Monday, 5 December 2011

> Personaliti

HOlla Peeps,


Individu yang cemerlang bermula dari rumah! Eh betul ke? Tapi cemerlang tu bukan satu yang objektif, dan hanya tertumpu pada satu perkara sahaja.. Cemerlang dalam akademik, cemerlang dalam kokurikulum dan cemerlang dalam agama serta kehidupan.. Penting tuk cemerlang dalam semua bidang ni, jadi dapat C tu cemerlang la? Eh mana ada, kena la dapat A.. Tapi kalau cemerlang mana pun, kalau personaliti korang teruk, teruk gak jadinya kan?

#justgoogleit

Manusia yang cemerlang,

  • Tidak membandingkan kehidupan dia dengan orang lain. Jangan sesekali mengatakan yang kehidupan anda lebih malang atau lebih hebat dari orang lain, bersyukur (ingat lagi kisah si miskin dan si kaya?) la dengan apa yang anda dapat dalam kehidupan ini.
  • Selalu berfikiran positive. Untuk berjaya, kena selalu berfikiran positive, walaupan anda ditimpa malapetaka, anggap ia satu ujian dan ada hikmah disebaliknya.
  • Ketahui tahap anda! Setiap orang ada limitasi mereka, tiada yang benar-benar hebat sehingga mampu membuat extraordinary things mengalahkan superhero di dalam komik. Jadi ketahui limitasi anda, jangan terlalu menguji sejauh mana kemampuan anda.
  • Jangan membuang masa dengan bergosip! Huhu rata-rata menghabiskan masa melepak di kedai mamak dan berborak mengenai artis, dan begosip seperti makcik-makcik yang tiada kerja nak buat selepas memasak di rumah.
  • Jangan terlalu berkeras kepala untuk memenangi setiap perkara! Memang bagus untuk memberi pendapat sendiri dan cuba memenangi apa yang anda sokong, tetapi kadang-kadang adalah perlu untuk step back a lil step dan agree to disagree.
  • Kehidupan kita ni terlalu singkat, jadi jangan singkatkan ia dengan membenci. Agama kita melarang kita membenci manusia lain, walaupun mereka melakukan perkara tidak baik keatas kita, jangan benci atau berdendam dengan mereka! (sekali lagi diinspirasi dari aku dan sesuatu)


Banyak lagi sebenarnya, ciri-ciri personaliti yang perlu ada dalam diri kita, tapi kalau banyak sangat aku imputkan dekat korang, takut overload memory pulak kan? Jadi pelajari sedikit dahulu untuk entry kali ni, insyaAllah akan dikongsi lagi pada entry-entry akan datang, tapi dengan cara yang lain.. 

Jadi apa yang korang dapat dari entry kali ni? Sesuatu yang kita dah tau sebenarnya, tetapi sering kali terlupa untuk melaksanakannya. Ingatkan yang lain, dan insyaAllah kita tak terlupa untuk ingatkan diri kita..


-zuan-
p.s : kembali kepada kehidupan normal aku sebagai seorang student selepas penat menjaga booth dari khamis hingga sabtu lepas 

74 comments:

  1. huhu..sy slalu je membandingkan kehidupan ngn org lain..mmg xtau bersyukur btl lah..

    nak kena ubah ni.nk jd insan cemerlang.hehe

    ReplyDelete
  2. personaliti cmnie la susah tuk temui pade insan2 yg cemerlang akalnya... mungkin dek kerna akal yg genius membuatkan manusia kekadang terlupa tuk merendah diri.. syabab suka sume point2 yg ade membuat syabab tuk renung2 n selamat beramal...hihihi

    ReplyDelete
  3. nice entry bro.. ^^

    ahh, aku slalu berfikiran negatif..
    haihh x boleh jadi nie,,
    think positive think positive,,
    huhu ^^

    ReplyDelete
  4. senang citer.. kite kene sntiase cermin diri sndri..renung2 diri sndri. :D

    ReplyDelete
  5. ohh ciri2 nih bnyak dekat aku nih :P

    ReplyDelete
  6. entry yang berguna...thanks for sharing..

