Friday, 2 December 2011

Kehidupan Yang Normal

HOlla Peeps,

#justgoogleit

Its not like i'm not having a normal life recently, but i forgot what i should, and shouldn't do.. Manusia senang benar lupa akan macam-macam perkara, walaupun perkara itu sekecil semut.. Untuk kesihatan, sebagai contoh, kita selalu lupa untuk :

  • Minum air suam (mineral sebaiknya) yang mencukupi, sekurang-kurangnya 7 gelas sehari.
  • Mengambil sarapan seperti santapan seorang raja, mengambil makanan tengah hari seperti seorang putera dan makan malam seperti seorang pengemis.
  • Manusia juga lupa untuk mengambil makanan yang berkhasiat, iaitu makanan yang diambil dari pokok, bukan memakan makanan yang diperbuat dari hasil yang pokok itu berikan.
  • Bermain game (atau permainan) yang menguji minda atau bermain permainan yang santai yang mampu merehatkan minda.
  • Membaca buku untuk menambah pengetahuan, tips dan banyak lagi (baca blog pun okay right?).
  • Tidur yang mencukupi sekurang-kurangnya 7 jam sehari. Aku selalu headache kalau kurang atau terlebih tidur.
  • Berjalan kaki lebih kurang 10-30 minit setiap hari. 
  • Bersolat dan berdoa. Sebagai seorang islam, solat adalah rukun Islam yang wajib dipatuhi. 

Ha buat tak apa yang aku senaraikan kat atas? Sebenarya memang normal la kalau dapat laksanakan apa yang disenaraikan di atas, tapi masih ada yang gagal sempurnakannya. Apa yang aku selalu gagal untuk laksanakan ialah tidur yang cukup, bila dah jadi pelajar ni, memang kurang tidur tu perkara normal. Membaca pula? Kalau tak ada masa sangat, baca je saiazuan blog ni, hehe! (diolah dari aku dan sesuatu : change you can)

Sorry la, aku hanya mampu publish short entry untuk kebelakangan ni sebab busy dengan karnival ICT, assignment, preparation for test, etc.. 


-zuan-
p.s : semakin hari semakin sebuk. aku cuba menyibukkan diri aku supaya aku tak terlalu rindukannya..the chapter ends, time to start a new chapter.. 

61 comments:

  1. good entry
    x pe short2 janji berguna

    ReplyDelete
  2. hm, sye pun keje bnyk nie....

    ReplyDelete
  3. yang bab main game tu dkna suka..angry bird!!


    kesian zuan tak cuti sem lagi..dkna dah merdeka..sedang derita tunggu result :p

    ReplyDelete
  4. jarang la pulak men game ni..hoho

    ReplyDelete
  5. tak apa
    entry ringkas tapi ada banyak ilmu
    :-)

    http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/12/review-filem-ombak-rindu.html

    ReplyDelete
  6. main game tu setuju!
    tido tu setuju!
    tapi tak leh wat tu masaalahnya,
    masa orang tido la kita nak berblog
    hahahah

    main game? nak beli PS2 lah!

    ReplyDelete
  7. yg last skali kompom gua buat

    yg lain2 kekadang gua lupa gak

    :D

    ReplyDelete
  8. no.1 yes. kat meja ofis ada dua tumblr. sblm tgh hari kene habiskan satu. pas tu ptg pastikan satu lagi pun kosong. cukup 2 liter. tu tak campur minum kat umah lagi.huhuhuhu

    no.2 pun selalu. tp semlm kira BMI, berat dah 59.2kg. OMG!!!!!

    4 & 5 hobi.

    6 success kalau xtgk k-drama.hahaha

    8 itu wajib.

    jue bizi sket la.sikit masa lagi dia on9 la tu.

    ReplyDelete
  9. buat tp susah nak konsisten.aih~

    ReplyDelete
  10. Nice info.. Aku salu skip part tdo gak.. Kadang2 tdo 5 jam jer sehari...

