Friday, 29 July 2011

Niat Puasa Bulan Ramadhan

Assalamualaikum (selamat sejahtera ke atas kamu semua),


Selamat Menyambut Ketibaan Bulan Ramadhan Yang Mulia 
Pada Semua Umat Islam Seluruh Dunia :)


Bulan Ramadhan didalam Islam merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan dan kedatangannya selepas dua bulan yang juga istimewa iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menguatkan dan menyuburkan rasa tanggungjawab dan keinginan menambahkan ibadat kita kepada Allah S.W.T.

Puasa iaitu menahan diri daripada melakukan sesuatu seperti makan, minum dan bercakap perkara yang tidak elok dari segi bahasa. Dan dari segi istilah syaraknya pula, puasa ialah menahan diri daripada sebarang perkara yang membatalkannya bermula dari terbit fajar hingga matahari terbenam dengan niat puasa.



  • Ingat lagi macam mana Niat Puasa Ramadhan?


Niat Puasa ( Harian ) :

Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
Niat Puasa Sebulan :

Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta”ala




  • Bagaimana pula Doa Berbuka Puasa?




Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


credits kepada zelo55iqbalhakimiashtechal-azim tanpa mereka aku tak mampu siapkan entry ini, thanks..


-zuan-
p.s : sempena bulan puasa yang mulia ni, aku kan tuka header blog aku kepada special ramadhan version hope ya like it :D
jangan naughty2 bulan puasa ni k 

24 comments:

  1. harap harap kite puasa penuh bulan ramadhan ni...haihh??? heh.

    ReplyDelete
  2. T.T <-----meleleh, tak semena2. tak tipu ok XD

    Harap sgt3 dpt jumpa ramadhan dgn syawal tahun ni :)

    ReplyDelete
  3. :) Ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna..:) weeee.. InsyaAllah.. jgn noti2

    ReplyDelete
  4. selamat bpuasa kawan..:P

    ReplyDelete
  5. tak sabar asenye nk berpuase hehehe..slmt berpuase yee :)

    ReplyDelete
  6. salam ramadhan and selamat berpuasa ya zuan. mudah2an puasa tahun ini membawa keberkahan kepada kita semua. amin.
    eh tukar header baru plak? very nice :)

    ReplyDelete
  7. menunggu bulan yg mulia

    ReplyDelete
  8. thanks sb bagi peringatan... ;D

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...nice entry..!!selamat beramal..

    ReplyDelete
  10. selamat berpuasa...

    header baru tu...comel :D

    ReplyDelete
  11. selamat berpuasa semua. sama-sama perbaiki amalan kita.hehehehe

    ReplyDelete
  12. marhaban ya ramadhan,...

    selamat menyambut ramadhan almubarak juga ea,...

    bulan rahmat Allah yang cukup besar.bersamalah kita top up amalan:)

    ReplyDelete
  13. wah entry yg bgus pasal blan ramaddan..
    headerpun lawa.. terbangkit mood bulan ramdhan :)

    ReplyDelete
  14. hehe .. nice sharing bro :)
    selamat menyambut ramadhan ya :)

    ReplyDelete
  15. selamat berpuasa...thank bg peringatan pasal niat puasa..

    ReplyDelete
  16. selamat berpuasa..semga puasa kali ni lebih bermakan,,,:)

    ReplyDelete
  17. alamakkkk!! puasa tahun lepas tak habis ganti lagi :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...