Friday, 16 September 2011

> Brand Malaysia Di Mata Dunia

HOlla Peeps,

#justgoogleit
"Malaysia Airlines (MAS) and AirAsia will jointly sponsor the jerseys of Queens Park Rangers Football Club (QPR) for the Barclay Premier Leaque (BPL) for the seasons 2011/2012 and 2012/2013. 
MAS will sponsor the jerseys of the club’s players during its home matches
in the BLP, while AirAsia's sponsorship would be for QPR’s away match and"third" jerseys for the similar two seasons of the BPL."  
dipetik dari Business Times

Orang Malaysia dah mampu taja kelab EPL! Satu berita yang sangat mengembirakan apabila membaca dan mendengarnya.. Bayangkan berjuta-juta manusia dimukabumi ni melihat pasukan-pasukan EPL beraksi menentang QPR dan brand malaysia ada pada baju pasukan tersebut.. Apa yang menarik, brand Malaysia akan semakin naik namanya dan semakin dikenali dunia. Sure selepas ini ramai nak google apa itu MAS, apa itu AirAsia.

Banyak perkara positif yang brand ni dapat, nama di mata global! Penglibatan ini juga merapatkan hubungan 2 syarikat airlines MAS dan AirAsia.. Seperti yang anda tahu, pemilik AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes mempunyai 66% share di QPR! Bukan tu je, Tony Fernandes ni juga antara yang terlibat dalam pembangunan team F1 Lotus!!!


Thanks to broframestone, kepala aku tertanya-tanya mengapa 2 brand tempatan ni sebuk nak taja bolasepak EPL dan tak taja pasukan bola tempatan?

Alright, dalam pandangan aku, diorang ni ingin nama Malaysia spread globally dan earn profit melaluinya. Mungkin diornag tak nampak profit sekiranya diorang taja pasukan tempatan. Tapi ingat yang tajaan diornag untuk QPR selama 2 tahun sahaja, mungin selepas kontrak tamat, diorang akan mula menaja pasukan tempatan kan? Who knows..

Apa pendapat anda mengenai penyertaan AirAsia dan MAS dalam QPR?


-zuan-
p.s : esok aku mungkin kurang blogging sebab ada bbq party ngan classmate.. so harini gua blogwalking puas-puas.. 

44 comments:

  1. wow hebad dah brands ngara kite kan..syabas2..mybe pasni outsiders akan lebeh trust ntk joinventure ngn kite kan..ececcece...kite plak ahahha

    ReplyDelete
  2. peh..bangga weh brand kita orang luar pakai

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Saiazuan

    bila dah untung banyak sebab dah terkenal...boleh kurangkan tambang....

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. buatan m'sia not bad ape. cuma mentaliti org kta sndiri lebih gemar brand luar.
    now, its proven. :D

    ReplyDelete
  5. nak tengok brand ke nak tgk model dulu? heheheheh

    ReplyDelete
  6. malaysia da best yawwwww

    ReplyDelete
  7. aku suka air asia sebb tambang murah..tapi aku suka mas sebab layanan betul2 "mas" HAHHAHHAA oke aku tau jawapan aku bertentangan ngan entry kau ahhaa ok nk kata bgga tu biase2 jer..

    ReplyDelete
  8. bangga sesaat hehheee

    ReplyDelete
  9. comel lah aweks2 tuh *xder kene mengena dengan kome. harharhar

    ReplyDelete
  10. cayalah orng malaysia :)
    hehe

    ReplyDelete
  11. semoga qpr lbh berjaya lps ni

    ReplyDelete
  12. tak penah naik air asia

    ReplyDelete
  13. semoga terus maju barangan buatan malaysia..
    nie cara untuk promote yg snagat terbaik..

    ReplyDelete
  14. Malaysia hebat...:P

    ReplyDelete
  15. semestinya saya bangga.. selamat hari malaysia.

