte brsyukur ;)

    *rndula T^T*

    ReplyDelete
  66. ye...hargai dan bersyukur dgn apa yg kita ada..

    ReplyDelete
  67. Aku sgt besyukur masih diberi nikmat gembira semlm,hari ini,esok dan sampai bila bila.

    ReplyDelete
  68. alhamdulillah, sy bersyukur dgn apa yg saya ada...walaupun tak banyak tapi memadai...

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...