Saturday, 17 September 2011

> Fakta Auta : Nyamuk Dan Darah Manusia!

HOlla Peeps,


Ada sorang pakcik ni bagitau aku :

"Nyamuk suka menghisap darah orang yang berpenyakit,
sebab tu nyamuk pembawa penyakit"

Apa pendapat anda?


rujuk entry Nyamuk dan Darah Manusia untuk jawapan persoalan ini


-zuan-
p.s : aku cuba tambahkan some flavor dalam blog aku, iaitu dengan memperkenalkan entry
Fakta atau Auta! Entry ni mengajak korang berfikir tentang sesuatu perkara, just simple entry yang akan diberikan soalan, enjoy it..  

52 comments:

  1. mungkin ye,,,mungkin x...errr~

    ReplyDelete
  2. nyamuk suka hisap semua jenis darah manusia..what can we do, itu adalah tugas dan tanggungjawab nyamuk kan..we can't force nyamuk form doing its responsibility ;)
    jadinya, kasian la pula dgn orang yg berpenyakit, tak pasal2 dpt penyakit selepas digigit nyamuk..huhu..

    btw, pelbagaikan writting dlm blog sangat bagus!! :D

    i must beat ur followers number asap..kuikui.

    ReplyDelete
  3. semua manusia ada penyakit

    ReplyDelete
  4. mungkin bergantung pada tempat jgak.
    if kita stay kat bangunan tinggi and kawasan sejuk..
    tak ada nyamuk kan?

    ReplyDelete
  5. nyamuk suka isap darah kiter. itu macam mana pulak..???? haishhh!!! T_T

    sgt allergic ngan nyamuk~ doktor pun da pening nak kasik ubat ape.. ahaha!

    ReplyDelete
  6. penah ada orang berkata2, nyamuk hisap darah orang yang manis. orang ada penyakit kencing manis kot.hehe..

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Saiazuan

    saya geram betul dgn nyamuk ni....

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. da lme ta kne geget ngn ngamuk..
    btw, widget pa xperlu kt blog ara ? ara ase mmg da ta da widget da kt blog ara..lme da dlete sume. thnx sbb gtaw :)

    ReplyDelete
  9. yer ker..??hehehehe..

    ReplyDelete
  10. pesanan utk nyamuk : kalo nak gigit sila tukar muncung anda dulu. br tak sebar penyakit :p

    ReplyDelete
  11. wa darah manis beb heheehhe,,fav nyamuk tu

    ReplyDelete
  12. xlahhhh....die isap sume jns pnykit lahhhhh,bebi xte pnykt pon kne ggit nymukk

    ReplyDelete
  13. ada kemungkinan jugak... :)

    ReplyDelete
  14. maybe....=) klu fakta lah, mungkin nyamuk tuh ade deria yg leh kesan sape yg berpenyakit atau tak.. hik3

    ReplyDelete
  15. errr...denagr kata gak yg nyamuk suke isap darah manis.. hehehe..macam darah ko kot no :P

    ReplyDelete
  16. nyamuk ni tau dr mane org tu ade penyakit??

    ReplyDelete
  17. patutlah aku kena sakit gigi..mesti sblum ni nyamuk tu gigit orang yang sakit gigi

    ReplyDelete
  18. org kata sebb darah manis

    ReplyDelete
  19. sifat nyamuk isap jek darah sesape pun hehe

    ReplyDelete
  20. kalau kite plak yg ggit nyamuk mcm mna plak eh??

    ReplyDelete
  21. nyamuk,saya tak suka awak.... kenapa ye selalu suka main kat telinga saya...telinga saya ada taik teling ja,haha #larikkkkkkkkkkk













    auta ke fakta eh?tanya balik :P

    ReplyDelete
  22. auta ni..nyamuk suka hisap darah yang manis je..haha

    ReplyDelete
  23. entah ek..rasanya nie auta kot..
    sbb nyamu mmg ske gigit orang pun..
    kalua tak mkn drah manusia dia nk mkn ape pulak ...huhuhu..

