Thursday, 21 July 2011

> Tech Thursday : Password Popular

HOlla Peeps,

Ramai ada masalah blog kena hack, facebook kena hack, macam-macam yang pakai password dihack.. So apa guna password kalau senang kena hack? Ini adalah sebabkan kelemahan password penguna itu sendiri sebenarnya.. Kebanyakkan mereka menggunaka password popular atau password yang senang dipecah masuk..

ikhsan google
Berdasarkan laman web tomshardware, 20 password popular adalah :
  1. 123456
  2. 12345
  3. 123456789
  4. password
  5. iloveyou
  6. princess
  7. rockyou
  8. 1234567
  9. 12345678
  10. abc123
  11. nicole
  12. daniel
  13. babygirl
  14. monkey
  15. jessica
  16. lovely
  17. michael
  18. ashley
  19. 654321
  20. qwerty
Password korang dalam Top 20 tak? kalau ada tahniah.. Biasanya ramai menggunakan perkataan 'god', 'love', 'sex' dan 'money'.. Ada lagi, tarikh hari jadi, nama ibu, nama bapa, nama kekasih, dan biasanya password lemah ni kurang 6 aksara atau huruf sahaja (contoh : 'adik90')..

Kalau password korang ada dalam kategori lemah ni, sila tuka password yang lebih kuat (yups, kena hantar pw tu g gym, bagi banyak vitamin dan suntik badan dia jadi Captain America LOL). Ok ni tips-tips nak buat password yang kuat : 

  1. Gabungan aksara (uppercase dan lowercase) dan nombor (contoh : "zuan2020isHANDSOME1")
  2. Panjang Password lebih dari 6 (contoh menggunakan lirik lagu : "I had the time of my life and I never felt this way before and I swear this is true and I owe it all to you" ia mungkin panjang tapi percaya atau tidak, lebih panjang lebih bagus)
  3. Jangan pakai password yang sama (lain account lain password)
  4. Jangan pakai password kawan-kawan
  5. Jangan bagitau password tu kat makwe/pakwe
  6. Jangan pakai password generator (walaupun dipercayai mampu buat strong password, tapi konfirm xde password cracker?)
  7. Jangan simpan password di email anda
  8. Jangan percaya email spam yang akan mintak maklumat anda seperti email, dan password
  9. Jangan guna keyboard pattern (contoh : `1234567890-= ia adalah tersusun betul?)

sumber rujukkan : 

-zuan-
p.s :  aku bukan hacker dan bukan anti hacker, cuma berkongsi knowledge dengan  pengguna.. bosan wei game chelsea malaysia, aku tak ada minat nak terbitkan entry pasal game tu malam ni, so ni je la entry aku untuk malam ni... tech thursday

17 comments:

  1. skang banyak yg no 5 tu kan..erk!

    ReplyDelete
  2. Mine is strong enough :] Heeee.

    Tp tak tahu la klau boleh kne hack jgak --

    ReplyDelete
  3. yang aku punya kuat kot.
    hehehe..
    thanks for sharing.

    ReplyDelete
  4. hehehhe..
    ic tu mmg biase..huhu

    ReplyDelete
  5. betul tu bro .. salah kita jugak .. sape suh buat pasword yg glamour haha
    senang r orag nk hack

    ReplyDelete
  6. fuh, nasib bek password alif tak terlibat dalam senarai tuh..

    gud info!! thanks..

    ReplyDelete
  7. lame tak mai sini..alif haris pon ade? yang syoknya password yang panjang bebenor tu..:) nak buat password satu muka surat lah pas nih..hehe..
    (eh..malaysia main ok jugakla..silap sikit je..) eh saya taknak komen pasal bola tapi tertulis saiazuan..eeee..sorry..

    ReplyDelete
  8. klu byk2 password..
    serius leh lupa n keliru..
    sy selalu mcm tu...
    konon nk yg betul2 strong..huhu

    ReplyDelete
  9. yang ni mengurangkan risiko daripada kena hack ka zuan?

    ReplyDelete
  10. pehh bole t'snrai dlm rank . kne tuka nih

    halahaii

    ReplyDelete
  11. ececece..siap ade zuan2020isHANDSOME1 :D

    ReplyDelete
  12. aku suka perkataan digabungkan

    HARIINIHARIJUMAATAKUCUTIBESTGILERWEI<3<3<3*

    ReplyDelete
  13. wakakak~aku nye paswrd gile panjang tpi egt smpai biler2

    ReplyDelete
  14. pergghh..ade jugak pw monkey ek? eh, baru pasan la kat header tu ade happy ramadhan. hehehe

    ReplyDelete
  15. yg guna tarikh lahir mmg banyak..ct pon sme..tp dulu la..hihi

    ReplyDelete
  16. thanks Zuan, sbb kingsi info berguna nie..sy selalau jugak tukar password..tapi masaalahnya ialah bila sy sendiri terlupa password itu..hahhaa..lawak kan..? =,="

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...