Friday, 2 September 2011

> Mungkir Janji Budaya Siapa?

HOlla Peeps,

#justgoogleit

Apabila janji mesti ditepati..
Dan bila dah janji, mesti ada orang yang menanti..

Apa perasaan orang yang menanti janji dikotakan apabila janji itu tidak ditepati?
Mungkin dia sakit hati? dan mungkin dia cool?
Tapi setinggi mana cool dia?
Setinggi mana sakit hati dia?

cuba berada dimana dia berada..
dimana dia menanti suatu janji..
tetapi tidak langsung ditepati..

mampukah anda tahan kesakitan hati?
mampukah anda bersabar?
mampukah anda cakap "its ok"?


learn ur mistake and never repeat it again.. a true human never break their promise..
so if u break it, can u be call a human?


-zuan-
p.s : raya ke3 yang membosankan.. 

42 comments:

  1. hhm....ni bukan budaya mana2 pun. tapi sifat manusia yg pandang enteng pada janji. bukan setakat janji, masa pun kena tepati.

    ReplyDelete
  2. ciri org munafik 2..huhu..sabar erk?? hee

    ReplyDelete
  3. serius aku pangkah orag yg mungkir janji ni ..

    ReplyDelete
  4. itu patot diberi penumbuk sedas aje.

    ReplyDelete
  5. jgn menabur janji kalau tak pasti boleh atau x di tepati :P

    ReplyDelete
  6. hempuk dgn helmet je org yg mngkir jnji ni..baru dy tau..hahahah

    ReplyDelete
  7. kamu janji ngan sapa ni bro..sedihnya

    ReplyDelete
  8. Biasa dengar janji melayu.. Kalau bangsa lain takder plak kena sebut.. hmm..

    ReplyDelete
  9. entry makan hati ni hahahhaa

    ReplyDelete
  10. huhu, honestly cakap, sy pon kdg2 selalu mungkir janji huhuhu

    ReplyDelete
  11. bagi mam kasot jep yg mungkir janji tu , haha

    ReplyDelete
  12. berjanji memang mudah...tapi bila nak menunaikannyer macam-macam alasan pula kan

    ReplyDelete
  13. smua budaya x lepas dr mungkir janji... mmg hampeh..

    ReplyDelete
  14. sgt x suke org mungkir janji unless benda tu tpaksa
    pastu x suke org lambat sbb masa itu emas **chewah**

    raya ke-3 pun msh bosan? g la jejln =)

    ReplyDelete
  15. org yg mungkir janji adalah munafik..

    ReplyDelete
  16. da biase sgt mengadap org yg mungkir janji ni ^^ tp my COOL?? juz ckp kat orang tu gini jewp "aku suda pekak nak dengar ape ko ckp.."

    ReplyDelete
  17. sabar ek.. huhu
    tu ja yg sy mmpu ckp..

    ReplyDelete
  18. saya benci org yg x tepati janji..cara untuk bg depa hargai janji sng ja..bls blk mcm apa yg depa buat supaya depa akn sedar.

    ReplyDelete
  19. sakit ati wooo bile org dah janji tapi mungkir. kann..

    ReplyDelete
  20. janji tetap janji!
    mana duit raya??? haha

    ReplyDelete
  21. orang mungkir janji ni memang best dibuat bahan kutukan..haha


    mampu bersabar 5 minit je dengan orang2 macam ni ;D

    ReplyDelete
  22. pandai janji..pandai tunai :D

    ReplyDelete
  23. ak pena mgkir jnji sob3...
    lpas nih kne ubh..

    ReplyDelete
  24. pastinya saket hati boleh jadik dendam:(

    ReplyDelete
  25. Something yg mmg perlu elakkan :)

    ReplyDelete
  26. no. that person is not human. call him/her beruk.. haha..

    janji bukan sekadar kata2.. it's a promise.. jangan berjanji kalau tak mampu nak tepati..

    ReplyDelete
  27. salam zuan, org yg tidak menepati janji ni antara ciri-cir org yg munafik. dalam hadis nabi pun ada.

    ttg duit raya yg jumpa tu, masa kecik-kecik lagi. dah besar ni blom jumap-jumpa lagi...

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum Saiazuan

    antara tanda2 orang munafik

    "TAQABBALULLAH MINNA WAMINKA"
    (Semoga Allah menerima amalan kami dan amalan kamu)

    Wassalam

    ReplyDelete
  29. Ini kita panggil mutant human or vampire, half human half menatang lain :D

    Mungkin kita wajar point semula janji dia, takut terlupa. Tapi kalau dia sengaja, hope they will learn their mistakes .

    ReplyDelete
  30. err..sape mungkir janji dengan kau doe?? tampaq je org tuh :D

    ReplyDelete
  31. janji kalau boleh mesti ditepati...aku ingat smpai bile2...lame x bertandang blog nih...nice one... :)

    http://mat-jungle.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. aku paling pantang kalau berjanji langsung x tepati or cancel last minute yg dulu nyer beria2 masa berjanji....dang !!!!!!

    ReplyDelete
  33. selamat ary raye...i think the most thing important is the word must be take.kn???



    http://hafrawiegeek.blogspot.com/(follow sekali)

    ReplyDelete
  34. dtg~!! :D

    lumrah manusia.
    tade yg sempurna.
    but..
    better jgn buat jnji kalo rse ta dpt nk tunaikn. kn?

    *just my opinion :D

    ReplyDelete
  35. rse mcm nk bg siku 5 jekkk org yg mngkirjnji....grrr

    ReplyDelete
  36. kalo bab mungkir janji nk dtg pkui berapa, mmg fail la 5 mint ka sepluh mnt ka. kesian org yg tunggu tu kan.

    tips nk bersiap dgn pantas? huarghh

    uih, menarik header. :D

    ReplyDelete
  37. lisan atau lidah manusia memang gemar membuat janji, tetapi seringkali pula jiwa tidak ingin menepati janji yang dibuat oleh lisan tadi. Maka dengan itu jadilah janjinya bohong atau janji yang dimungkiri. Itu adalah tanda-tanda adanya sifat nifaq pada orang itu.

    Allah telah berfirman:
    “Wahai orang-orang yang beriman tepatilah janji-janji.” (al-Maidah:1)


    Sabda Rasulullah s.a.w. pula:

    “Janji itu adalah pemberian.”


    ------Salam Aidilfitri-------
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    burasak vs lepat loi

    ReplyDelete
  38. kih3...anda ditag! :D

    ReplyDelete
  39. hmm. memang senang nak berjanji kan. kalau rasa kita mampu baru lah buat janji. if tak, jangan berjanji. thats the rule. huu :) :)

    ReplyDelete
  40. sifat manusia,macam meaw letew,salu duk wat teruk gitu,hahaha! tatau bila nak insap,okay insap sat baca entri ni,haha!

    ReplyDelete
  41. sangat benci orang yang mungkir janji. macamhampeh je bila tabur janji tak guna otak. mampu ke tak nak tunaikan. kalau tak mampu jangan janji. piki dulu. haih. ter-emo lak aku meng-komen.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...