Thursday, 9 February 2012

> Tech Thursday : Antara SmartPhone dan Kamera

HOlla Peeps,

Tech Thursday kalini agak personal sebab ia meminta pendapat pembaca mengenai apa produk yang patut aku utamakan untuk miliki terlebih dahulu. Galaxy Nexus dan Nikon V1! Kedua-dua produk ini ada kelebihan masing-masing pada pendapat aku.


Ada sebab yang kenapa aku perlu memiliki phone baru, iaitu phone aku sudah dikira outdated sebab belum into platform Android, dan jika ada phone baru rasanya lebih mudah untuk aku online dan blogging di mana sahaja aku ada.
 
Kalau dicerita mengenai smartphone ni, semua sedia maklum yang kita takkan dapat mengejar evolusi phone itu sendiri, sebab dalam beberapa sahaja macam-macam model hebat akan ada dalam pasaran untuk menyayingi dan mengatasi model-model yang sedia ada. Yang terbaru, Galaxy Nexus! Baru sahaja Samsung mengeluarkan Galaxy Note, dan masih lagi hangat di pasaran, Nexus pula keluar untuk terus menghangatkan punggung dan mengeringkan wallet peminat smartphone terutamanya yang meminati platform Android.


#justNexusIt
Apa yang best pasal Galaxy Nexus?

  • Ia adalah Smartphone pertama yang menggunakan OS Android 4.0 Ice Cream Sandwich!
  • Design yang elegant dan smart!
  • Mempunyai function untuk Check Data Usage, Widgets Galore, Multitask, Notification, Web Browsing, Type With Voice, Rapid Fire Typing, Screenshot, Function Hangout pada G+, Awesome Aps & Games, Google Maps, dan banyak lagi.
  • Super AMOLED 720p Screen yang anti calar dan mempunyai resolusi skreen yang hebat.
  • Mempunyai HD Video Cam, dan 5MP Camera (1.2 MP Rear Camera)!
  • 1.2 GHz Dual Core Processor. 16 GB Internal Memory
  • Harga : RM2,099.

Ini pula antara sebab yang membuatkan aku rasa aku perlu memiliki kamera.

Haha ok, salah seorang pembaca blog ni mencadangkan yang aku membeli kamera,



Sebab untuk aku memiliki kamera pula adalah kerana belum ada kamera untuk family, yang mana kalau sebelum ni kitorang ke mana-mana hanya gunakan kamera phone. Sebab yang lain pula adalah aku hanya mampu download gambar yang diupload kawan di facebook dan blog, haha tak mampu nak upload yang sendiri punya.

Kenapa Nikon V1? Ia lebih kecil daripada DSLR yang biasanya kebanyaakkan photographer miliki. Bagi aku yang masih belajar (travel jauh beb), memang memerlukan kamera bersaiz kecil kerana ia mengurangkan kuantiti barang yang perlu aku bawa ketika balik ke rumah. Ye la, banyak baju yang tak basuh lagi, tu yang nak bawak bali ke rumah terus, suruh umi basuh hehe. Antara sebab aku ingin memikili kamera adalah untuk merakam detik-detik masam-masam manis sepanjang hidup aku. Dan aku sebenarnya meminati panorama dan makro(bunga, kumbang, etc yang kecil untuk diteliti mata kasar). Antara yang best pasal kamera ini lagi, ia boleh tukar lens sama seperti kamera DSLR yang lain. Tapi malangnya harga kamera ini mencecah RM 2,858.


Hmm rasanya cukup kot alasan-alasan aku untuk memiliki kedua-dua produk, tapi malangnya aku hanya boleh membuat satu pilihan kerana duit aku bukan sebanyak duit jutawan yang mampu beli apa sahaja tanpa perlu berfikir panjang.

Atau patut ke aku simpan je duit tu? Hmm.. Apa kata klik iklan nuffnang aku untuk bantu aku capai impian aku..hehehe


-zuan-
p.s : try search 'tech thursday' kat google, alhamdulillah aku antara kelompok teratas hasil carian (",) 

76 comments:

  1. silalah ada kamera.... hehe!

