Thursday, 2 February 2012

> Tech Thursday : SPAM?

HOlla Peeps,

Inspirasi entry ini dapat dari entry SPAM COMMENT? APEKAH? (Tulisan KED).

Terkejut yang ada segelintir yang tak tau atau tak perasan dengan kewujudan spam. Alright, spam adalah satu salinan mesej yang sama yang banyak dihantar di email-email (dan juga blog atau facebook) oleh spammer (pencipta spam). Senang cerita, ia menggunakan system mesej elektronik yang mana menghantarkan sejumlah besar mesej ke dalam email tanpa diminta penerima email secara sesuka hati mereka.


#justgoogleit
Kalau nampak email yang tak sedap mata memandang or email yang kita tak expect dapat, ataupun penghantar emal tu tak dikenali, boleh la konsider ia adalah spam. Biasanya spam ada selitkan link untuk ke laman web diorang..

Kelebihan untuk pengguna blogspot atau gmail (bawah google), blogspot dah sediakan satu servis untuk mengasingkan spam dan biasa. Boleh cek kat comments, dan pilih tab spam. Cara nak identify spam kat blog senang je, biasanya spam tu akan bagi komen yang langsung tak ada kaitan dengan entry yang ditulis blogger itu. Dan akan meninggalkan link dengan harapan blogger atau pembaca blog itu klik ke link yang diberi. Maaf jika entry ni lebih fokus kepada spam di blogging.

Contoh SPAM di blog

Kenapa spammer suka spamming? Sebab ia menjimatkan kos. Kos apa? Kos mengiklankan sesuatu produk mereka misalnya, jika menggunakan agent advertising, mereka mungkin perlu membayar kos yang banyak, tapi dengan spam, mereka boleh menjimatkan sejumlah besar wang.
 
Salah satu tips untuk mengelakkan spam adalah mengelakkan dari mendedahkan email anda kepada orang lain secara terbuka. Biasanya penyedia perkhidmatan email seperti yahoo dan gmail dah sediakan servis anti spam yang mengasingkan spam dan email biasa. Selain tu, captcha seperti word verification tu sangat berguna kepada blogger untuk mengurangkan spam. Banyak lagi tips mengelakkan spam di internet, #justgoogleit.


-zuan-
p.s : sori tak dapat update lagi sambungan cerita 'pertama kali sampai', kurang sumber gambar lagi.. akan di update secepat mungkin tq 

38 comments:

  1. selalu sangat dapat komen spam...hikhikhik :)

    ReplyDelete
  2. ooo..macam tu rpenyer spam..;p

    ReplyDelete
  3. nice info la..

    aku pun selalu dapat spam macam ni gak..

    eh, asal kau tak explain pasal spam yg bawak virus tuh..<<<<kasi idea je..hikhok

    ReplyDelete
  4. Spam email paling gua tak suka... MEnyemak jer....

    ReplyDelete
  5. please check ur spam box.. hehehee

    ReplyDelete
  6. SPAM ni menyemak je...haha~

    ReplyDelete
  7. nmpk je spam komen tu tros je delete.hee.tp kdg2 yg x spam pn msuk dlm bhgn spam jugak.pelik pulak.huhu

    ReplyDelete
  8. email slalu dpt..yg aku xbole bla hr tu bile email aku kna hacked time xmas..nyesal guna wifi!haha

    ReplyDelete
  9. aah kdg2 yg bkn spam pon ade dok kat spam..hesh~







    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  10. macam yang cik anamizu ngan アヌムちゃん cakap.. memang pelikkan? tapi, ade jugk sesetengah komen yang ade link kaler biru tu, tapi tak termasuk dalam spam pon, dia masuk cam komen-komen yang biasa jek ..

    ReplyDelete
  11. tsk... tambah2 spam email.. entah pape... time nak kelas2 spam kt inbox pun ada terambil sekali email yg penting..

    siyesly annoy..

    ReplyDelete
  12. ok,dulu taw cket2 je sal spam skrg da taw bnyk2 da.
    hate spammer~

    ReplyDelete
  13. benci bila ada spam kat pesbuk. berjiban lak tu. sadis betul den.

    ReplyDelete
  14. Spam memang menyakitkan hati. email yang tak penting n takde kena mengena pun dapat.

    ReplyDelete
  15. yang bukan spam pun ada jugak kat spam.

    pening.pening.

    ReplyDelete
  16. info yg sangat bagus,,baru tahu betul2 maksud sebenar nya tuh,,TQ,,;)

    ReplyDelete
  17. owhh..patut la pnuh inbox spam comment CK hahaha :D

    ReplyDelete
  18. thank 4 da info..baru fhm apa itu spam.:)

    ReplyDelete
  19. msa mula2 bt blog dulu mmg salu la dapat msej spam ni..huhuu..skg da kurg2 sikit.. :)

    ReplyDelete
  20. eh..kdg2 yg xsptutnye spam kne spam.. cane tuh?

    ReplyDelete
  21. gua pon selalu dpt komen dari spammer..
    tp gua buat dont know je.. click delete.^^

    ReplyDelete
  22. mknanya spam nie bkn virus yg bhya la??

    ReplyDelete
  23. Spam tu memang teruk. Dulu selalu penuh bila dah lama sangat tak buka. Sekarang dah makin kurang. Alhamdulillah. Blog pula tak pernah kena spam. Hehe. Eh eh. Cepat update! Haha

    ReplyDelete
  24. klau spam ni takde effect kat blog aku sgt aku lantak je..klau masuk delete ja..haha

    ReplyDelete
  25. kdang2 bukan spam pon masuk dekat spambox jugak blogger ni,
    kena chek dulu la bfore delete.
    :)

    ReplyDelete
  26. tunggu gambar dari i ke? hehe.. sian dia.. tengah dok membelek ni ha.. sabor ye zuan..

    ReplyDelete
  27. ada sekali tu aku tgh usha2 comment SPAM kt blog aku...tetiba byk je komen2 blogger lain masuk situ.... dah lama plak tu...sian diorang heheheh

    ReplyDelete
  28. Tapi kalo di blog, comment seseorg secara tak sengaja masuk spam wpun it is harmless or even mmg safe pun, apa maksudnya?

    ReplyDelete
  29. Dhiya Fariza : zuan prnah nampk jugak yg diorang letak kat spam walaupn bukan spam, mungkin kesilapan blogspot :)

    ReplyDelete
  30. beb! aku dah bace dah semalam, tapi bile aku nak komen, account adik aku rupenye..hahaha..kang jadi cam aritu lak kang..

    wuuu~terharu
    ni baru betol entry menjawap soalan..kikiki

    anyway, thanks beb!
    baru la aku paham in detail..hehe

    ReplyDelete
  31. gua selalu dapat emil drpd bos bos.. but aku tekanan..

    ReplyDelete
  32. spam kat email n blog yang paling annoying. semak!

    ReplyDelete
  33. 2 3 kali gak dpt spam. hehe.,punyalah panjang. hehe

    ReplyDelete
  34. ohhh.


    baru paham ape actually spam ni.


    thanks zuannn :D

    ReplyDelete
  35. spam ni bnyak giler...letih den nk mendeletenyer..huhuhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...