Thursday, 15 December 2011

> Tech Thursday : Android

HOlla Peeps,


Ada pembaca request aku buat entry mengenai Andoid, hmm aku bukan pengguna android, tapi ada beberapa orang kawan yang gunakan phone yang berOSkan Android, seperti Honeycomb dan Gingerbread. So aku curi phone diorang dan cuba lihat apa yang best pasal Android ni.. Mula-mula pakai, agak janggal menggunakannya, sebab aku pengguna Symbian OS, so tak biasa dengan interface Android yang aku nampak futuristic ni.


Apa itu Android?

Android adalah Software Stack yang bertindak sebagai OS (Operating System) untuk peranti mudah alih (mobile devices) atau Smartphone dan Tablet Computer.

#justwikiit

Sebelum kita terjah apa fungsi menarik mengenai Android, jom layan Demo Android, video tahun 2007 yang mana Android masih lagi dalam Prototype Version.



Ciri-ciri / Features (diambil dari wiki dan android developer) adalah seperti ;


Banyak lagi fungsi hebat yang ada pada Android (boleh rujuk di sini, sini, sini dan sini)


kini, Android sudah mempunyai 200 million pengguna! Hebat kan?



Secara ringkasnya apa yang aku nampak semasa menggukanan Android adalah, OS Android sangat mesra pengguna, mempunyai applikasi menarik yang sangat banyak yang boleh dimuat turun dan kebanyakkannya adalah percuma, ia memudahkan web browsing, support office seperti word dan powerpoint (seperti yang sedia ada dalam Symbian). Sorry la kalau kurang informasi mengenai Android ni sebab aku bukan pengguna Android, so ada siapa-siapa pengguna Android yang nak tambah features menarik mengenai Android di sini?

anda boleh mendapatkan lebih banyak info mengenai android di sini > http://amanz.my/?s=android


-zuan-
p.s : sorry, ni schedule update je, internet aku masih gagal berfungsi dengan baik plus ada beberapa kerja yang perlu di siapkan dalam beberapa hari ni, so MIA for a while!! Miss you all!!! btw thanks to yuyu for helping me out there.. (",) 

53 comments:

  1. gua langsung fail bab2 teknologi ni :D

    ReplyDelete
  2. owhhh..ha'ah..cam uh upe nye.
    wat2 phm hahaha

    ReplyDelete
  3. suke andriod..mcm2 apps ade..

    ReplyDelete
  4. yeyeh..ade gak entry pasal android..

    hahahaha..aku komen via pc lab..gempak tak?

    ReplyDelete
  5. Aku msh guna symbian OS..

    ReplyDelete
  6. macam best je features android ni. bila la nak jadi pengguna android ntah. hehe.

    ReplyDelete
  7. android mmg best.. dulu zanap akai gak hp sony android.. tapi kejap jer sbb hp hilang.. sedihhhhhh oooo..

    ReplyDelete
  8. ooo.. adeyh! siyes aku bab bahasa IT ni kurang la sikit. heee..tp thanks for the info :))

    ReplyDelete
  9. tibe2 teringin nk gne jgk tp xmampu T_T

    ReplyDelete
  10. baca boleh tapi nak fahamkan makan masa gak ni...

    ReplyDelete
  11. hye.
    lama ta singgah SB ^^

    skrg, rmai tukar pegi android. download sndiri mahupun pegi kdai. tu pun makan puluh2 jugak :D

    ReplyDelete
  12. aduss susah betul nak paham.
    org lelaki hebat lah mende2 cani.
    org perempuan baca ternganga.
    kikiki

    ReplyDelete
  13. bestnya kalau dapat nie

    ReplyDelete
  14. baca dua 3 kali pon tak paha.kena guna baru tahu macam mana dia berfungsi

    ReplyDelete
  15. dun like android! buuuuueekk hahahah


    http://ch000tz.blogspot.com/2011/12/cabang-yang-tak-mungkin-tersimpul.html

    ReplyDelete
  16. saya peminat android.... dan salah seorang pengguna tegar...

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum Saiazuan

    masih tak berupa faham...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  18. ooo android uh sejenis software la nie??igtkan ph.. member duk citer sal android2 igtkn dorg duk citer sal citer terminator..hehe.. btw zuan syabab fail la sal teknologi ni siyes syabab xphm...huhu

    ReplyDelete
  19. android ni mcm galaxy tab ke ea?

