Sunday, 18 September 2011

> Nyamuk dan Darah Manusia

HOlla Peeps,

#justgoogleit


Totally auta la yang nyamuk suka hisap darah manusia berpenyakit sebab nyamuk bukan doctor, macam mana dia nak tau orang tu ada penyakit atau tak kan? Hehe thanks untuk respon korang pada entry ni, banyak jawapan bernas yang aku dapat dari korang! Actually banyak fakta mengatakan yang nyamuk suka menghisap darah orang yang suka makan pisang! Eh betul ke? Adakah sebab pisang banyak khasiat? Ni masih dalam keraguan aku, ada jawapan?

Ada juga fakta mengatakan nyamuk lebih cenderung untuk menghisap darah orang yang memakai baju hitam! Menurut Jonathan Day, profesor bidang medical entomology dari University of Florida "Nyamuk adalah binatang yang sangat visual, terutama begitu menjelang malam. Mereka biasanya akan mencari orang-orang yang berpakaian warna gelap, seperti hitam, biru tua, dan merah, biasanya akan jadi target utama" (sumber)

Selain itu, nyamuk juga suka darah dari manusia yang memiliki suhu tubuh lebih hangat, seperti orang berbadan gemuk atau wanita hamil!

Satu lagi fakta menarik mengapa nyamuk suka darah manusia adalah Zat Nonanal : "Nonanal merupakan zat yang diproduksi tubuh manusia dan burung yang mengeluarkan aroma cukup kuat untuk menarik perhatian nyamuk" (sumber)


Apa penyakit yang dibawa nyamuk ni?
(sumber)


Kenapa rasa gatal selepas digigit nyamuk? 

Alright, ia disebabkan semasa nyamuk mengigit manusia sebelum menghisap darah kita, ia mengeluarkan air liurnya (yang bertindak sebagai anti-coagulant) terlebih dahulu untuk mengelakkan darah yang hendak dihisap itu menjadi beku! Lalu air liur nyamuk ini menyebabkan alergi pada tubuh lalu menghasilkan histamin, sebab tu la kita rasa gatal selepas kena gigit. (sumber)


Batal tak wuduk kalau terkena darah nyamuk?

"Jika Anda terkena darah nyamuk setelah anda berwudhu, anda tidak perlu mengulangi wudhu anda lagi karena wudhu anda tidak batal. Para ulama berpendapat bahwa darah nyamuk, darah lalat ataupun darah kutu tidak membatalkan wudhu, karena bangkainya suci dan termasuk najis yang dimaafkan." (sumber)




boleh rujuk di sini untuk beberapa informasi mengenai cara nyamuk memilih darah manusia



-zuan-
p.s : banyak sangat sumber yang aku dapat, so kalau kurang faham boleh rujuk pada sumber-sumber yang aku sertakan (",) 

54 comments:

  1. ohhh..sungguh terkesima apabila membace artiket ini..thankss for sharinggg zuan ;)

    ReplyDelete
  2. Nice info.. Thanks 4 sharing..

    ReplyDelete
  3. haha..salah rupanya jawapan untuk entri nyamuk seblum ni.
    wah. thanz share pasal batal or tidak air smyanag tu. :)

    nyamuk yang kecil bisa menyakitkan manusia, Allah Maha Mengetahui :)

    ReplyDelete
  4. kamu cukup rajin,
    pocket rase pasal gemok tu tak betul,
    adik pocket agak besar,
    tp dia tak pernah mengadu pun..
    'kat sini banyak nyamuk la..'

    either teori itu tak betul...
    or reseptor rasa dikulit adikku tak berkesan dah :D

    ReplyDelete
  5. dah kata... AUTA!


    on mission... guess what i'm doing?

    ReplyDelete
  6. yang aku tau cuma nyamuk suka hisap darah orang yang suka makan pisang je.. lain tak tau pun..huhu

    ReplyDelete
  7. pasal nyamuk suka gigit orang makan pisang pernah dengar..tak tahu la betul ke tak..

    ReplyDelete
  8. kalo yg pasal pakai baju2 kaler gelap 2, membe kaklimah sllu ckp mcm 2..nyamuk ske org pakai baju gelap..yg mkn pisang 2, baru tau..ehehe..thnx, info bergune ^_^

    ReplyDelete
  9. ooo..
    macam tu ye.
    hmmm..ada betolnya juga kajian pasal baju kaler gelap tu..

    yang makan pisang tu info baru untuk aku.
    thanks.
    have a good day bro.

    ReplyDelete
  10. hidup bebas tanpa nyamuk.. ;)

    ReplyDelete
  11. apa pun pasal nyamuk..tak sukaa nyamukk..huhuuu

    ReplyDelete
  12. Aku ngan nyamuk mmg xley kamceng hahaha. Wp dah avoid punca2 yg cam ko tulis tu, nyamuk still gigit aku hahaha xphm2

    ReplyDelete
  13. regarding to your comment, that was not my 1st entry. =D

    ReplyDelete
  14. sbb tu nk tdo..jgn pakai baju gelap2..

