Tuesday, 27 September 2011

> Fakta Menguap

HOlla Peeps,

Thanks atas respon brilliant dari korang pada entry lepas, maaf tak sempat balas komen korang kerana jadual kelas sangat pack.. Alright, entry lepas pasal fakta auta menguap, entry kalini aku nak share mengenai menguap.. 

#justgoogleit

"Jang~ Tutup mulut kalau menguap tu~ 
ish, nanti Seth Tan masuk~"


Apa itu menguap?

Dari segi bahasa, menguap ini adalah refleks penyedutan udara secara serentak, diikuti oleh pengeluaran nafas. Ia bisanya dikaitkan dengan kepenatan, stress, overwork, kurang ransangan dan kebosanan.

Dikatakan juga yang kita menguap disebabkan tak cukup oxygen dalam badan, tapi sejauh mana kata-kata ini? Wallahualam..


Mengikut apa yang aku jumpa pula di blog Zwan Sabri, satu statement menaik : 


“Sesungguhnya Allah menyukai bersin dan 
benci terhadap menguap"


Kenapa dia cakap macam tu? Apabila kita bersin kita akan ucapkan Alhamdulillah tanda syukur pada Allah S.W.T. kerana bersin adalah mekanisme pertahanan diri untuk mengeluarkan bahan iritasi daripada hidung..

Tapi apabila menguap? Korang tutup mulut? Apa kita ucap? Dan apa hasil selepas kita menguap? Tidakkah kita rasa semakin malas, mengantuk dan akan menjadi malas untuk solat?


Menurut komen-komen yang aku dapat, rata-rata berpendapat yang adalah tidak sopan menguap dengan tidak menutup mulut, jadi jika menguap, sebaiknnya tutuplah mulut anda kerana ia adalah adat melayu. Ada yang stuju setan akan masuk kedalam mulut, tapi ada yang tidak dan mengatakan setan masuk kedalam badan kita melalui saluran darah. 
Ada satu penapat menarik dari seorang pembaca mengatakan kita menguap sebab tak cukup oxigen dalam otak, menarik sebab mengaitkan dengan sains! Dan ada yang mengatakan yang menguap itu menunjukkan sifat malas.
hehe ada sesetengah pendapat mengatakan jika setan tak masuk, mugkin lalat yang akan masuk kedalam mulut..  


JOm try relatekan dengan adab menguap yang telah di riwayatkan : 


Adab menguap

  • Menutup Mulut :
Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r.a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Apabila seseorang kamu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya, kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk (melalui mulut yang terbuka).
*Jadi riwayat ni membuktikan yang syaitan memang akan masuk kalau kita tak menutup mulut kita ketika menguap. 
  • Jangan mengeluarkan suara ketika menguap 
Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said Al-Khudri r.a., katanya : Telah bersabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud: "Sesungguhnya Allah suka kepada orang-orang yang bersin, dan membenci orang-orang yang menguap. Maka apabila seseorang kamu menguap, jangan sampai berbunyi haaa haaa, kerana yang demikian itu daripada syaitan yang mentertawakanmu."
(sumber panduan adab menguap)


Boleh terima kan riwayat di atas? Seeloknya menutup mulut ketika menguap, kerana Allah benci orang yang menguap.. Jadi selamat menguap, hehe..


-zuan-
p.s : ada beberapa entry lagi nak kena tulis,kalau tak tulis awal-awal nak blogwalking pun susah sebab jadual kelas yang agak padat.. adoi~ 

83 comments:

  1. hehehe.

    bagus bagus.
    dapat ilmu.

    aku mengantok.nak tidur.

    ReplyDelete
  2. kalau keluarkan suara masa mnguap tuh memang ramai sangat. geli

    ReplyDelete
  3. tiba2 arisha rasa nak menguap skrg. letih sgt!! :(

    btw, this is so great sharing. kerna apa? kerna adanya contents yg belum pernah arisha ketahui..hhe.

    tapi apa yg menyebabkan kita tiba2 ingin menguap pula ya??

    ReplyDelete
  4. haihhh. abang pilot tu ada je kat sini. lagi lah jeles kan? haha. :DD

    haaa, saya kekadang kalau terlupa mesti menguap tak tutup guna tangan. hee

    tak sengaja. hikkk :D

    ReplyDelete
  5. yeah! ayu stalk blog zwan tu.haha :)

    menguap harus didahului dengan menutup mulut. Islam dan Melayu itu mengajar kita kesopanan.

    * takut setan masuk perut.:)

    ReplyDelete
  6. aku suke menguap tapi tahan dgn tutup mulut

    faham tak ? haha

    ReplyDelete
  7. iNFO yang menarik ! :)
    hmm... kalau banyk bersin pulak ada tak info pasal tuh ? sbb Nurrul selalu bersin.. hhehe

    ReplyDelete
  8. bayangkan kalau perempuan menguap tak tutup mulut...apa komen kaum lelaki?? heheheee....

    ReplyDelete
  9. huhuhu,,cba elak tp saluny mmg bunyi jgak.. T__T

    ReplyDelete
  10. menguap selalu terjadi kat aku bila waktu bm ngan kimia . menyampah betul.