    ReplyDelete
  24. entah ek..rasanya nie auta kot..
    sbb nyamu mmg ske gigit orang pun..
    kalua tak mkn drah manusia dia nk mkn ape pulak ...huhuhu..

    ReplyDelete
  25. eh yeke .. tu bukan lintah n pacat ke ? hehe

    rasanya nyamuk semua orang die gigit

    ReplyDelete
  26. nyamuk musuh ketat saya..gggrrrr :)

    nyamuk hisap semua jenis darah manusia :p

    ReplyDelete
  27. sy plak kna bgtaw nyamuk ska hisap drh org yg ska mkn pisang..

    xtaw la btul ke x..huhu

    ReplyDelete
  28. salah eja nama??

    tu lah..

    special sgt nama tu.

    p/s: not in the mood nak baca any entry. sakit perut!

    ReplyDelete
  29. hak9!~ jiji slh..bukan sbb darah yg manis tapi org yg kne gigit tu manis..tp rasenyee nyamuk main ngap jep if da lapar darah...

    ReplyDelete
  30. baru baca! tapi still sakit perut...

    rumah I banyak nyamuk. try datang. uitm shah alam pun bnyk nyamuk. dah kena denggi last year. sengsara!

    ni u saje nak auta. sekian.

    ReplyDelete
  31. haha..ye ke doe..ermm ade betol jugak kan :D

    ReplyDelete
  32. hehehhe... btw, fakta dan auta sgt menarik klau kita letak dlm blog...keep it up bro!

    ReplyDelete
  33. saya selalu jadi mangsa nyamuk. takkan saya berpenyakit. *muka pucat* hehe.

    ReplyDelete
  34. Nyamuk biasanya hisap darah untuk pembiakan... Tiada kaitan orang yang berpenyakit... Orang yang berpenyakit anak2 nyamuk pun tetap sihat jugak..

    ReplyDelete
  35. haha , ape lah pakcik tu . auta betol ^^,

    ReplyDelete
  36. i rase auta lah zuan cuz kalau dah nyamuk and favourite die memang hisap darah , tak kesahlah orang tuh sakit ke tak i rase dia gigit je , but that's is just an opinion jelah from i , hee

    ReplyDelete
  37. auta kot zuan. kot la kot hehehe

    ReplyDelete
  38. hurmmmm..xtau laa plak..maybe ye laa kot :P

    ReplyDelete
  39. macam mana pula nyamuk nak tau somebody tu ade penyakit ke x baru 'dia' boleh gigit?haha

    dah itu tugasnya.. =D

    ReplyDelete
  40. eh, btw, dah lama x singgah sni, cantik header baru! XD

    ReplyDelete
  41. yeye je makcik tu :D

    ReplyDelete
  42. Nyamuk suka gigit aku wp aku x pakai bj itam, wp aku pakai suar pjg etc

    Mencik nyamuk hahaha

    Saiazuan seekor nyamuk yg berspesis manusia. Fakta atau auta? Hihi gurau je tau

    ReplyDelete
  43. So far kitaorg x pnah gaduh lg. Mungkin sbb kitaorg slalu ckp direct tp sopan kot yg buat kitaorg dpt avoid dr gaduh bsr =) ktidaksamman tu slalu buat kitaorg skepala tanpa sedar bila buat sumting

    ReplyDelete
  44. Thx beb =) to you, keep on blogging. Kalau2 rs smangat tu nak ilang, bookmark entry yg ko soh org kritik blog ko spy ko ingat tujuan ko blog =)

    ReplyDelete
  45. ek? aku nak try open table lah ngan nyamuks ni..nk taw aku ade pnyakit ke tak..hahahaha

    ReplyDelete
  46. ramai bg pendapat yg menarik! i done a lil reading.. and akn post entry psl nyamuk mlm ni.. tguuuu :D

    ReplyDelete
  47. kadang lepak ramai ramai orang len tak kene gigit npe aku sorang je kene gigit.

    aku ada penyakit. tipu la pakcik tu.

    ReplyDelete
  48. boley diambil kira...sbb rmai org yg dia isap..nth drh spe la trmasuk dlm bdn..hoho

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...