    ReplyDelete
  15. gangguan nyamuk menyebabkan sy x masuk kerja...haha

    ReplyDelete
  16. Zuan: nasib baik kat hostel ni sy duduk tingkat 4 pastu suhu sejuk dalam bilik..nyamuk kurang gemar hahahahah

    ReplyDelete
  17. elo belo..
    nak tambah cket, penah dgr, kalau hari panas nyamuk byk..kalau ujan, nyamuk x der..cam auta jer bunyi nya kan.?

    nway, tanx for the info. =]

    ReplyDelete
  18. waaaaa
    pasal nyamuk pon boleh wat entri
    very nice la
    siap bgi info batak ke tak wuduk
    i likeeee maaa
    heeeee
    tapi seyes la makan pisg mlm nnti kene geget nyamuk
    pisg byk serat kot
    huuuuu

    ReplyDelete
  19. ialah nyamuk bukan boleh tebuk pisang pun itu pasal dia tukar kaedahnya...keh3...janji dapat rasa perisa pisang!

    ReplyDelete
  20. darah kutu??? hihihiiiii...saiazuan ada kutu?? :)

    ReplyDelete
  21. template baru yg biru. hehe.

    selalu dgr yg baju gelap2 nyamuk suka dtg gigit. hehe

    ReplyDelete
  22. patutla nyamuk suka gigit sy,, sbb sy mmg ska pakai pakaian gelap2..huhuu

    ReplyDelete
  23. kalau pasal wudhu tuh tawu dah . tapi yang pasal pisang tuh baru tawu and quite interesting gak . agak2 lepas neh kalau tak makan pisang , instead kulit kita lapikkkan dengan kulit pisang , nak tak nyamuk tuh giget ? hihi

    ReplyDelete
  24. nyamuk mmg menggatal.. suka gigit org. hehe... :p

    ReplyDelete
  25. nape lepas kene gigit nyamuk ad bintat?? :D

    ReplyDelete
  26. mearikla indo nyamuk nih.

    ReplyDelete
  27. nyamuk tak nyamuk,,siapa hinggap aku tepuk heheh

    ReplyDelete
  28. YES i answered ur question on this previously correctly :D

    thanks for this info zuan! wow they bite on some hot body more huhu

    ReplyDelete
  29. yang nyamuk suka dekat benda warna hitam tu pernah dengar, tapi, kalau nyamuk yang suka hisap darah orang yang suka makan pisang, tak pernah dengar la pulok. huhu

    ReplyDelete
  30. byk info.hehehe nasib baik aku tak suke mkan pisang.ehehe pkai baju hitam tak dpt elak la

    ReplyDelete
  31. wahh info yg baik utk kesihatan :)

    ReplyDelete
  32. aku benci betul kalau kene gigit nyamuk. seminggu pun tak hilang gatal.

    mungkin kulit aku sangat sensitif kot kat air liur nyamuk ni.

    ReplyDelete
  33. yang pasal warna hitam tu pernah juga dengar..tapi yang pelik tu pasal pisang..

    Thanks for sharing info ni yer :)

    ReplyDelete
  34. woot woot, ko bca entry kitrg yg zaman dahulu kala. makaseh. tak bole hug jadi baut peace je. (^.*)v

    ReplyDelete
  35. beb, nanti mitak email ko. nak send sumting. baik punya ^^ jgn risau bkn MLM ke pe. aku anti mende camtu haha.

    by this weekend or friday aku email. ko kasi email ko dulu eh ^^

    ReplyDelete
  36. sangat rajin ek search sana sini..ermm tapi part yang pakai baju gelap nyamuk suka tu betul..sebab kite slalu kena..tp kdg tu pky bju cerah kena jugak ! tak aci betul ! grr~ **mybe sebab saya adalah gemuk..hahaha

    ReplyDelete
  37. yg pakai baju itam nyamuk dtg tu selalu dengar..n kdg2 rasa mcm tu gak..~

    iklan tu best..tp ntah berapa org yg terpanggil utk menjaga kebersihan..selalunye bila ada yg da meninggal baru nak gelabah~ (--")

    ReplyDelete
  38. wokeh, dah inbox fb ko :)

    ReplyDelete
  39. nyamuk gatal ni pandai pilih2 pulak tu...

    ReplyDelete
  40. ee.. geli pulak dengar air liur nyamuk melekat kat badan.. huhu..

    ReplyDelete
  41. hahahahahaha..kartun nyamukk tu kelakar!!

    ReplyDelete
  42. haha..pakar nyamuk ni..nyamuk mesti kenal ko kan..?haha

    ReplyDelete
  43. tapi kalau nyamuk yang bole gerak atas jalan tu comel tapi berat. (skuter mosquito) hahahaha

    ReplyDelete
  44. yang makan pisang tu memang penah dgr...nice info....;d

    ReplyDelete
  45. "Benci dengan Fajarn tu. Macam NYAMUK!" Amer marah

    ReplyDelete
  46. ala zuan. aku bukan system admin yang terer tu. aku bahagian user. ala. caman nak cakap. kalau ada error aku report kat vendor. pastu deal dgn vendor untuk rectify kan error tu.

    aku xdpt tolg ko part yang advance derr..

    ReplyDelete
  47. bila bace bout nyamuk , tringat kes denggi dlu , sobsob

    ReplyDelete
  48. pasal nyamuk suka org yg berpakaian baju gelap tu, accpetable. bole d percayai. sbbnya tmpat gelap, mmg febret nyamuk.

    tp yang pisang tu. err. no komen. new info for me.

    btw, thx sharing info terutama bab batal, ta batal solat tu :D

    ReplyDelete
  49. bila pkai bju gelap, mesti teringt nyamuk akn dtg...huhuhu

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...