Thursday, 16 February 2012

> Tech Thursday : Unifi

HOlla Peeps,

Unifi! Unifi! Unifi! Semakin hari semakin ramai kawan aku yang dah berpindah ke Unifi! Pada yang tak tau, Unifi bukanlah sebuah Universiti seperti yang menawarkan kursus menjadi jutawan hartanah atau kursus menulis blog PHD yang bagus aku bayangkan selama ini! (Alright, enough with joking #LOL)

TM Unifi adalah perkhidmatan jalur lebar berkelajuan tinggi (high-speed broadband) yang menawarkan penghantaran lebar jalur pada kelajuan rangkaian 5Mbps dan ke atas. Pakej itu termasuk TM Homeline. Tiada bayaran  berasingan untuk sewa talian tetap TM (Fixed Line Rental). Pengguna hanya perlu membayar yuran langganan bulanan tunggal untuk kedua-dua perkhidmatan dan menikmati tawaran Pelan Panggilan seperti panggilan tanpa had ke talian tetap TM seluruh negara dan serendah 10sen/minit ke semua panggilan mobile. (rujuk laman web TM untuk maklumat lanjut)

Pakej yang ditawarkan

Menarik pakej yang ditawarkan dengan harga yang, errr boleh tahan mahal untuk student yang tak ada pendapatan tetap macam aku. Alright berminat? Maaf aku bukan agent TM yang mana aku akan dapat bayaran komisyen setiap kali aku dapat customer (hehe), aku hanya seorang blogger yang suka berkongsi sesuatu dengan pembaca! Apa yang menarik? Alright, di laman web TM, ada sediakan function atau aplikasi yang mana membantu mereka yang ingin melanggan Unifi tetapi tidak tahu pakej yang mana yang sesuai untuk mereka langgan. Korang boleh try Pakej Recommendation (seperti yang dibulatakn di gambar di bawah)



Apa yang perlu korang buat adalah jawab soalan yang diberikan (ada 6 soalan) sebelum aplikasi ini mengira dan mengeluarkan result pakej yang mana yang wajar korang langgan.










Simple bukan? Jadi pada yang ingin melangan Unifi tapi tak tau pakej yang mana yang sesuai, function ini boleh membantu.Korang boleh baca beberapa review Unifi yang yang ditulis oleh penggunanya yang aku jumpa. Ada yang berpuas hati, dan ada yang hmm.. (link 1, link 2, link 3)  

Well better dapatkan review dari pengguna Unifi sebelum mula melanggan.. (",)



-zuan-
p.s : aku masih pengguna setia celcom broadband student package.. harap maklum yang entry ni bukan untuk Shakiddo huhu  

57 comments:

  1. hikhik, promotion....

    ReplyDelete
  2. wahhh promote..
    saya sendiri pon x tlg promote utk company neh walopon staff TM.. ooppss~

    tq yek.. :p~

    ReplyDelete
  3. sae dengan skna..masih setia dengan celcom beyuuukkben :)

    mahal bg dkna pakej unifi sebab duk umah bujang..kalau dah kawen laki bayarkan kompom tak mahal kan kan kan :D

    ReplyDelete
  4. saya telah menggunakan nya

    ReplyDelete
  5. mahal..sure tak mmpu ni...huhuhuu

    zuan, sy jga pngguna stia clcom..tp pakej student sy tba2 kna tukr..nak terminate BB..

    ReplyDelete
  6. setakat ni saya masih setia dengan brodben.. maklumlah, hidup berpindah randa.. ekeke

    ReplyDelete
  7. Macamnk:-)guna, tp ramai yg kata k.o

    ReplyDelete
  8. sudah ada,tengah pakai dan berpuas ati!hohoho XD

    ReplyDelete
  9. unifi terbaikk!!!!

    dulu pun first2 igt..unifi tu universiti.kahkahkah..cannot go btul..tpi tu duluu...hehe

    ReplyDelete
  10. unifi memg la laju... sebab tak rmai yg guna sngt kan...

    misz domu stia pada maxis..penyokong ananda krishnan

    ReplyDelete
  11. good review zuan!
    aku pon tengah berpikir-pikir same ade nak change ke unifi or still setia ngan beruk berkumpulan neh..hehe

    p/s : di comment oleh ked via acc adik aku.. cheh.. malas nak sign out sungguh budak ni.. maapkan die ek!

    ReplyDelete
  12. Malangnya bukan semua tempat ada liputan unifi. betul ka orang kata unifi mahal?
    Taktau sbb tak pernah guna

    ReplyDelete
  13. UNIFI laju tp mahal kan. so, takmampu. dari dua tahun lepas, daku masih setia dgn broadband maxis.

    ReplyDelete
  14. aaa,promoter unifi ke bang ni?haha

    ReplyDelete
  15. i love uNiFi !miss uNiFi so much.

    ReplyDelete
  16. sedang pakai sknk...25mb... sbb tmbh lg 5...hik3.. sgt2 laju download filem 1.3G kurang dr setengh jam jer...hahaha

    ReplyDelete
  17. ak msih setia dgn maxis berukband y lembap tuh haha..
    xmmpu la nk pki unifi..

