Tuesday, 14 February 2012

> Bagai Musuh Dalam Selimut

HOlla Peeps,

Bila sebut pasal kawan, mesti dikatakan kawan itulah tempat kita mengadu. Tempat kita bercerita. Tempat kita hilangkan rasa bosan. Tempat kita hu ha hu ha. Tempat kita meluahkan kasih sayang dan tempat kita tidur? Ops tak la kot?!!

Bila bercerita mengenai kawan ni, mostly adalah fun dan beautiful (macam love story la pula, tapi lain kisahnya sebab kalau laki ngan laki? gay la kot? dan sebaliknya la..) dan sure ada pertelingkahan punya (sedangkan lidah lagi tergigit)! Based on pengalaman/pemerhatian/bacaan, selalunya laki gaduh tak lama tempoh masanya macam perempuan bergaduh. Gaduh kejap je, then beberapa minit or jam dah elok balik, dah boleh main congkak sesama balik (apa ke congkak perginya tu?). Kalau perempuan, pasal perkara kecil, habis satu asrama tau pasal pergaduhan diorang. Betul tak kaum hawa?

Dan persahabatan ni jadi menyedihkan apabila kawan makan kawan, atau musuh dalam selimut yang mana ;
  • orang terdekat yang diam-diam berkhianat.
  • mempunyai musuh yang dekat dengan kita dan dapat mencelakai kita.
  • musuh dalam kalangan sendiri. (sumber : Wikiquote)

Sure ada pernah alaminya kan? Kita put trust, kita jujur dengannya, tapi di belakang, diam diam dia khianat, dalam diam memburukkan kita. Mungkin atas sebab dengki? Cemburu? Khianat? Dan mungkin saja-saja tikam kita? Mungkin diorang kurang senang dengan personaliti kita yang hebat itu?

Mungkin dia hanya rapat dengan kita untuk mengambil kesempatan atas apa yang kita miliki hari ini?

Tom n Jerry

Macam mana karakteristik manusia yang menjadi musuh dalam selimut ni?

  • Ia suka menggoda pasangan - yang mana suka memuji untuk mendapatkan perhatian.
  • Ia juga suka meminjam - tetapi tidak tahu untuk memulangkan wang yang dipinjam.
  • Selalu kita perasan, dia ni jenis selalu mungkir janji! Berbeza dengan yang tak tepati janji, yang tak tepati ni mungkin disebabkan masalah probadi yang menhalang dari tepati janji.
Mungkin banyak lagi karakteristik mereka yang berhati busuk ini. Kita takkan tahu, takkan perasan kerana selama ini kita duduk satu selimut dengannya.

Sebagai mangsa musuih dalam selimut ni, bersabar, redha dan brdoa la banyak-banyak agak pintu hati si pemakan mangsa dalam selimut ni tidak lagi melakukan perbuatan terkutuk tu. Dan janganlah bertindak menjadi peng-karma atau percaya kepada karma, iaitu bertindak membalas dendam terhadap mereka kerna percaya yang 'what goes around comes around'. Biarlah dia dapat pembalasan di akhirat kelak..

Hargai suatu persahabatan tu, jangan tikam belakang, jangan jadi musuh dalam selimut.. Dan ingatlah disebabkan mulut, badan binasa!



mulut orang perosak reputasi, pembunuh motivasi
mereka pakar fabrikasi, modifikasi
di depan senyum, belakang dengki
yang cemburu mungkin teman kita sendiri
siapa tahu?



-zuan-
p.s : insyaAllah esok aku akan ke Tropicana Mall, sesiapa ada terjumpa atau area berdekatan, roger-roger la ye.. Mungkin akan kurang blogwalking beberapa hari ni disebabkan quota broadband sudah kehabisan.. 

87 comments:

  1. oyeah...mmg ada mnusia mcm ni..tp redha je la kan..hehe

    zuan, sy ada kwn pompuan, tak pnh gaduh slama bkawan..^^

    ReplyDelete
  2. Bila dah sakit barulah nak teringat kawan yang dia tikam tu.

    ReplyDelete
  3. setakat ni xjumpa lagi kawan macam tu
    harapnya takkan jumpa langsung kawan mcm tu

    ReplyDelete
  4. hm, bnyk kwn camtu, kt depan ok je, kt facebook, penuh dgn kutukan, kawan ke camtu?

    ReplyDelete
  5. haha aku pernah rasa benda ni.. fuhh sakit gile tu hati. depan kita baik mcm malaikat, belakang... pergghh klah iblis.

    ReplyDelete
  6. alhamdullilah anum x de lagi kawan mcm nie

    ReplyDelete
  7. kalau ade kawan mcm ni, mkn hati la kot.. nk pulau rasa bersalah, cume berharap die insaf je..

