Friday, 12 August 2011

> Ringankan Tangan Di Bulan Puasa

HOlla Peeps,

Jangan salah paham dengan tajuk lak, bukan ringan tangan bagi pelempang ya~ Apa yang aku maksudkan ialah ringan ringan berbuat amal dengan bersedekah dan tolong menolong sesama manusia (bukan sesama islam sahaja) dan dari situ pahala makin tambah tambah tambah.. Tapi pahala tak tambah kalau kita tak iklhas bukan?

Ikhlas tu penting ya, ops nak cerita pasal ikhlas la kan, banyak cerita boleh dicerita sampai tak tercerita dan boleh menjadi megahit drama kalau aku cerita sampai level Sol, mungkin gulung tikar menutup panggung kayell gangstar... Riak riak riak, tak mau riak ya~

Ops berbalik ke cerita asal, pernah didatangi oleh kanak-kanak comel berusia 7 hingga 10 tahun meminta sedekah? Mesti selalu la kan, trutama time korang tengah sebuk wifi kat McD (wifi je ke?), tengah sibuk menghirup CoolBlog (puasa tak?), dan tengah sebuk bergosip kat maple (tengah kutuk orang la tu?)

Banyak kisahnya kan? Ok maybe boring la cerita ni, meh aku cerita lain la, cerita pengalaman aku dan seorang lelaki india dari ipoh..

Suatu hari ni, aku teman kawan aku gi buat visa kat kayell.. Dia nak fly ke india, wokeh wa teman la kan, boring dok umah (time tu aku masih malas-malas blogging lagi) Time tunggu member aku tu isi borang, aku keluar beli air dekat satu kedai serbaneka berdekatan (korang tau la kedai apa kan yang on 24 jam seminggu) "Glup glup glup~ FREEEEESH!!!!!
Aku duk la kat tepi banggunan tempat member aku tu buat visa, tiba tiba seorang india kurus dan tidak tinggi mana berusia lebih kurang 20an datang kat aku, "Abang, itu pudu mana??" dia tanya aku.. Aku cakap la "Err jauh la, lu kena itu jalan ar jauh ma.. lu ambek teksi la suruh dia bawak gi pudu, jauh.." padahal aku pun tak tau kat mana arah ke pudu, jadi untuk kontrol macho jawab mudah je. Pastu dia garu kepala.. Adoi jangan la melekat kutu dia.. 
 "Abang, saya tak ada duit, tadi saya baru kena belasah dengan dua orang macha, sama kaum dengan saya, dia pukul saya duit saya semua dia ambek, handset pun sudah dia ambek. Tengok ini hidung, sudah bengkok, ini sudah luka luka, abang islam kan? Saya makan pun belum lagi, tadi air saya ada mintak itu kedai, banyak baik itu orang tolong sama saya, abang kalau kena pukul macam saya mesti mau mintak tolong juga, saya ipoh mali, datang sini mau repair aja, tapi tak tau kena pukul macam ni, saya banyak takut sekarang, tolong saya bang..
Semut mengingatkan aku supaya amalkan budaya bantu membantu dalam kehidupan

Adoi banyak pulak dia cakap, tapi tu la kan, nama pun manusia, mesti hati banyak sedih, "Wa rock, tapi hati wa ada taman wo!!!" (eh pandai lak dia kasi soft aku nye hati dengan cakap aku islam) Aku tolong la sama dia kan, bukan apa, fikir satu hari nanti kalau aku kena, or sedara aku kena macam dia, sapa nak tolong kan? So aku tolong la dia, tak mintak apa-apa pun sebagai balasan. 
Eh aku tolong apa? Bagi duit kat dia, dia cakap tambang dia balik ke ipoh rm16 kalau tak silap aku, dia siap bagi nombor telefon lagi, "Eh dia tau lak mana nak beli tiket?" entah la, aku pun dah pening time tu dengan apa dia cakap, tapi yang aku paham dia nak balik ipoh tapi dia tak ada duit.. Aku bagi dia duit, pastu air yang aku minum sikit tadi tu, aku bagi kat (lemak ar nak bagi baru nye kan?)   
Sebelum dia blah dari pandangan mata aku dia ada mintak no phone aku "Abang, bagi no phone, nanti saya sampai ipoh saya call abang, kasi topup itu duit balik dalam phone abang" Eh aku tak mintak pun dia bayar balik an? Tapi tak pa la, dia dah cakap macam tu, wa bagi je la no phone wa.. "Bye Abang" patu makin kecik makin kecik dia aku tengok..

