Saturday, 10 December 2011

> Kerjaya

HOlla Peeps,


Terbaca entry Find A Career To Match Your Personality daripada Yahoo Education, menarik perhatian aku untuk berkongsi artikel menarik ini.. Menurut apa yang aku baca, ia memfokuskan kepada mereka yang ingin memasuki alam pekerjaan, atau ingin mencuba career atau kerjaya baru terapi tidak mengetahui jenis career apa yang ingin mereka ikuti.

#justgoogleit

Apa yang tertulis adalah, tips mencari career berdasarkan personaliti dan minat kita, menarik bukan? Persoalkan pada diri kita, 

"Apa kelemahan aku?"

"Apa kelebihan aku?" dan

"Apa pekerjaan yang sesuai dengan personaliti aku?"


Berdasarkan 5 jenis personaliti, ini adalah pekerjaan yang sesuai dengan anda :

#1 Stick Atau Setia Kepada Butiran - Pekerjaan yang sesuai dengan personaliti seperti ini adalah Accountant. Accountant bekerja keras dengan nombor dan spreadsheet untuk memastikan financial company dalam turutan. 
#2 Sukakan Kerja Berpasukan - Pekerjaan sebagai seorang Nurse adalah sesuai dengan personaliti seperti ini kerana nurses bekerja dengan ramai orang untuk membantu mengobati pesakit. 
#3 Ingin Membuat Perubahan - Guru/Pengajar yang inginkan suasana dalam kelas, menyuruh pelajar membuat pembentangan, membentangkan idea, persekitaran social, mengalakkan pelajar mendapat gred bagus dan mengekalkan tahap disiplin dalam kelas. 
#4 Suka Bekerja Sendirian - Inginkan kerja bersendirian tanpa pemantauan, medical transcriptionist adalah keja yang sesuai dengan anda. (rujuk sini untuk maklumat lanjut). 
#5 Suka Memikirkan Macam Mana Ia Bekerja - Jika bermain dengan bahasa komputer atau slopy code kegemaran anda, Software Developer adalah career anda! Kebelakangan ini, pekerjaan seperti ini menjadi permintaan tinggi kerana ia memerlukan seorang hang pakar dalam maths, sains komputer untuk memudahkan masalah harian.

For now, aku fokus dalam Software Developing sebab aku dalam aliran Computer Science, so waku belajar ni la nak kena gain macam-macam supaya lebih senang menempuhi alam pekerjaan.

lets get to the top!!!


-zuan-
p.s : happy weekend peeps (",) 

64 comments:

  1. kalo nk jd prof mcm mne? hohhoho..btw, tq for da info dude ^_^

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Saiazuan

    nak kongsi dgn anak2

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. ehh dila yang number 3 and 5 .
    hihi semoga semoga semoga :)) *ayat mcm tergantung tapi tidak

    ReplyDelete
  4. bagus la klu dah mula berkira kira memilah kerjaya.. bila abis belajar nnati dah tahu kemana hala tujunya

    ReplyDelete
  5. sampai skrg xdpt kerja lagi

    sobs

    ReplyDelete
  6. eh, nice info lah! memandangkan sy pon bakal mencari karier lepas grad nanti :)

    ReplyDelete
  7. nice one bro,
    tp pocket baca ni terpikir plak nak re-think about my path..

    pocket suka bekerja sendirian,
    so? mari kita jadi pembela ikan keli!! :D

    ReplyDelete
  8. terfikir ni.ape kerjaya diri sendiri =.=

    ReplyDelete
  9. hehehe


    goodluck on career zuan :D

    ReplyDelete
  10. yeah go for it zuan... keje kene tgk kita leh fit ke x kalo xfit kang menderita xsudah...

    ReplyDelete
  11. Aku type no 5 tp disebablan diskriminasi gender dan penampilan cita cita terkubur.

    ReplyDelete
  12. I major dalam office mgt, tapi minat I lebih kepada English, which means I nak major dlm that subject. So now I rasa macam dah tersalah pilih jalan.

    Hopefully bila amek degree nanti, boleh perbetulkan balik my path. Rasanya belum terlambat.

    Thanks for the info btw Zuan :)

    ReplyDelete
  13. seuah perkongsian yang menarik ni.. banyak tips dan panduan buat mereka yang masih tercari2 peluang kejaya..

    thanx yaa.. nanti saya share kat FB

    ReplyDelete
  14. dalam fasa mencari kerjaya tetap...:)

    ReplyDelete
  15. no 2

    tp skng cikgu wannabe cmne lak tu

    ReplyDelete
  16. wah aku minat mengajarrr! =p

    ReplyDelete
  17. kerjaya? dlu mcm2 cita2 tapi tup tup jd benda lain jugak. insyallah, bakal pensyarah:)) yang lucunya pernah berniat nk jd ahli politik tau.. haha, lwak, pdhl ms tu kecik lg!

