Monday, 26 September 2011

> Mana Disiplin Budak Sekarang?

HOlla Peeps,


Pada cuti semester yang lepas, setiap hari aku diarah oleh big boss untu menghantar adik aku ke sekolah dengan menunggang skuter hitam aku, dalam perjalanan aku, aku perhatikan sikap murid-murid sekolah sekarng..

Di kanan aku, baju tak tight in.. Di belah kanan, "eh apa yang berasap kat tangan diorang tu?" Di depan pulak ada budak yang tak pandang kiri kanan ketika melintas jalan raya..


Bekas murid-murid aku di SK Sikamat

Geleng kepala aku tengok budak-budak ni.. Terus aku cakap dengan adik lelaki aku yang berada di tingkatan 1 sekarang, "Abang nampak Pan macam tu, siap!!" garang gak aku dengan adik aku ni...

Terus aku teringat dengan waktu aku mengajar di SK SIKAMAT dulu..


Eh!!! Zuan seorang cikgu??? 

*pada yang belum familiar dengan blog aku, mungkin tak tau yang aku sebelum ni pernah bekerja sebagai seorang cikgu ganti di sebuah sekolah di seremban, SK Sikamat.. And currently study degree at UiTM Arau Perlis in Computer Science.

korang boleh rujuk beberapa entry lepas mengenai pengalaman aku sebagai seorang cikgu :

gmbar waktu aku muda-muda (kanan hujung).. lol

Tapi aku berkhidmat selama 2 bulan je (still can be call a teacher harini?).. Mengajar subjek science dan kemahiran hidup di sekolah rendah.. Even cuma dua bulan, but penuh dengan pengalaman baru setiap hari.. Malangnya time aku jadi cikgu dulu, aku tak berapa aktif blogging, kalau aku aktif blog mungkin saiazuan blog menjadi diari seorang cikgu ganti???

Apa yang aku nampak pada murid-murid yang aku ajar dulu (2 tahun dulu), tahap disiplin diorang, tak la teruk pun.. Dan kalau aku denda pun, sekadar suruh diorng duduk bersila di lantai sebab bising dalam kelas.. Dan kalau lepas abis waktu sekolah pun, aku tengok murid-murid di luar sekolah, masih berperangai baik.. Mungkin sebab diorang masih murid sekolah rendah?


-zuan-
p.s : kena banyak taip schedule entry untuk elakkan blog aku berhabuk 

55 comments:

  1. cikgu yang baik
    hehe

    ReplyDelete
  2. bdak zmn skg mmg xsma dgn zmn bdak dlu2..dlu, ank2 takut cg n mak bpak..skg cg n mak bpak yg tkut ank..huhu

    anyway, i told my brother almost the same as what u had said.. "jgn cba bt mak bpak malu dgn prangai kau!"

    ReplyDelete
  3. semalam aku jumpa budak sekolah rendah hisap rokok.
    geram nak bagi penampor je.

    dalam bas.
    aku jumpa budak sekolah menengah yang gila selekeh..baju tak tight in, kat seluar ada conteng ROCK!!.

    hmmmm..kesian.

    ReplyDelete
  4. semalam aku jumpa budak sekolah rendah hisap rokok.
    geram nak bagi penampor je.

    dalam bas.
    aku jumpa budak sekolah menengah yang gila selekeh..baju tak tight in, kat seluar ada conteng ROCK!!.

    hmmmm..kesian.

    ReplyDelete
  5. salam...cf on9 ngan fon...kat fon xjmp butang follow la...huhu...laptop ilg...xley follow lg

    ReplyDelete
  6. Kalau aku jadi cikgu mesti garang lagi kot.. haha..

    ReplyDelete
  7. sekolah dulu dan sekarang banyak bezanya...

    ReplyDelete
  8. dah x sama dah keadaan kita dgn diaorg... bdk2 skarang lebih berani...

    ReplyDelete
  9. x payah tunggu sekolah menengah..

    skrg budak darjah 6 pon da ada yg bawak rokok ke sekolah..

    my friend punye anak murid drjah dua pun siap bawak pisau lg g sekola -________-

    ReplyDelete
  10. ahaaa... baru smalam jmpa bdk skolah mngh blagak gangster tnjuk fuck kt org ats bus..

    myb area form 3 or 2 kot..
    rsa cm nak trun kreta kasi plempang jaa..

    tp trpkir jgk.. err.. tak matang lg kot.. haha

    *still tak fhmm.. mcm mna bley jd cikgu .. ? >.<''

    ReplyDelete
  11. hehe. sebab tu depa kata kita panggil sekolah rendah tu sbg primary school. sebab itulah fasa yg sgt prime; most important, fasa untuk mendidik depa sungguh2 supaya depa tak terjebak dlm benda2 tak berpekdah yg akan dibawa2 smpai ke sekolah menengah.