    ReplyDelete
  11. rasanya bab tidur sekurang2nya 7jam sehari tu cam dah lama xcam tu..sob3x

    ReplyDelete
  12. pendek pun masih berguna untuk dibaca kan. :]

    ReplyDelete
  13. eja mnum air masak 5 liter sehari..bnyak kali pergi tandas..tp disebabkan mmg rutin harian..so sudah mnjadi amalan..lagi pun gud 4 our skin..

    ReplyDelete
  14. rajinnya bagi health education yek!

    ReplyDelete
  15. saya tak boleh kalau tak cukup tidur. rasa tingtong je. haha.

    the hardest part of ending is starting again. =(

    ReplyDelete
  16. setuju sgt..mase sek dulu, cikgu slalu ingat kan murid..TIDO mencukupi tu PENTING.

    masuk kolej..lecture kata ASGMENT HANTAR ESOK PAGI! huhuhu lecture x macam cikgu hux3 :(

    ReplyDelete
  17. naiss.bab makan tu,mmg aku cukup hahaha.

    ReplyDelete
  18. aku selalu tak sempat nak breakfast..
    huhhu

    ReplyDelete
  19. buat semua perkara2 tu..so, khidupan aku adalah normal..

    ReplyDelete
  20. errr..
    ssungguhnya game agry bird mmg bnyak menguji minda..
    tapi x merehatkan minda..
    bengang lagi adalah.. haha


    tak smua yg diatas aku dpat buat,,
    alamak,, aku x normal.. @_@

    ReplyDelete
  21. Eh , kita buat semua yg dalam list tu. hewhew

    ReplyDelete
  22. errr..kenpa komen aku paling panjang. ops..

    ReplyDelete
  23. hehe...setuju2..syabab pon lupe gak..
    #duk nasihat org len minum air masak byk2 tp syabab sendiri xberkesempatan nk minom..err tp air buah men sempat lak lebih tujuh gelas..hihi
    #ayat yg tentg sarapan uh sedap la ase2 syabab pernah dgr ayat ni tp tuk sespe nk jge diet...hehe
    #sepnjng cuti ni syabab men game yu gi oh..err mengunji minda x??hehe
    err dh byk sgt bce buku br2 ni leh xnk benti jap..hehe
    #perrghh tidor syabab xpernah cukup selalunyer terlebih n terkurg smpai 4jam..mcm saizuan gak mungkin dh rutin hidup sbg student kot..huhu
    #berjalan kaki uh sedang mencuba...
    #bersolat n berdoa.. hmm kekdang syabab mengaku la terlupe wat benda paling wajib nie..huhu.. bertobat cepat syabab oii...huhu

    p/s: hanie dew komen syabab pnjng gak jgn wiso..hehe

    ReplyDelete
  24. dalm list kat atas tu.. ada yg aku buat dan ada yg aku tak buat hahahahaha

    ReplyDelete
  25. bersolat berdoa letak atas sekali paling best kan? :)

    ReplyDelete
  26. yang penting jangan lupa asal kita :')

    ReplyDelete
  27. lupa lak....nahhh!


    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/111111-nyah-kau-november.html

    ReplyDelete
  28. mahu cuba dan ubah gaya hidup !!!

    ReplyDelete
  29. berubah ke arah lebih baik. :))

    ReplyDelete
  30. kalau sebelum ni kisah tak kisah tapi sekarang kena amik kisah.. ;)

    ReplyDelete
  31. haha normal la tu. dok terbaring ats katil xnormal tu^^

    ReplyDelete
  32. the great lifestyle will change everything in our lives!

    will always do these! promise of myself..

    ReplyDelete
  33. susah minum air kosong
    itu masalah sy
    kehkeh

    ReplyDelete
  34. -Minum air suam [selalu]
    -Mengambil sarapan [kadang2]
    -ambil makanan berkhasiat[kadang2]
    -main game[selalu gak]
    -baca buku/blog[selalu]
    -Tidur cukup[kadang2]
    -bjlan 10-30mnt 1 hari[selalu]
    -solat dan berdoa[selalu & WAJIB]



    kdg2 payah gak nk tido ckup.. tp bile smpai masa (demam) memang konfem guwa tido secukupnye..hehe =P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  35. err... macam serbaserbi tak lengkap je i ni. hmm...