    ReplyDelete
  18. Fufufu, ape la masa depan kte nnt +.+

    ReplyDelete
  19. suha suka dan ingin melakukan perubahan macam no 3 dekat atas. tapi takdir menentukan suha berada di bidang sekarang. mungkin ada hikmah disebaliknya :]

    ReplyDelete
  20. aku suka kerja berpasukan.....
    errrr aku kena jd nurse ke?!
    hahaha =='

    ReplyDelete
  21. same here,ambk comptr science jugak,asyik main dengan coding je,hehehe...

    ReplyDelete
  22. all the best and be smart at choosing your own career. everybody will support you well..:)

    ReplyDelete
  23. aku nak jadik doc.. hehe

    ReplyDelete
  24. nak jadi lecturer :)
    ok gak tu..sukakan perubahan.hehe

    hepi weekend zuan :)

    ReplyDelete
  25. kalo nk jd saintis comot? heeeee

    ReplyDelete
  26. hihi. sy memang tgh alam sama ada cari kerja atau sambung belajar. alamak.

    ReplyDelete
  27. kalau ikut cita2 nk jd wartawan. hoho

    ReplyDelete
  28. sy nak kerja sendiri, nk ade biznes sendiri..all the best for u, pray for me too :) hehe

    ReplyDelete
  29. cam soalan mtest sudaa..hehe

    ReplyDelete
  30. Yang pasal business takder ker bro? Nway, thanks for sharing...

    ReplyDelete
  31. erk ? yg mne ni.
    thx for sharinf zuan.
    continue b'fikir ^^

    ReplyDelete
  32. saya no 4 lah. hehe. like what i did now :D

    ReplyDelete
  33. suka makan dan tidoq takda kaa? haha

    ReplyDelete
  34. fokus nk jd designer..
    smoga tercapai..

    ReplyDelete
  35. thanks for d info beb..mari ber mekdi lagik!hahaha

    ReplyDelete
  36. bgs2 :) so kena tumpu pada apa yang kita leh buat btl tak zuan? :)

    ReplyDelete
  37. kalo suka cakap banyak ni kerja ape pulak ye? *takmo operator telepon..haha

    ReplyDelete
  38. alhamdulillah, I think I am in the correct career path...

    ReplyDelete
  39. tapi kadang-kadang kena redha walaupun di luar kotak pembelajaran..rezeki tu tak semestinya berlandaskan apa yg kita minat..;p **gua ucapkan selamat datang ke alam perkerjaan**

    ReplyDelete
  40. samar2 lg nieyhhh...tp ade aim la...hehee

    ReplyDelete
  41. rezeki ada di mane2..usaha yg penting..kekadang tu ape yg kita nak tu xdpt, so, jgn yg lain xnak pula..

    ReplyDelete
  42. tenkiuuu for sharinggg :D
    pernah dengar tak.. kita blaja bidang lain.. tp bila kerja dpt bidang lain. hehe. rezki tak di sangka2.

    ReplyDelete
  43. kadang2 bila kita cari kerja pastu dpt mesti tak sama dgn apa course yg kita study slama ni. mcm mana tu?? hehhehe sekadar bertanya ya zuan :D

    ReplyDelete
  44. Aku keja dlm bidang no.1 tu... nak tukar yg lain tapi....?

    ReplyDelete
  45. hye dah lama tak BW
    :)

    kalo schaze lebih suka benda2 yg kretif n nampak cantik..hihi

    ReplyDelete
  46. suka berjalan-jalan boleh kerja mcm saya.. hee.. :D

    ReplyDelete
  47. bez...info berguna ni..thanks ya..

    ReplyDelete
  48. lupa masukan, asakkan/paksaan keluarga eh? hehehehe

    ReplyDelete
  49. anis stdy bidang n0 1..tp keje lari jauh dr bidang..cene lak..weeee..

    ReplyDelete
  50. keje shida...tiada dlm senarai diatas ^_^

    ReplyDelete
  51. menarik tapi macam saya law student tapi tak nak jadi lawyer caner lak?haha

    ReplyDelete
  52. entri ni untuk saya la. tengah cari kerja lagi nih. hehe.

    ReplyDelete
  53. Saya no. 4! keh keh keh keh

    ReplyDelete
  54. dan ade terpengaruh kat no. 5 sikit-sikit....ehhhh

    ReplyDelete
  55. masih di alam campus. huh jeles nak juga kerja~! =P buat masa skrg berada di no 5.

    ReplyDelete
  56. ngah kerja aliran num 1 tapi agak2 nak tukar jadi housewife plak ler..huhu

    tq info nie kay=)

    ReplyDelete
  57. hehehe setia pada figure :p



    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/tuessday-keje-itu-perlu.html

    ReplyDelete
  58. belajar rajin2 yea adik! eh..tetiba jadi adik lak..hahahaa


    jaga pointer biar kebaboooommmmm..zaman sekarang susah nak kerja.. Nak masuk kerja kerajaan pon susah tau...

    ReplyDelete
  59. kerja jd suri rumah je lah......huhu..

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...