    ReplyDelete
  7. gua sentiasa berfikiran positip dan hari2 cakap gua jambu hahahaha

    :D

    ReplyDelete
  8. personaliti baik tentu disukai oleh ramai teman dan rakan.

    ReplyDelete
  9. Agree to disagree tu Boss aku selalu pakai... Nice info bro...

    ReplyDelete
  10. baiklahhhh! hahahahaaaa

    ReplyDelete
  11. kadang terlupa...terima kasih ingatkan zuan...

    ReplyDelete
  12. aweyn kena ubah sikap point yg last skali tu which is benci membenci. hehe

    ReplyDelete
  13. thun brunie azam bru nak jd insan cemerlg esp ibu n wife yg cemerlg.hhe

    ReplyDelete
  14. sure, why not?

    gua slalu cari orang untuk berkolaborasi

    :D

    ReplyDelete
  15. aku selalu berfikiran +ve sampai blog kne hack dan skrg aku masih think +ve berhrp blog aku ok 1hr nti.tp dlm hati menyirap jgk ni,rasa nk boom kn pale hacker tu.

    ReplyDelete
  16. mcm bace buku motivasi pulak

    hehehe

    ReplyDelete
  17. pasal dok gosip selalu lah dok lemah semangat. 'eh, cik zuan tu kan, keja nya tak la bgs sgt pun. tp katanya gaji cecah 5 digit!'


    adalah pemusnah harapan org. oh

    ReplyDelete
  18. pm selalu bandingkan hidup ni ngan orang lain

    ReplyDelete
  19. sbb tu perlunya sentiasa muhasabah diri~ ^^

    ReplyDelete
  20. kadang2 susah untuk motivasikan diri sendiri

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum Saiazuan

    suka kalau ada orang nasihatkan kita

    Wassalam

    ReplyDelete
  22. yeayyy! saya anak cemerlang, gemilang dan terbilang (sometimes i need to strong myself).

    menjaga personaliti sesuatu yang amat penting untuk dijaga dan dipelihara..sebelum condemn personaliti orang lain, better perbaiki personaliti kita dulu..:)

    ReplyDelete
  23. setuju tu.jom jadi org yg cemerlang :)

    ReplyDelete
  24. sanagt setuju dg entry Zuan..
    marilah kita sama2 menjadi insan yg cemerlang di dunia dan akhirat :)

    ReplyDelete
  25. terima kasih sebab berkongsi.. huhu

    ReplyDelete
  26. betul tu.. bila personaliti kita baik, mestilah ramai yang suka dekat dengan kita kan kan kan?

    ReplyDelete
  27. betul betul setuju tu :)

    ReplyDelete
  28. wehee seronok baca tapi terasa sikit dekat point yang last . haha


    BERUBAH . BERUBAH . BERUBAH :)

    ReplyDelete
  29. betul!!!Jangan membuang masa dengan bergosip.hehehehe

    ReplyDelete
  30. nice sharing!..

    but,,
    bukan senang nak jadi insan cemerlang...
    ia harus bermula dengan diri sendiri..
    dan..
    sokongan persekitaran..

    :)

    ReplyDelete
  31. good one :D ske2 nak ada personaliti mcm ni jgk.

    ReplyDelete
  32. nice entry.
    yg penting berfikiran +ve setiap mse :D

    ReplyDelete
  33. bersyukur dengan kehidupan kita..jangan selalu merungut...and always think + :)

    ReplyDelete
  34. em ciri2 tu macam semua sy ada je. hehehhehehe. perasan je. :P

    ReplyDelete
  35. benar apa2 hal isi dalam rumah harus punya harmoni..:)

    ReplyDelete
  36. ....setuju...harap pelajaran je cemerlang tapi hati macam telur tembelang nak buat apa....

    ReplyDelete
  37. tak ckop cemerlang lg ni aish

    ReplyDelete
  38. agree not to disagree on this. i tweet this link sebab suka :)

    ReplyDelete
  39. bermula dari rumah role model nya ibu dan ayah..

