Friday, 10 February 2012

Cerita Ketika Di Asrama - Cerita Hantu!

HOlla Peeps,

Ini kisah aku di asrama ketika di Semester 1 kira-kira 2 tahun lalu. Aku stay dalam asrama untuk semester pertama je, lepastu mintak dok luar sebab aku lebih suka hidup tanpa perlu ke taklimat seperti yang biasanya mereka yang duduk di asrama perlu lalui. Seperti biasa la aku akan tidur awal di malam hari kerana biasanya aku la yang akan bangun awal untuk gerak roomate aku untuk ke kelas.. Aku selalu setkan alarm pukul 6.30pagi di phone aku supaya aku boleh sempat mengerjakan solat subuh sebelum bersiap untuk ke kelas.. Lebih kurang jam 12 tengah malam aku tidur, malam itu aku rasa sungguh selesa tidur sambil memeluk bantal busuk aku yang aku bawa dari rumah. Lena sungguh aku tidur malam itu diusap dingin malam..

#dariBlogHans

Tah macam mana, aku terbuka mata, aku tak rasakan yang waktu dah pukul 6.30 pagi sebab tak dengar bunyi alarm pun, dan phone cuma di belah kiriku, mustahil aku tak dengar alarm. Aku periksa phone, tiada panggilan atau mesej yang membuatkan aku terjaga. Aku tak juga rasa yang waktu masih awal kerana tidurku begitu selesa tanpa ganguan. Aku terpandang ke arah kanan aku, tiba tiba......

Aku nampak ada tangan kanan dihulurkan kepadaku seolah-olah ia ingin menarikku bangun dari katil... Aku tak nampak raut wajahnya, cuma nampak seperti seorang lelaki yang memakai songkok, disebabkan bilik begitu gelap aku tak begitu nampak akan raut wajahnya..

Allah u Akbar~
Allah u Akbar~

Terdengar bunyi azan dari masjid berdekatan, aku lihat jam di phone di sebelah kiriku, sudah masuk waktu subuh rupanya. Aku pandang kembali ke arah kanan aku, tangan dan bentuk orang itu dah hilang.. Aku pun bangun dan periksa dua orang roomate aku untuk periksa mungkin diorang yang cuba gerak aku tetapi aku lihat kedua-dua mereka masih dibuai mimpi.. Aku segera periksa pintu, kot-kot pintu tak terkunci sehingga membolehkan orang lain masuk, tapi ia masih berkunci. Aku sangat pasti ia masih berkunci.

Dengan menguatkan diriku, aku buat tak tau je dengan apa yang terjadi ketika itu dan terus ke tandas untuk mengambil wuduk.Keesokkannya aku cerita kat roomate aku apa yang terjadi, tetapi diorang agak blur dengan apa yang terjadi.

Dalam fikiran aku "Hmm.. mugkin tu adalah malaikat yang nak kejut aku bangun subuh.."


Sejak hari tu, aku cuba jaga solat aku sebaik mungkin. Tapi biasalah, kita selalu leka dengan kehidupan duniawi sehingga lupakan kewajipan kita..


-zuan-
p.s : bila cerita tentang asrama je, mesti ramai yang ingatkn kisah seram kan hehe alhamdulillah aku tak pernah ada pengalaman seram ketika duduk di dalam asrama. 

103 comments:

  1. alhmdulillah.. petand baik tu zuan :) cik ana tak pernah dok asrama masa skolah..masa kat Uni je baru pernah..hehe




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  2. asrama je hantu,hantu je histeria...asrama jugak la ada rokol... haiyaaaa,manyak bosan wooooo dengan rokol..

    ReplyDelete
  3. sy ni penakut..seriously.

    dah start fkir bkn2 plak..astagfirullah..

    pe2pun zuan kira org yg b`untung..jagalah solat..sbb Allah akn plihara hambaNya yg jaga solat mreka..InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  4. Haish. ko ni kasi adrenalin aku mengalir laju sbb cuak. pehape la. hehe. :))

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah..kaklimah p0n xpenah kene pape ^_^

    ReplyDelete
  6. setakat ni xpenah jumpa antu kat asrama
    nasib baik

    ReplyDelete
  7. uihhhh mungkin ada hantu yang mengajak kearah kebaikan...

    setiap orang ada seruan melakukan perbuatan baik ... cuma hati kita ajerr nak buat atau tak buat

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy wheel bearing kereta

    ReplyDelete
  8. zuan...serius tu petanda baik tuwww...maybe juga mmg malaikat nak kejut ko...amin.....mula2 baca mcm aku skip perenggan tuu..sbb igt pasal citer hantu ke apa..hahaha

    ReplyDelete
  9. seram but in a good way :D

    ReplyDelete
  10. tu petanda baik tak pe lah. bagus. ingatkan untuk solat subuh.

    dulu masa duduk kolej kat arau masa diploma, macam2 cerita. orang minyak la, pocong la. masa exam ada yang histeria pulak. haha.

