Sunday, 21 August 2011

> Cita-cita

HOlla Peeps,


Ketika kecil dahulu ketika masih memakai baju sekolah berseluar biru sering aku ditanyakan soalan:

google it

"besar mau jadi apa?" tanya cikguku, *bukan skolah indon.

"saya nak jadi pilot cikgu" jawabku dengan malu-malu.


Tetapi setahun kemudian...

google it

"Awak nak jadi apa bila besar nanti?" tanyak cikguku.

"Saya nak jadi peguam cikgu, boleh bela orang salah" jawab ku dengan yakin.


beberapa tahun kemudian...

google it

"Cita-cita kau nak jadi apa?" tanya kawan aku.

"Aku nak jadi arkitek, sebab aku nak kalahkan KLCC" jawab aku dengan bangga.


dan aku teruskan cita-cita aku tu dengan memasuki sekolah teknik, belajar civil.. kemudian minat aku pada architectural makin kurang, tapi hatiku masih pada seni, cuma bukan senibina..

nampak tak cara aku jawab soalan-soalan tu, bermula dengan malu-malu, kepada yakin dan kepada bangga, tapi bangga tu perlu dibuang, kerana ia mampu membawa kepada riak..oh, ramai orang benci manusia riak..

google it
Dalam perlahan-lahan minatku pada komputer.. aku teruja bagaimana sesautu mesin kecil mampu membuat pelbagai benda, mampu keluarkan visual manusia bergerak, mampu mengeluarkan suara seperti kita dan mampu menyiapkan tugasan dengan masa yang cepat..

Pada yang dah lama follow blog aku mesti ingat cerita ni, Pengalaman di Simpang Jalan.. Kisah dimana aku menjadi seorang guru dan aku jatuh cinta dengan kerja itu.. Tetapi tidak lama kisahku...

Dan selepas beberapa tahun aku minat pula pada bidang penulisan blog, ia menarik, anda bebas menyampaikan apa yang anda ingin luahkan.. Dalam blog boleh kenal macam-macam orang, dan macam-macam gaya penulisan dengan macam-macam idea..


Tapi dengan blog mampu ke aku milik rumah ditepi pantai? Sebuah kereta vw beatles? Dan sebuah ipad? Set hometheater untuk aku layan astro first? Menikmati makan malam di hotel sambil mendengar ahli musik bermain musik untuk aku? Memakai pakaian berjenama dan mampu menghantar ibu bapaku ke haji dan umrah pada bila-bila masa mereka nak? Menderma tanpa limit kepada mereka yang memerlukan?

Tapi aku percaya tiada yang mustahil jika anda percaya anda boleh buat!!! HOYEAH!!!!!


-zuan-
p.s : 3 hari yang memenatkan untuk aku.. maaf kalau aku gagal lawat ke blog korang beberapa hari ni 

36 comments:

  1. insyaAllah klo ade semangat..leh punyer.. :)

    ReplyDelete
  2. hehehe..
    rasanya macam susah je nak dapatkan semua tu dengan blogging.
    fokuskan jalan yang kau pilih sekarang ni.hehe.

    ReplyDelete
  3. kalau betul2 beri komitmen insyaAllah mampu.. tp takkan sepanjang hidup nak blogging kan ? kene buat benda lain gak

    ReplyDelete
  4. kalau alia duludulu:

    cikgu--->doktor--->cikgu balik--->interior design---->lecterur--->librarian..

    fuhh..susah nak decide..

    ReplyDelete
  5. wawhhh..sme laa kite..!! nuru pon byk gile cite2 dh laa jo nk jd tu jo nk jd ni ahahah..papepon goodluck in ur life :)

    ReplyDelete
  6. biasa le..masa2 kecik2 fantasi lbh.ble da bsr fantasi lain plk kita ni lelaki.haha

    la ni kau jd apa?syukur la apa yg ada. :)

    ReplyDelete
  7. lama nya tak lepak sini :)

    ReplyDelete
  8. dulu tecik-tecik nak jadi cikgu, lepas tu nak jadi ambassador konon nak duk negara omputih, pastu nak amek bidang kimia kononnya padahal kimia selalu fail -.-' last2 aku amek tesl, aim utk jadik lecturer (masin mulut bapak aku) HAHA.. yeah takkan blogging sampai tua kan? nanti mana tahu akan terjatuh minat pada menda lain pulak :D

    ReplyDelete
  9. kalau minat dan tak putus asa..
    semua boleh jadi...

