Saturday, 30 July 2011

> Movie Review : Captain America: The First Avenger

HOlla Peeps,

Hujung-hujung minggu ni kalau tak ada majlis kawin, apa kata korang hit cinema-cinema terdekat korang.. Layan Captain America: The First Avenger!!! (jangan risau, tak ada Obama pun dalam crita ni.. #LOL) Lakonan pelakon kurus tapi transform menjadi fit Chris Evans (sebagai Captain America / Steve Rogers), dan  pelakon cun Hayley Atwell (sebagai Peggy Carter) (bahasa pasar tul entry aku kali ni).


Sinopsis : 
Bersettingkan tahun 1942 (Setting zaman Nazi) seorang remaja yang agak loozer (Steve Rogers) kerana berbadan kurus tapi ingin masuk military berterusan direject sebanyak 5 kali di 5 lokasi yang berbeza. Tetapi dia menunjukkan sikap tidak berputus asa dan berterusan menentang si pembuli. Dia kemudian volunteer untuk join Top Secret Research Project yang akan transformkan dia (menjadi Transformers!!!! Tipu!!!) menjadi Captain America!

Kenapa Kena Tengok :


  • Peminat filem bergenre Sci-fi, Adventure, Action, Thriller, dan Superhero jangan ketinggalan menonton filem ini.
  • Peminat superhero komik Marvel jangan ketinggalan tengok. 
  • Penggemar cerita setting classic pun digalakkan tengok.
  • Pada laki yang suka tengok awek cun2, jangan melepaskan peluang tengok aktor cun Hayley Atwell.
  • Yang style nye crita ni, setting dia, teknologi dia, berjaya bawak balik ke zaman 40an (setting kat England kot) dan ada teknologi zaman dulu (senang je nak buat zaman skrng kalau ada duit).
  • Peminat teknologi Stark, kena tengok (tapi ni bukan Tony Stark baby, bapak dia Howard Stark).
  • Rasa-rasa bulan puasa ni nak duduk rumah je, tengok la crita ni, cerita last kot sebelum puasa nak start. 
  • Jalan cerita yang flashback (tapi senang dan straight to the point nye storyline)
  • Cerita Superhero, so mesej pun berbau superhero, save your country, love your country (Malaysia!!!)
  • Aku suka mesej ketara dalam cerita ni, even kita berbadan kecil, senang dibuli, tak bermakna kita akan forever dibuli dan kalah, step up and fight!!!


Apa Yang Kureng???


  • Maybe sebab dia hero, jadi dia senang je kalahkan lawan dia.. Dia nye lawan ketara dia kena berusaha kalahkan dalam crita ni Johann Schmidt / Red Skull (lakonan Hugo Weaving).
  • Ada la beberapa CGI part yang macam kurang pada aku, tapi most of it superb CGI la..
  • 3D? No komen bab 3D ni sebab aku tgk biasa je.. Biasanya kamera tu memainkn peranan tuk 3D kan? Aku rasa ada beberapa part je yang cun tuk 3D!!
Gua tabik giler ngan editing diorng ni.. Atas tu gambar original, bawah tu selepas di edit..


RATING : 7.5 / 10 (tengok jangan tak tengok, nanti bulan puasa dah susah nk tengok movie)


-zuan-
p.s : smalam aku tengok crita ni dalam keadaan tak sehat sebenarnya.. badan panas2 je.. kena banyak rehat arini..




21 comments:

  1. ble la KRU nk wt captain malaysia haizz

    ReplyDelete
  2. aku nak tengok nanti.
    sayangnya, sini tak ada pawagam..tunggu member download je lah..

    ReplyDelete
  3. aagghh aku x bole tgk wayang.. isk isk

    ReplyDelete
  4. ahh...kenapa pelakon dia semua tak kenal ni...tak minat tak minat...

    ReplyDelete
  5. Takde duit --

    Sruh abah download je ;D

    *get well soon pakcik ;)*

    ReplyDelete
  6. errkkk . belanja buley ? kehkehkeh

    ReplyDelete
  7. wahhhhhhhhhhh
    duit aku dah habis
    aku nak tgok tapi ada RM5 jer
    hahahaha
    macam mana?
    adess

    http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/nak-minta-tolong-vote-saya-untuk-menang.html

    ReplyDelete
  8. mcm best je..nak p tgk la nnti..huhuhu..:)

    ReplyDelete
  9. baru nak pergi tengok ...cantik jer jumpa entry ni...

    ReplyDelete
  10. hary potter pun aku x tgk lg tahu x.


    kesian aku T_T


    salam ramadhan wan.*ske hati je aku pgil wan*haha

    ReplyDelete
  11. kena download jelah... huhu

    ReplyDelete
  12. woaah .. memang terbaik editting dorang .. !

    mcm syok je cite ni hehe

    ReplyDelete
  13. Aku dengar cerita, cerita ni best kot. Tapi katenye HERO dia ni macam jambu je. HAHA. tak nampak kekuatan.

    ReplyDelete
  14. aku suka cite ni,tgk dh smmlm..walpon ada kebudk2kn sdikit but still enjoy

    ReplyDelete
  15. hihiih...saje je tukar mood header... eleh, header die pun baru n cun gile..

    ReplyDelete
  16. best ae. hari ni baru tengok kot. huhuh.


    *get well soon! :D

    ReplyDelete
  17. selamat berpuasa bro...movie2 ni kurangkan sikit bulan puasa..hehe jangan marah...pose, pose kan..

    ReplyDelete
  18. nak pergi tengok sebab memang suka sci-fic. thriller macam ni best.if cintan cintun ngantuk jer.hahahaha

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...