Thursday, 15 September 2011

> Cukai Perkhidmatan 6%? Perlu?

HOlla Peeps,


Berdasarkan pemerhatian aku selama lebih kurang seminggu, ramai blogger sibuk dengan topik cukai 6% terhadap topup yang akan dilaksanakan tak lama lagi (bermula 15 sept).. Sangat pantas aku trima macam-macam info pasal tax ni, laju la korang ni updates! haha!!! Ramai yang marah dengan cukai yang dikenakan ni, dan ramai juga yang terima dengan baik, dan siap ada group bantahan terhadap tax ni lagi..




Menurut beberapa sumber (sumber 1, sumber 2), sebenarya sebelum ini syarikat telekomunikasi telah menanggung cukai 5% dan apabila dinaikkan ke 6% mereka tidak lagi sanggup tampung cukai trsebut dan pindahkan ke kita.


Kalau korang perasan, sebelum ni (lama dah), tax 5% dikenakan di fastfood, dan dah lama pun dinakkan ke 6%, tapi kenapa masih makan fastfood kalau di tax kan macam tu? Alrite slalu tengok wayang? Perasan tak tax hiburan 25% dikenakan? Lagi tinggi kan? Tapi wayang ni bukanlah keperluan sangat kan?


aku tertarik dengan satu feedback dari seorang Penulis ROT mengenai tax 6% ni,
Aku pun secara jujurnya tak kesah caj tu kene, tapi kene la seiring dengan mutu perkhidmatan yang diberi. Bagi aku mutu perkhidmatan belum lagi cukup untuk pengguna harus membayar caj perkhidmatan. Sebab selalu berlaku kefakapan terhadap perkhidmatan telco tak kira warna biru ke, kuning ke, merah putih ke. suma ada lagi yang perlu diperbaiki sebelum boleh pandang ke arah cari duit lebih. 
Depa kena ingat, bukan senang hendak mintak duit dari pengguna.

Pada semua, tarik la nafas lega, sebab kenaikkan cukai perkhidmatan ni ditunda kerana mendapat banyak kritikan negative dan akan dibincangkan semula di kabinet.



-zuan-
p.s : alhamdulillah ramai bagi feedback positif layout baru saiazuan blog, terima kasih semua (",) 

47 comments:

  1. mana-mana jelah,yg penting meaw jarang pegang fon,haha

    ReplyDelete
  2. kalau jadik u kene topp kn i okeng .. bhaahaha ;p

    ReplyDelete
  3. orang duk komplen pon but t still diowng topup gk..huhu

    ReplyDelete
  4. mujur ja aku tak suke gune hp..ok, layout kau cantik dipandang mata :)

    ReplyDelete
  5. ala bayar je la bukan banyak pun ...blog ni baru nampak cukup matang dan style...

    ReplyDelete
  6. for me taperlu.tp gov pn pndai. naikkan jugak nt ttp ade yg beli. it's a need. cam rokok. da naik tgi pun still ada yg bli kn..

    ReplyDelete
  7. ala, mende tu kejap ke. tdi baru aq terima msj dari celcom dye kata nak tunda cukai 5% tu. lama2 aq rasa batak trus sbb ramai sgt yg bangkang.so, jgn lah kome sume dok gelabah yek. harharhar~

    ReplyDelete
  8. harap tak dikenakan pd pengguna lgi..huhu..sbb topup dh mcm kewajiban kot.. stkt mknn segera, org tak mmpu kdg tu xtringin pun nk mkn..tp topup mmg sgt perlu..

    ReplyDelete
  9. Anonymous15/9/11 01:26

    SApe yg suka harga naik kan ?? no one kot.

    Tapi aku tgk mostly yg bising2 konon beban bertambah la, bukan org kaya la itu ini, increase cost of living la.....most of them ni jenis yg sanggup "call bf/gf dorang semata-mata nk tau bf/gf dorang da mandi lom, da terberak lom, da tido lom, da lunch lom, da itu ini lom".....

    haha....what a shame.....ironik sungguh !

    ReplyDelete
  10. errrr... ekceli tak rasa ap2 pun,, sbb jarang sgt topup.. hehe~

    ReplyDelete
  11. pokai la aku lepas nie....hehe

    ReplyDelete
  12. kene tax pon ok..tak kene tax pon ok..mane2 je la...:P

    ReplyDelete
  13. msa sy form 3-5 dlu, kt stu tmpt kt sbh ni ada kdai2 reload dia jual reload rm11..jd skg mcm xtrasa kalo mmg nak bg cukai..

    ReplyDelete
  14. makan satay kajang pon ada cukai ... :)

    ReplyDelete
  15. sekarang ape bende yang xde cukai. serba serbi di cukai. tapi susah pulak nak merasa kesan daripada cukai yang kita bayar tu.

    layout baru memang mesra pandangan.

    *aiya..Jue ngan aku pun join la top female blogger tu. kan aku bagi link tu.

    ReplyDelete
  16. haha..naseb di tunda kan :D

    ReplyDelete
  17. Mmg betul la... Kalau servis msh fakap macam biasa mestila org tak nak terima kenaikan.. Lagipun kenapa perlu ada kenaikan sedangkan cukai perkhidmatan sudah dicaj 5%?!

