Sunday, 25 December 2011

> #taknak

HOlla Peeps,


Duit free akan diberikan kepada pemenang photo contest #GayaHidupSehat anjuran Kementerian Kesihatan Malaysia dan Nuffnang! Berapa banyak? Ia mungkin tak cukup untuk gunakan untuk membeli kamera yang gagal aku menangi pada contest lepas! Ia adalah contest untuk mempromosikan kempen #taknak merokok dan Smoking Kills dalam masa yang sama mengasah bakat dan skill dalam photography dan banyak lagi kelebihannya.. 

Sekali menyalakan 'lighter' untuk membakar sebatang rokok,
seperti membakar sehelai duit seringgit,
Kira berapa batang rokok dan berapa helai duit telah anda bakar?

Apa kata mereka?

"Yeah memang susah nak berhenti merokok ni, gua demam-demam sebab berhenti merokok, tak leh stop la beb~"
tapi sampai bila sahaja kau akan demam kawan?

"Hahaha macho wei hisap rokok! Kau tak rasa macam tu ke? Go get one!!"
tapi aku tak 'smoke', dan 'macho' sahaja setiap hari..

"Smoking kills? Aku tak mati pun lagi! Hahaha"
tapi ia membunuh dalam senyap..

"Katakan #taknak? Rokok patah? Haha dah terang-terang rokok yang dia tak nak tu rokok yang dah patah"
tapi itu untuk memberi mesej supaya tak merokok..

"Eh aku yang hisap, bukan kau yang hisap, sukati aku la"
tapi aku hisap apa yang kau lepaskan..

"Rokok sumber inspirasi!"
tapi banyak lagi sumber inspirasi yang jauh lebih bagus di sekitar kita..

"Duit aku, suka hati aku la"
tapi bukankah lebih baik gunakan duit itu untuk sesuatu yang lebih berfaedah?


Cegah sebelum terlambat.. Katakan #taknak! Smoking kills, anda boleh mengubahnya.. Jom sertai photo contest dan dapatkan duit free.. Jangan benci perokok, benci rokok! Sebab rokok mereka merokok..

-zuan-
p.s : minggu sibuk hampir berakhir, tapi msalah internet masih gagal diatasi.. 

58 comments:

  1. rokok sumber inspirasi..haa..banyak la dia punya inspirasi..HAHA...

    #katakan TAK NAK pada rokok dan asapnya...:D

    ReplyDelete
  2. nak suh bapak aku masuk laa..hahaha

    katakan TAK NAK pada perokok! eh?

    ReplyDelete
  3. banyak alasan diaorg suka bg eh n semua tu pn boleh dibidas balik jugak.alah dengan asap rokok n segala bagai nih. :D

    ReplyDelete
  4. Makon banyak.promosi tak nak merokok makin ramai lak perokok terutamanya golongan remaja yang mudah terpengaruh.

    ReplyDelete
  5. Tak nak merokok! hihi.. Mmg byk alasan dierang nie...

    ReplyDelete
  6. sokong Adylia Qarissa, makin banyak kempen taknak mrokok, makin ramai yang mrokok.

    ReplyDelete
  7. mentality orng kita semakin reput, kita sebagai orang lebih dewasa kena la lebih kuat berusaha untuk banyakkan kempen #taknak merokok ni wlaupun percentage untuk kurangknnya adalah rendah, tapi usaha tangga kejayaan bukan? jom keluar dari 3rd class mentality..

    ReplyDelete
  8. katakan nak kepada tidak merokok..hoho

    ReplyDelete
  9. xsuka lelaki merokok! :)

    xmacho pon kalo lelaki merokok..ada byk lagi jalan penyelesaian lain selain merokok kalau nak release tension.