Dan beberapa hari kemudian, dan beberapa minggu kemudian, dan hingga harini.. Tak ada call pun dari itu india (tak mengharap pun dia call).. Apa jadi kat dia? Aku hope dia selamat smpai ke ipoh la, tak mintak pun dia bagi balik duit tu, ikhlas nak tolong..


-zuan-
p.s : panjang la pulak aku cerita..tapi tu la, bila tangan dah dekat keyboad, macam ni la jadinya 

26 comments:

  1. That is very nice of u :)

    ReplyDelete
  2. lebihkn beramal dbulan ramadan insyaAlah

    bdk india tuh kmna mhilang?? misteriiiiiiii

    ReplyDelete
  3. sbrnya masih risau lg ngan india tu..selama ke x dia tu

    ReplyDelete
  4. Baiknye awk ni ;)

    Klau kte kne tak tau nk buat ape, takut --

    ReplyDelete
  5. sgt baik hati! tp kalau wa tak kan bagi kot. ape yg wa pernah buat is ajak dia pergi balai polis. kalau dia takut, means dia penipu..bole x wat camtuh =P

    ReplyDelete
  6. xpe,buat baik balas baik.

    Dia dtg as angel itam bantu ko nnti

    ha..ha..

    ReplyDelete
  7. very kind hearted of you ^_^

    ReplyDelete
  8. bagus2 ..baiknya ..hehehe

    ReplyDelete
  9. baiknya...

    Insya-Allah rezeki murah..

    =)

    ReplyDelete
  10. bagus tu.. pada bulan ramadan ne segala amaln kita dilipak ganda kan ganjarannye kn :)

    ReplyDelete
  11. nak mintak tlg kau leh x?

    ReplyDelete
  12. sabo je la ye,.eheh,.tp xpe,.kalo kite ikhlas nk tlg,ape2 pon kite xkan smpan dlm hati punyer,..nk hrp balasan ke ape ke,.xde,.lain la kalo kite xikhlas,smpai mati akn ingat kn?,.huhu,.

    ReplyDelete
  13. aiyokk!!! hehehe thanks bro!

    ReplyDelete
  14. yup..if i was in ur shoes pun, i'll do the same like u do :) u're kind-hearted laah ;)
    bantu membantu amalam mulia kan!!

    ReplyDelete
  15. erk cm kene tpu

    tpi tkpe

    niat nk bantu

    ermmm hati2 k

    ReplyDelete
  16. baik nye awak..takpe...pahala awak dapat lg byk..iklaskan ati yang pntg:-)

    ReplyDelete
  17. haha..aku kalu org2 macam tuh mintak mmg ta layan doe..haha

    ReplyDelete
  18. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
    ”Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip Pemeriksaan servis kereta

    buat amal sikit ringan tulang dapat pahala

    ReplyDelete
  19. baik bdak nie,, heee~~ ^^

    ReplyDelete
  20. Wah susah nk jmpe lelaki melayu terakhir ni. Tp wa pnh bce gak psl ad org india mitk tlg ckp nk balik ipoh tp xde duit. then ad org tlg die, n die mitk no pastu ckp nanti die byr balik. smpai skrg die xbyr.

    Persoalan nya, adakah org India tu watak yg sama dlm cerita ni? jeng..jeng..jeng.HAHA.

    Watak Kartun Di zombi Kg.Pisang Kan!!!

    ReplyDelete
  21. baik gak hati ko nih.hehehe
    hurmm takpe...ade balas rezki kat tempat lain tu

    ReplyDelete
  22. ehem2..baeknye dyee..

    hehe..da sampai la tu kowt..

    xpown Allah saje nk uji awk..tehee

    buat baek dibalas baek, so nantikan la ganjaran untuk keikhlasan awk tu k..

    cheers~! ;)

    ReplyDelete

Every comment worth a thousand thanks.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...