    (",)V peace cg zuan. hoho

    ReplyDelete
  12. bdk2 zaman skrg xsame dgn zaman2 kite zuan..bdk2 zaman skrg, jentik sket p0n xblh dahhh..kite dlu, siap rotan lagi

    ReplyDelete
  13. ak pun bakal jd cegu. huhu.. rungsing ak tgk bdk2 skrg.. huhu

    jom solat?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

    ReplyDelete
  14. mmg disiplin bdk2 skrng sgt hampas!
    -___-

    ReplyDelete
  15. hee..dulu ajar skola sikamat ke???
    jelesnyer...nak jadik cikgu gak

    aah.budak sekarang lain ngan dlu.mungkin sebab pengaruh persekitaran kot :D

    ReplyDelete
  16. zaman sekarang,semua dah berubah...

    ReplyDelete
  17. mmg berbeza budak zaman dulu & skrg..semua gara2 lifestyle parents yg berubah..kurang didikan & sebagainya..huhu..harap anak2 generasi kita nnt x mcm tu kan..

    ReplyDelete
  18. dulu2 pelajar sekolah..ada juga masalah displin..tapi skrg lagi teruk...

    ReplyDelete
  19. budak2 skunk agak horror... tapi aku tetap teringin nak jadi cikgu, cikgu tadika hahaha

    ReplyDelete
  20. zuan baca berit hari ni ? ada budak darjah 4 ketuai geng rompakan. tengok terror tak terror nya budak skang.

    ReplyDelete
  21. disiplin budak aku rasa ibu bapa yang patut ajar. kat sekolah belajar pendidikan lain la plak.

    ReplyDelete
  22. dua bulan pun guru juga zuan..yang berkhidmat untuk nusa dan bangsa..hahah..

    budak2 sekarang nak kata kurang didikan tak jugak tapi rasa diri mereka lebih advance..padahal??hampehhh

    ReplyDelete
  23. budak moden semamangnya begitu..kasian kat parents mereka..:( they thought their kids berperangai baik di sekolah, tapi sebaliknya :O
    hmm..

    eyh, zuan punya adik?
    btw, zuan ada potensi untuk jadi the real teacher ;) hehe.

    ReplyDelete
  24. mmg la zuan..byk pengaruh kot..sbb tu blh jd cmtu..tu la zmn smkin berubah..kalau tgk pun tkot..ntah ape pulak nk jadi di masa2 akan dtg nnt..

    ReplyDelete
  25. eeeehhhhhh....skola sikamat.i taw dat place.soklah bru kan.xte lahh old skewl mneeee.cikgu zuan rpenyerrrrr.slmt ptg cikgu!

    ReplyDelete
  26. budak zaman sekarang mmg.. tak macam i zaman dulu.. sopan jek.. hehe..

    ReplyDelete
  27. haa..nie cgu btl da mai da..rmi da rse penangan aku wan..klau ko jmp kn..ko sepak je..klau mak bapak dye sound..ckp la..sy didik ank encik..da encik cam xleh didik jew.. :p

    ReplyDelete
  28. semuanya mungkin bermula dari rumah dan pengaruh sekeliling..


    @Arif Aiman : aku apply ckgu sandaran dkt PPD :D


    @L : goodluck L!! :D


    @ezzaty yups, cikgu sikamat :)


    @Namee Roslan : baru bca tadi.. adoi, apa la nak jadi dgn budak skrng ni kan.. hmm


    @Rtp Farra Arisha : yups arisha, zuan ada 2 adik..

    ReplyDelete
  29. budak2 sekarang advance.

    kecik2 dah pandai bercinta segala.

    naik nyampah aku tengok.

    PMR pun tak amek lg dah sibuk nak berabag2 angkat ni.geli tgk

    ReplyDelete
  30. oh aku baru tau ko ambik course ngan aku. SC. tapi aku takat dip je. takde masa nak sambung lagi ni. haih..tp xnak ambik course sama.

