Wednesday, 5 September 2012

> Budi Bahasa dan Banjir Kilat


HOlla Peeps,

"dan berbuat baiklah (kepada hamba-hamba Allah) sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu" (QS. Al-Qasas: 77)

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bandar_Tasik_Selatan_station_(Rawang-Seremban_Line)_(platform_with_upgraded_canopies,_northward),_Kuala_Lumpur.jpg


Setiba di Stesen KTM Bandar Tasik Selatan,

"Bang tiket ke Senawang" kata aku kepada penjual tiket.
"Tak dengar ke tadi ada announce PERKHIDMATAN KTM KE SUNGAI GADUT DI HENTIKAN DI SERDANG KERJA BANJIR!" kata si penjual tiket dengan nada tinggi.

aku paham yang tekanan kerja mungkin memaksa dia bernada begitu,

"Err sorry bang, saya baru sampai tadi, jadi tak dengar announcement tu. Ada alternative lain tak nak ke area Seremban coz bas ke Seremban pun dah tak ada time ni" jawab aku
"TAK ADA! PERKIHDMATAN DIHENTIKAN UNTUK HARI INI! ESOK ADA TRAIN PUKUL 6 PAGI, TU PUN KALAU AIR DAH SURUT " kata si penjual tiket, masih dengan nada tinggi..


*bateri phone dah nak kong*


Sending text to Umi, "Esok Pan kena daftar pagi pukul 7.30 kan? Stuck kat TBS sekarang ni, maybe lewat balik or balik sok pagi-pagi on 1st train insyaAllah"

Aku tengok jam, dah dekat pukul 10 malam..

Sementara tu aku ke TBS untuk cari alternative lain untuk balik ke Senawang kerna urusan penting esok pagi untuk adik aku (Jadi driver hantar dia ke SDAR)

Mula temui jalan buntu..?

Cuba dapatkan help kawan tuk balik, tapi diorng terlalu jauh tuk datang.. Abah pula ada dan perlu bangun awal untuk ujian kenaikkan pangkat esok pagi..

Nak naik cab? Berapa pula kena cas ni? Sure mahal giler.. Plus duit dalam pocket pun tinggal sikit.. Batery phone pun dah tinggal sikit.. Mungkin boleh buat beberapa call dan texting lagi.. Badan pun dah makin kurang tenaga selepas penat beraya seharian di rumah kawan-kawan UiTM..

Stuck with a mission to get back home tonight, dalam kepala "nak mintak tolong sapa la ni"

Then aku just tanya random people yang ada di kawasan KTM, kebanyakkan mereka terpaksa bermalam di situ dan ada yang tumpang di rumah kawan..

Then,

Seorang lelaki melambai-lambai kearah aku ketika aku sedang bersandar di dinding memikirkan penyelesaian masalah yang dihadapi..

"Dik Senawang dekat mana?" tanya seorang bro yang aku ada tegur tadi.
"Dekat dengan Giant Senawang bang" jawab aku, di kepala banyak tanda tanya, dan agak blur ketika itu.
"Kalau abang drop dekat tol senawang boleh? Abang duduk kat bangi, abang nak hantar kawan abang ni dekat Seremban, jadi dah dekat la tu kan?" offer bro tu dengan senyuman.

Alhamdulillah, ada Hamba Allah sudi tumpangkan aku kerna kebetulan dia nak hantar kawan dia yang stuck di TBS juga ke Seremban. 


"KTM sepatutnya fikirkan alternative lain untuk jika masalah macam ni timbul, not stop kan servis diorang macam tu je. Macam mana dengan penumpang? Kalau perkara macam ni berlaku lagi macam mana? Kalau penumpang yang naik KTM tak kerja tak apa, diorng mungkin boleh tidur di situ, tapi kalau yang kerja? Diornang kena fikirkan solution untuk ni, perlu letak bus ke Seremban di TBS coz yang ada bus ke Seremban just dekat Pudu, itu pun sampai pulul 9 sahaja" kata kawan kepada bro tersebut yang tinggal di Seramban.


Ternyata antara punca sebenar train stuck dan adalah sebab hujan lebat pada siang hari menyebabkan banjir kilat di beberapa kawasan. Dan menyebabkan jem teruk di Kajang dan beberapa jalan keluar dari KL yang lain yang mana menghala ke Selatan..

