Monday, 19 September 2011

> Manoharan Nak Tukar Jalur Gemilang?

HOlla Peeps,



P.S :
Entry ni tidak berbentuk politik, cuma perkongsian informasi dengan semua pembaca..
sila nyatakan pendapat anda atau informasi yang anda tahu..





Sebenarnya aku ada schedule satu entry untuk malam ni, tapi terpaksa di postpone kan schedule ni sebab terbaca something interesting dari blog broframestone mengenai manoharan misi pertama jika berjaya memerintah bila menang pilihan raya akan datang!! Ouch~ tajuk broframestone pun dah terangkan isi entry dia, sila rujuk blog beliau..



So cepat-cepat aku google pasal ni.. Apa aku jumpa is :

gambar ini disedut dari 1peluru.blogspot.com

Antara petikkan dari blog berkenaan adalah :

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Alam Shah, M. Manoharan menegaskan bahawa pembangkang akan bertindak menukar Jalur Gemilang jika memperoleh kuasa dalam pilihan raya umum akan datang. (sumber)

Who is Manoharan?

Manoharan s/o Malayalam more commonly known as M. Manoharan is a prominent Malaysian lawyer and currently the State Assemblyman for Kota Alam Shah in the Selangor State Assembly. He is a member of the Democratic Action Party.
Manoharan is more famous for his involvement in the HINDRAF movement. He was the lawyer that represented M. Moorthy's widow, Kaliammal Sinnasamy in a legal tussle over the late Everest conqueror's body. Manoharan. (wiki

Apa kata korang tanya Manoharan Malayalam sendiri di laman twitternya untuk maklumat lanjut..



Alright takan nak berhenti kat situ je kan? Selongkar pulak pandangan Anwar Ibrahim, berikut adalah petikkan dari twitter Anwar Ibrahim
"Tidak pernah dikemuka kepada Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat, itu pandangan peribadi"

Berikut pula adalah kata Ketua Penerangan PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man :
Tiada keperluan untuk menukar bendera negara kerana bendera adalah lambang kedaulatan negara. Disebabkan itu, sebagai rakyat Malaysia, bendera negara perlu dipertahankan, tidak boleh diperlekehkan dan dipersendakan,” (sumber The Malaysian Insider)

Berikut pula adalah statement Tan Sri Muhyiddin Yassin (TPM)
"To deny itu cara mereka nak ubah segalanya, sedangkan kita tahu kerajaan dah cipta banyak kemajuan, sudah maju, rakyat dapat manfaat. Kalau niat mereka nak ubah ia akan beri kesan struktur negara, sosio ekonomi, implikasinya besar." (sumber TPM Bidas Pihak Yang Mahu Tukar Jalur Gemilang)


sila rujuk laman-laman yang aku backlink untuk maklumat lanjut.. Apa pendapat korang?


-zuan-
p.s : kebelakangan ni aku banyak buat entry simple yang aku berikan backlink untuk korang rujuk balik sumber dari mana aku dapat info yang aku share.. Entry kali ni, aku google dengan keyword "tukar jalur gemilang" 

44 comments:

  1. sangat tak patut nya menukar bendera malaysia.tak terkata.cuma harap malaysia bebas dari perkara -ve. huh!

    ReplyDelete
  2. haihhh..politik, pepelik jeeeeee!!

    ReplyDelete
  3. Patut tukar jer.. Negara lain boleh jer tukar bendera dierang.. Lagi satu pasal lagu Malaysia pun dierang ciplak dari terang bulan.. Naper tak jadi isu pulak.. kekekee.. Nie pandangan gua...

    ReplyDelete
  4. pendapat bro...??

    sila tanya Anwar... dan beliau memang tak kan berani nak tukar he..23x

    itu je yang bro boleh bagitau

    ReplyDelete
  5. Anonymous19/9/11 19:44

    1. nano - pakatan will come up with new flag. the current one is definitely out.

    Komen gua - why not pakatan come up with new ADUN instead of kekalkan si lahanat hindraf x guna ni.

    2. nano - we don't have world class flag.

    Komen gua - can u hindraf the lowest kasta ni nk ajar kita about how to create the new world class flag....mana ada world class or non world class flaq....a flag is all about ciri2 sesebuah negara itu.

