Thursday, 21 July 2011

> Tech Thursday : Hati-hati dengan "hi how are you?"

HOlla Peeps,

Kebelakangan ni ada ganguan mesej "hi. how are you"??? Yeah aku pun ada problem yang sama, ni virus namo eh (mengikut maklumat yang aku dapat dari Ihsan Sabrie dan "itu Phising yg dihantar oleh Cracker"), dan menurut 2dayblogger ia adalah salah DDoS Attack dan ia bermula dengan :
  1. Virus ni disebarkan melalui Message : "hi. how are you?"
  2. Kalau korang reply (Cakap "are you gay pun") dia akan balas : "Wanna laugh? :)"
  3. Gatal lagi nak reply? : "It is you on the video ?)) want to see?)"
  4. Ha, ni makannya.. Dia akan bagi LINK kat korang dan LINK tu la VIRUS

Aku juga ada info dari kawan aku yang nama virus ni adalah "ufa.exe .bitcoin-miner", aku pun tak tau pe fungsi virus-virus ni, tapi ia ada kebolehan boleh buatkan komputer atau lappy mangsa automatic shutdown, dan ada yang kata ada kemungkinan mangsa kena format balik komputer kerana ada masaalah boot (ada missing file).

ikon Tech Thursday rekaan Zuan

Cara Hindari?
  1. Jangan layan langsung mesej itu, cepat-cepat "Report SPAM" kat facebook
  2. Jangan mengada-ngada klik link yang diberi (biasa la, semangat ingin tahu tu kuat)
  3. Tuka password Facebook, remove apps yang tak pakai dalam FB, update antivirus anda (try Ad-Aware, Dr Web, etc), slalu clean cookies (browsing history semua) dan ingatkan kawan-kawan (lagi ramai kita ingatkan, lagi kuat ingatan kita hehe)
  4. Install software malware detection
  5. Tuka password facebook (terutama kepada mereka yang suka pakai popular password)

Cara Memulihakan PC anda? (Credit to smileasuwant)
  1. Tekan pada butang Start Windows,
  2. Type msconfig pada butang 'search programs and files' dan tekan enter
  3. Kemudian tekan tab Boot, perhatikan radio button Boot Options, pada komputer dijangkiti virus safe boot di tick, jad untick kan Safe boot (secara automatik minimal boot akan di untick juga).
  4. Klik Apply, Ok dan Restart komputer anda.
*abaikan step 3 kalau komputer anda masih selamat (tak klik pada link virus tu)


-zuan-
p.s : got it? Share dengan kawan-kawan yang lain 

13 comments:

  1. owh mula2 igat kawan2 yang chat, tapi alhamdulillah tak peduli

    ReplyDelete
  2. tenks, nice info ni... kalau kita wat dunno je selamat la ek??? takut pulak kalau sampai kena format balik lappy

    ReplyDelete
  3. zuan,kalau mcm kazen aku x leh nak bukak langsung fb kat lappy die kan, cmne lak tu?

    ReplyDelete
  4. IMANSHAH, Miz Novexx :


    yups.. wat xtau je..better report spam so fb leh ambek tindakkan


    ked :

    xleh bukak? try browser lain, clear cookies..

    ReplyDelete
  5. laaaaaaaaa ni ke yg org duk sibuk2 kat fb tuhhh. virus ghupenye. now i know. thx ya :)

    ReplyDelete
  6. haha, serius lucu virus fb kali ini:) sungguh sopan virus nya kan? siap tanya kabar lg;)

    ReplyDelete
  7. hmm, kita belum jumpa lagi benda yang macam tu..

    ReplyDelete
  8. hehehe .. aku pn buat entri psl ni bro :D
    to ko punye lg bermanfaat sbb siap ade cara setelkan prob tu :)

    ReplyDelete
  9. mmg ade dpt..tp tak bkk pn..

    ReplyDelete
  10. sudi share info awk..maceh

    ReplyDelete
  11. dear, kalau i memang jenis tak bukak chatbox, kira selamat ker apa?

    dia attack if kita tekan kat link tu jer kan? kan? kan?

    sorry gile... org buta IT ni payah sikit.

    ReplyDelete
  12. skrg..da xsahut da...huhuu...

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...