Dan apabila sampai di Tol Senawang, bro tu offer untuk drop aku di KTM Senawang, tempat dimana aku tinggalakn Nouvo aku. Alhamdulillah.. Terima kasih banyak banyak kepada Bro tu kerna sudi tumpangkan aku. Di dalam kepala aku, mungkin Allah nak uji dan tunjuk yang masih ada manusia yang berhati baik dan suka tolong orang ketika di dalam kesusahan..


..............


Bangun pagi tadi, terus jalankan duty as a brother dengan menghantar adik ke SDAR untuk ujian, kemudian baca beberapa news mengenai;

http://mindaperkasa.blogspot.com/2012/09/banjir-di-serdang-bangi-dan-kajang.html


What a long day for me.. Apa apa pun, Alhamdulillah selamat sampai di rumah..


-zuan-
p.s: counting down days.. back to Arau this Sunday.. 



click ads to show your support (",)

54 comments:

  1. Allhamdulillah... niat yang baik, Allah permudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdlillah semua di permudhkan :)

      Delete
    2. bila kita ada niat buat baik, memang Allah akan kirimkan Malaikat untuk permudahkan urusan kita tu. yang ini kena yakin ;)

      Delete
  2. Fuhh 350 buah rumah tenggelam... (in my mind terfikir rumah tu tenggelam sampai bumbung)

    Nasib baik org tu btul2 tolong ang Zuan, ye lah Bandar besar mcm kat sane tu tak boleh di jangka kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak de la sampai macam tu,ikut pengalaman aku, sampai paras lutut je yang paling tinggi..

      alhamdulillah, bantuan yang tidak di jangkakan :)

      Delete
  3. alhamdunillah dpt juga pertolongan......

    tak ambik ke no bro 2? bg kat saya wakakakakkakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu tak sempat nak ambek sbb bro tu pun nak cepat..

      Delete
  4. Nice story bro.. Alhamdulillah! ada hikmah disebaliknya.. Perancangan Allah lebih baik dr apa yg kta rancang.. :)

    ReplyDelete
  5. Waah header baru! Cool! Aku terlambat tau pulak pasal ni hihi



    Tension macam mana pun brader tu tak patut tinggikan suara dengan orang yang bertanya kan.

    Syukur ada manusia baik hati yang sudi tolong kau Zuan.. Aku pun baru lalui pengalaman panjang sampai tayar van tertanggal.. Dia nak uji kitaorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks :)

      yups, sikit terkejut bila dia ckp mcm tu, tapi just fikir dia mungkin ada tekanan lain

      banyak cara kita diuji kan :)

      Delete
  6. alhamdulillah...

    perghh banyak rumah tenggelam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. :)

      yups, sangat banyak..

      Delete
  7. teruknya pekerja KTM jawab camtu..

    Syukur Alhamdullillah.. Gembira kan hati kita bila ade lagi hamba Allahn yg baik hati tolong kita bila kt dalam kesusahan.. Akak pun pernah kena camni.. Rasa bersukur sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm xpe la kak, dia mungkin tekanan kerja..

      alhamdulillah, kalau tak, tak tau la apa jadi dekat saya malam semalam..

      Delete
  8. alhamdulillah ade org yg baik hati nk tolong..

    ReplyDelete
  9. selamat sampai dh.alhamdulillah..payah dh nk ckp KTM ni.huhu..but nice la bro tu....bgus tau :)

    ReplyDelete
  10. hehe....penatnya kan tunggu kesudahan yg tak pasti...nasib baik ada seorang Hamba Allah yang sudi menumpangkan ke Senawang huhuhu....syukur kau selamat sampai ke rumah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..

      kalau tak sampai, tak ada la entry untuk hari ini :)

      Delete
  11. alhamdulillah . untung ade hamba Allah sudi hantar kamu 3suku jalan . :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah masih ada hamba Allah yang sudi membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, kalau takde tak tau la camne

      Delete
  13. nasib baik ada orang yang baik...