    ReplyDelete
  36. tidur itu aman sangat...

    ReplyDelete
  37. u listed just the right thing. masa baca entry ni terus teringat that i forgot to eat my supplement. nasib baik :D

    ReplyDelete
  38. jom kita malakan gaya hidup sihat.

    ReplyDelete
  39. nice zuan :) pesanan sekali lalu good :)

    ReplyDelete
  40. tido tak penah menentu..terlebih ade..terkurang pun ade..hihi

    ReplyDelete
  41. 1. tu yg spatutnya. tmbh2 cuaca. lg la kne amalkan.
    2. sarapan selalu x. slalunya brunch trus. ^^
    3. good point. agree sgt !
    4. lama x main sudoku. menguji minda kn??
    5. err, kalo bace mse rse nak tdo. ad cara x nak elakkan ? zuan kajilah, then buat entry. muahaha :D
    6. student xpenah cukup tdo.lmbh time skrg kn.
    7. solat & doa, tu yg wajib.

    ReplyDelete
  42. penting utk baca blog Tips-Petua. hehe! nice bro!! :-)

    ReplyDelete
  43. okay bang . semua buat . perfect :)

    tapi air tu , dila minum lebih sikit .

    membaca pulak , novel banyak la ^^

    ReplyDelete
  44. yang main game tu best.. tapi tak reti main game, mungkin sebab tu la saya ni sering lupa..

    ReplyDelete
  45. selalu lupa nak breakfast,aisehmen.hehehe

    ReplyDelete
  46. Kerana kita semua ada kehidupan masing-masing yang perlu diuruskan.Take care Zuan.Benda yang dah lepas jangan dikenang.Nanti diri sendiri yang merana.

    Saya lebih prefer baca buku instead of blog bila ada masa lapang.Blog pulak kira mcm junk food sahaja untuk saya.Tapi as my bloglist saya beri komitmen sepenuhnya utk datang baca and komen. :)

    ReplyDelete
  47. Biasalah, dah nama pun pelajar kan. Kenalah study teruk. eh?

    Study smart. :)

    ReplyDelete
  48. tido 7 jam??org dewasa sudah mencukupi dengan 4 jam..hehe.. 7 jam tu tido baby mungkin

    ReplyDelete
  49. bapak lama 7 jam tido... wauuu..

    huhu.. sengal badan doh tido lama2 cenggitu,, entah bila nak merasa tido lama2 T_T

    "Mengambil sarapan seperti santapan seorang raja, mengambil makanan tengah hari seperti seorang putera dan makan malam seperti seorang pengemis."

    ayat tuh,, aku tak tau ko amik dari mana, tapi,, aku tertarik pulak.. ada something kat situ,, tapi aku tak pasti n tak tau apa benda.. haha! :D

    ReplyDelete
  50. nak game yg menguji minda? hehe..bole try luminosity (brain games). good one!

    ReplyDelete
  51. uhuh smua senarai tu jarang dh nak buat.. bz sgt..

    ReplyDelete
  52. pendek dan padat ! hebat : )

    ReplyDelete
  53. itu la kalau nak hidup dengan selesa

    ReplyDelete
  54. normal la kn student xcukup tdo...hehe...ape2 pon, kne rehat jgk..

    ReplyDelete
  55. errr~ ca selalu xminum air ngan cukup..pastu tidur pon xcukuppda biasa tido lewat..erk!

    ReplyDelete
  56. skrg ni musim panas....

    tapi kadang2 hujan...

    sbb tu badan selalu rasa mcm nk demam.....

    ReplyDelete
  57. hohoho~ kdg2 rsa susah nk dptkn wktu tdur yg berkualiti. haha

    ReplyDelete
  58. aku kalu minom air suam, kadang2 sehari segelas je, T________T

    ReplyDelete
  59. no satu tu cam susah sgt nk buat T.T

    ReplyDelete
  60. rindunyer kt saiazuan ni..*tetibe*


    p/s:ct skrg mkn xtentu mse..ntahla...berkeceramuk hati n otak..adOi...

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...