    ReplyDelete
  11. jeng3...ntah apela yg kejut zuan tu ek...
    maybe betol kot malaikat...
    kalo kte mau tak menjerit ni...huhu

    ReplyDelete
  12. gerak subuh tak pe la. lagi2 kalau malaikat.. =)

    ReplyDelete
  13. alhamdulillah..aku pon nak mimpi camtu gak la..hehe

    ReplyDelete
  14. serious ke zuan ? ala dah la namee duk dlm gelap sorang2 nih. erk.

    ReplyDelete
  15. pengalaman bgus tu bro..

    #masa kat asrama dulu,selalu diganggu..takpe,blh buat entry ni..ahhahaaa

    ReplyDelete
  16. everything happens for a reason :)

    ReplyDelete
  17. duk kat asrama is the best m0ment!!

    ReplyDelete
  18. penah gak kene kaco masa kat uni dulu..mmg fobia berminggu2 jugakla..kat asrama mmg byk kisah seram..tp bila sendiri kene, mmgla teramat seram!~ huhu

    ReplyDelete
  19. hahaha kalau asrama hantu..kalau hantu asrama...mmg hantu suka asrama ke hehehe

    ReplyDelete
  20. siyes!! dkna ingat betul2 hantu tadi... :)

    ReplyDelete
  21. hehehe.. seb baikkk bukan hantu.. baguslah tuh.. halusss peringatan dlm entry neh~

    ReplyDelete
  22. saya pun satu sem je dok asrama..tak best..em, sama la..tak pernah pulak jadi kejadian seram2 seriau ke..Alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
  23. ko org terpilih tu...

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah.. Mungkin Dia nak tunjukkan 'sesuatu' dari kejadian tu Zuan..


    Godaan duniawi memang sangat besar, sama² kita usaha lawan semua tu..

    Mula² aku pun ingat cerita ni ada unsur² seram dan komedi.. hehe

    ReplyDelete
  25. ni kolej UiTM mne?
    jgn kata perindu kat uitm shah alam.. hehe =p

    hmm.. baguslah tu,ada hikmah. kan da tergerak hati utk upgrade iman bgun subuh & x lalai.. =)

    ReplyDelete
  26. aku tak penah duk asrama tp aku suke suruh kawan aku citer pengalaman seram dorg.lepas aku takut nak gi tandas sorg sorg.nak di dapur pun takut.

    ala aku beharap sgt tadi citer seram.hehehe.pasni update citer seram plisss..

    ReplyDelete
  27. eeeeeeee....serrraammmmm....

    ReplyDelete
  28. Alia penah dok asrama dari kecik smpai besaq kot, neyh pon msok poli lg. dok hostel lg. HAHA. Org perlis jgk ka neyh ?

    ReplyDelete
  29. ari tu xnyanyi lagu dilema tu.ahaaha

    ReplyDelete
  30. seramnyeee.. hewhewhew :P

    ReplyDelete
  31. agak la...mula2 ingt cte seram...meremang jgk...pastu ok...back 2 normal...hehe :P

    ReplyDelete
  32. arisha dulu pun waktu bersekolah di mrsm kerap terjaga awal. and it's good rasanya bila sudah terjaga, then segera sempurnakan apa yang perlu :)

    ReplyDelete
  33. aku selalu ada problem doe dengan bangun subuh ni..selalu qada..aduh..

    ReplyDelete
  34. yg best kat semenanjung, bangun kol 7 masih subuh. klau kat sabah matahari dah trpacak...

    ReplyDelete
  35. seram tggl kt asrama tak penah tp tggl dekat u penah.'~'

    ReplyDelete
  36. Hehe...sy suka baca cerita seram ni...kau share la Zuan hehehe

    ReplyDelete
  37. aku biasa dah duk asrama.. 5 tahun.. hehhee

    ReplyDelete
  38. seramm..tp bgusla kne kejut..^^

    ReplyDelete
  39. Alhamdulilllah..hope begitu juga dengan saya...akan jaga solat subuhnya

    ReplyDelete
  40. kat ostel aku pun ade hantu gak..
    aku tak pernah tengok but sumpah aku pernah dengar!

    seramm..auww...