    ReplyDelete
  16. pergghhh....julang nme msia tu

    ReplyDelete
  17. jenama malaysia dimata dunia... :)

    ReplyDelete
  18. wahh..aku pon baru je taw pas bc entry ko ni..thanks ek..jgn lupe tapaukan ayam sekor dua untuk aku..hahaha

    ReplyDelete
  19. hebatt,..mereka semakin bijak melebarkan perniagaan!,..congrats mereka =)

    ReplyDelete
  20. jgn ja dia tmbh mahalkan tket flight da la..

    ReplyDelete
  21. memang di mata dunia jenama malaysia. cuma ramai je rakyat malaysia skng yang malu lak nak ngaku malaysia. pelik tul~ tapi itukan lumrah kan kan.. eh! terbebel lak! maapp ye zuan! ngehehe~ :D

    ReplyDelete
  22. bangga sekejap .

    err bangga selamanya :)

    wowwww!

    ReplyDelete
  23. that's great! kalau 1 dunia dah familiar ngan brand malaysia, our country would be reach..then kalau dah dpt profit banyak nnt mana tau tambang flight diturunkan? amin....hehe..

    ReplyDelete
  24. btol la apa ko ckp , kalu ada rezeki lebih , dorang taja pasukan kite plak (:

    ReplyDelete
  25. 1st. tumpang bangga bila dunia mengenali Malaysia melalui saluran sebengini.

    2nd.ada baiknya jugak bila diorang ni yang banyak gila duit taja pasukan tempatan. kadang sangat kesian lihat pasukan sukan tempatan yang nak naik ni merayu rayu sponsor sana sini. lepas tu kene kutuk kalau performance dorang tak memauskan. itu mungkin jugak kesan dari fasiliti yang tak lengkap. siapa yang tahu kan..

    ReplyDelete
  26. baguskan...dapat juga negara luar kenal malaysia...;d

    ReplyDelete
  27. kalo international, duit lagi besar kot..?

    kayalah tony...

    ReplyDelete
  28. Taja pasukan luar untuk kaut untung mmg betul kot.. Kalau nak taja pasukan tempatan mungkin keuntungan sedikit berbanding keuntungan dari tajaan pasukan luar negara....

    ReplyDelete
  29. sebagai rakyat malaysia saya merasa bangga juga, kalau la syarikat budu cap ketereh beli mu pastu letak logo syarikat budu cap ketereh lagi laaaa sy bangga,
    jom singgah ke blog sy ade pelbagai aneka info2 terkini lagi sengsasi yg ada,

    ReplyDelete
  30. wow... omedetou!

    selamat berbbq... jgn lupa update cerita bbq...

    ReplyDelete
  31. Pjenamaan yg bgs utk Malaysia. MAS mmg agak dikenali. Air Asia pun dah byk pdedahan skrg.

    Psst: thx sbb ltk blog jue and hanie dlm bloglist =) weeeeee~

    ReplyDelete
  32. genting jugak sponsor untuk jersey aston villa kot . aku agak ston villa ah tak ingat ah pulek mehehee

    ReplyDelete
  33. Okay lah tu. Daripada takde langsung kan. Pasal nak sponsor team liga malaysia tu, mungkin lepas-lepas ni ada lah kot. Haha.

    ReplyDelete
  34. majukan Malaysia dimata duniiaaaaa!

    ReplyDelete
  35. ZUAN: hahaha, terharu sbb u sanggup letakkan blog I dlm list you.... serious terharu... huhuhuhu

    ReplyDelete
  36. UIHHHH AIR ASIA NGAN MAS DAH KONGSI SAHAMMMM.... TAPI AKU SUKA LAGI MAS LAHHH

    -----------------------------------
    Salam Hari Malaysia Pada Semua
    -----------------------------------

    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip membeli motorsikal second hand

    ReplyDelete
  37. mmg terbaik la msia..moga msia akan terus terkenal di mata dunia..:)

    ReplyDelete
  38. okay what... tayang brand kita kat overseas. teruskan jer... after team kita dah naik nanti, haaaa.... pulun diorang dengan segala barang tempatan utk bawak tayang kat pasukan lawan. =D

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...