Thursday, 25 August 2011

> Tech Thursday : iPad vs Galaxy Tab

HOlla Peeps,


Tech Tech Tech, hari-hari kita dalam teknologi, tambahan mereka yang gilakan gadget, tak akan lepaskan peluang untuk memiliki salah satu atau mungkin kedua-dua tablet pc yang hangat dipasaran dan masih belum hangit.. Jika ada 5k di tangan, kedua-duanya akan aku rembat (wei jangan tamak, satu sudah) sebab senang aku nak bawa ke mana-mana, senang aku nak online dimana-mana, dan senang aku nak update blog dimana-mana, senang semua senang la..


Tetapi mana satu piihan hatiku?




Galaxy Tab 10.1
iPad 2 (WiFi only)
Model
GT-P7510
MC769LL
OS
Android Honeycomb 3.1
iOS 4.3.3
Processor
1Ghz dual-core Nvidia Tegra 2 with ARM Cortex 9 CPUs & GeForce GPU
1Ghz dual-core Apple A5
Memory
1GB RAM; 16GB flash storage
500MB RAM; 16GB flash storage
Display
10.1-in. (diag); 1280×800; 149 ppi
9.7-in. (diag); 1024×768; 132 ppi
Cameras
front 2MP; rear 3MP with 720p recording
front 0.3MP (640×480); rear 1MP (720p); 30fps recording on both
Speakers
stereo
mono
Video formats supported
H.264, H.263, XviD, WMV7/8, VP8, MP43, VC-1 format: 3GP (MP4), WMV (asf), AVI
H.264 with AAC-LC audio in .m4v, .mp4, .mov formats; MPEG-4 video in m4v, .mp4, .mov formats; M-JPEG with audio in ulaw, PCM stereo audio in .avi format
Audio formats supported
MP3, OGG, AAC, AAC+, eAAC+, WAV, AMR, MID, IMY, WMA, Vorbis, RTTTL/RTX, OTA
HE-AAC (V1/V2), AAC, Protected AAC , MP3, MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, AAX+), Apple Lossless, AIFF, WAV
Wireless
Wifi (802.11a/b/g/n; Bluetooth 2.1
Wifi (802.11a/b/g/n; Bluetooth 2.1
Location
GPS
Digital compass (no GPS on wifi-only models)
Expansion
Proprietary dock port (charging, usb, hdmi); 3.5mm audio in/out
Proprietary dock port (USB, sound, video, power); 3.5mm audio in/out
Battery
7000mAH 3.7V Li-polymer
6930mAH 3.8V Li-polymer
Dimensions
10.1 x 6.9 x 0.34 in
9.5 x 7.31 x 0.34 in
Weight
19.9 oz
21.3 oz
Default installed apps
Browser, Email, Gmail, Gallery, Maps, Books, Google Search, Google Talk, Voice Search, Latitude, Music Hub, Navigation, Places, Pulse, QuickOffice, YouTube, Music Player, Android Market, Samsung Apps
Mail, Safari Browser, iBooks, Videos, Photos, Find my iPad, iPod, iTunes, App Store, Maps, YouTube, Game Center, Notes, Calendar, Contacts, FaceTime, Photo Booth


Selepas di analisa, aku lebih meminati Galaxy Tab berbanding iPad, banyak kelebihan pada Tab jika dinilai, seperti, ia mempunyai kamera dan sebenarnya adalah sebuah phone (cuma tak boleh masuk poket je la)



-zuan-
p.s : komik istimewa raya dah siap.. insyaAllah akan dipublish pada pukul 12 tengah hari esok.. dan pada yang like facebook page aku, mesti ada perasan kad raya yang aku tag, hope korang suka (",) 



34 comments:

  1. galaxy tab mmg lg bgus dr ipad. wan, buat le iphone vs bb, hehe.. :)

    ReplyDelete
  2. membuat ku semakin gila kat tab

    ReplyDelete
  3. prefer galaxy tab too :D
    kalo la dpt 1. ish, mmg best lah.
    aminn. kot2 dpt. :D

    ReplyDelete
  4. zuan! blnje aku galaxy tab se!

    ReplyDelete
  5. uishh,, dapat nieh.. huuhuuu

    ReplyDelete
  6. Galaxy Tab mmg the clear winner. pasti x menyesal.

    ReplyDelete
  7. geram ah tgk Ipad ngan Galazy tab tuu.. tp apakan daya, diri ini x mampu untuk memilikinya... HUHU


    MySuaraBlog: Larangan Untuk Pengantin Perempuan

    ReplyDelete
  8. pc pun lebih suka galaxy tab, banyak tu kelebihannya..;)

    ReplyDelete
  9. ok la..t ko beli kat aku satu ek zuan..:D..hehehe

    ReplyDelete
  10. terima kasih atas info nye, mmg sy pilih tab,.

    ReplyDelete
  11. dapat salah satu pon dah aku melompat,hahah

    ReplyDelete
  12. mine is huawei tablet. x masuk list ka? haha.

    ReplyDelete
  13. hai, kunjungan balas,

    kamu jahat!
    dah nanti pocket tak nak bli dah Dell Lappy lg :D

    Galaxy tab jauh lebih superior dari ipad, tgk spec pun tahu.

    kamu tak taruk satu lagi info penting.

    Harga :D

    ReplyDelete
  14. kite pon minat galaxy tab :)

    hehehehe

    ReplyDelete
  15. alahai..22 nk tp 22 kompom xdpt uhuk9!~

    ReplyDelete
  16. best..
    bila nk nk ade rzki dpat beli galaxy tab..

    ReplyDelete
  17. dua2 tak mmpu dimiliki....

    ReplyDelete
  18. Tab zuan. Cause im using it :D awesome gilo!

    ReplyDelete
  19. galaxy tab lagi ok rasanya selepas fikir, tenung dan baca analisa yang diberi.

    **nak tau jugak macam mana billboard yang magik tu dihasilkan.

    ReplyDelete
  20. dedua aku tak suka... nak iPhone 5 haha

    ReplyDelete
  21. kenapa Blackberry Playbook takde dalam list? hehe..

    ReplyDelete
  22. mungkin lebih bagus amek iPad....hehe

    ReplyDelete
  23. tak reti sangat pasal gadget ni sebab selalu beli pun abang yang tolong suggest.

    nak baca komik istimewa raya zuan lahh hehe .... :)

    ReplyDelete
  24. ko reviewlah tab ke, ipad ke, iphone ke, bb ke. yang aku mampu beli hp nokia cikai 75 ringgit jerk. haha

    ReplyDelete
  25. oke nnt duet raye kau bole lah belanje aku 1 kan doe?? :D

    ReplyDelete
  26. tak seuke dua dua..boleh tak gnie..weee

    ReplyDelete
  27. yeah nk cadangkan galaxy gak! pilihan yang tepat wan!

    ReplyDelete
  28. wah ! bagus nya !
    ramai pilih galaxy !!

    ReplyDelete
  29. mne2 pOn bOley...bila la ct nk dpt pgg. uwaaaaaaaa

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...