    ReplyDelete
  8. hrp xde la dpt kwn2 cmni..

    ReplyDelete
  9. pnah kene skali..
    aku tak taw la nak categorized camne..
    tapi die x puas aty ngan kitorang ciap wat note maki2 kat lam fb..
    grrr~
    tak puas aty cakap depan la beb!
    ape cellooopp!

    ReplyDelete
  10. musuh mcm ni yg bhaya. kan?
    huhu

    jemput dtg belog saya.

    http://cumiechiqiz91.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. macam yang pernah kta bincang dulu kan? hehe

    ReplyDelete
  12. haha tringat lak pe kita bualkan smlm
    aku slalu amik langkah bjaga-jaga

    ReplyDelete
  13. aku kawan dengan semua orang,tpi aku cuma ada bebrapa saja yang boleh aku jadikan kawan baik.

    tetiba terasa ayt aku macm karangan bm spm lak.

    ReplyDelete
  14. errah sentiasa berdepan dgn kwn2 yg cmni//

    ReplyDelete
  15. tak pernah rasa ada kawan macam tu..tapi penah dgar cerita dari kwn2 lain yg penah ada kwn mcm nie..kadang kita tak boleh nak detect yg dia nie sbnrnya msuh dlm selimut kita sbb kita terlalu trust kat dia.kan2..so, kita ambik pgjrn la..jgn buat benda khianat2 nie kat kwn2 kita yg lain..(kita?) hahaa..

    ReplyDelete
  16. aku pernah ada kawan mcm ni..geram betul aku...aku anggap dia gunting dlm lipatan..eh? betul ke perumpamaan aku neh? ekekek...ye lah, sbb depan aku sikit punya baik ko, belakang aku dia fitnah nya aku...

    semoga Allah memberi hidayah padanya...

    ReplyDelete
  17. i did experienced it before. usually the person who tends to betray us is the one who used to be our closest friend. who smile in front of u, but stabbing u at the back. it hurts, real hurt u see :')

    ReplyDelete
  18. terbakarr hatii wa baca entryy nii taw.

    emo japp. iskk.

    penah kene cm ginii!! bukan setakat kita anggap dia kawan , tapi dia cousin jugakkk uhh. tapi macam sh** jeh mlot . pakai tikam2 ngn parangg.
    ehhhh. meluat sungguh.
    grrr

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah, tak pernah terkena..Allah SWT kurniakan saya kawan yg baik2..syukur sgt..kalau ada yg sy tak perasan pn just ignore saja..kdg, kita sendiri kena positif bila berdepan dgn situasi mcm ni... :)

    ReplyDelete
  20. pernah gak terkena tp redha je la. amek sbg pengalaman, ye, mungkin kita pun tak sdar kite penah menyakiti hati orang kan, so, cool.

    bak kate anda Zuan, what goes around comes around. :))

    ReplyDelete
  21. Kalau jumpa kawan yang macam tu letak racun jer dalam minuman/makanan... Abis cerita.. haha..

    ReplyDelete
  22. true friends bring out the best in each others... :)

    ReplyDelete
  23. sahabat baik berpotensi tinggi untuk jadi musuh yang paling ganas.. HUHU

    ReplyDelete
  24. aq ada pengalaman kena tikam belakang ni..depan2 baik je...belakang..perghh...paham2 je la..sabar je la..

    #Tropicana Mall..aihh...buat pe kat sana zuan...hee~

    ReplyDelete
  25. tak pernah pulak kene tikam belakang yang kaw2 punya. tapi memang ada kawan yang buat kita macam sampah. sedih sangat rasa. huhu

    ReplyDelete
  26. hahaha..aku sokong komen Amir. hahaha..

    tapi walau apa pun berbaik sangka mungkin lebih baik.walaupun org tu pernah buat jahat kat aku, aku masih bolel senyum kalau teserempak dengan dia. itu akan lagi menyakitkan hati dia kalau tgk kita gembira.

    ReplyDelete
  27. hehe tapi komen amir tu nakal sangat, sampai bagi racun hehe..

    ReplyDelete
  28. persahabatan haruslah dijaga dan dihargai =)

    ReplyDelete
  29. zuan p tropicana mall wat pe? akak dekat je, tp xpernah g sana. sbb org kata susah nk cari parking dia.huhu~

    ReplyDelete
  30. nti dye akn sedar jugak sbb rse brsalah. huhuhu

    ReplyDelete
  31. huaaa,, taknak dapat kawan macam tu la saiazuan,, mehehe

    ReplyDelete
  32. aku pernah kena tikam belakang
    rasanya sangat pedih!

    ReplyDelete
  33. I SLALU KNE MCM NI..arap je kwn tp prangai cm ape laaaaa

    ReplyDelete
  34. segelintir kaum hawa saje ye.