    ReplyDelete
  40. setuju zuan ^_^ nice entry simple tentg personalty tp bila bca semua phm angguk kepala :)

    ReplyDelete
  41. yg point no 5 tu...ermmm.. nak mng jugak!!!

    ReplyDelete
  42. ada yg cemerlang,tapi berlagak sombong..
    bgg gila dgn org mcm nie.

    ReplyDelete
  43. entry peniup semangat! great..

    ReplyDelete
  44. bak kata Dato fadhilah kamsah, berilah penampilan yang terhebat dan terbaik tiap kali kita keluar rumah setiap pagi dan begitu juga dengan sikap/tingkahlaku kita hari2 sebab ini semua melambangkan keperibadian kita sendiri :)

    eyh lupa lak! Mooornink waaaaannn :p

    ReplyDelete
  45. info yg berguna..terima ksih =)

    ReplyDelete
  46. mmg standard la bandingkan kehidupan org lain...ase jeles je ngan org lain

    ReplyDelete
  47. point yg ke 5 tuh... huhu.. aku jenis akn berkeras dgn pendapat aku, selagi tak ada pendapat lain yg dapat buat aku tunduk :D

    mmg kna brubah.. haha! dah terbiasa berdebat :D

    ReplyDelete
  48. betul.. ada ketika kita perlu aggresif, ada ketika tak perlu.. tengok pada situasi..

    ReplyDelete
  49. gosip? alamak...sebagai artis memang tak boleh nak elak la ;D

    ReplyDelete
  50. agree!

    for addition..
    always be humble with other person..
    allah pun suka org mcm 2

    ReplyDelete
  51. Hehe...betul cakap Kay kat atas tu...siap tulis in English lagi hehehe...jgn marah Kay hehehe

    ReplyDelete
  52. betul tuh..nice entry..think +ve..yeah!

    ReplyDelete
  53. org mungkin tertarik or suka dgn rupa kite, tapi personaliti kite yg membuatkn org stay dgn kite. tula pentingnye personaliti. :)

    ReplyDelete
  54. like3..terbaik la dear..

    ika akn cube try buat cmni k..kdg2 ika ni pun bnyk silapnye..

    ReplyDelete
  55. sesekali baca ni bagus jugak.. thanks for sharing.. :)

    ReplyDelete
  56. waaa..jahat nye zuan. just say bye2???
    huhh~ :(

    ReplyDelete
  57. tiada limitasi bhse tuk bersosial..sgt2 setuju..hehe...btw bro nk final dah ka??gud luck oke... usaha sehabis bek n jgn putus ase.. mudah2han beroleh kejayaan (^_^)y

    ReplyDelete
  58. woahh agreed..smua point tu betol la zuan.. yg last tu,guwa ada 1 kawan ni dia pedajai guwa & mmer guwa yg laen smpai 1 tahap bos bnci kami.. bila guwa tgk nama dia je kat fesbuk,BENCI tu ttp ada..guwa insan biasa =.='


    tp guwa masih cuba.
    cuba buang BENCI itu :)



    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  59. terima kasih krn mengingatkan...nampknyer ct masih xlayak jadi cemerlang :D

    ReplyDelete
  60. didikan yg baik mampu mencorak personaliti yg baik gak.. :)

    ReplyDelete
  61. yup..kene jaga personality memasing :)

    ReplyDelete
  62. berfikiran positif bole elak dari tension dan rasa marah. tapi berpada pada. jangan fikir positif kalau memilih jalan yang sunyi dan gelap sensorang untuk ke rumah atau etc. situasi cenggini lebih selamat berfikiran negatif untuk elak bahaya sbb kita akan fikir jalan lain yang lebih selamat.

    ops. terpanjang pulak.

    ReplyDelete
  63. haha.

    dian bg komen dekat entry yg lagi satu utk entry ni


    hik! malu nye :P

    ReplyDelete
  64. personaliti kena la mantap. baru betul2 cemerlang serba serbi. =)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...