Friday, 16 September 2011

> Fakta Mengenai Hari Malaysia

HOlla Peeps,


Hari Malaysia adalah hari yang disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Tanah Melayu, Sabah (dahulunya dikenali sebagai Borneo Utara), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.

Pada tahun ini ia akan dilangsungkan di Dataran Merdeka disambut bersama Hari Kemerdekaan ke 54, pada hari Jumaat dengan tema "1 Malaysia : Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera".

#1Malaysia Transformasi Berjaya Rakyat Sejahtera

Pembentukan persekutuan baru ini dirancangkan berlangsung pada 1 Jun 1963 tapi ditangguhkan ke 31 Ogos 1963 bagi membolehkan ia disambut bersama sambutan hari kemerdekaan ke-6. Beberapa isu berkaitan dengan bantahan Indonesia dan Filipina untuk pembentukan Malaysia memperlambatkan pengisytiharan hingga ke 16 September. Penangguhan itu juga dibuat bagi membolehkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memperuntukkan masa membuat pungutan suara di Sabah dan Sarawak.

Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Ia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia. Mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.


Selamat Hari Malaysia!


sumber wiki


-zuan-
p.s : korang ke dataran merdeka tak pagi tadi join sambutan Hari Malaysia? tidur ek? hehe 

46 comments:

  1. Slmt hari malaysia dan slmt bcuti!

    Pg td tbgn awl sbb ingat hr ni keja hahahaha. X pgi pun dataran merdeka sbb daddy kt tgk dlm tv lg best. X pyh bsesak2 ktnya =)

    ReplyDelete
  2. trse bangga bile jd rakyat malaysia..alhmdllh..:)

    lady tgk kat umah je perarakan td..tringin jgk nak g sane tp xde sape nak bwk..huhu..:(

    ReplyDelete
  3. This is a great info. Hehe kadang well, ok I admit tak ingt lansung fakta2 ni. Thanks zuan! Hey ur blog looks great on mobile!

    ReplyDelete
  4. selamat hari malaysia! tengok kat tv je. *kibar2 bendera* =D

    ReplyDelete
  5. selamat hari malaysia!

    xtgk kt tv dan jugak x g dataran sb tgah otw nk g rmh kakak..tersgt laaa jemmm jalan nye =_=

    ReplyDelete
  6. selamat hari malaysia :)

    terlupa lak nak tgok pagi tdi.. sebab dpt nightmare sampai jam 11 pagi hahahha :P

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Saiazuan

    selamat hari Malaysia

    tenguk depan tv ajer

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. Malaysia..aku syg padamu!~ ^^
    selamat berhujung minggu~

    ReplyDelete
  9. proud to be Malaysian! :)

    ReplyDelete
  10. Selamat Hari Malaysia dan hepi wiken..

    ReplyDelete
  11. selamat hari Malaysia! harap Malaysia aman sampai bila2

    ReplyDelete
  12. Selamat hari malaysia..bertuah kita jadi rakyat malaysia kan :)

    ReplyDelete
  13. selamat cuti yaa.


    wakakkakakaka !!

    ReplyDelete
  14. huh! tq share info. kadang2 tahu cuti je, sebab dan musabab tarikh pntg tak tahukan. :)nice

    ReplyDelete
  15. thanks for this info.
    aku tak cuti pun.
    huhuhuh

    ReplyDelete
  16. xnak menyesakkan jalan yg mmg dh sesak kat dataran merdeka tu. duk umah je sepanjang hari...

    ReplyDelete
  17. saya syg malaysia.. hehe
    byk sejarah yg perlu kita tahu mengenai malaysia nie.. n sy suka sgt sejarah malaysia nie :)

    ~hope malaysia terus maju n bertambah harmoni :) ~

    ReplyDelete
  18. selamat hr malaysia..bace balik sejarah mlaaysia.hehe

    ReplyDelete
  19. selamat hari malaysia

    ReplyDelete
  20. selamat hari malaysia! :)

    ReplyDelete
  21. selamat hari malaysia :)

    ReplyDelete
  22. weeewiitttt!
    selamat hari lahir malaysiaaa!

    ReplyDelete
  23. proud to be Malaysian :)
    Selamat Hari Malaysia, Zuan~!
    :D

    ReplyDelete
  24. ehem..selamat hari malaysia zuan :)

    p/s : sedapnyer bercuti di senawang :D

    ReplyDelete
  25. selamat hari malaysia wak..masuk tv tak arini??

    ReplyDelete
  26. slmat hari raya lagi EH! selamat hari malaysia zuan!!! :)

    ReplyDelete
  27. selamat hari malaysia jugak,,,tak penah gi dataran merdeka,,sonok gak klu leh tgk live,,,lg happening kan,,,

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum .. lama sungguh Ajeyy tidak berblog .. update pun dah lama .. blogwalking blog sahabat2 pun dah lama x buat ..

    hehe, jom baca dan komen 2 entry latest dari Ajeyy :

    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/diari-hari-raya-aidilfitri-2011.html


    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/nikon-get-together-at-kota-bharu.html


    have a nice day gengs :))

    ReplyDelete
  29. waa.. bagus2. info menarik. hehe. saya anak malaysia. !

    ReplyDelete
  30. majukan diri utk Malaysia.

    >.<

    ReplyDelete
  31. yey..yey..Selamat Hari Malaysia..

    ReplyDelete
  32. Zuan, tengok blog I. Thank you...

    ReplyDelete
  33. slmt hri mlaysia pd zuan hehehee

    ReplyDelete
  34. selamat hari Malaysia jugak..:P

    ReplyDelete
  35. "Aku bangga jadi rakyat Malaysia!" laung Amer.

    ReplyDelete
  36. selamat hari malaysia :)

    ReplyDelete
  37. Jalur Gemilang bendera negara,
    Tanda Malaysia negara merdeka,
    Hari Malaysia besar ertinya,
    Jangan dinodai dengan dosa dan noda
    -----------------------------------
    Tanah Melayu tertubuhlah sudah,
    16 September Hari Malaysia,
    Wahai kengkawan jagalah maruah,
    Budi bahasa, budaya bangsa rakyat merdeka.
    -----------------------------------
    Salam Hari Malaysia Pada Semua
    -----------------------------------

    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip membeli motorsikal second hand

    ReplyDelete
  38. wahh..lm x baca history..hihi..
    btw, Happy Malaysian Day ~ :)

    ReplyDelete
  39. selamat hari malaysia! xP

    malaysia tanah tumpahnya darahku

    *patriotik*

    ReplyDelete
  40. selamat hari mesia...sy bangge jadi anak mesia..hehehe

    ReplyDelete
  41. selamat hari malaysia, semoga makin maju ya.. pembangunannya..

    ReplyDelete
  42. Selamat hari malaysia....
    sama2 lah kt doakan kemajuan & keamanan negara kt..

    ReplyDelete
  43. ohh ye ke..aku baru tao..bagus2 share :)

    ReplyDelete
  44. Menurut aku, nyamuk tak pilih-pilih, orang sakit ataupun sehat digigit juga sama dia. JIka yang tergigit lagi sakit, menyebarlah ke orang sehat yang digigit oleh dia kemudian. Kalo gigit hanya yang sakit, pasti penyakit tak menyebar lagi ke yang sehat. Wallahu 'a lam.
    Hi, dah follow blog ini nih, silakan follow balik jika berkenan.Thanks

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...