Sunday, 7 August 2011

> LATAR BELAKANG ARTIKEL HITAM ATAU PUTIH PALING BEST?? | SEGMEN

HOlla Peeps,

Sedang aku berjalan-jalan di alam maya aku terjumpa dengan satu segment. Aku agak tertarik dengan segment dari blogger sempoi wancikgumuzik mengenai LATAR BELAKANG ARTIKEL HITAM ATAU PUTIH.. Sebab apa, sebab ia suatu bentuk perbincangan dimana kita bebas membalas atau menghuraikan apa pendapat kita mengenai topik yang dibincangkn.. So boleh kata brainstorming dalam blogging..

segment creator wancikgumuzik

The keywords are "LATAR BELAKANG ARTIKEL HITAM ATAU PUTIH" dan aku menggunakan warna hitam.. kenapa? Sukati aku la!! Nak gaduh?? #LOL!!! Ok kidding ;D
Pada pendapat aku, hitam bertextkan putih memudahkan pembaca fokus dengan reading artikel disebabkan kontra pada warna itu.. Aku pernah membuat experiment pada beberapa presentation ketika di U, dan menggunakan latar belakang hitam bertulisan putih pada artikel di slide powerpoint, ternyata memudahkn pembaca aku fokus dan menghayati setiap text pada artikel yang aku cuba sampaikan, dan juga mendapat pujian daripada lecturer aku kerana memudahkn dia untuk membaca text yang aku sediakan.. Aku ada juga membuat latar belakang putih bertulisan hitam, tapi ramai seperti mengantuk dalam penyampaian yang aku berikan (ke aku nye speech tu bosan? #LOL)..

Ok, salah satunya adalah, aku ada masaalah membaca pada keadaan gelap (suasana bilik gelap bercahayakan screen laptop sahaja, boleh silau wo) jadi dengan background hitam ia mengurangkan silap pada mata, So atas sebab tu juga aku menggunakan latar belakang putih bertextkan putih pada artikel di blog aku.. Dalam situasi ni, aku ketepikan design pada blog, utamakan pada memudahkan pembaca fokus pada artikel yang ditulis.

So secara keseluruhannya, pada aku latar belakang berwarna hitam dan text berwarna putih pada artikel memudahkan pembacaan artikel di blog.. thanks to wancikgumuzik sebab bagi peluang brainstorm dalam segment ni.. huhu

-zuan-
p.s : apa pendapat korang? tapi tak dinafikan yang latar belakang putih text hitam pada artikel adalah pilihan majoriti penulis dan pembaca.. macam mana pun aku perlukan feedback dari pembaca sebab diorang yang membaca, kalau mostly tak setuju ngan huraian aku, tak ada la reader kat blog aku.. :D

 

32 comments:

  1. betul jugak tuh... ltar blakang hitam.. mmg tak sakitkan mata sangat.. well.. kat situ kita sma.. yang lain2.. ada ja berbeza :p

    ReplyDelete
  2. ok, i think hitam mmg cntik, tulisan pon boley bwk warna,, but yg smooth color la.. :)

    ReplyDelete
  3. rasa mcm dua2 okeh. haha

    ReplyDelete
  4. dush ! panjang gila karangan kau . tp hebat :)

    ReplyDelete
  5. wa wah terperinci penerangan die tu :D hehehe hebat2 ..

    tp aku tetap pilih background putih haha :D

    ReplyDelete
  6. 2 2 aku minat pyah nk ckp..tp klu nk org bca entri kita batter kita follow minat org kn....

    ReplyDelete
  7. i think background putih & font hitam sbb htam ni wrna yg xsilau & senang nk bca actually.. *blog sy xgne kedua2 wrna ini pun :)

    ReplyDelete
  8. Hahaha. kalau tulisan hitam text putih menampakkan kebersihan. saya suke kebersihan. Tapi kalau bkground hitam dan tulis putih pun ok. asalkan kontra dari apa yang menjadi kaler tanah sesuatu benda tu.

    Cuma dulu time presentation time belajar, aku pelik kenapa ada yang menggunakan gabungan kaler, latar belakang pink, tulisan putih? OMG.

    Bagi peminat pink kaler jgn terasa, cun je warna pink cume bila gabungan kaler tak sesuai akan menyebabkan orang saket mata. hehe.

    Just my 2 cents.

    p.s: nak gune dedua kombinasi kaler leh tak?

    ReplyDelete
  9. mna2 pon boley... dlu background aku kaler itam tp skrg putih. sbb bg aku background kaler putih nmpk lbh kemas. itu cuma ctarasa aku sja.. msg2 ada ctrsa tersndri. =)

    ReplyDelete
  10. skang punye pon dh cool :)

    ReplyDelete
  11. oo ye ke pasni nk wt slide prsentation bground hitm la plak...hehe

    ReplyDelete
  12. TAHNIAH kerana hujahan ilmu anda.. sangat bagus sekali penulisan kamo.. aku berbangga dapat kenal dengan blogger seperti kamoo.. excelent..!!

    thanks join segmen aku.. aku sangat hargainya... sama2 kita berkongsi ilmu dan menambahbaikkan kualiti blog kita..

    thanks again..

    P/S : sorry lambat komen sbb bk best layan blogwalking td.. pastu saja nk tggu tgk respon dari pembaca2 kamo.. good job..!!

    ReplyDelete
  13. terima kasih atas masa anda wan cikgu muzik :)

    ReplyDelete
  14. putih hitammmm , mcm blog kiteeee . hehe

    ReplyDelete
  15. salam...

    betul2..baru pembaca leh fokus..:)

    ReplyDelete
  16. aku prefer putih hitam jgak,.lebih senang nk baca mcm apa yg ko hujahkan tu la,. tpi tak kene dgn blog aku...=(

    ReplyDelete
  17. ohh okay..agreed..sbb awk ada masalah kesihatan kan..xpela..hihi

    ReplyDelete
  18. haah..cm blog aku la kn bro? :D haha...thx 4 follow up my blog.. :D

    ReplyDelete
  19. hujah yang terbaik bro....

    ReplyDelete
  20. A'ahlaaaa, baru perasan background hitam tulisan putih lg best baca ;D

    *lepasni nk tukar ahhhh, ble rjin XD*

    ReplyDelete
  21. sebabkan blog saya latar putih tulisan hitam...maka ianya kemas bagi saya..

    bagi latar hitam tulisan putih...yang itu pun kemas juga, daya pantulan lebih baik, kelihatan elegan,menawan...

    kesimpulannya..hitam ke putih ke dua dua lebih kemas..warna lain kemas juga, tapi kalau yang kaler garang2..huhu..sendiri tengok sendiri mahu ingat..

    ReplyDelete
  22. latar hitam + text putih = kemas
    latar putih + text hitam = kemas

    kedua-dua warna menang :) tapi kena nengok gak macam mana blog seseorang tu di"deco"kan. kalau kemas, kemas la jadinya.

    p/s: makaseh respon di belog saya :)

    ReplyDelete
  23. akak suka latar belakang putih..
    tak bosan membaca..
    kalau hitam rasa suram je..:P

    ReplyDelete
  24. yeke? emm..patutkah aku tukar ke hitam balik??

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...