    3. nano - the flag must go, PM must go,mno must go...

    komen gua - cehh, ko tu yg patut go.....kot ye pun pembangkang x suka umno or najib xpe la juga...ini bendera warisan nk di go nye.....

    - gua mcm da nampak da halatuju negara kita ni kot2 pembangkang yg perintah negara kita ni sok2....semua nk ditukarnye.....

    - kadang2, pelik jugak gua dengan mentaliti penyokong pembangkang ni, benda2 camni takde pun kutukan or bangkangan dari pihak mereka yg sekapal, contoh dari pas or pkr....huhu

    - rindu zaman tun mahathir dulu....mana ada org berani ckp camni baik melayu, cina, or india or bangsa2 lain.....silap cakap mmg kena la ko.....tapi bagus pe sebab keharmonian negara terjamin !

    - sedangkan sekarang yg masih ada lg ISA pun org berani ckp benda2 merepek camni, apatah lagi bila ISA tu dimansuhkan kelak seperti yg government umumkan baru2 ni.....silap2 nanti ada yg cakap sultan2 melayu x payah jadi sultan lagi, x world class....bahasa melayu boleh dihapuskan x payah jadi bahasa rasmi lagi sebab x world class.....Islam x payah jadi agama rasmi lagi sebab currently out....,kita nak macam ni ke....

    - baru perintah beberapa negeri da tunjuk belang dia camni....belum perintah satu malaysia lagi, tah hape la dorang nak buat....

    ReplyDelete
  6. pening kalau masuk bab politik ni...:)

    ReplyDelete
  7. aku baru tau pasai benda ni..hehe..thanks utk maklumat tu semua..nampak sgt lama tak baca berita..

    ReplyDelete
  8. tak yah la tukar .. tp agree dgn dia bendera mesia mcm amerika

    ReplyDelete
  9. penukaran bendera rasa nya tak perlu kot...
    even bentuk bndera seakan sama dgn america ianya ttp bndera malaysia dn melambangkn malysia jugak bkn nye america...

    ReplyDelete
  10. sy xfhm sgt dunia politik ni..tp psal bndera tu..Kan tu mmg bndera Malaysia..dr duluuuuu lg..knp skg bru nak rise up psl bnda ni..heran..

    ReplyDelete
  11. suka2 ati die jer.. ingat Malaysia ni ngara die sorg yg punya..hntar balik ngra asal bru tau..

    ReplyDelete
  12. tulah politik, even hal bendera pun jadi isu, dunia. dunia.

    ReplyDelete
  13. i'd read this issue before in paper. i may not understand thoroughly the whole issue but i think the flag shouldn't be changed. in fact, the suggested new flag doesn't look good either.

    basically this is just an honest opinion from a young generation like me.

    I wonder when should this kind of issue will be ended. It seems like people tend to create issues without any concrete reasons. There's no point to keep arguing and leaving the question without answering it. This is the time for people to unite

    Don't make the future generations to put the blame on us.

    ReplyDelete
  14. hamagad! i've no idea..hehe

    ReplyDelete
  15. ad jgk 2 yg sokong nk tukar bndera? pelik2 je la dowg ni..

    ReplyDelete
  16. memanglah bendera kita ala2 serupa tapi dah lama guna, knp baru skrg nak tukar?

    kalau ni jer lah manifesto utk ubah pemikiran rakyat, tak payahlaa... cuba lagi lain kali.

    politik! kalau tak putar belit keadaan, tak sah.

    p/s: tiba2 teringat politik dlm kampus. =.="

    ReplyDelete
  17. sokong every statement anonymous keluarkan tuh !! takot sangat kalau sampai pembangkang yang rule negara kite . yang 21 and aboe tuh jalankanlah t/jawab anda ! pergi mengundi oiii kalau ade pilihan raye ! peace :D

    ReplyDelete
  18. hai....boleh plak main tukar2?

    dah lama kita guna bendera tu kan....

    ReplyDelete
  19. untuk ape tukar..bia je yg asal....kan bgus..

    ReplyDelete
  20. jgnlah kerana politik sampai sejarah negara dan warisan bangsa pun nak di politikkan...

    jgn smpai menidakkan pejuang generasi tdahulu dlm muntut kemerdekaan demi kepentingan politik kt pd hari ini..

    knp baru sekarang nk pertikai bendera malaysia? knp tak semasa sebelum merdeka lagi..? apakah dia faham apa erti di sebalik bendera Malaysia itu sendiri..?