    ReplyDelete
  14. sebagai pengguna tegar ktm hari2 naik mcm aku ni, mmg tak dinafikan kengkadang rasa nak nanges bila ktm problem waktu2 kte nk naik tu. macam macam masalah. tapi iyelah, nama pun pengangkutan awam, nak tak nak kenalah redha.

    cume kengkadang terfikir prkara yg sama jgk dgn bro yg anta kau tu, atlis pihak ktm cuba lah sediakan alternatif yang boleh untuk perkara2 semacam ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. atleast sediakan perkhidmatan bus untuk kawasan hot seperti seremban di tbs or kajang

      Delete
  15. damn. kalau sy kat tempat awak, sy sound sikit je,
    tu lah nak balik kolej ni dah risau lepas ke x. huhu
    aduhai

    ReplyDelete
  16. alhamdllah ade juga manusia yg bhati mulia tlg zuan..btol rezeki zuan..huhuh kalau shida keadan cmtu xtau la..mst jem dekat situ xtau nk bt ape..lastly ngis paaaa.....hahaaaa ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, sangat bersyukur.. niat baik, dibalas baik :)

      Delete
  17. alhamdulilah...macho bro tu tolong zuan..

    erkkk!! dkna memang takot naik kenderaan awam kalau sorang2 lagi bertambah takot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe for girls, memang la perlu takut.. lagipun tengok bro tu memang ikhlas nak tolong

      Delete
  18. ada dua sisi yang ada dalam entri ko ni.

    1. sikap kurang ajar penjual tiket. Rasanya dia boleh je berbudi bahasa. kenapa perlu tengking2?

    2. Sikap baik hati brader yang tumpangkan ko tu. ternyata masih ada lagi yang baik hati dan prihatin terhadap kesusahan orang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. ke tiga, sentiasa bersyukur dan berterima kasih dengan setiap pertolongan yang kita dapat.. :)

      Delete
  19. tak sepatutnya pekerja ktm tu cakap cenghitu.. susah sgt ke nak cakap elok2 kan? nasib baik ada org tolong. tapi sebenarnya ada cara lain kalau nak ke seremban. tapi kena naik bas la kalau xsilap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually dah xde bus at that time.. bus smpai pukul 9 je

      Delete
  20. perjalanan yang penuh liku2.. semoga selamat semuanya ya

    ReplyDelete
  21. hehe..laen kali kontek aku..t aku dtg ambik kt TBS...

    ReplyDelete
  22. > laa...pekerja KTM tu tak perlu la tengking2 kan...cakap elok2 tak boleh ke...

    ReplyDelete
  23. Baik hati abang tu kan. setuju jugak Zuan, KTM perlu ada alternatif la. kesian kat penumpang. kata nak improve public transport. plus, flash flood. improper development dah kot. hujan kejap dah banjir.

    ReplyDelete
  24. part yg org kaunter KTM ckp kasar2 mcm tue sy rasa mmg tak patut, Even dia stress mcm mane pun dia patutnya boleh kawal sress dia & jgn jadikan customer sbagai sasaran..Sy pernah lah kena sitausi mcm tue kena tapi lokasi berbeze, mase tue kena mcm nie dkt kaunter plaza tol..

    Alhamdulilah awk smapi dgn selamt..nasib baik ada lagi org yg berhati murni sperti bro tue..=)

    ReplyDelete
  25. first of all, wow banjir, that's a shocking news i hope everything turn out fine, secondly Alhamdulillah someone helped you and you are safe :)

    ReplyDelete
  26. sy lamaaaa sgt tak tgok brita...lgsung tak tau ada bnjir berlaku..huhu

    msti yg jual tiket tu org Melayu kan? hmmm..budi bahasa mmg dah kurg sgt dlm klgn msyrkt melayu zmn skg..

    msa cti rya ari tu pun sy kna jga..sabar je la..

    anyway, dlm yg pahit ada manisnya..alhamdulillah, zuan smpi jga.. :)

    ada jga hamba Allah yg msh berhati baik..

    ReplyDelete
  27. Kesiannya zuan.. KTM stafs mostly yg jaga kaunter mmg rude.. Sy pnh kena skali tp sy lawan semula.. Kalau lawan semula baru dorg tau nak senyap... Baru jaga kaunter tiket dah biadab.. Dasar takde pendidikan betul!

    ReplyDelete
  28. upm pon banjir. haila..

    ReplyDelete
  29. Alhamdulillah ..
    nasiblah ada yg membantu ...
    aku memang sekarang tak naik KTM ...
    akan jadi begitu lah ....banyak kali kot ...
    bersabar aje lah
    :)

    ReplyDelete
  30. kl & shah alam musim banjir (-__-)

    ReplyDelete
  31. fuuhhh.
    sabar je dengan orang macam tu.

    Allah tolong kau bro.

    ReplyDelete
  32. alhamdulillah..ada jgk org sudi tolong kan? :)

    ReplyDelete
  33. asal johor ke g TBS.hehee
    hurmm stylo gle header bru

    ReplyDelete
  34. tetiba dapat idea la..pnah gak terkandas time banjir di johor 2006.. :)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...