    ReplyDelete
  31. weh, aku ske kot diari seorang guru ganti tuh..huhu..tuka skang!!

    bdk2 zmn skang ni dah takde cte2..sumenye sbb tgok abg2 kakak2 generasi kite ni yg fail bg inspirasi utk diorang berjy..

    ReplyDelete
  32. budak sekolah sekarang makin advanced. pengaruh tak baik cepat terikut. sekolah rendah masih terkawal tapi bila naik ke menengah semua benda nak dicuba, sebab tu macam macam yang boleh jadi. hmm

    ReplyDelete
  33. pengalaman ayuni :
    budak sekolah menengah tahun lepas simpan rokok dalam tie.

    budak lelaki dan perempuan bercumbuan.

    apa nak jadi dengan budak2 sekarang? kurang didikan?? sudah diberikan. huh!

    ReplyDelete
  34. sekarang ni budak2 berdepan dgn pengaruh lebih besar seperti di internet... so nak mendidik mereka ternyata lebih payah

    ReplyDelete
  35. depa nak perhatian kan?

    ReplyDelete
  36. garang chekgu sorang nih,, hehe ^_^

    ReplyDelete
  37. pukul je.. hehe.. jganlah.. diaorg saje2 je tu.. nakal2 kucing

    ReplyDelete
  38. budak sekolah rendah ok lagi, sekolah menengah tu yang x berapa nak ok sangat

    ReplyDelete
  39. 9 jam pocket lambat taruk komen,
    dah 39 org komen! aduih hai :D

    murid sekarang dah terbuka sangat kot minda mereka, ramai yg teringin nak jadi street smart...
    ramai yang dah ada contoh idola sndiri yg tak pandai kat sekolah tp mauliana.

    saper yg jd contoh? kiter la gak :D

    ReplyDelete
  40. 9 jam pocket lambat taruk komen,
    dah 39 org komen! aduih hai :D

    murid sekarang dah terbuka sangat kot minda mereka, ramai yg teringin nak jadi street smart...
    ramai yang dah ada contoh idola sndiri yg tak pandai kat sekolah tp mauliana.

    saper yg jd contoh? kiter la gak :D

    ReplyDelete
  41. Bbdk skrg mmg advance. Aku kalau nasihat adik aku bw moto camni "jgn bw laju. 120/sejam ckup"..kdg2 lg kjam aku nasihat hahaha tp xyah la cite hahaha
    Ko amik science comp..sama la kita =)

    ReplyDelete
  42. i sllu nampak dak2 cam ni after school siap berkepit ngn awek2 masing2..siap masuk kfc mcd..pgi mall2..mewah tol diowg.

    ReplyDelete
  43. jahatnya budak2 puncanya dari rumah kalau di rumah macam rumah hantu pasti yg keluar pun macam hantu...

    ReplyDelete
  44. memang bdk2 skrg NAKAL die laen..
    cecikgu skrg mmg kene berjiwa kental la :P






    cik ana.

    ReplyDelete
  45. budak2 sekrg memg len sgt dgn zmn dulu,,,jadi cikgu sekrg lg bnyk cabarannya,,,tp ada juga budk baik yg bagus2,,tak semuala kan,,

    ReplyDelete
  46. erghh zman skrang pengaruh byk.. ssh nak kawal btul2.. best x jadik cikgu^^

    ReplyDelete
  47. cikgy muda itu hansem,..kim salam..=]

    ReplyDelete
  48. wah..cikgu wan..hikhik..

    ReplyDelete
  49. budak zaman sekarang....

    ReplyDelete
  50. oh, tertinggal.
    malangkan. even skrg pun dorg still ta pndai hormat org yg lebih tua. btw, u --> cikgu + abg yg tegas. teruskan. :D

    ReplyDelete
  51. fuh...aku sendiri belom pernah ada pengalaman mengajar ;)

    ReplyDelete
  52. ermm, cikgu, nak tanya ckit ni... best ker jadi cikgu dengan karenah murid zaman sekarang??

    ReplyDelete
  53. @laurie gina

    best jadi ckgu ni klu niat dlm hati nak mendidik, bkn nak keje.. :)

    ReplyDelete
  54. hai cikgu.cita2 aku nak jadik cikgu,tapi hampeh jadi cikgu kat umah je ajar adik2.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...