    ReplyDelete
  18. wuahh , leh jd promoter ni , hehe ,. unifi dengar2 cm best , tp setia dgn streamyx wifi ni je , hehe ..

    ReplyDelete
  19. ramai yang kate unifi okay . nak try jugak . hehe

    ReplyDelete
  20. natang ni xde lagi kat my area.....the veru hangat hati! arggghhhh

    ReplyDelete
  21. kalo kat tempat akak ni, jgn harap lerr dapat...bleh guna celcom broadband ni pun dh besar rahmat..

    ReplyDelete
  22. kau ni mcm dh jadi agen unifi dah aku tngok. haha.

    unifi sangat masyukk!

    ReplyDelete
  23. Zuan pun macam dah tertarik ngan unifi jer.. ;)

    ReplyDelete
  24. kte mampu gune maxis broadband je...

    ReplyDelete
  25. Aku pon pakai Celcom Broadband, tp internet x laju sgt seperti dicanangkan...baru je byr bil, tp dpt notification dr Celcom broadband da abes limit...aku sangat sedih ;)

    ReplyDelete
  26. wahhh...promote2 ye..tu la..rasa mcm guna UniFi je ni...tension dgn kelembapan internet skrg ni...haha..

    ReplyDelete
  27. pengguna setia broadband ^^

    ReplyDelete
  28. Ezad tu pun nak tukar tapi masih ragu-ragu. Hahahaha

    ReplyDelete
  29. sjak bile zuan keje dgn TM ni??hihi

    ReplyDelete
  30. dah ada UNIFI, patutlah streamyx makin lembab

    ReplyDelete
  31. tmpt CK line P1 kuat.. blom pernh try UNIFI plak

    ReplyDelete
  32. serius teringin giler nak pakai unify tapi masih belum mampu. hnya broadband jadi sandaran utk on9. hehe~

    ReplyDelete
  33. sama la. pakai berukband jugak. 100 sebulan. nanti dapat kerja nak tukar unifi. =)

    ReplyDelete
  34. haha xcukup mampu nak guna unifi..

    ReplyDelete
  35. boleh psg kat umah neh. hihi

    ReplyDelete
  36. Unifi bukan la sebuah universiti.. Hahah.. Gelak sesorg bace ayt ni..

    Takpelah.. Pkai streamix je.. Ia lnh klasik.. Tak sukelah tenet laju2 ni.. Nanti 24 jam ngadap komputer.. Hahahah!

    ReplyDelete
  37. saya dah putus dengan berukband celcom. sakit hati pakai~

    sekarang beralin kepada streamyx ber'wifi' di rumah~ hehehe

    ReplyDelete
  38. Banyak gak sekarang promosi UniFi tapi aku tak pasti kat Kuching nie ada ker tak...

    ReplyDelete
  39. kakak shida pun dah mula nk gune unifi..dah mula tnya2 nih hehee..

    ReplyDelete
  40. wahh biaq betui bukan agen TM? menjadi jugak promosi nieh :D

    ReplyDelete
  41. Unifi mmg best~!!
    "laju bro~~~~~~~~~~~~~~~~~~..."
    sgt puas ati ngan unifi, hihi~.. ^_^

    unifi nie sesuai utk famly aa..hehe..kalo utk student tue, mahal, hehe.. ^_^

    ReplyDelete
  42. saya gun P1Max !:) heeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  43. ku sedang mengguna unifi..
    terbaik..
    xD

    ReplyDelete
  44. Minat jgk aku nak pakai unifi ni tp tgu dah duk rumah sendiri la.buat masa ni masih puas hati sikit dgn P1.

    Btw nice info zuan.esp part saringan penentuan pakej tu.

    ReplyDelete
  45. kalau yg dah bekerja macam sy, masih boleh tak nak melanggan unifi nie...?

    ReplyDelete
  46. teringin guna unifi.guna celcom ape pon xbleh..:(

    ReplyDelete
  47. korang semua tahu apa maksud unifi?? ape plan unifi selepas ini?? :)

    ReplyDelete
  48. huhuu. terbaikk. zuan suka share info. itu yang bagusnya hehe :)

    ReplyDelete
  49. halamakkkk... aku pengguna cybercafe ajerrr... nak kena beralih pada benda ni lagi untung kan..

    Story terbaru blog kami...
    masalah kereta lembab tak ada pickup

    ReplyDelete
  50. will be mentioning this to my mother LOL hehe. dia ngadu broadband dia slow.

    ReplyDelete
  51. dari segi kelajuan mmg puas hati..walaupun aku pki 5mbps time nk tgk video dkt youtube. klik dan terus play. no more buffering ekeke...

    tapi lately servis unifi dh mcm celaka skit sbb ramai sgt order then klu ada kerosakan korang kene tggu Q sehingga 3 minggu. Demm.

    ReplyDelete
  52. Saya dengar dio orang kata TM sudah stop promote streamyx... Unifi memang hot sekarang.

    ReplyDelete
  53. wah...hebat sgt ke unifi ni...cm teringin nk guna tp broadband ni pon bapak yg byr...hehehe

    ReplyDelete
  54. for more info: www.tmnetmalaysia.com

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...