    ReplyDelete
  21. Isu ubah bendera tu, memang dah confirm tak perlu ditimbulkan langsung. Tapi seronok pula tengok pemimpin dalam pakatan bercanggah pendapat sesama sendiri. Btw, aku bukan pro-gomen, juga bukan pro-pmbangkang. ^^

    ReplyDelete
  22. hek eleh...sukati dia ja kan..x habis2 pikir pasal politik la dorg ni...dah 54 tahun, skrg flag pula jd isu? ish ish ish....

    ReplyDelete
  23. blurr jap pasal politik..tp maybe kita patut tukar bendera..masa kecik aku konfius bendera msia ngn amerika.

    ReplyDelete
  24. politik skang makin pelik. haih

    ReplyDelete
  25. cetek ilmu sket bab2 politik ni..tq atas perkongsian~ =)

    ReplyDelete
  26. politik pelik2, memperjuangkan rakyat atau kepentingan sendiri....

    pandai berkata2...mesti pandai menilaikan??? suruh dia nilaikan erti JALUR GEMILANG.....memang sekali imbas kelihatan serupa bendera luar...tapi setiap jalur2, bucu2 bintang, warna mempunyai maksud yang mewakili erti MALAYSIA..

    dari sekolah lagi dah dididik dengan memahami maksud bendera Malaysia.....sebagai rakyat Malaysia.....duduk dalam Malaysia.....bercampur dengan masyarakat dalam Malaysia sendiri, perlu mempunyai jati diri yang utuh, pertahankan apa yang sedia ada....bukan dengan nak bubar sesuka hati sebabkan terasa dia mampu ubah semuanya kerana kuasa....

    kalau kuasa dapat kat tangan dia, bukan setakat bendera aje, ntah apa2 lagi akan diusik....

    ReplyDelete
  27. ermm..im not so into politik..
    ssh nk komen..huhu..
    apapun x perlu lah nak tukar..
    eventho flag tue hmpr sm tp they're diff..eh, no komen..haha

    ReplyDelete
  28. tukar bendera, hilanglah identiti negara! langkah mayat aku dulu kalau nak tukar!

    ReplyDelete
  29. hmm..

    tak perlu tukar pun.

    ReplyDelete
  30. adehhh..ader jugak mamat macam tu..sangat tak suke bile doiorang pertikaikan bendera negara sendiri...bayang kan la dah 50 lebih tahun kiter merdeka..

    ReplyDelete
  31. politik sentiasa kotor....pasti ada tipu muslihat di dalam nya....

    sebagai rakyat...kita kena la bijak...tak boleh terima satu2 perkara tu bulat2..selidik la sejauh mana kebenarannya....kemudian baru buat penilaian... ;)

    ReplyDelete
  32. ada2 je pembangkang niey,..menyamfah* btull,..adui~

    ReplyDelete
  33. huh..kalau nak cakap pasal politik ni memang takkan habis. family kawan kwan pun bole gaduh. tapi nak tuka tuka bendera ni suke suke ati dieeee je kan. bair la dia tukar sensorang.

    ***kecewa ke..kikikikikiki..

    ReplyDelete
  34. tak tau eh...pasal politik ni...hik..;d

    ReplyDelete
  35. aku x bape gemar ngan kepincangan yg berlaku dlm dunia politik sbb mende2 tu memeningkan. pastu bole buat pihak berbalah. urm..pndpt aku je la =)

    psst: kuciwa ke beb?hihi

    ReplyDelete
  36. suka dia je nk tukar...penat kot org tu design

    ReplyDelete
  37. ermmm masalah kalau tukar sebab for years we are using this flag..dah jadi identiti kita..

    ReplyDelete
  38. dunia yg penuh ketidakpuasan hati! pening lah klo nak berbincang tentang isu dunia :O

    ReplyDelete
  39. bagus entri ko..ko letak skali dengan pendapat lain2 :)
    itu hanya lah peribadi kan..so tak perlu rasa nya nak jadikan isu..
    jalur gemilang tu lambang kedaulatan negara..sokong sangat

    ReplyDelete
  40. oiyo ! NI MEMANG POLITIK NEH ! ade ke patot kate same macam us munye !! padaha us tak tengok langsung pun bendera kite ni! saje je nak kecuh tu !

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...