Thursday, 22 September 2011

> Tech Thursday : Uji Kekuatan Password Anda

HOlla Peeps,


Ini kali ke #2 aku post entry mengenai Password, sebelum ini mengenai Password Popular, kalini aku nak share pula dengan korang application yang disediakan microsoft untuk test kekuatan password korang.. Kekuatan password amat penting untuk memastikan account anda selamat dari di pecah masuk individu yang tidak bertanggungjawab.

Klik sini untuk menguji kekuatan password anda.. Jangan risau kerana ia tidak akan menyimpan atau mendedahkan password anda kepada orang lain.


antaramuka laman web berkenaan


hanya masukkan password anda di kotak yang di sediakan,
dan ia akan auto detect kekuatan password anda.. 


Jika password anda dalam golongan weak, rujuk entry ni untuk bagaimana mencipta password yang kuat..


layari microsoft untuk uji kekuatan password anda.. https://www.microsoft.com/en-gb/security/pc-security/password-checker.aspx 


-zuan-
p.s : disebabkan jadual kelas yang agak pack pada semester ini, aku hanya mampu terbitkan 1 entry untuk satu hari, harini aku dpatkan 2 entry untuk Tech Thursday..tapi jangan risau sebab aku masih akan spend time untuk blogwalking dan buat draft untuk entry blog aku..  

39 comments:

  1. kalau tak silap, password yang "kuat" ni mesti password dia berjela2 kan? cam ne la kalau org tu seorang yang pelupa.? hihi..nway, nice la. elak dari pencerobohan.

    *anda seorang blogger yang cool.. :)

    ReplyDelete
  2. cegah sebelum kena. :)
    yang b'jela tu password u ke. gulpp, panjangnye.

    btw, untunglah dpt buat entry even 1 je. :)

    ReplyDelete
  3. zuan...thanks. elok password ni kita buat panjang gila kan. em tp nnti kita plak yg terlupa :/ namee pun nk tukar password tp xtau macam mana. untuk blog ni la.

    ReplyDelete
  4. nice...mengingatkn sy utk tukar password...dah lebih setahun sy pakai password yg sama..huhu...

    ReplyDelete
  5. sudah try. thankss zuan :)

    ReplyDelete
  6. sonok pulak maen letak2 password kat situ. haha thank you!

    ReplyDelete
  7. sure ka selamat ni...hehehe..jam nak try..

    ReplyDelete
  8. weh.....aku sendiri dah tak ada masa nak update blog....klau kau masih bertahan, wah memang cayalah heheheh

    ReplyDelete
  9. dear, kalau tak sempat, auto publish lah.

    baru ramai view... sekarang ni susah nak carik your entry dkt dashboard.

    nanti, ranking u merudum. okay? busy nyer dia sekarang...

    dah terbiasa u sentiasa update. sekarang, asyik tercari-cari... =D

    ReplyDelete
  10. TQ mengingatkan. Nak check jugak.

    Utamakan yg utama, studi =)


    P/s: Susah juga bila dah tak de list kat dashboard ni. Ni jumpa kat fb.

    ReplyDelete
  11. Password aku ******* Dapat teka tak? haha...

    ReplyDelete
  12. nice,,bleh try ni..:)

    ReplyDelete
  13. thanks.. beri tunjuk ajar ni. :)

    ReplyDelete
  14. wahhh...best ni..boleh la aq testing..:D

    ReplyDelete
  15. untuk semua jenis password kew

    ReplyDelete
  16. oh zuan..betape aku dah ketinggalan banyak entry2 ko..takpe2..start pade aku komen ni, aku dah less busy dah..hehe..aku akan topap balik sgle aktiviti yg aku da byk miss slame ni..

    ReplyDelete
  17. strength of my password is medium..

    ReplyDelete
  18. password aku medium jer...huhuhu

    ReplyDelete
  19. kena paswod pnjg2 la baru kuat ek?

    ReplyDelete
  20. nak kena cuba try test tengok uji ni..

    ReplyDelete
  21. ho yeah! password sy strong.... ehehee

    ReplyDelete
  22. pswrd sy strong jgak :)


    sbb terlalu panjang yg amat ^^

    ReplyDelete
  23. aku nye pw takat strong je oke le tu kan.

    **aurora awesome? semestinya!jom gi tgk aurora.

    ReplyDelete
  24. okeh2,, password aku standing nbr bilik kebal bank negara,, ^^

    ReplyDelete
  25. psword aku kale hijauuuu. :P

    ReplyDelete
  26. kemain pjg passwordnye^^

    ReplyDelete
  27. wah...satu pelajaran ni....;d

    ReplyDelete
  28. hah! medium rupe2 ny psword kaklimah selame ni..bru tau..ahhaa

    ReplyDelete
  29. Urm aku x galakkkan sgt cuba mende ni sbb kekdg ade hidden thing yg ley grab kita punya info tanpa sdar =)

    ReplyDelete
  30. nice..shida nk sharing boleh?

    ReplyDelete
  31. good!
    try la ...
    tp strong password mesti capital letter small letter numbers ..
    confirm strong :)

    ReplyDelete
  32. password ct skrg ok..tp lau kena hack jugk xthu la..huhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...