    ReplyDelete
  11. thank u zuan, satu lagi ilmu dapat share dengan semua kan. teruskan yaa :)

    ReplyDelete
  12. @Fara E's haha paham, sama la tutup dgn mulut kan ;D


    @Adylia Qarissa hmm nak kena tegur la perempuan yang tak tutup mulut tu :)

    ReplyDelete
  13. baru lepas menguap nih. haha. fakta pasal menguap ni berjangkit takde ke? lepas kita menguap, orang sebelah pulak menguap. =)

    ReplyDelete
  14. Selalu menguap bila mengantuk atau tak cukup rehat.

    -wina1979-

    ReplyDelete
  15. baru lepas menguap.. hehee..

    thnx utk info ni :)

    ReplyDelete
  16. bagus entri ni ley tambah ilmu yang cetek ni..:)

    ReplyDelete
  17. Kalau tengok orang menguap mesti rasa nak menguap jugak... Huaaaaa... Opss... haha...

    ReplyDelete
  18. thanx for da info!baru taw menguap xbleh bebunyi!!thanx zuan!

    ReplyDelete
  19. gua selalu mengantok....assignment banyak hahahahha

    ReplyDelete
  20. lecturer ak pntang gile kalo org menguap dlm kelas dia hoho..

    ReplyDelete
  21. entry yg bernas,,menguap memg bleh berjangkt,,pndpt syla,,slalunya bila sorg menguap org sebelh pun menguap jugk,,lg satu penah ada kes tau sorg apek tu menguap smpi terkeluar rahang die,,,tu sbb syok sgt menguap dan tk tutup mulut,,,ada rasionalnye Allah suh tutp mulut mase menguap tu,,,

    ReplyDelete
  22. ohhh begitu.. hehehe :D ashimmmm.. *tetibe bersin

    ReplyDelete
  23. Wp aku non muslim tp aku mbca entry ni dgn pnuh smangat. Best sbb ilmu phetahuan aku bkembang. Jd aku xla ralat sgt kalau hanie ajak nyembang psl entry ko =)

    ReplyDelete
  24. kita ni kaki bersin, waaaaaaa

    ReplyDelete
  25. tak paham dengan orang yg menguap keluarkan bunyi...atau orang yang bersin dengan kuat

    ReplyDelete
  26. zuan, perasan tak ni?

    bila seseorg tu menguap, dlm tempoh 5 minit atau lebih pasti org yg berhampiran akn turut menguap.

    menguap juga bole menular between each other o.0

    ReplyDelete
  27. waaaahhh harus hati2 nich klo menguaaappp hehehehehehe.....



    salam persahabatan selalu dr MENONE

    ReplyDelete
  28. aiseh..pasni aku tak kan nguap smbil wat bunyi doh..huhu

    ngantoknye!!!

    gud nyte eberi badi!!

    ReplyDelete
  29. menguap mmg mcm disease..
    sorang menguap,jap lg konfem org sblh pun menguap..hadoi :P




    cik ana.

    ReplyDelete
  30. pernah bca kat surat kbr dulu yg menguap ni berjangkit. kalau sorang menguap, yg lain pun ikot.

    thx for the info..dpt tmbh ilmu

    ReplyDelete
  31. saya benci menguap..*eceh dan2..

    ReplyDelete
  32. fakta yg menarik..thanks sudi share ilmu..=)
    err..sy pun slalu jugak menguap kalau tengah buat kerja kat opis..

    ReplyDelete
  33. terima kasih,,sangat menarik ,,,penuh dgn ilmu,,terima kasih bro :)

    ReplyDelete
  34. Setuju dengan entri ni. Tak setuju dengan entri kat bawah ni. Tu yang malas nak komen entri kat bawah. Haha~

    Aiman ada mention nama awak. Kebetulan, saya pun ada mention nama awak jugak.

    Pls check: http://sha-myheart.blogspot.com/2011/09/hipokritnya-blogger-yang-bajet-bagus-ni.html

    TQ

    ReplyDelete
  35. serius menguap aku baca cite pasal menguap..allahuakbar

    ReplyDelete
  36. dah pukul 5.15am....compem Sy menguap kat tempat keje nanti...;d

    ReplyDelete
  37. hehehhe
    klu gitu sila bekal lada sulah untuk bg bersin ye.hehehe

    ReplyDelete
  38. thanks for sharing. hehe :D

    ReplyDelete
  39. This is so informative. I like the way u use this kind of way to generate our thoughts and ideas bravo zuan!

    ReplyDelete
  40. cayyokk!! sory lma xdtg..br shat dari accident :)

    ReplyDelete
  41. yes, sangat betul sekali! menguap kena tutup mulut, jangan sampai kuar bunyi...then lepas menguap, ucapla ta'awwuz...

    mengantok sebab kurang oksigen dalam badan, sebab tu, kita akan termenguap untuk sedut balik oksigen secara paksa..

    untuku kurangkan ngantok, minum air...H2O kan sumber oksigen.. :)

    ReplyDelete
  42. perasan x kalau kite menguap,,pastu org sebelah pon menguap. pastu member lain pon menguap.pastu satu kelas menguap,,pastu lect pon menguap gak.perasan x heeheh

    ReplyDelete
  43. orang yang menguap kluaq bunyi tu orang yg overrr.... kalau sopan sikit apa salahnya kan

    ReplyDelete
  44. Daddy Syrena suka sgt menguap. Kaki tido n malas gi gym. Perot pun dah makin naik. Aish.