    ReplyDelete
  10. sebatang rokok membawa sengsara. katakan TAK NAK pd rokok :D

    ReplyDelete
  11. rokok?bakar duit je tu.rugirugi

    ReplyDelete
  12. teringat dulu lecturer English ada bagi assignment. buat short essay about benefit of smoking. sangat menarik. antara kebaikan adalah menjana pendapatan negara. semua orang tau kan, rokok ada tax. so, bila ramai merokok, tax byk. dgn duit byk tu, govt boleh bina hospital dan bagi rawatan yang terbaik utk pesakit. hehe.

    Mr. Azahari, anda memang the best lecturer :))

    ReplyDelete
  13. pengalaman syabab tolong kawan2 yg smoke mang payah dorg nk benti tp alsan die bukan yg kt ats tp alasan die yg ni>
    #sedang depressed akibat sesuatu yg berlaku dlm hidup n xtually pd syabab benda ni maybe membntu sedikit kt dorg sbb kandungn nikotin dlm rokok uh sedikit sebyk membuatkan dorg akan khayal ckit2 la.. org depressed yg sedang smoke xleh disuruh benti merokok tp hanya leh dibantu mengurangkn ketagihan n mengajak die menggunakan mekanisme lain tuk mengatasi masalh depressed cthnya bersukan n bermain games2 yg kritikal cm roller coaster..hihihih.. siyes menjadi cubalah.. :)

    ReplyDelete
  14. ade org kte rokok tu mencegah ngantuk, kalo drive mlm merokok bole thn ngntuk...

    tak tau btol ke x...

    ReplyDelete
  15. Hendak Seribu Daya, tak Hendak macam-macam kerenah dan bunyinya~ (--")

    ReplyDelete
  16. tak suka smoker..tapi kalo dia nak smoking sgt suka hati la asal jgn depan org dan kat kedai makan..nyampah tau

    ReplyDelete
  17. nak bunuh diri dgn merokok takpe.
    tp jgn bunuh orang sekeliling dgn hembusan asap rokok tu.
    ceettt!!
    anti smoker.

    ReplyDelete
  18. aku pun x merokok..
    macho je..
    hahaha

    ReplyDelete
  19. depa hat smoking tu rabun ka kat kotak tu kan dah ada gambar effect bagai tu,ayooooo....sambil lewa je...

    ReplyDelete
  20. sorry zuan,aku baru sempat nak blgwalking kat blog ampa semua,hmmmmmm

    ReplyDelete
  21. kesian la org2 yg xisap rokok..diorg lgi tggi risiko die..da la merokok ni merosak diri sendiri, ni siap rosakkan org lain lagi...

    ReplyDelete
  22. sepantasnya dibanteraskan penjualan rokok di seluruh Malaysia if the situation really wants the people to stop smoking! kekadang what can i see, smoking give a bad effects to the people around and to theirselves too!

    ReplyDelete
  23. tang mana machonya hisap rokok tu..huhh bakar duit..setuju

    ReplyDelete
  24. Niceeeeeeee and funny haha serious hehe

    ReplyDelete
  25. siapa cakap merokok macho n cool?

    ReplyDelete
  26. abg guwa ckp ROKOK ni bagi dia ilham..hahaha


    guw suka part ni: "Jangan benci perokok, benci rokok! Sebab rokok mereka merokok" :)








    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  27. rokok mmg xmacho..xsuke sgt lelaki/prmpuan isap rokok..sbb shida alah bau asap rokok..naya blh pengsan ^_6

    ReplyDelete
  28. bila tnjuk bilboard ads mrokok tu kat ayah , ayah saya ckp : "ala dorang tak reti merokok" ade ke . saba je la

    ReplyDelete
  29. rokok penyebab anda anda tak hensem.hikhikhik

    ReplyDelete
  30. Kalau dah tak macho tuh, hisap dgn kotak2 rokok sekalipun takan nampak macho. Tapi kalau dah macho tak payah sebok dah nak nampakkan kemachoan tuh. Org sendiri akan nmpak.

    Lelaki yg merokok neh tak sedar, merokok tuh antara punca perempuan berkira2 nak bersuamikan dia sbb takut cepat jadi janda.