    ReplyDelete
  18. ditunda tp tetap akan dilaksanakan

    ReplyDelete
  19. plan mendatangkan untung. mustahil dorg reject. kn?

    skali pun naik tax, orang ttp akn pegi beli jugak. mula2, biasa lah. :D

    ReplyDelete
  20. "Nasib baik saya baik line. Boleh le saya gayut lama-lama ngan Amer masa saya n Syrena ada kat NYC," kata Ashraf.

    ReplyDelete
  21. Pk balik, knapa korg rasa perlu.. Mmg x trasa 6% je naek.. tp bg mereka yg da keje byk lagi tax yg dorg kena byr.. macam2 kadang2 pk mane pergi duit tax yg gomen da amik.. kalo duk KL tol manjang.. korg x pk ke korang byk bazirkn duit dgn tax je.. ce kira brapa byak tax korang da byr. Income tax, entertainment tax, service tax, goment tax, road tax, duty import, tol, door tax, cukai tanah n korang leh sambung list lagi..

    ReplyDelete
  22. mmg la tak agree dgn tax ni semua. Tp, kalau dah kerajaan luluskan jgk kita pon tepakse jela ikut. Siapa la kita kan? Skrg nak tunda, TUNDA ea bkn tak jadi tau. So, tak mustahil la in future tax tu tetap wujud jgk..nasib la...

    ReplyDelete
  23. smlm ke bc paper ckp mende ni ditunda buat smentara waktu. ramai yg x agree kot. aku pun x agree. dah la den slalu call bdk ofis, boss utk urusan kerja..mmg agak mbebankan

    pastu aku lg prefer call dr sms..cepat dan tangkas, pasni klau jd naik..byk sms la den haha

    ReplyDelete
  24. mintak2 ditunda terus...hehehe

    ReplyDelete
  25. wahh...suka header blog ni...

    eh..komen tak berkaitan ngn entry..maap =)

    ReplyDelete
  26. baru ditunda
    cancel terus jela.
    abes citer

    tp kan, aku ade bace blog mana ntah cakap isu ni sebenarya saja dipolitikkan
    utk raih perhatian rakyat
    nak tunjuk kerajaan ni berfungsi..

    err
    ntahla

    ReplyDelete
  27. tapi astro aritu pun kata ditunda....tp sekrg bila dah kena...semua pun senyap...perkhidmatan pun teruk jugak...time ujan takde gambar...sama je ...lps ni pun bila kena...semua pun senyap...
    last2 org2 yg sokong kata...jangan guna klu tak sanggup bayar...senang je jln penyelesaian dorg...

    ReplyDelete
  28. kena tunda..kena berjaga2 tu..

    ReplyDelete
  29. mcm2 tax skang nih..hehe

    ReplyDelete
  30. urm.. cmne eh.. kalau nak pakai fone nak taknak kena juga lah kan.. tapi dah tangguh.. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  31. i see..so sekarang pihak kerajaan masih menitikberatkan penggunanya kan?? hehe.

    klo di indonesia pun sama..and until now klo beli topup rp 10,000 it will be rp 12,000 ;)

    ReplyDelete
  32. yes, ur blog's layout is very nice to see..soft je color nya kan.

    ReplyDelete
  33. macam mana naik pon tax tuh, org akan guna gak fon..sb kerajaan da tau..bantahlah sekeras mana pon, sumer akan berlalu cam angin..kan~

    ReplyDelete
  34. Tunda je....bkn mansuh. Ala...nanti naik jugak...x suka! hehehe...dh follow. TQ sudi singgah. Sudi2 follow juga.

    ReplyDelete
  35. anis xkisah..anis pon jarang topup..heeee

    ReplyDelete
  36. apa yang aku perhatikan... bising2 pun still akan naik juga... tengok jerla contoh astro... cam tu gak...

    ReplyDelete
  37. balas kunjungan saiazuan ke sini.. setuju cukai 6% ditangguhkan. dah kaya, nak kaya lagi. apakah.

    ReplyDelete
  38. ditunda je...
    tengok2 dikuatkuasa kan jugak..

    cer tengok astro..
    dulu ada pak menteri konon nye prihatin bersuara untuk rakyat pasal cukai astro..
    sekarang senyap je dia..

    mainan depa je ni..

    ReplyDelete
  39. tax tu..tak byk mana..tapi gerammmmm...tau...;d

    ReplyDelete
  40. drama je semua ni.. cheese! :P

    ReplyDelete
  41. penin2
    dgn sume ni
    waaaaaaaaaaa
    jgn la naik
    aiyaaaaakk
    esok jadi 10.60 sen
    huhuhuhu =(

    ReplyDelete
  42. prepaid...
    postpaid...

    semua ada tax...

    any kind of service!

    ni yg buat kanak2 akaun ni nak mula ketatkan lagi jadual berbelanja dan mula belajar masak sebab nanti Zuan bising mkn fast food boleh pulak kan..

    mcd, kfc.. semua dekat. malas nak jalan jer! ddk rumah mkn sardin sambal lagi layan...

    ReplyDelete
  43. alhamdulillah, syukur sgt sbb ditangguhkan....

    ReplyDelete
  44. errkk..tak perasan la pulak skang ni gov tax 5% ke 6%??

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...