    ReplyDelete
  20. aiseh kurang faham lah..
    kena guna dulu, baru leh faham kot..
    hehehe

    ReplyDelete
  21. tak minat! nak BB je! hehe! :)

    ReplyDelete
  22. mungkin kalau dapat guna baru faham kot haha :]

    ReplyDelete
  23. blogging guna android pergg terbaik

    ReplyDelete
  24. FM belum join the 200million users tuh.. hehee
    =P

    ReplyDelete
  25. android is a good one, indeed :) before this, i know nothing about this, but when me myself learn about android, i know the real of its functions..

    ReplyDelete
  26. xbrapa fham...0_0
    kna cuba guna bru leh tahu n fham owt...:D

    ReplyDelete
  27. teknologi semakin canggih...
    teringin nak pakai...haha

    ReplyDelete
  28. slalu org dok sebut2..laa ni baru tau..

    ReplyDelete
  29. aq tak berapa paham sgt pasal ni...hee..kalau guna phone yg ada OS android..mungkin aq akan lebih paham...setakat ni tak mampu lagi...hee~

    ReplyDelete
  30. lepas kelas rajin amik hp dioeg yg android2 ni men game,,syok~~

    haha..riuh kelas

    ReplyDelete
  31. baru tahu ape itu android..nice info :)

    ReplyDelete
  32. i'm using symbian OS too..

    ReplyDelete
  33. Dulu Touch screen susah nak laku di pasaran, sekarang dah jadi fenomena lepas Android masuk pasaran. kan?


    Teringin Samsung Galaxy SII tapi.. ^^"

    ReplyDelete
  34. baru tau pasai android ni bile ibu beli hp baru n guna android..hehhh..jakun je gaya mase 1st time tu

    ReplyDelete
  35. terasa macam blaja ICT time sem 1 dlu je benda OS ni.hahahaa

    ReplyDelete
  36. android sangat best!!! wifi sangat laju dan macam2 apps ada kat android store ni ;)

    ReplyDelete
  37. saiazuan knpe delete entri shbt uh??syabb nk bce..huhu

    ReplyDelete
  38. teringin gak nak explore mende2 gini~

    ReplyDelete
  39. hand phone sekarang semua nak canggih je.Actually kalau kita lihat kembali sejarah dunia sebenarnya benda-benda ni terinspirasi daripada zaman dahulu.Foe example sekarang orang ramai syok gila guna tablet bila tengok waktu dulu people just use clay tablet utk menulis.haha.We're bak to zaman Flintstones balik sebenarnya. =P

    ReplyDelete
  40. Salam...

    lama tak datang jejalan sini...

    alang-alang tu mai la bagi pendapat kat sini...

    http://bloggeralif.blogspot.com/2011/12/lelaki-jambu-vs-lelaki-macho.html

    ReplyDelete
  41. ahaa nk explore2 tech mmg mls gila..tau nak guna je.heee

    ReplyDelete
  42. suke minat semua tu tp tp..xmmpu beli heheee ^_^

    ReplyDelete
  43. Baru tahu Android tue ape, selama nie penah dgr jer, tapi tak tahu langsung...huhuhuhu..kesian kn..(==)"

    ReplyDelete
  44. tak terkejar dengan teknologi sekarang :)

    ReplyDelete
  45. X pakai jugak
    Weols pakai brand apple Kena gigit ngeee

    ReplyDelete
  46. Yuyu said, no hal! hahahah XD

    Sama lah...tak pernah pakai OS. Pakai Symbian...hohoo

    ReplyDelete
  47. Saya pengguna android. The only thin yg i rasa susah is kena dl samsungkies thing tk transfr file.leceeehhh

    ReplyDelete
  48. iphone pun kalah dengan android eh ??

    ReplyDelete
  49. saya saya pengguna android. opensource yang cool. yang sgt mesra pengguna kerana ciri opensource itu sendiri yg fleksibel dgn kehendak pengguna.

    ReplyDelete
  50. saya pengguna baru Android..memang puas hati..masih dalam proses explore..apa2 pun memang mesra pengguna :)

    ReplyDelete
  51. dian mmg fail giler kalo pasal it

    gune blackberry pon da rase cam nk menangis.

    haha

    btw,nice sharing ni :D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...