    ReplyDelete
  41. well dok hostel besh!!!

    *komen mcm ni okeh kan*

    ReplyDelete
  42. dok hostel ni macam2 jenis cerita ada kan..:D

    ReplyDelete
  43. jaga2... ada mata yang memerhati... hehehe guwau jer...

    ReplyDelete
  44. ooooo...baguslah tu 'ada' yang tolong gerak subuh.kat asrama skolah aku dulu,selalu kena kacau je.maklumlah area jin bertendang.hahaha

    ReplyDelete
  45. aku penah dok asrama..tapi tak pernah lg jumpa hantu atau pengalamam seram..hehe

    ReplyDelete
  46. woah... bkn seng nk dpt pengalaman mcm tu.. =) bertuah...

    serius ingat kisah seram td huhu

    ReplyDelete
  47. alhamdulilah..ada jugak org kejut..

    misz domu dulu..ustaz menjerit2 kejut..belum tentu solat jemaah..hehehe

    ReplyDelete
  48. owh, satu pengalaman yang baik. tak semua orang mengalaminya.. =)

    ReplyDelete
  49. Aku dok asrama dulu ads tangan dok gerak bangun, kalau tak bgn dia tibai dg rotan

    ReplyDelete
  50. kalau dok hostel sekolah..530 pagi dah kena bgn dulu-dulu sbb taknak berebut bilik air

    ReplyDelete
  51. alhamdulillah..
    tuh peringatan utk ko spya jga solat hehehe..
    lepas nih jgn leka k!!..
    (peringatan utk ak jugak spya jga solat hehe)

    ReplyDelete
  52. haha setailo giler...

    aku xnah duduk asrama time sekolah dulu.masuk u baru duduk.huhu

    ReplyDelete
  53. subhanallah...

    pengalaman zuan kan

    dill.

    ReplyDelete
  54. wuwuwuu.
    untunglah tu ada org kejut solat subuh.
    dpd wa kene geletek tapak kakii.
    sobss

    ReplyDelete
  55. alhamdulillah rasanyer malaikat tu..
    tp kalau saya dok hostel mmg tak dpt.. lemah semangat.. huhu

    ReplyDelete
  56. Zuan kira kuat smgt la kan ley relek je~ ^^

    ReplyDelete
  57. bagus2.. pasnie pakat2 jage solat la.. especially subuh n isya'.. paling liat la time tu.. :)

    ReplyDelete
  58. Salam Tuan rumah :)

    oh.. kena kejut utk solat? alhamdulilah :)

    terima kasih sudi jengguk blog sy :)

    ReplyDelete
  59. pengalaman yg menarik.. alarm tu penyebab je kot. yg kejutkan kita bangun Allah ;)

    ReplyDelete
  60. sangat best duduk hostel!

    ReplyDelete
  61. alhamdulillah zuan..nsb baik tak terperanjat..kalau tak bergegar asrama tu..ahaha ;p

    psss : ira pon xda cte seram tp sll dgr org cte seram, jadi sll rs seram..bapa byk seram da..;p

    cisss kurang asam zuan ni..ahha..habislaaa kalo diorang bc..ngee..aiyooo xtahu!;p

    ReplyDelete
  62. Serious, I pun ingat you nak cerita yg serem2, dah scroll slow2 dah neh takut ade pix2 yg menyeramkan ke. Nasib! haha.

    Baguslah kalau dah mula jaga solat, tapi biasalah mcm you cakap kadang kita terleka sgt dgn duniwai, mmg tak dinafikan.

    ReplyDelete
  63. ee.. seramnya zuan.. eh.. i pun ada kisah seram kat asrama dedolu.. nanti nak storylah.. ;)

    ReplyDelete
  64. a'aa, ingatkan cite seram tadi, hee.
    dah 5 tahun dok asrama dlu tak penah lg ada pnglaman mcm zuan.
    sbb tektiap pagi speaker kejutkan satu asrama bgun pkul 5 --"

    ReplyDelete
  65. alhamdulillah :)

    p/s : kagum dengan jumlah komen setiap entri ko, terbaik!

    ReplyDelete
  66. sy baca dalam mode seram,,mungkin juga malaikat,,alhamdulilah,

    ReplyDelete
  67. akak duk asrama time diploma.hehe~alhamdulillah ok ..semua.tp ada kes orang minyak..seram

    ReplyDelete
  68. alhamdulilahhh :)
    mari jage solat!