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah, sekarang ni tak pernah alami benda-benda macam ni. Cuma kadang-kadang terasa hati tu adalah. Huehue. Adat berkawan la tu :D

    ReplyDelete
  36. haaa...suke lirik tu ! hihi (n_n)
    yup, pnh gak rase kwn dgn org yg mcm tu, fitnah kite je kejenye, xguna betul..huhu sabar jelah

    ReplyDelete
  37. Lelaki lebih pentingkan perdamaian berbanding pergaduhan.. hehe Gaduh lama² pun bukan dapat apa.


    Bila orang buat benda kurang baik kat kita, balasan yang terbaik untuk orang tu adalah buat benda yang lebih baik dekat dia.. Lama² dia sendiri terasa.. ;)

    ReplyDelete
  38. haippp nk kata pmpuan ni cepat smpaikan mklumat ekkkkk!!! hahaha

    ok sgt stuju bnrnye dgn entry zuan ni..mmg realiti nye mcm ni

    ReplyDelete
  39. pernah jumpa..skrg dah tak kawan terus

    ReplyDelete
  40. mengambil kesempatan di kala kesempitan.aku nyampahhhh org cmni.

    kahkah

    ReplyDelete
  41. makanan yang paling tak sedap ialah kawan. So jgn makan kawan.



    LALALALALALALLALA

    ReplyDelete
  42. naseb baik x pernh kene...

    hidup tnpa kawan x boleh maa..

    ReplyDelete
  43. sedang berhadapan dgn situasi begini.. Ya Allah, berilah kesabaran dalam hidupku....

    ReplyDelete
  44. Okay, exactly what I'm facing right now kan and I know you know. Cuma about characteristics tuh I tak berapa perasan sgtlah, yelah mcm you cakap dah duduk satu selimut mana nak perasan kan?

    "What goes around comes around" True, tapi I takde lah berniat sampai nak balas dendam. I just leave it all to God untuk balas perbuatan dia.

    Thanks for the entry btw, NICE! ;DD

    ReplyDelete
  45. jangan percaya 100% kps sesiapa pun ...

    ReplyDelete
  46. perempuan selalu macam tu, laki jarang lah.

    ReplyDelete
  47. kawan makan kawan.
    musuh dalam selimut.
    harapkan pagar, pagar makan padi.

    lagi? hehehe.. jangan trust 100% walau baek macam mana pun. =)

    ReplyDelete
  48. penah alami kes camni...mmg menyakitkan ati...

    ReplyDelete
  49. klau kaki pinjam duit tak byar ni.mmg terasa habis la.hahaha

    ReplyDelete
  50. Betull... semua tu nurul dah pernah rasa.. kadang2 kawan yg depan mata tu rupanya musuh dalam selimut kt.. :( untunglah org yang ade BFF..

    ReplyDelete
  51. yaa, pengalaman saya mmg macam tu.. kawan yang tempat kita meluah, akhirnya mengkhianati kita dr belakang.. hati2 lah mempunyai sahabat semacam ini...

    ReplyDelete
  52. hehe. topik friendship adalah topik yg saya plg suka selain keluarga. hehe. selalu org kata kaum hawa kalau gaduh sampai satu asrama heboh kan. hehe. ada yg betul jugak tp Alhamdulillah la sebab sepanjang bersama kawan2 kat asrama dulu tak pernah pulak bergaduh sampai tara tu. maybe sebab kitaorg kawan beramai-ramai kot means that dengan semua pun boleh masuk. jd istilah cemburu2 rampas kawan or apa tak wujud. hehe

    ReplyDelete
  53. aaa... alhamdulillah... tak pernah jumpa lagi jenis ni dalam hidup aku :D

    ReplyDelete
  54. pernah ditikam belakang.sakit.then dia boleh buat muka poker depan kita

    ReplyDelete
  55. sepanjang hampir 22thn iqa hidup, mcm2 da iqa pnah kena.
    orang yg iqa anggap sahabat susah senang tikam dr belakang.
    sedih sgt,skrg ni tinggal few people je yg iqa anggap sahabat, tu pun tataw ape akn jd masa dpn kn?

    super like entry ni =]

    ReplyDelete
  56. ade jugak kena camney . jdkan ia satu pengalaman dalam hidup . :)

    ReplyDelete
  57. kalau laki, lepas gaduh jadi bestpren.. menurut pengalaman aku sebelum ni.. kah3..

    ReplyDelete
  58. yup..kalo nak kawan..kawan betul2..kawan dunia akhirat

    ReplyDelete
  59. amboiiihhh sempat kutuk kaum hawa yer :x ...huhu tp mmgbtul pon.haha.. act suzie pon pnh terkna.adeh. xsuke r kwn cm tu.xde kwn pon xpe klu cm tu. sabo je r.:(

    ReplyDelete
  60. lebih kurg plak entri kita ni..betul la menakotkan..dikhianati org yg dkt dgn kita..peh sakit tu!