    Unkle Zuan suka Mummy Syrena ek. You're too young for her. haha

    =)

    ReplyDelete
  45. suka menguap..gagaga

    ReplyDelete
  46. kalau nak menguap tu kena sopan sikit..

    dapat sikit ilmu tgh hari ni..:D

    ReplyDelete
  47. soalan cepumas kali ni berbunyi: suka blog YuiLight ke suka tuan dia hehehehe

    ReplyDelete
  48. menguap jugak boleh berjangkit,tgk org lain menguap lepas tu kita pun sama ikut jugak...:)

    ReplyDelete
  49. menguap tanda kemalasan huarggg hmmm

    ReplyDelete
  50. ye ke zuannnnnn...anda pasti?
    Jika YA, taip YA dan hantar ke 32999 skrg hohohoho

    ReplyDelete
  51. terima kasih ,. bagos entry nie ,. dapat tambah ilmu ^^

    kalau da terasa naa menguap ,. macam mana na tahan ? =='

    http://syazanasani.com

    ReplyDelete
  52. Ape ape pun, berusahalah melawan syaitan yang masuk kat dalam badan or bla bla bla...yedak? :B

    Comics? I did a few attempts, tapi semua terbengkalai xde mase nak buat...hahahahha xD

    ReplyDelete
  53. time menguap bunyi mcm gajah. time bersin bunyi cam kucing yang cute.

    (tuan rumah:cehhh.... pun bolehhh)

    ha2... nice entry!

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  54. perasan tak..
    kalau kita nampak orang menguap secara automatiknya kita akan turut sama menguap walau cuba ditahan..

    ReplyDelete
  55. lelaki pun suka kan hoho

    ReplyDelete
  56. menguap tutup mulut supaya tutup hidung yang kembang masa mnguap..hahah

    ReplyDelete
  57. arisha slalu menguap when i feel so sleepy..hikss ;)

    ReplyDelete
  58. baru tahu info, nie, thx for this entry, huhu, lau tak mmg aku tk tau ler

    ReplyDelete
  59. aku suka kaitkan aktiiti sekeliling dgn fakta sains selain fakta ke-islam. balanca la kan.

    jue selalu jadi mangsa fakta sains aku memandangkan dia non muslim.

    rindu vlog? hahaha..rindu vlog ke rindu kitorg..kikiki..

    ReplyDelete
  60. hehe, aku kalau menguap komfem pastu terus fikir nak tidooo. tak fikir ape dah. hahah

    ReplyDelete
  61. hmmm toi jugak tu... thanks for sharing^^

    ReplyDelete
  62. benci orang menguap yang berbunyi..sangat tak sopan..pakcik2 la suka buat macam tu..haahaha

    ReplyDelete
  63. "aku skrng tgh menguap sbb penat dan sleepy" :D

    ReplyDelete
  64. rasa macam nak tutupkan je mulut orang yang tutup tyme menguap. huhu

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum Saiazuan

    buruk rupanya menguap tak tutup mulut...
    he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  66. kalau mnguap bsenye beristighfar,,

    ReplyDelete
  67. huuu
    menguapla dgn pnuh sopannn
    heeeeee

    ReplyDelete
  68. cite pasal menguap ni mulalah rasa nak menguap, =.=

    ReplyDelete
  69. hehehe....pesanan ikhlas dr penaje..hahahaah

    ReplyDelete
  70. ohhh baru den tawu haaaa.timo kasih yoooo

    ReplyDelete
  71. good info. yela bersin buang penyakit. menguap ??? syaitan terbang masuk ! gehehe

    ReplyDelete
  72. as usual... nice entri..
    suke bace.. info yg disampaikan dgn menariknya..

    ReplyDelete
  73. wah..thank...kdg2 ct xtutup mulut..hoho..buruknyer pangai ! :D

    ReplyDelete
  74. penah dengar ceramah ustaz hasan din. dia cerita pasal menguap gak. bila menguap wajib tutup mulut, tak kiralah even tengah solat pun. sebab syaitan akan masuk ke dalam badan kita melalui mulut yang terbuka luas masa kita menguap. memang syaitan bole masuk ikut rongga lain spt hidung atau telinga tapi ia paling suka masuk melalui mulut. :)

    dan semasa manguap, janganlah mengeluarkan bunyi sebab kita akan menjadi bahan ketawa syaitan anak beranak.

    entry ni adalah antara entry yang patut dikongsi. hehe. thanks for sharing (^_^)

    ReplyDelete
  75. jadi bahan ketawa syaitan? :0

    ok taknak buat bunyi ahahaha lagi dah T.T

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...