    ReplyDelete
  31. Hahak lagi best ni, my fren yang merokok tu boleh kata diorang sebenarnya memberi pendapatan pada ekonomi negara...ceh!

    P/S : Kalau rajin-rajin sudi-sudi lah join segmen "Bloglist Xchange" and "Review Ur Blog" dari Kiz kayh

    ReplyDelete
  32. kalo nak merokok sgt, telan jek asap tu skali, jgn biar owg lain telan..

    huhuhu


    aku sgt sokong ni!
    hehehehe :))

    ReplyDelete
  33. cukup xske org merokok dekat2..pening kpala dan sesak nafas T_T

    ReplyDelete
  34. xsuka lelaki merokok

    http://cikwanielovela.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. haihhhh..diorang tak kena lagi..mmg akan cakap camtu

    ReplyDelete
  36. huhh~
    si perokok.. x abis2 membakar duit.. baik hati bayar cukai kerajaan :D

    ReplyDelete
  37. katakan tidak pada rokok!! bro, jom kita promote produk or ubat yang buat kurang ketagih rokok!! hehe

    ReplyDelete
  38. ada saja alasan nak swuh diorang berhenti merokok eak..

    oh yeah..:katakan Taknak utk Rokok..:P

    ReplyDelete
  39. hentikan kemasukan rokok..barulah perokok leh stop smoking..

    ReplyDelete
  40. salam zuan...dh lme xsinggah sini.....pe khbr?

    ReplyDelete
  41. best best...semua tu betul belaka. benci kat rokok tu. tapi kalau perokok tu degil nak mampus....errr...susah la nak benci kalau hasben sendiri.bagi sindiran maut je laaaa.. hahahahaha

    ReplyDelete
  42. Duit rokok kalau simpan, boleh buat beli nissan skyline sebijik!!!!


    hahahahahahahaha xD

    ReplyDelete
  43. "Eh aku yang hisap, bukan kau yang hisap, sukati aku la"

    "tapi aku hisap apa yang kau lepaskan.."

    SETUJU! but still, sy tinggal dlm lingkungan mereka yg mrokok..huh.

    ReplyDelete
  44. ade org ckp dia mrokok sbb dia rasa sejuk. nak panaskan bdn.

    huhhh, mcm2 alasan. klau dh sejuk sgt, pkailah sweater ke ape ke. yg pegi hisap maut tu ape cer?!

    ReplyDelete
  45. adakah entry aku inspirasi utk entry ni?haha ok aku gurau je
    menang nanti jgn diam2 haha
    Bygkan duit singit tu tbkr hari2, perghh

    ReplyDelete
  46. Katakan tak nak kepada rokokkkk ! :P

    ReplyDelete
  47. tak sempat nak join contest ni...

    ReplyDelete
  48. elleh buat buat lupe. mesti tahun 1 ko ak best tu pasal ko lupakan. kan.kan. kan. XD

    ReplyDelete
  49. takmo rokok n perokok..hoho

    ReplyDelete
  50. lek luu sap kok luu. haha. ok tak. jauhi rokok, pembunuh dalam senyap. =)

    ReplyDelete
  51. i hate smocker.
    \
    say no to smoking

    seriously :)

    ReplyDelete
  52. Zuan! kreatif gambar ni! insyaallah menang hehehehe

    ReplyDelete
  53. Suke sgt ni
    gambo lawa

    ayt best2

    ReplyDelete
  54. oke awak memang macho even tak smoking. #eh

    ReplyDelete
  55. orang yang merokok adalah orang yang kaya sebab rokok mahal macam mana sekali pon dorang pasti akan beli gak kan??

    biar poket kecut asalkan mulut kembang kempis hembus asap rokok..lalalalaaaaaaaa ;p

    ReplyDelete
  56. namee tak boleh bau langsung asap rokok. sekali bau ,seminggu namee sakit kepala n demam. em kalau dah tegar tu..naiklah harga mahal mana pun. mesti beli punya. :/ sedih lah.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...