    ReplyDelete
  2. yes..ade kamera gk..baru besh..tpi bli yg murah ckit..sony ke..lumix gf3 kew

    ReplyDelete
  3. kamera! nnti bole ikut geng dslr..^^ fon tak pnting sgt, jnji bole kol n sms..

    ada kamera lg murah..canon dslr terbaru..rm 1800 je.. :))

    ReplyDelete
  4. Pakai phone jer skrg nie untuk ambil gambar lagi senang... Lebih2 lagi phone skrg function untuk kemere dah semakin canggih... :D

    ReplyDelete
  5. wAH..salah satu keinginan nurul ni..

    ReplyDelete
  6. join kontest.sekarang banyak yang buat kontest bagi hadiah kamera dan smartphone

    ReplyDelete
  7. kumpul duit banyak2 sampai leh beli dua2 skali.takyah pening2.tapi nak kumpul duit tu pening gak la.hehehe

    ReplyDelete
  8. wahhhh bila tengok barang2 ni ..mata terus blink2 .. mesti poket terus berlubang hihi ..

    chayo2!! umi doakan agar impian saiazuan menjadi keyataan ..amin :)

    ReplyDelete
  9. prefer camera cos leh wat blur n focussing object...hp ade?hahaha

    ReplyDelete
  10. ouh.. camera tuh cam menarik je.. kena usahakan utk memiliki jugak neh...

    ReplyDelete
  11. saya vote galaxy nexus! phone penting lagi. kamera pakai phone punya dulu je la. nanti next time beli kamera pulak. =)

    ReplyDelete
  12. bnyk duit beli due2..hehehe

    ReplyDelete
  13. beli smartphone dulu zuan.. next kamera!

    ReplyDelete
  14. kumpul dwet bnyk2..pastu beli dedua..puas ati..hee

    ReplyDelete
  15. zuan: akak mmg mengidam nak kamera tu !!!!!!!!!! tp budjet takde. HP akak tak kisah sgt sbb dah ada lappy. huhu~

    aduh... akak mmg nak sgt !zuan survey la harga dia ..brapa ek?

    ReplyDelete
  16. bli kamera la wei..
    even fon ad kamera y tggi megapixel, function dia tetap xleh lwn kamera.. ngeh3..

    ReplyDelete
  17. namee plak tak kisah pakai hp buruk tp nak camera dslr satu. tak pernah ada. sedih. huk huk. tu lah ingat nak beli gak satu.

    ReplyDelete
  18. Kalau tanya aku...aku pakai HTC Android sejak tahun lepas....dan alhamdulillah aku rasa tak perlu beli kamera DSLR tu...sbb aku minta fotografi, tp xda la smpai fanatik...kalau macam aku yg lebih pentingkan praktikaliti, aku amek phone je...boleh on9, boleh call/video....huhu....

    ReplyDelete
  19. sy nie hp canggih xde, kamera pun xde... huhu~.. T_T

    ReplyDelete
  20. beli la dua2...biar mahal asal puas hati..XD

    HIDUP ANDROIDDDDDDDDD

    ReplyDelete
  21. kalu kemera tu baik amik nex..
    dsign lg cantik
    harga pun lebih kurang jer..

    ReplyDelete
  22. whoaa mahalnye camera kochik uh. better beli camera besau zuan. btw, Umie pun suka macro tp bajet x cukup beli macro stuff untuk shoot gambo macro :\

    ReplyDelete
  23. huhu mahalnyee..bila harga kamera tu nak turun..haha..henpon beli bese3 je pon ok la..janji ada wifi..dan leh update terus blog..haha

    ReplyDelete
  24. lebih baik memiliki camera dari hp canggih. sebab apa yang ada di setiap hp hanyalah sama kecuali kualitinya. kamera? untung saja siapa yang dapat memilikinya. like u said, didalam itulah boleh terkumpul segala kenangan or bittersweet moment and it's precious. kumpul uang banyak untuk tunaikan impian tersebut supaya menjadi kenyataan zuan....

    ReplyDelete
  25. dulu mmg kagum ngan dslr tapi berat n betapa gabaknya nak bawak..nak dukung2 anak n bawak handbeg laie..huhu..so kalau ada kemera lebioh kecil n kualiti gambar molek persis dslr mmg oklah=)

    kalau nak ikut gadget nyer trend mati oo.tgk samsungtuh..kalau dapat samsung galaxy s2 dah kagum.hehe

    ReplyDelete
  26. gua sayang galaxy note gua muahahaha

    ReplyDelete
  27. sila lah memiliki camera. Handphone tu xberapa penting pun mengikut cerita saudara tu. camera nikon memang terbaik. gambar cantik.bnyk memri ngan family boleh dirakam.