    *blog anda di-mention dalam post terbaru saye :)

    selamat berkenalan!

    (^_^)v

    ReplyDelete
  69. bguslah x alami yg bkn2 hehe.

    ReplyDelete
  70. fuhh tu kira okey la dia sok kejutkan solat.. yang sy kena ni lagi la.. time2 nak study lewat mlm je dia lak start terbang2 lak.. pergghhh menggigil kaki nak jalan..

    ReplyDelete
  71. hebat ! jarang antara kita dpat nikmat sbegitu..

    ReplyDelete
  72. alhamdulillah.. tak semua orang dapat peluang macam tu.. maknanya Allah masih sayangkan bro.. :)

    ReplyDelete
  73. zuan shida pun ada cerita yg sama lah..nnt shida share dgn zuan..seyes sama tau huhuh ^_^

    ReplyDelete
  74. waa..rindu seyh kat asrawa, waden, n bilik air yg sama stiap kali mandi. hehe

    ReplyDelete
  75. duduk asrama memng best ape.. pglmn mcm tu ramai yg kene kot.
    jln cter je len :D

    ReplyDelete
  76. haha , kalau kat asrama dulu mmg susah nak terlajak tidur sebab member mesti tolong gerak .

    ReplyDelete
  77. Alhamdullillah untung dik.. Bukan calang2 dapat alami suasana macam ni..

    ReplyDelete
  78. budak baik tak kena kacau.
    tapi kena peringat jek. ;)

    good thoughts!

    ReplyDelete
  79. Time dok asrama dulu aku pernah kena denda dengan main bola guna spender jer.. Time tu kiterang main bola dalam asrama.. Kantoi bila warden check.. Terkenang betul time tu.. Sangat best.. haha..

    ReplyDelete
  80. tak pernah duduk asrama sbb sy pelajar sekolah harian..pernah merasa mase study dkat poli jer dulu..

    ReplyDelete
  81. hehe..pastue rjin2 aa bgn awl time subuh eh..
    crite time asrama la yg plg best.. ^_^

    ReplyDelete
  82. mula mula pun fikir kisah seram.rupanya bukan. jarang dapat mengalami kisah macam ni. zuan kira bertuah :)

    ReplyDelete
  83. petanda tur.. heeehe

    semalam lagi bace entri nih, tapi tak sempat nak komen, masa main dah over.. =P

    ReplyDelete
  84. haha.cuak jugaklah nak baca td.igt cerita hantu. da la baca waktu yang tak sepatutnya ni.

    ReplyDelete
  85. jaga solat baik2 pasni :D
    heeee macam best je dok ostel guna katil tingkat2 kan~
    haha

    ReplyDelete
  86. tapi bestkan dok asrama..:)

    ReplyDelete
  87. sbb byk yg bkaitan cte hntu ble sbt asrama..hehe
    Alhamdulillah dpt ptnjuk drNya...

    ReplyDelete
  88. wah, teringat zaman dulu kat asmara.. citer tu ade mirip sikit la kot.

    eh, nak anchor link exchange tak?

    ReplyDelete
  89. tak pernah duduk asrama...uhkhukkk

    ReplyDelete
  90. "Aku periksa phone, tiada panggilan atau mesej yang membuatkan aku terjaga."

    mendalam maksudnye tu zuan.. kikiki

    nasib kau la jumpe jin islam maybe.. kalau yang pelik2 tu kang mau tak tido kat bilik tu dah.. huhu

    aku pnah satu mase dulu, tyme skolah, half dorm kena tindih.. syukur aku tak kena..

    kau penah dengar tak yang certain orang ade hijabnye masing-masing.. maybe hijab kite tak dibolehkan untuk lihat bende2 tu sume..

    ReplyDelete
  91. salam wbr,beruntung la..bkn smua org dpt mcm tu..alhamdulillah ;)osem!

    ReplyDelete
  92. whoaa.

    untungnye..
    dian x penah lg dok asrama.,


    cume penah dok jauh dari mak ayah sbb kene keje kt jb. penah jugakla hidop sendiri kejap.hehe. cume asrama sekolah je x penah.

    ReplyDelete
  93. untunglaaa...huhu..jaga solat InsyaAllah

    ReplyDelete
  94. Saiazuan : wow a bunch of comment... nice =)
    hostel ?? there's many memorials about hostel.. huhu

    ReplyDelete
  95. itulah pasal...ct pon igt citer seram td...lomah jantung den...

    ReplyDelete
  96. x kisah la sapa yg kejut..solat subuh tu kewajipan.. :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...