    ReplyDelete
  10. cita cita senatias berubah awk ila kita semakin besar.. ttp impian kita tidak akan berubah :)
    pape po teruskan perjuagan awk ye !

    ReplyDelete
  11. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip tayar motorsikal pancit

    cekgu aku pesan biarlak kerja apa pun asalkan jadi orang yang berguna pada negara

    ReplyDelete
  12. thanks.. aku akn try yg trbaik :D

    ReplyDelete
  13. haha..aku pon masih samar2 ngan diri aku ni..dop tahu nk jadi ape sebenarnye..huhu

    p/s:aku trkijut nmpak nme ko kat shotbox..and seyesly tkjut..hahaha

    ReplyDelete
  14. kdg2 susah nak expect kan. ada benda yg tak dirancang, tpi itulah yg terbaik untuk kita. hehe

    ReplyDelete
  15. chaiyok3!!spe kate blogging tak leh wat dwet..aku teringat cite2 aku zaman kecik2 dulu..aku pnah ade cite2 nak jadi driver bas taw tak..mase tu aku drjh 1..hahaha..klaka bile igt balik cite2 dulu..

    ReplyDelete
  16. wow!knp kurg kpd seni?;p seni sgt best!tp sndri punye minat kan zuan ;)

    ReplyDelete
  17. xpernah bercita-cita nak jadi doktor ek..mase kecik2 femes kot..hahaha XD

    percayalah ZUAN MAMPU MELAKUKANNYA..
    tiada y mustahil dlm dunia..

    ok kenapa bersemangat sgt ni ;)

    ReplyDelete
  18. zuan!!
    Really lik ethis post!!
    just like the one I posted...

    Cita-cita
    http://assignmentcscrazil.blogspot.com/2011/08/cita-cita.html

    but I just merepek a bit more.. hahah

    ReplyDelete
  19. wah.impian itu satu permulaan untuk langkah seterusnya. be optimis!insyaAllah dapat.dimana ada kemahuan disitu ada jalan.tak mustahil jika usaha kuat.yeah.;)

    ReplyDelete
  20. bese la budak2 lu tau apa,sat-sat nak tukaq cita-cita,hahaha! dulu meaw teringin nak jadik pramugari,bila tau baik buruknya jadi pramugari terus tanak,sekarang sedang mencari cita-cita sebenar.....

    ReplyDelete
  21. teringat zaman kanak kanak...bercita cita tinggi..heheeee

    ReplyDelete
  22. semoga cita2 dan impian tercapai, bila ada semangat disertakan usaha dan doa pasti berjaya!!
    (^__^)V

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum.

    ta slh nk mengejar sume tu. cuma yg penting ingt ni je- DUIT

    D-Doa
    U-Usaha
    I-Ikhtiar
    T-Tawakal

    insyaallah~!
    zuan mmpu m'capainya :D

    ReplyDelete
  24. cita cita nak ade rumah tepi pantai same! ahaha!

    ReplyDelete
  25. siapa tahu dgn blog ni siap boleh beli mini cooper sebijuk ke kn

    ReplyDelete
  26. haha dlu2 pn sekali bertukar2 cita2..heeee..

    ReplyDelete
  27. amboi tingginye cita2 die :)

    ReplyDelete
  28. waaaaaaaaa...semangat..

    baguihhh2..usaha je, Allah psti akn bagi dgn izinNya..

    yg penting yakin.. ^^

    ReplyDelete
  29. terbaaiikkk !!
    cita2 tinggi bro :D hehe
    jadilah seorang blogger hebat satu hari nnt hehe

    ReplyDelete
  30. ka;u dikire cite2 dulu smpai lah dah berakal celik nih bnyk gile kot..berubah ta pernah nk tetap :D

    ReplyDelete
  31. xpe bro..yg pnting bjye bro.. :D

    ReplyDelete
  32. hehe x pe..kite pon jarang blogging weekend..skang tnye balik. cita2 nk jd ape! haha programmer berjaya!

    ReplyDelete
  33. insyaAllah..wish u luck.. :)

    when there`s a will, there`s a way.

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...