Thursday, 7 July 2011

> Movie Review : Sekali Lagi

HOlla Peeps,


mengisahkan tentang Arman (lakonan Shaheizy Sam) yang percaya dirinya pengidap "autisme" kerana ibunya selalu berkata sedemikian. Namun realiti sebenarnya bakal berubah dalam sekelip mata, ketika dirinya semakin menghampiri hari perkahwinannya. Suatu hari, Arman bertemu dengan Amy (lakonan Mia Sara Nasuha) yang berusia lima tahun dan mereka mula bersahabat serta berkongsi masalah. Dalam masa yang sama, ibu Amy iaitu Shiela (lakonan Lisa Surihani), merasai perubahan yang berlaku pada Amy.  (sumber : murai

Penerbit : David Teo (Metrowealth Movies Production Sdn. Bhd.(MIG))
Pengarah : Hashim Rejab
Pelakon : Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Mia Sara Nasuha, Bront Palarae
Genre : Drama, Romance, Comedy
Durasi : 90 Minit
Tarikh Mula Tayangan : 30 June 2011

Storyline : Plot cerita yang mudah dan ringan (bermula dengan tidak perlahan), dan tidak membebakan untuk memahami cerita ni, dengan beberapa flashback yang tidak membuatkan penonton tertanya-tanya "kenapa terjadi sedemikian". Aku suka konsep storyline yang ada flashback dan flashback yang digunakan dalam filem tidak memeningkan dan berjaya membuatkan aku tersenyum pada pengakhiran cerita (rasa macam pengkiritik hebat lak, hehe~)

Humor : Watak kebudak-budakkan yang dilakonkan Sam sangat berkesan (setiap kali dia cakap, aku gelak), aku bagi full credit pada dia, bukan senang nak melakonkan watak budak-budak tambahan pula dengan usia dewasa. Cerita ni banyak bermula dengan humor dan family life (membezakan gaya hidup elite dan sederhana). kadang-kadang aku tergelak (tapi lebih respect) dengan watak "Bro" yang dilakonkan Bront Palarae, dia memang seorang pelakon yang sempoi, berjaya melakonkan watak yang tenang je walaupun dalam keadaan yang mana dia mungkin kehilangan Sheila.

Romance : Cerita ni memang fokus dengan romance, dan keromantikkan Sam teserlah ketika mereka (Sam dan Lisa) mula bercinta ketika diorang di alam peserkolahan. Sam sangat versatile, kerana dia boleh bawak 2 watak berbeza dalam cerita ni (sekali lagi kerdit diberikan kepada sam).

Apa Yang Kurang : Tak ada yang kurang pada aku dalam cerita ini kerana ia sangat mudah difahami, cuma cerita ini terlalu tipical iaitu mudah meramal apa yang akan berlaku selepas ni, dan lakonan Lisa sangat biasa, dia tidak begitu menjiwai watak Sheila.

RATING : 7/10 (berbaloi tengok di panggung, dalam review kali ni aku perlu puji filem Malaysia yang semakin berkualiti! Lineup pelakon cerita ni pun antara yang HOT di pasaran sekarang~) 

-zuan-
p.s : dua movie aku tengok semalam, salah satu darinya adalah Lada Land 

19 comments:

  1. tp nampak x ciri2 autism tu kt shaheizy?? sbb saya pun excited nk tgk..sbb adik saya autistic. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Saiazuan

    kalau david teo jadi penerbit...memang ada klas ceritanya

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. macam best tapi tak suka lisa berlakon...haha

    ReplyDelete
  4. keje ko asik tgk movie je kan!!hahaha

    ReplyDelete
  5. one of the movies yg aku mau nonton masa alek kl nanti

    nice review dude

    ReplyDelete
  6. best giler weyh. nges kot tgk. jap jeee..hahaa;p

    ReplyDelete
  7. jelesnyeee
    bile aku nak tgk nih..
    haish!

    ReplyDelete
  8. hmm, boleh lah dipertimbangkan untuk tengok ni..hehe

    ReplyDelete
  9. cam best je cter ni. nak tgk jugak!

    ReplyDelete
  10. tak ske sgt

    y best part sam ngn mia je

    erm

    ReplyDelete
  11. owh best ek wan..erm x tgk g...since ko bagi 7 so leh la ak p usha

    ReplyDelete
  12. best ek??
    erm ingt nak tgk ladda land tapi tak menyempat..
    haha

    ReplyDelete
  13. kb blum tgk lg..xtau la bile nk tgk

    ReplyDelete
  14. best tak cite nih ..

    nk tunggu download je .. haha :D

    ReplyDelete
  15. tunang i blakon dlm tu. hiks. alaaaaaaaaaaa nk sgt tgk movie ni ;(

    ReplyDelete
  16. best crita ni. dah tgk dah. lalala ~~

    ReplyDelete
  17. best la, nak tgk la

    ReplyDelete
  18. waaaaa lame tak tgk wayang T_T

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...