    ReplyDelete
  61. woihhh banyak giler komeng!! cptlah topap!! kwn......alah....beselah....asam....garam....kehidupan.....

    ReplyDelete
  62. minta jauh la kwn cmnie.. :)

    ReplyDelete
  63. tak pernah lagi bergaduh smp satu asrama tahu..setakat kecik hati adalah..tak gaduh pun..

    Alhamdulillah tak pernah lagi jumpa kawan yg suka tikam belakang..

    ReplyDelete
  64. hoho.. biasalah manusia.. ada syaitan sentiasa mencucok benda tak baik.. suka memporak perandakan hubungan manusia.. tak tau betul tak ejaan tu hahaha

    apa2 pun cuba elak.. kdg2 perasaan tanpa diundang yang jahat terlintas jugak kan.. byk2 istaghfar.. huhu

    ReplyDelete
  65. yup, agree ! lumrah manusia kan, msti ad yg gado. tp laki gado kjap aje, x mcm perempuan, emo tinggi sgt ! haha.

    pape pun semua ni lumrah berkawan. :)

    ReplyDelete
  66. susah nak agak kawan mkn kwn ni..erm

    ReplyDelete
  67. ada je orng mcm tu.. terutamnya yang dah keja.. mmg tahu la..

    sbb tu jgn la nak cita sgt benda2 yg peribadi.. bila2 masa je orng yg tak disngka2 blh tikm kita darpd blkg..

    ReplyDelete
  68. Sakit hati jumpa orang mcm tu. Grr..

    P/s: U say, i am the special and the winner? the winner what?

    ReplyDelete
  69. dengan sedihnya mengatakan ade kawan (ataupun bekas kawan) yang macam tu...sedih ade gak tapi ambik tu sebagai pengajaran lah untuk lebih berhati hati kelak...

    ReplyDelete
  70. prnah ade kwn camni..tp redha je..xtaula nk cemburukan ape kan..huhu

    ReplyDelete
  71. kecik hati perkara biasa, gaduh2 ni tak lah kot..
    inshaallah :)

    ReplyDelete
  72. masa zmn kolej dulu CK merasai ditikam2 kwn sendiri..
    muahaha tapi tak mati.. hidup agi meyhh.. harap die bhgia dan berubah :D

    ReplyDelete
  73. alhamdulillah kawan suma baik2.... huhu!

    ReplyDelete
  74. api dalam sekam,. duri dalam daging.. gunting dalam lipatan.. semuanya macam2 tanpa kita sedari,. kan?

    ReplyDelete
  75. suka tikam orang lain ,bila sndiri terkena cepat pula melatah..grr

    #guna p1 la bro^^

    ReplyDelete
  76. siku je spesies tikam belakang ni. depan baik belakang lain pulak.

    ReplyDelete
  77. experienced this before and gladly have walk out of it and not getting involve with parasite friends.

    ReplyDelete
  78. rasanya bila da masuk alam kerja lagi byk akan jumpa org mcm ni..beberapa kali gak kene 'tikam' ngn kwn sendiri..adeyh, mmgla perit amat..~

    ReplyDelete
  79. sebab tu kena hati hati dalam memilih kawan

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum Saiazuan

    jangan kita memusuhi orang...Insyaallah kita disenangi

    ReplyDelete
  81. rambut sama hitam tapi hati lain2 :)

    ReplyDelete
  82. baru pergi tropicana sabtu lepas~

    kawan ni ada macam-macam jenis kawan. tapi kawan spesies musuh dalam selimut la yang paling susah nak dikenal pasti~

    ReplyDelete
  83. i had once,bff jugakla.

    tikam belakang.

    but its okay.
    huu. sabar jela. after that incident,msg2 mendiamkan diri for a while,means tak gaduh thru fb ke twitter ke,and finally die start msg and all the thing lenyap cmtu je.

    aaa,nk marah pon x boleh sgt,sbb kenal sejak sekolah rendah. hihi :p

    ReplyDelete
  84. pernah kena sekali ! jangan harap namee akan kawan dia lagi. :( good post zuan. terus teringat kawan yg fitnah namee tu.

    ReplyDelete
  85. tak dinafikan benda ni. susah nak tahu hati dan niat orang.

    ReplyDelete
  86. boleh ditafsirkan juga kawan makan kawan.... jahat tuuuu

    Story terbaru blog kami...
    masalah kereta lembab tak ada pickup

    ReplyDelete
  87. mintak dijauhkan tp ade je....sabar je ler...huhuhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...