    ReplyDelete
  28. aku cadangkan baik kamera..satu family boleh guna..henpon lain kali boleh beli, sebab kau pakai sorang..hahahaa!

    ReplyDelete
  29. better beli kamera sbb phone makin lama mkin canggih, so tggu yg paling canggih br beli. ok x ? haha.

    #pilih salah satu, ibarat seperti membuat kos lepas. hehe.

    ReplyDelete
  30. mejawab soalan 1.. aku beli je hp :)

    reasons dia,, lebih banyak kalau nk dibandingkan dengan kamera *aku tengok ko letak dua point ja - family takda kamera, dan takmo cilok2 dahhh.. point 1 tu oke,, point cilok2 tuu,, errr,, think again :)

    tapi, menjawab soalah 2.. patut ka diguna atau simpan ?

    well.. bagi aku,, hp android yg outdated tu, secara konfirm function utama dia semua boleh je lagi kan - call, msg.. so,, aku mungkin tak kan beli baru kot..

    kamera ? hmmmmmm.. aku ada rm3k,, kalau aku beli kamera,, apa benda aku nk buat dengan kamera yg harga rm2.1k+ tuh.. nk tangkap gambar,, bukannya selalu sgt.. tp,, mungkin family nak pakai ka,, oke je kot..

    but bro.. think masak kaw2 punya :)

    ReplyDelete
  31. n btw.....Tahniah!!!!!!

    blog anda sudah di snippetkan dengan akaun G+ !!!!!

    *aku belum lagi :D

    ReplyDelete
  32. dua2 gadget idaman aku.. T^T

    ReplyDelete
  33. dua2 mcm menarik. mmg teringin nikon 1 tu. tapi fulus enggak ada~

    dill.

    ReplyDelete
  34. camera la zuan!
    handphone pkai 3310 pon tape...
    skrg ni camera tu lagi stylo,iqa kalo nmpk lelaki ade kamera memang rase die tu stylo gler...nak ngorat je rase...hehe

    ReplyDelete
  35. beli camera laa!!

    kantoi malas nak basuh baju..hikhok..

    ReplyDelete
  36. siswi prefer 2-2..yeah...hihi.. zuan beli 2-2.. then bg siswi salah satu..hohoh.. :P

    ReplyDelete
  37. smg dpt buat pilihan terbaik, belilah kamera hehe..

    ReplyDelete
  38. Aku dulu beli kamera. Lps 2 thn br tuka fon. Aku pun tgh usha nikon V1 tu. hr tu tgk kat klcc 2588, dpt 2 lens kalau x clap

    ReplyDelete
  39. beli lah camera mahal, then, stick jeh pakai nokia kau yang skrang ni. nanti ada duit, kau beli lah hp yang mahal. mcm kau ckp dgn aku harituh, teknologi tak boleh dibeli. ;)

    ReplyDelete
  40. tulun laa simpan duet tu.. bile dh bnyk , bole beli due2 trus.. hehe :)

    ReplyDelete
  41. errrr.. hp masih bernyawa lagikan? apa kata kamera?? ;D

    ReplyDelete
  42. family come first!! sila beli camera nikon ituh!! ^_^

    ReplyDelete
  43. kalau bajet RM2K... beli gajet smartphone je dulu.. macam2 dah pilihan. angkat yang MP tinggi. smartphone.. dua dalam satu maaaa..

    ReplyDelete
  44. nasib lah sy ni bukan gila gadget

    ReplyDelete
  45. xmampu lg nk beli..hihi

    ReplyDelete
  46. Thniah....pestime tgk tech thur....

    Nk bli ikut kperluan...klu phone lamer mseh bleh pkai, pkai jew dulu...bli camera....tpi klu phone lebih mustahak, nexus punya pixel pown dh ckup utk rkam detik indah....

    Psss....gam gajah xde...yg ada gam uhu jew....

    ReplyDelete
  47. orang kayaaaaa!hohohoho XD

    ReplyDelete
  48. camera pelissss !! :D
    teheee. teheee. DSLR pung smartt.
    lalalala

    ReplyDelete
  49. gua rasa laaa kan

    beli 2-2


    fon lu amek, kamera kasi gua..


    the best solution ni!! siyes!!

    ReplyDelete
  50. anda di tag!
    http://www.tynpateyhah.blogspot.com/2012/02/tentang-dia-saya-dan-mereka.html

    ReplyDelete
  51. Tengah tunggu Samsung Galaxy Y je ni. Yang lain tak mampu. Eh eh, siapa suruh beli Nikon V1? Tiru je -.- Cantik kan? Saya dah survey dah dekat kedai Nikon, Alamanda. Nak beli DSLR, mahal sangat. V1 tu pun dah kira ok. Tapi teringin nak beli yang jenis touch screen. Bukan handphone je ada touch screen. Haaa.. kelassss kau maria. Wakakaka :p

    ReplyDelete
  52. paling senang.. xyah beli dua2.. haaa kan senang xyah pening2 kepala.. hehe

    tp kan sebenarnya better beli camera sbb handphone mmg dh ada kan?

    ReplyDelete
  53. yang pasti aku nak beli kamera tu ajerr handphone kerr smart phone kerr belum terlintas lagiiii

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    diy wheel bearing kereta

    ReplyDelete
  54. camera. kalau u travel a lot. phone if u communicate a lot. tapi i rasa beli camera sebab, alang2 tu boleh tunggu kot2 keluar phone gempak lagi. kalo platform communication u guna internet dari laptop better beli camera dulu.

    ReplyDelete
  55. kamera dulu kot.

    suka up date kat bawah tu. kelasnya ko Zuan.. =)

    ReplyDelete
  56. pilih yang mana lebih penting :)

    dkna nak sangat pakai DSLR tapi sampai kini tak beli lagi..sebab bila dah pikir berjuta kali ada yang lagi penting dari yang penting ;p

    ReplyDelete
  57. tu lah..mmg teringin nakade dua gadget tuh tp terpaksa gak pilih.. len la kalo duit mmg byk gile.. uwawawawa =P








    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  58. "menghangatkan punggung dan mengeringkan wallet peminat smartphone" Haha aku suka ayat ni!


    Aku rasa kau dahulukan benda yang lebih penting dulu, lepas kitaorang tolong naikkan earning nuff kau baru boleh fikir selanjutnya.. ;D

    ReplyDelete
  59. camera idaman aku jugak ni...17-19 ni ada IT fare.nak tgk la kot kot tak sengaja termurah plak ke harganya...

    ReplyDelete
  60. zuan, beli la galaxy nexus..camera len kali la beli..sy pki galaxy y pun dah rasa best..yg murah je la mmpu beli..kt mana2 bleh update blog hehe.. kata nak merasa fon yg ada android..nk amek gmbr bleh pki enset gak kan..

    ReplyDelete
  61. angkat kamera la...phone nanti2 la..hee~

    ReplyDelete
  62. kamera zuan!huuu..

    tanpa hp canggih pon still leh on9, blogging kan..

    tapi tanpa kamera canggih, terpaksa la cilok2..ahaha ;p

    ReplyDelete
  63. nanak nikon tu jugakk, ade kaler pink kan kan kan

    tapi harganyaa ......... --"

    ReplyDelete
  64. nikon v1, agak berbaloi, tapi follow up upgrade sakit, sebab hybrid type camera.

    lau nak ok, try amik smartphone samsung S2, amik plan digi, boleh dapat dalam 1.5k

    kualiti kamera still okay as dslr, mungkin kurang sikit but android have too many apps for photography.

    try to think it out :)

    ReplyDelete
  65. shida pun nk camera...dlu..kot ^_^

    ReplyDelete
  66. tgk minat kot. kalau sy, mestilah fon. sbb tak minat sgt tgkp gamba. kalau nexus tu pon, camera dah cun dah.

    ReplyDelete
  67. kalau aku baik beli kamera wan...hp cukup sekadar utk sms & call pn dh memadai..hehe

    ReplyDelete
  68. camera! camera! camera! camera!

    ReplyDelete
  69. camera first kot. heee


    fon nnt mcm mcm jenis akan keluar oh...

    ReplyDelete
  70. dari dulu sy nk pakai kamera DSLR tue..tapi masih blum tercapai lagi nampaknya..

    semoga impain zuan akan tercapai yer..=)

    ReplyDelete
  71. kamera!!...enpon amek yg murah2 lu...next time beli yang baru :)

    ReplyDelete
  72. mcm2 teknologi, mcm2 nk bli...hehehehe

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...